Dodaj do ulubionych

mam wiecznie spierzchniete usta!!! help

12.08.06, 14:07
jw, uzywalam juz chyba wszystkiego co jest w aptece, od balsamu tisane,
tormentiol, oeparol, laticort, konczac na badziewnych szminkach nawilzajacych,
nivea, lipstick itd
nic nie pomaga!!
teraz uzywam kremu oliwkowego ziaja, ale i tak po nim czesto wysuszaja mi sie
usta, np posmarowalam usta jakies 15 minut temu i juz znow mam suche, dodam,
ze nie chodzi mi tylko o usta, ale pzrede wszystkim o skore wokol ust, ktora
bardzo wysycha
czy macie jakies sposoby na usta?? tylko prosze nie piszcie, ze miod, bo miod
mnie tak uczula, ze potem mam tylko zaczerwieniona i podrazniona skore
Obserwuj wątek
    • zemfira_ Re: mam wiecznie spierzchniete usta!!! help 12.08.06, 14:10
      Moze kup sobie jakies witaminy? Np a+e i stosuj zewnetrznie na noc, jak i
      wewnetrznie.
      • searena Re: mam wiecznie spierzchniete usta!!! help 12.08.06, 14:44
        Też keidyś miałam ciągle takie usta. Zaczęłąm systematycznie stosować na noc
        balsam do ust, taki w tubce w kremie, przez conajmniej pół roku. Minęło jak ręką
        odjął. Niedawno przestałam je smarować na noc i już nie wysychają.
        • littlefrog Re: mam wiecznie spierzchniete usta!!! help 12.08.06, 16:05
          A ile pijesz codziennie? Kilka szklanek wody dziennie więcej też pomaga :)
          • tori86 Re: mam wiecznie spierzchniete usta!!! help 12.08.06, 16:38
            pije tyle ile potrzebuje moj organizm, trzy- cztery kubki zazwyczaj herbaty,
            wody malo pije, teraz praktycznie wcale bo nie ma upalow
            a co to byl za balsam?? jesli masc witaminowa, to niestety tez nie pomaga...:(
            • searena Re: mam wiecznie spierzchniete usta!!! help 12.08.06, 17:42
              Rossmana Lip Cream z witaminą E w żółtej tubce. Dosyć tłusty ale ma postać kremu
              a nie maści, byc może maść się nie wchłania i musi być coś lżejszego. Mi bardzo
              pomógł.
              • tori86 Re: mam wiecznie spierzchniete usta!!! help 12.08.06, 17:52
                a ile on kosztuje??
                • searena Re: mam wiecznie spierzchniete usta!!! help 12.08.06, 23:26
                  A z 15 zł. Jest kilka rodzajów.
            • wymiary Za mało pijesz 13.08.06, 21:36
              tori86 napisała:

> pije tyle ile potrzebuje moj organizm, trzy- cztery kubki zazwyczaj herbaty,
              > wody malo pije, teraz praktycznie wcale bo nie ma upalow
              > a co to byl za balsam?? jesli masc witaminowa, to niestety tez nie pomaga...:(

No to masz odpowiedź. ZA MAŁO PIJESZ.
              Trzy - cztery kubki to stanowczo za mało, newet gdy nie ma upałów! Twój organizm potrzebuje
              conajmniej 2 litrów wody dziennie. A kubek ma 200 - 250 ml. Czyli Ty wypijasz 0,6 - 1 litra dziennie.
              Dwa lub trzy razy za mało.

Skoro narobiłaś sobie takich problemów, to pij przez jakiś czas nawet więcej niż 2 litry. I pamiętaj, że
              jeśli wrócą upały, to musisz dostarczać swojemu organizmowi jeszcze więcej wody.
        • papunia Re: mam wiecznie spierzchniete usta!!! help 12.08.06, 16:37
          zwiń babci z parapetu albo komuś kogo przyuważysz roślinkę która się nazywa
          aloes. Miąższem z jej liścia smaruj okolice ust wieczorem - powinno pomóc
          (aloes koi i nawilża).
          • maga19 Re: mam wiecznie spierzchniete usta!!! help 12.08.06, 17:56
            Też miałam ten problem, zwłaszcza zimą. Pozmogła zwykła wazelina firmy Ziaja za
            2 zł (w białym opakowaniu) dozowana kilka razy dziennie :) Od tej pory (stosuję
            ją nadal) dolegliwość zniknęła :D
            • tori86 Re: mam wiecznie spierzchniete usta!!! help 12.08.06, 19:43
              kiedys tez uzywalam wazeliny, ale nie z ziaji, jednak nie przyniosla ona zadnych
              efektow, poniewaz tylko mi natlusczala skore, a nie nawilzala..ale moze zoabcze
              i na ta masc i ta wazeline z ziaji
          • yoniska Re: mam wiecznie spierzchniete usta!!! help 14.08.06, 10:59
            podobno aloes nie może być "młody" babcia używała tylko z rocznych lub
            dwuletnich roslinek... czy to przesąd??
    • gosiamalgosia Re: mam wiecznie spierzchniete usta!!! help 13.08.06, 08:19
      No wlasnie mialam Ci poradzic ten oliwkowy krem Ziaji. Tez mialam ten problem,
      ale krem zadzialal przy systematycznym stosowaniu. Tyle, ze mam zawsze pod
      reka. (jestem w Australii) Przekladam do roznych malych pojemniczkoe i mam je w
      roznych miejscach, np. w kieszeni kurtki, w plecaku, w kuchni, w lazience na
      pietrze itd, w zwiazku z czym jak tylko potrzebuje, to bez zastanowienia
      odruchowo juz teraz siegam po krem. Te wszystkie inne balsamy w/g mnie dzialaja
      bardziej powierzchownie. Chyba najbardziej moge polecic tubeczke do ust
      Clarinsa.
      • edi681 Re: mam wiecznie spierzchniete usta!!! help 13.08.06, 09:47
        Myślę, że za mało pijesz i Twój organizm jest odwodniony. 3-4 kubki herbaty to
        za mało! Spróbuj zmusić się do picia większej ilości płynów, najlepiej wody
        mineralnej albo rozcieńczonych wodą soków, tak z 1,5 litra. Do tego zewnętrznie
        preparaty, które poleciły dziewczyny.
    • insidemyownmind Re: mam wiecznie spierzchniete usta!!! help 13.08.06, 11:44
      a próbowałaś carmex'u?
      jesli nie - polecam to zrobić.
      mozna go kupic na allegro. jak wpiszesz w wyszukiwarke, to wyswietli Ci sie
      mnostwo pozycji. jdyne co moge polecic od siebie, to carmex w słoiczku.
      • tori86 Re: mam wiecznie spierzchniete usta!!! help 13.08.06, 13:39
        probowalam carmexu i efekty byly straszne, jak pierwsszy raz sie posmarowalam,
        wyskoczyla mi opryszczka, no ale stwierdzilam, ze to moze z jakiegos innego
        powodu to sie stalo, ale za drugim i trzecim razem po uzyciu tej szminki mialam
        dokladnie tak samo, takze ona na 100% odpada
        co do kremu ziaji, to tak on mi najbardziej pomaga, ale teraz gdy sie nim
        smaruje, bardzo szczypie mnie skora wokol warg, dlatego poszukuje czegos innego
        do picia wody sie nie moge zmusic, bo inaczej bym chyba zmymiotowala, nie moge
        przyjmowac duzej ilosci produktow, czy to bedzie jedzenie czy woda, bo moj
        zoladek tego nie wytrzyma, wystarczy ze zjem wiecej niz 3 bulki dziennie i juz
        czuje sie fatalnie, nawet nie moge jesc obiadow:(
        • martamih1 Re: mam wiecznie spierzchniete usta!!! help 19.08.06, 16:09
          Ja od lat mam ten sam problem!! Nic nie dzialalo, dopoki nie odkrylam
          waniliowego balsamu do ust Avonu. Niestety...wycofano go ze sprzedazy:)
          Szukalam wiec dalej. Polecic Ci moge balsam Neutrogeny w tubce, ale nie dziala
          on tak dobrze jak Carmex. Carmex jest po prostu idealny!! Dziwne, ze zrobila Ci
          sie od niego opryszczka--jednym z zadan tego balsamu jest wlasnie zwalczanie
          opryszczki! Ponadto u mnie swietnie dziala na zajady, ale jesli Tobie nie
          odpowiada, to sprobuj balsam Neutrogeny, tez jest dosyc dobry. Pozdrawiam!!
    • fruzia80 Re: mam wiecznie spierzchniete usta!!! help 13.08.06, 14:17
      Niestety mam ten problem od dziecka, przerobiłam już chyba wszystkie kremy i
      maści, miód i nic. Wody piję codziennie ok. 1,5l. Używam kilka razy dziennie
      pomadki ochronnej, dla mnie najlepsza jest bebe lub nivea. Byłam już z tym
      problemem kilka razy u lekarza, za każdym razem dostawałam inną maść i
      witaminy, też nie pomogło. No i już się z tym pogodziłam, że bez pomadki
      ochronnej nigdzie ruszać się nie mogę:( Teraz używam pomadki ochronnej bebe w
      kolorze perłowym, polecam, są po niej bardzo ładne usta. U mnie nie ma szans
      żeby np. po wymyciu twarzy czy jakimkolwiek zamoczeniu ust nie użyć pomadki, bo
      za chwilę usta już są spierzchnięte. Ktoś mi kiedyś doradził, żeby przez kilka
      dni niczym ust nie smarować, bo napewno są już "uzależnione" od pomadki, ale
      niestety następnego dnia popękały mi tak,że leciała mi z nich krew.
      Głowa do góry, przyzwyczaj się do codziennego nawilżania ust. Ale mimo wszystko
      życzę ci, żebyś jednak znalazła odpowiedni dla siebie kosmetyk, aby usta nie
      były już nigdy spierzchnięte.
      • tori86 Re: mam wiecznie spierzchniete usta!!! help 13.08.06, 14:31
        fruzia80 ja mam dokladnie to samo
        jestem juz uzalezniona od nawilzania ust, co tydzien musze kupowac nowe
        produkty, bo tak szybko mi sie koncza, i tak jak piszesz, po kazym zwilzeniu,
        pzremyciu ust, musze je zaraz posmarowac, bo inaczej nie wytrzymam z uczuciem
        sciagniecia
        chociaz jakies 2 tygdznie temu przez ok tydzien czasu mialam bardzo ladne usta,
        nic mi sie z nimi nie dzialo, praktycznie nie musialam ich niczym smarowac, ale
        teraz ten koszmar powrocil:/
        • gosiaqus Re: mam wiecznie spierzchniete usta!!! help 13.08.06, 22:47
          może za dużo tego pakujesz na usta? i nie mogą one tej ilości chemii znieść- taki wniosek wysnułam, bo ja usta nawilżam kremem nivea, grubą warstwą tylko o ile istnieje taka potrzeba, plus zimą oczywiscie.
          w lecie, nawet w klimatyzowanych pomieszczeniach nie mam z tym problemow.
    • gruszenka76 Re: mam wiecznie spierzchniete usta!!! help 13.08.06, 21:48
      Mnie to wyglada na jakas awitaminoze, szczerze mowiac. Pobierz moze capivit
      przez jakis czas a zewnetrznie sprobuj dermosan

www.gsk.com.pl/produkty/Dermosan.html
      • edi681 Re: mam wiecznie spierzchniete usta!!! help 14.08.06, 08:41
        Przyszło mi do głowy że mogłabyś przyjmować doustnie preparaty, które nawilżają
        skórę od środka, np. Capivit Hydrosystem albo Biogal (olej z nasion
        ogórecznika), a także preparat Omega 3. To też może pomóc.
    • ma.buch Re: mam wiecznie spierzchniete usta!!! help 14.08.06, 11:57
      Proponuje wizyte u dermatologa. Mialam ten sam problem - przez 8 miesiecy
      nieustannie spierzchniete, "sciagniete" wargi, wyprobowalam chyba wszelkie
      mozliwe pomadki ochronne, miod, wazeline etc., nic nie pomoglo. Okazalo sie, iz
      bylo to barwinkowe zapalenie warg (o ile dobrze pamietam), wywolane
      najprawdopodobniej szminka. Dostalam masc (nazwy niestety nie pamietam) i po
      kilkunastu dniach byla wyrazna poprawa, po okolu 3-4 tygodniach po problemie.
      • venus22 Re: mam wiecznie spierzchniete usta!!! help 14.08.06, 12:24
        Nie wszyscy tyle pija a nie maja spierzchnietych ust.
        Podowem moze jeszcze byc wirus opryszczki - zamiast pryszczy moze wlasnie
        powodowac takie dlugotrwale pierzchniecie.
        A wiec jak najbardziej - dermatolog..

Venus
        • tori86 Re: mam wiecznie spierzchniete usta!!! help 14.08.06, 13:21
          dzieki dziewczny za rady, oczywiscie bylam z tym problemem u dermatologa, to
          pani poradzila mi smarowania ust maslem!!:/ tak jakby to mialo pomoc,
          powiedzialam jej ze musze wziasc cos lepszego, to ona stwierdzila, ze nie wie!!
          nie bede pila wiecej, bo jak juz pisalam, moj zoladek tego nie zniesie, moze
          zaczne sie odzywiac jakos lepiej czy cos, znacie jakies potrawy, warzywa, ktore
          wplywaja na ladna skore i na jej nawilzenie??
    • dalia.70 Re: mam wiecznie spierzchniete usta!!! help 14.08.06, 13:19
      Radzę Ci Dermosan lub pomadkę ochronną Neutrogena. Nic mi nigdy bardziej nie
      pomogło!
      • tori86 Re: mam wiecznie spierzchniete usta!!! help 14.08.06, 13:21
        mialam i dermosan i neutrogene, naprawde mialam juz chyba wszystko z produktow
        ponizej 50zl
    • dominika8 Re: mam wiecznie spierzchniete usta!!! help 14.08.06, 23:11
      polecam Sephora Proffesional, taki mały, w biało czarnym słoiczku, 12 zł,
      naprawdę super.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka