Dodaj do ulubionych

naturalne barwniki

23.08.06, 13:18
czy ktos z was wykorzystywal rosliny jako barwniki? sa one naturalne. ciekawa
jestem czy da sie ladnie zabarwic mydelko albo cos innego, np jajko na
wielkanoc.
pochwalcie sie czy robicie cos takiego :):)
Obserwuj wątek
    • mycha664 Re: naturalne barwniki 23.08.06, 14:11
      Probowalam zabarwic mydlo na zolty kolor za pomoca sproszkowanych platkow
      nagietka. Efekt byl jednak mierny.
      Ladnie wybarwia mydlo kakao, kawa, cynamom. Na wlasny uzytek robilam
      mydelko "kawe z mlekiem", wygladalo uroczo :o)))
      Moze dobrym pomyslem jest sok z burakow albo szpinak.
      • annqaa Re: naturalne barwniki 23.08.06, 14:28
        a probowalas z cebula? tak jak na jajko?
        wlasnie, a mydlo nie zepsuje sie jak najpierw zagotuje jakies roslinki a wywar
        wleje do mydla?
        mleko proszkowane czy zwykle krowie z kartonika? bo to mnie ciekawi:)
        • mycha664 Re: naturalne barwniki 23.08.06, 14:59
          Z cebula nie probowalam, ale pomysl fajny :o))) Tyle, ze wywar nalezaloby
          zrobic z wody destylowanej. Powinien byc bardzo esencjonalny, zeby nie
          rozrzedzil zbytnio mydla - moze nie zastygnac :o((
          Piszac o mydle "kawa z mlekiem", mialam na mysli mydlo skladajace sie z dwoch
          warstw: jednej z dodatkiem kawy i drugiej bialej bez dodatkow. Mydlo w dwoch
          kolorach - poranna kawa z mlekiem ;o))
          Mozna jeszcze wylac cienka warstwe mydla kolorowego, po zastygnieciu wyciac z
          niego dowolne ksztalty przy pomocy dziecinnych foremek do piasku lub foremek do
          ciastek i tak przygotowane mydlane figurki zatopic w bialym mydle. Powinno
          spodobac sie dzieciom :o))

Napisz o efektach i swoich doswiadczeniach.
          • annqaa Re: naturalne barwniki 23.08.06, 15:27
            efekrow jeszcze niestety nie mam poniewaz nie moge isc do sklepu z noga w
            gipsie;)
            efekty beda we wrzesniu i wtedy na pewno sie pochwale. teraz wchlaniam
            wszystkie informacje o mydlach, aby moje pierwsze dzielo moc spokojnie
            wykorzystac w kapieli, a nie np wyrzucic na smietnik.

czyli sugerujesz ze wszystkie wyciagi z rosli gotowac w wodzie destylowanej?

bardzo bym cie prosila o napisanie swoich doswiadczen:)
            • mycha664 Re: naturalne barwniki 23.08.06, 17:50
              W wodzie destylowanej - tak, tak, tak :o))
              Robie mydlo od podstaw, doswiadczenia mam zatem inne od Twoich :o)) Nie
              przetwarzam gotowego mydla.

• annqaa Re: naturalne barwniki 23.08.06, 20:39
                czyli kupujesz proszkowane mydlo i sama robisz, tak?
                mnie na razie wystarczy wykorzystywanie Bialego jelenia.
                a co robisz z kawaleczkami owocow (jesli takie robisz) i kwiatuszkow, aby byly
                ladne ?
                bo ogladam mydelka z banana, kiwi i pomaranczy- to sa jedynie barwniki i
                aromaty- takie jak w kuchni, czy wykorzystujesz prawdziwe? jesli mozesz, pomoz
                mi :)
                • mycha664 Re: naturalne barwniki 23.08.06, 20:55
                  Anka,
                  robię mydło z oliwy z oliwek, oleju kokosowego, zasady sodowej i wody, nie z
                  proszku :o))Jestem mychą z ekosensu.
                  Jeżeli chcesz dodać owoce do mydła musisz je uprzednio wysuszyć, przynajmniej
                  tak robiłam z cytryną i pomarańczą, które dodawałam do świec. Robiłam to w
                  mikrofalówce, owoce jednak traciły w ten sposób ładny, naturalny kolor.
                  Może lepiej wykorzystaj jako dodatek do mydła - zioła, albo spróbuj wysuszyć
                  owoce w specjalnej suszarce do grzybów.

Pozdrawiam i życzę powrotu do zdrowia (mam na myśli Twoją nogę w gipsie)
                  • annqaa Re: naturalne barwniki 23.08.06, 22:49
                    nie dziekuje aby nie zapeszyc wyleczenia nogi;)
                    ale za rade dziekuje:)
                    • ilusione Re: naturalne barwniki 24.08.06, 09:46
                      pytalas o barwienie do jajek naturalnie: cebula, kawa-brazowy, cury - zolty,
                      zakwaszony sok z buraka - rozowy,czerwony i wiem ze zielony kolor swieze zboze
                      czy cos ale nie mam dostepu do takiego wiec nie probowalam... jeszcze gdzies
                      czytalam o soku z jagod :)
                      nie wiem jak z mydelkami... bo np. te jagody mnie nurtowaly... ale jak pomysle
                      co same jagody z raczkami robia to mi sie odechcialo prob... natomiast np. cury
                      ma samo w sobie intrensywny zapach i chyba do mydelka nie bardzo.. ;)
                      • mycha664 Re: naturalne barwniki 24.08.06, 09:57
                        A moze warto uzyc suszone jagody? Z curry tez bym nie probowala, to raczej
                        pikantna przyprawa. Ale papryka czerwona, slodka - czemu nie?
                        Robilam ostatnio mydlo z suszona lawemda, ludzilam sie ze wyjdzie w kolorze
                        lawendowym, ale nie bylo ladne. Kolor byl raczej zielonkawy.
                        Bylam na Waszym forum, fajne stronki podrzucacie. Szczegolnie z foremkami do
                        mydel, szkoda tylko, ze ze Stanow :o(((
                        • ilusione Re: naturalne barwniki 24.08.06, 10:39
                          jezeli chodzi o foremki to moze kobitka sciagnie do sowjego sklepu internetowego
                          :) jakby cie to interesowalo to jak juz cos bede wiedziala to dam ci znac... bo
                          juz pare razy moja nadzieja sie rozwiala... ale wyglada narazie ze cos z tego
                          bedzie... ;) bo juz z tego co mowi nawiazala kontakt z dystrybutorem i wstepne
                          ceny mi podala ale nadal szuka tanszego transportu :)
                          • ilusione Re: naturalne barwniki 24.08.06, 10:43
                            a ze tak w sowjej naiwnosci jeszcze spytam.. nie myslalas o wprowadzeniu do
                            swojego sklepu jakiegos mydla bazowego do odlewow... bo na naszym rynku ciezko o
                            to.. wszystko sprowadzane... a wiadomo ze wtedy koszty rosna... :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka