Dodaj do ulubionych

Grzybica :(

22.06.06, 11:25
zarazilam sie gdzies grzybica. moje paznokcie sa ok, ale na skorze rak, miedzy
srodkowym i serdecznym palcem mam zmiany skorne i miejscami minimalnie na
innych palcach. nie wiem,jak to sie stalo, myje rece kilkanacie, jak nie
kikladziesiat razy dziennie, mam na tym punkcie fiola. dostalam masc do
smarowania i mam nadzieje, ze sie szybko wylecze z tego... :(. jezeli ktoras
z was to dziadostwo tez dopadlo, to prosze napiszcie jak sie leczylyscie, ile
trwalo leczenie u was. najbardziej mnie martwi, ze grzybica lubi powracac...
co za cholerstwo.
Obserwuj wątek
    • maggi9 Re: Grzybica :( 22.06.06, 11:52
      Miałam ale na stopie.Kilka lat temu.
      No cóż tez nie wiem kiedy i jak się zaraziłam.
      Wyleczyłam zasypką/talkiem daktarin się chyba nazywał.
      Lubi wracac?Mi do tej pory nic nie wróciło na całe szczęscie
      • trawiasta Re: Grzybica :( 22.06.06, 11:58
        zaraziłam się kiedyś od zwierzaka - zmiany chorobowe miałam ogólnie w paru
        miejscach na ciele. Smarowałam grzecznie lekarstwem i po jakimś czasie
        cholerstwo zniknęło bez śladu (bez blizn i przebarwień, bo tego się obawiałam -
        to były takie swędzące, czerwone plamki). Nie wróciło aż do tej pory (minął
        ponad rok).

Ręczniki, kórymi wycierasz stopy, doradzam często zmieniać i koniecznie prać w
        95 stopniach; to samo z pościelą. I pewnie przydało by się też wypsikać czymś
        grzybobójczym buty...
        • trawiasta Re: Grzybica :( 22.06.06, 11:59
          Oj, przepraszam, wydawało mi się, że u Ciebie sprawa dotyczy stóp, nie rąk.
          Jeśli rąk, to oczywiście z butami nic nie trzeba robić ;-) A zalecenia co do
          ręczników zmieniam na te do rąk ;-)
    • babsi.b Re: Grzybica :( 22.06.06, 15:07
      Mozesz mys rece i 100 razy dziennie, to nie ma zwiazku z grzybica! Spokojnie, mozesz kupic w aptece Lamisilatt, po tygodniu nie bedzie sladu grzybicy.
      • nessie-jp Re: Grzybica :( 22.06.06, 15:31
        Zastanów się, po co ją namawiasz na leczenie samodzielne, skoro była u lekarza i
        dostała maść? Bez sensu ten Lamisilatt, no chyba że ci płacą za reklamę.

Grzybica tylko skóry rąk rzadko się zdarza - przeważnie towarzyszy grzybicy
        stóp. Na rękach dużo łatwiej wyleczyć, zmiany schodzą bez śladu. Nawet grzybicę
        paznokci leczy się bez problemu.
        • babsi.b Re: Grzybica :( 22.06.06, 16:35
          Jesli ma masc od lekarza to po co pyta na forum? Ja tylko mowie jak sie moze tego porbyc.
          A skoro mowisz, ze grzybice paznokci leczy sie bez problemu to sie guzik na tym znasz.
          • manna10 Re: Grzybica :( 23.06.06, 00:08
            no pytam, bo chce wiedziec cos od osob, ktore to przeszly. chcialam jeszcze
            zapytac, bo wylecialo mi to z glowy ulekarza, czy jezeli dotykam twarzy, czy
            smaruje sie kremem, cialo balsamem, to nie bedzie mi sie to roznosic?
      • winifred Re: Grzybica :( 23.06.06, 09:52
        a moze to prze tego fioła na punkcie czystych rąk??? oczywiście trzeba je myć
        często zeby sie czymś nie zarazić, ale chyba z umiarem. mycie ich co 5
        sekund, "po 100 razy" dziennie kojarzy mi sie z objawem depresji maniakalnej.
        (oglądałam kiedyś taki program o babeczce która panicznie bałą sie bakteri
        wirusów, myła co chwileczkę ręce jakimiś dezynfekującymi mydłami w płynie w
        niemal wrzącej wodzie. miała okropne dłonie, jakby poparzone, całe czerwone i z
        łuszczącą sie skórą)
        skóra ma jakąś tam swoją ochronę przeciw całem syfowi z jakim sie spotykamy
        dotykając klamek, poręczy, itp. co nie znaczy ze nie nalezy sie myć.
        trzeba jak z wszystkim, z umiarem. w aptekach jest pełno rzeczy bez recepty na
        różne grzybki, mozna coś tanio kupić, ale najważniejsze smarowac tyle ile
        zaleci leakrz lub ile jest napisane na ulotce zeby zatłuc "gada" do końca.
        zycze wytrwałości, pozdrawiam.
    • olivia1980 Re: Grzybica :( 23.06.06, 10:43
      Grzybica czesciej dotyka "czysciochow", poniewaz zmywaja oni naturalny plaszcz
      ochronnny skory czyli bariere lipidowa.
      • manna10 Re: Grzybica :( 23.06.06, 11:23
        tak chyba bylo tez w moim przypadku :(. ja nie kontrolowalam tego mycia. czasami
        sie lapalm tylko, ze po co myje rece, jak przed chwila je mylam. tez gdzies
        wyczytalam, ze najprawdopodobniej zdarlam warstwe chronna... i sie doigralam. no
        trudno. samruje teraz i czekam az zniknie i nie bede juz tak czesto ich myla.
        • ilecka Re: Grzybica :( 23.06.06, 12:33
          Nie myj rąk kilkaset razy na dzień - grzybica lubi wilgoć!
          Taką samą radę dają tym którzy mają grzybicę na stopach - myć nogi KRÓTKO a
          dobrze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka