Dodaj do ulubionych

Krokosz Barwierski- naturalna depilacja na zawsze

30.03.06, 13:12
Przeczytalam o krokoszu barwierskim w gazecie.Jest to olej.Smarujemy sie nim
przez 2 do 3 dni po depilacji i wlosy po okolo 4 miesiacach sa znacznie
slabsze a niektore nie odrastaja. Po okolo 8 miesiacach maja calkowicie
zaniknac. Czy ktos tego probowal. Bo ja stosuje juz 4 miesiace i widze duza
roznice.Jesli chcecie sie ze mna skontaktowac to piszcie na adres
magma29@interia.pl
Obserwuj wątek
    • asiabed ciekawe 30.03.06, 19:22
      www.mag.media.pl/CZASOPIS/2005/200506/krokosz.htm
      znalazlam takie info.
      olej mozna kupic w sklepach wege i ze zdrowa zywnoscia (np. www.wegetarianin.pl
      lub www.ekosfera.pl). chyba sie skusze przy nastepnych zakupach.
      • scotie Re: ciekawe 31.03.06, 12:11
        no to czad!!!trzeba będzie spróbowac, mam nadzieję że w moim sklepie to mają...
    • szwedka_kredka Re: Krokosz Barwierski- naturalna depilacja na za 31.03.06, 12:37
      a to tylko po depilacji woskiem czy po goleniu też można?
      • melba_piszczykowa Re: Krokosz Barwierski- naturalna depilacja na za 31.03.06, 14:20
        no wlasnie, czy sposob depilacji sie liczy?
        na moj gust powinno to dzialac tylko po depilacji depilatorem elektrycznym lub
        woskiem, gdzie sie wyrywa wloski. bo wtedy olej ma szanse dotrzec w glab skory
        i te cebulki tam wykosic ;) no ale moge sie mylic...

no i bylam ciekawa jak to stosowac :) bo nigdzie nie znalazlam info... wiec na
        wszelki wypadek zrobilam sobie balsamik do ciala wlasnie na tym oleju :) w
        sumie chyba nie zaszkodzi... :)
        • asiabed Re: Krokosz Barwierski- naturalna depilacja na za 31.03.06, 21:28
          ja chyba zastosuje bezposrednio sam olej. ale tez sie zastanawiam czy po
          depilacji, czy to nie ma znaczenia.
          • kacperczyk Re: Krokosz Barwierski- naturalna depilacja na za 04.04.06, 15:27
            Krokosz stosuje sie zewnetrznie , po depilacji depilatorem, tak zeby wlosy byly
            wyrwane z cebulkami. Ale na efekty trzeba zaczekac po 4 do 5 razy po zastosowaniu.
            Artukul do przeczytania na stronie:
            Ale ten facet sprzedaje krokosz za 150 zl za butelke, tak wiec polecam zwykly ze
            sklepu, ale musi byc z pierwszego tloczenia na zimno!
            • melba_piszczykowa Re: Krokosz Barwierski- naturalna depilacja na za 05.04.06, 09:32
              no tez sobie od razu pomyslalam ze kupie taki olej w sklepie ze zdrowa
              zywnoscia i bedzie tanszy.
              o ile sie orientuje to spozywczy musi byc tloczony na zimno, bo straci
              witaminki...
              • asiabed Re: Krokosz Barwierski- naturalna depilacja na za 05.04.06, 19:59
                ja wlasnie taki zamierzam kupic. eko, zimnotloczony. cena kolo 19 zeta.
                mam nadzieje,z e bedzie dobry.
    • hippodamia Re: Krokosz Barwierski- naturalna depilacja na za 06.04.06, 13:15
      Nie wiecie może, gdzie mogłabym dostać ten olej w Krakowie? I czy zamiast
      depilatora mogę użyc plastrów?

Dzięki
      • melba_piszczykowa Re: Krokosz Barwierski- naturalna depilacja na za 07.04.06, 10:51
        mysle ze plastry tez wyrywaja z cebulkami wiec nie ma problemu.
        ja kupuje w inernecie, mozesz sprobowac w sklepach ze zdrowa zywnoscia
        • hippodamia Re: Krokosz Barwierski- naturalna depilacja na za 07.04.06, 16:53
          dzięki, jeśli chodzi o plastry, to po nich i tak trzeba oczyścić skórę olejem,
          więc tan olej będzie jak znalazł!
          • ann_ann Re: Krokosz Barwierski- naturalna depilacja na za 07.04.06, 18:46
            dziewczyny, podajcie plis jakiś internetowy sklepik, bo wrzuciłam hasło krokosz
            w googla, ale nie znalzłam sklepu...
            • melba_piszczykowa Re: Krokosz Barwierski- naturalna depilacja na za 10.04.06, 13:18
              www.google.pl/search?hl=pl&q=olej+krokoszowy&lr=
      • jeana7 Re: Krokosz Barwierski- naturalna depilacja na za 06.07.06, 21:30
        W Krakowie można kupić taki olej w Almie na Pilotów kosztuje 20zł za 0,5 litra
    • asiabed Re: Krokosz Barwierski 11.04.06, 18:42
      www.jaworek.net/kosmetyki/js_index.html
      na bazarku mozna kupic olej krokoszowy. teraz wypatrzylam :)
    • hippodamia Re: Krokosz Barwierski- naturalna depilacja na za 11.04.06, 19:25
      czy olej ostowy to to samo co krokoszowy? Ekspediantka powiedziała mi, że to to
      samo ale ja zaczynam mieć wątpliwości...
      Mam też wątpliwości co do częstości jego uzycia... Czy należy wsmarowywać go
      TYLKO po depilacji, czy może także w ramach codziennej pielęgnacji??
      Macie może jeszcze jakieś pomysły na jego zastosowanie?
      Przepraszam za te pytania - jestem tu od niedawna...
      • melba_piszczykowa Re: Krokosz Barwierski- naturalna depilacja na za 12.04.06, 15:47
        tak, krokoszowy to to samo co ostowy.

mysle ze sensownie jest stosowac go po depilacji (takiej ktora usuwa wloski
        wraz z cebulkami) dwa czy trzy dni. jesli pozniej bedziesz go uzywac do
        codziennej pielegnacji to przeciez nic nie zaszkodzi :)
        • melba_piszczykowa Re: Krokosz Barwierski- naturalna depilacja na za 18.04.06, 15:50
          aaaaa dzis widzialam olej z ostu w cenie 9,70 za 0,75 litra !!! tanio jak
          barszcz, szoda ze ja juz mam :( a widzialam po prostu w Sezamie w Warszawie,
          sprzedawany pod katem spozywczym :)
          • asiabed Re: Krokosz Barwierski- naturalna depilacja na za 18.04.06, 19:09
            Ja kupilam, zimnotloczony, eko, za 25 zeta (0,75 l). smaruje sie od dwoch dni
            (po depilacji...elektrycznym wyskubywaczem...). ciekawa jestem efektu...
    • lady.de.winter prosze o udokumentowanie tego twierdzenia 19.04.06, 21:42
      Zaraz, chwileczke. Jesli rzeczywiscie olej krokoszowy dziala hamujaco na porost
      wlosow, prosze to udokumentowac. Jaki jest w takim razie mechanizm dzialania
      tego oleju? Co takiego zawiera, ze wlosy przestaja w magiczny sposob rosnac?
      Chetnie przeczytam konkretne publikacje na ten temat lub opinie, bo jakos
      zadnej nie znam i dotad o tym nie slyszalam, a chce wiedziec o co tu chodzi.
      Szczegolnie, ze, o ile sie orientuje, olej z krokosza jest czesto stosowany w
      roznych specyfikach majacych poprawic kondycje wlosow (np. odzywki, szampony,
      etc.). Znalazlam tez fragment polecajacy ten olej jako remedium przeciwko
      wypadaniu wlosow i lysieniu:
      "Safflower oil (Carthamus tinctorious) - Eastern health practitioners believe
      that safflower oil applied to the scalp acts as a vasolidator that dilates
      blood vessels. This allows more blood to deliver nutrients to the hair follicle
      thus creating an environment conducive to hair regrowth."
      Jego dzialanie mialoby sie wiec opierac na korzystnym oddzialywaniu na naczynia
      krwionosne, ktore, gdy sa rozszerzone, latwiej dostarczaja skladniki odzywcze
      do cebulki wlosowej. Wyglada wiec na to, ze jego dzialanie byloby dokladnie
      odwrotne - olej pobudza wlosy do wzrostu! Jesli pobudza na glowie, to i pobudza
      na nogach.
      A reszta dziewczyn .... czy nie sadzicie, ze jesli to bylaby prawda to miliony
      kobiet na swiecie wiedzialyby o tym juz od dawna i stosowaly nagminnie? Co
      wiecej, jesli w taki cudowny sposob ten olej hamuje odrost wlosow, to miliony
      kobiet na swiecie nie meczyloby sie juz z depilacja, depilacja nie mialalby
      zadnego prawa bytu i nie istnialaby jako zabieg kosmetyczny z bardzo prostego
      powodu - bo kobiety nie mialyby zadnych wlosow w niepozadanych miejscach!
      Wystraczyloby tylko smarowac sie systematycznie przez pare miesiecy, a wiele
      zdesperowanych kobiet jest do tego zdolnych jak najbardziej. To tak jak z
      kosmetykami przeciwko cellulitowi - gdyby naprawde dzialaly to zadna kobieta
      nie mialaby cellulitu. Wezcie, pomyslcie troche spokojnie zanim zaczniecie sie
      rzucac na ten olej.
      • malika5 Re: prosze o udokumentowanie tego twierdzenia 20.04.06, 15:46
        Popieram całkowicie, gdyby to był jakiś cudowny środek już dawno byśmy o tym
        wiedziały. Zwłaszcza, że używa się go w kosmetyce od dawna więc jego działanie
        jest znane. Ja myślę że jak ktoś nigdy się nie depilował i regularnie będzie
        się depilował przez 8 miesięcy to samo to wystarczy włoski się osłabiły.
        Szczerze mówiąc trochę się obawiam po depilacji kłaść na skórę jakiś olej.
        Kiedyś depilowałam się woskiem i miałam straszne podrażnienia od tych olejków.
        Teraz (dzięki wam dziewczyny ! ) stosuję pastę cukrową i jest super.
      • asiabed Re: prosze o udokumentowanie tego twierdzenia 20.04.06, 21:34
        tez sie nad tym zastanawialam, szkoda tylko, ze nie mam czasu na szukanie info.
        Fajnie, ze sa Takie super Kobitki, ktore takie info podrzuca:)
        Poki co testuje olej na nogach. zobacze - czy bedzie jakis efekt:)

pozdrawiam.
        • melba_piszczykowa Re: prosze o udokumentowanie tego twierdzenia 24.04.06, 09:36
          coz, ja wychodze z zalozenia ze nie zaszkodzi mi sprobowac.
          a co do masowego stosowania to nie sadze zeby w czyims interesie ekonomicznym
          lezalo rozpowszechnianie tej ifnormacji...
          ja stosuje elektryczny depilator juz kilka lat i owszem, wlosy sie oslabily,
          ale wedlug mnie niewystarczajaco :)

Milosz Wozniak powoluje sie na jakies badania wiec jesli jestes zainteresowana
          mozesz do niego napisac
          poza tym nie ukrywajmy ze kosmetyka naturalna jest w pewien sposob
          eksperymentem o tyle, ze czasem brak badan a czasem ogolna opinia mowi cos
          wrecz przeciwnego. Inna sprawa ze ja na przyklad nie wierze w badania pana
          Rozanskiego, ktory jest uznawany raczej za guru naturalnej kosmetyki.
          • ritak81 Re: prosze o udokumentowanie tego twierdzenia 24.04.06, 15:12
            hmm,, tez bym chciala wiedziec co to za badania na ktore Pan Wozniak sie powoluje.

Ja w iternecie znalazlam tylko informacje jak 'saffron oil' dobrze wplywa na
            odrastanie wlosow, i jest stosowany w preparatach do wlosow, balsamach itd.
            • seerena Re: prosze o udokumentowanie tego twierdzenia 28.04.06, 19:13
              A ja mam pytanie czy można go stosować po depilacji kremami?? Kremy tez
              rozpuszczają włoski chyba do samej cebulki. Bo aj nie używam depilatorów
              elektrycznych ani wosków gdyż mam za wrażliwą skórę która krwawi i pozostaja mi
              po tym blizny. A też bym chciała spróbować tego oleju!
              • melba_piszczykowa Re: prosze o udokumentowanie tego twierdzenia 02.05.06, 12:37
                seerena musisz zaeksperymentowac ;)

a tak serio to nie sadze zeby krem do depilacji rozpuszczal wloski az do samej
                cebulki... stety lub niestety...
              • justa_79 Re: prosze o udokumentowanie tego twierdzenia 24.01.07, 17:42
                krem do depilacji nie rozpuszcza cebulek, rozpuszcza włosy tuż pod skórą.
    • asiabed moje obserwacje 03.05.06, 13:34
      trzy tygodnie temu wydepilowalam nogi elektrycznym depil. (wiem, wiem....ale nei
      mialam kaski na woskowanie). w kazdym razie przez pierwsze pare dni po depilacji
      smarowalam nogi olejem z krokosza (normalny olej zimnotloczony, kupilam w
      sklepie zielarskim, eko). potem przerwalam na kilka dni i potem znow smarowalam
      ale juz z dodtakiem olejkow eterycznych (+ masaz - wiecie cellulit i te
      sprawy..). Dzis widze, ze wloski - owszem odrosly, ale mam wrazenie, ze sa
      troszke mniej widoczne i miejscami ich nie ma!. tzn, ze nie ze wszystkich
      mieszkow wyrosly. Byc moze jeszcze sie wykluja, ciort je wie. Moze zbyt malo
      czasu uplynelo:)
      teraz planuje wyprobowac paste cukrowa i znow olej. moze bedzie jakis efekt.

pozdrawiam, Asia
      • melba_piszczykowa Re: moje obserwacje 04.05.06, 12:29
        a co jest nie teges z depilatorem elektrycznym?
        • asiabed Re: moje obserwacje 04.05.06, 16:26
          wyrywa cholernik wloski - nie za kazdym razem z cebulka.
          W sumie - zawsze po dwoch tygodniach musze znowu sie depilowac (ta metoda). nie
          jestem brunetka, a moje owlosienie nie jest jakies bardzo bujne - wiec musze
          wyprobowac dobry wosk, albo paste cukrowa, tak by miec porownanie. ponoc przy
          takich metodach efekt jest dlugotrwalszy.
          • melba_piszczykowa Re: moje obserwacje 08.05.06, 12:55
            ooo to nie wiedzialam. moze dlatego ze zawsze uzywam na nogi depilatora i nie
            mam porownania z woskiem...
            za to czasem woskowalam bikini i nie zauwazylam zeby jakos dluzej odrastaly, no
            moze dzien lub dwa?
            to moze byc tez kwestia wloskow, jak sa slabe to sie pewnie czesciej urwa a
            cebulka zostanie...
    • ulka42 Re: Krokosz Barwierski- naturalna depilacja na za 18.05.06, 15:12
      Stosuję olej z krokosza od 8 miesięcy. Początkowo używałam oleju od Woźniaka, a
      obecnie ze sklepu wegetariańskiego. Olej od Woźniaka jest trochę gęstszy,
      nieoczyszczony ( ma np. osad z piasku ), ale nie wiem czy różni się składem
      chemicznym od oleju ze sklepu wegetariańskiego. Stosuję go zgodnie z
      zaleceniami, dwa razy dziennie przed jedzeniem, lub godzinę po jedzeniu. Efekty
      mnie nie zadawalają, choć włosy są trochę cieńsze, miejscami zniknęły, lecz po
      jakim czasie odrastają, choć znacznie jaśniesze i cieńsze. Podobno lepsze ekety
      daje stosowany łącznie z palmą sabałową, ale nie próbowałam.
      • asiabed Re: Krokosz Barwierski- naturalna depilacja na za 18.05.06, 22:00
        stosujesz go wewnetrnie i zewnetrznie? picie oleju chyba nie dziala oslabiajaco
        na wlosy, raczej odwrotnie.
        A ja lubie sie nim smarowac, ladnie sie wchlania i nie pozostawia tak tlustego
        filmu na skorze, jak np oliwa z oliwek.
        • ulka42 Re: Krokosz Barwierski- naturalna depilacja na za 19.05.06, 08:00
          Olej stosuję tylko zewnętrznie, tzn. wcieram go w skórę po depilacji ( gdy są
          puste mieszki włosowe) dwa razy dziennie przed jedzeniem lub godzinę po
          jedzeniu. Taką informację przekazuje naturopeuta sprzedający olej krokoszowy do
          epilacji.Ponadto pisze, że wg ayurvedy olej krokoszowy nie nadaje się do
          spożycia, choć olej ten jest sprzedawany w sklepach wegetariańskich.
          • heather4 Re: Krokosz Barwierski- naturalna depilacja na za 19.05.06, 09:23
            a może to jest taki inteligentny olej, który rozpoznaje włosy zbędne i
            niezbędne ;)
            • amoniak2 Prosimy o opinie! 14.01.07, 13:46
              Minęło kilka miesięcy. Czekamy na relację z użytkowania krokosza! :)
              • asiabed Re: Prosimy o opinie! 14.01.07, 15:25
                ja przestalam sie smarowac krokoszem po paru dniach, do nastepnej depilacji -
                kiedy zamiast wosku czy depilatora zastosowalam maszynke jednorazowa...
                Poki co przymierzam sie do zakupu pasty cukrowej, olej mam jeszcze na polce,
                wiec wszystko przede mna..:)
    • aguita5 Re: Krokosz Barwierski- naturalna depilacja na za 14.01.07, 16:04
      A czy nie ten olej mozna bezpiecznie stosowac na nogi z problemami zylakowymi?
      • ggigus ludzie, wszelki oleje do depilacji to nonsens, bo 14.01.07, 16:41
        cebulka wlosowa jest b. zdolna do regeneracji, wyjatkowo wrecz
        nie ma sposobu na depilacje raz na zawsze, nawet laser jest bezradny, z uwagi na
        te potworna zdolnosc cebulki wlosowej
        wszelkie oleje, depilatory dzialaja, kiedy zadzialala juz cebulka - czyli po
        sprawie

najbardziej skuteczna jest maszynka do golenia, usuwa wlos
        tyle ze trzeba zabieg powtarzac
        • justa_79 Re: ludzie, wszelki oleje do depilacji to nonsens 24.01.07, 17:42
          skoro cebulki włosowe mają aż taką zdolność do regeneracji, to ciekawe,
          dlaczego niektórzy łysieją bezpowrotnie ;)
    • nina_d Re: Krokosz Barwierski- naturalna depilacja na za 19.01.07, 13:29
      pl.wikipedia.org/wiki/Krokosz_barwierski
      "Zastosowanie:
      (...)
      olej krokoszowy stosowany jest jako środek powstrzymujący tworzenie się
      cholesterolu we krwi (zalecany jest w diecie osób cierpiących na choroby serca
      i nadciśnienie) i jako naturalny depilator. "

więc może jednak coś w tym jest... chyba warto spróbować ;)
      • ewelline I wy jesteście takie naiwne, że wierzycie w takie 02.02.07, 17:14
        bajeczki???
        Przecież logiczne jest, że gdyby to NAPRAWDĘ działało to już dawno byłoby o tym
        głośno.
        • coconell Re: I wy jesteście takie naiwne, że wierzycie w t 05.06.07, 13:23
          naiwne, czy nie naiwne- warto spróbować
          poza tym, wiele kobiet zniechęca się do stosowania oleju ze względu na długi czas jaki muszą poświęcić na jego stosowanie.
          mam parę koleżanek, które używały go przez jakiś czas, a potem im sie nie chciało stwierdzając, że nie działa.
          osobiście słyszałam o tym oleju już kilka lat temu i nie podważam jego możliwości- chcieć to móc!
          poza tym , po co ma być o tym głośno, skoro na maszynkach, woskach itp. można zarabiać o wiele więcewj, niż na oleju z krokosza.
          medycyna naturalna zawsze była tłumiona-bo tańsza!!!
          tak też jest min.z tym olejem.
    • aguita5 Re: Krokosz Barwierski- naturalna depilacja na za 04.04.07, 15:16
      No i co, probowalyscie? Gdzie moge to kupic w Olsztynie? ALbo w internecie z
      ekspresowa dostawa?
      • iwi.wawdi Re: Krokosz Barwierski- naturalna depilacja na za 28.04.07, 10:34
        Próbowałam. Jedna wielka ściema. Ale ten olej doskonale usuwał resztki mojego
        nieekologicznego wosku do depilacji:)
    • magma29 Re: Krokosz Barwierski- naturalna depilacja na za 23.04.08, 11:48
      Dziewczyny , przetestowalam orginalny krokosz barwierski i dzisiaj
      juz wiem w 100 % , ze szkoda waszego czasu na ten specyfik.
      Teraz poddaje sie testom preparatu Kalo nisim, ale stosuje go
      dopiero od 2 miesiecy, wiec ciezko mi wyciagac wnioski po tak
      krotkim czasie. Ale jest zdecydowanie przyjemniejszy i latwiejszy do
      uzycia.
      Pozdrawiam was
      Magda
      • gilori to jest oszustwo... 24.04.08, 22:10
        Nie znalazłam żadnej informacji pochodzącej ze źródeł naukowych, która potwierdzałaby informacje zawarte w aukcjach internetowych, na których sprzedają ten olej... Autorzy aukcji podają, iż pewne źródła mówią o takich właściwościach tego oleju. Jestem ciekawa co to za "pewne źródła", ale podejrzewam, że nie są zbyt pewne;) Nie dajcie się oszukać, myslę, że popularność oleju to przykład potęgi plotki...

--
        Kosmetyki naturalne
        Kiosk ekologiczny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka