annqaa 23.08.06, 13:18 czy ktos z was wykorzystywal rosliny jako barwniki? sa one naturalne. ciekawa jestem czy da sie ladnie zabarwic mydelko albo cos innego, np jajko na wielkanoc. pochwalcie sie czy robicie cos takiego :):) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mycha664 Re: naturalne barwniki 23.08.06, 14:11 Probowalam zabarwic mydlo na zolty kolor za pomoca sproszkowanych platkow nagietka. Efekt byl jednak mierny. Ladnie wybarwia mydlo kakao, kawa, cynamom. Na wlasny uzytek robilam mydelko "kawe z mlekiem", wygladalo uroczo :o))) Moze dobrym pomyslem jest sok z burakow albo szpinak. Odpowiedz Link Zgłoś
annqaa Re: naturalne barwniki 23.08.06, 14:28 a probowalas z cebula? tak jak na jajko? wlasnie, a mydlo nie zepsuje sie jak najpierw zagotuje jakies roslinki a wywar wleje do mydla? mleko proszkowane czy zwykle krowie z kartonika? bo to mnie ciekawi:) Odpowiedz Link Zgłoś
mycha664 Re: naturalne barwniki 23.08.06, 14:59 Z cebula nie probowalam, ale pomysl fajny :o))) Tyle, ze wywar nalezaloby zrobic z wody destylowanej. Powinien byc bardzo esencjonalny, zeby nie rozrzedzil zbytnio mydla - moze nie zastygnac :o(( Piszac o mydle "kawa z mlekiem", mialam na mysli mydlo skladajace sie z dwoch warstw: jednej z dodatkiem kawy i drugiej bialej bez dodatkow. Mydlo w dwoch kolorach - poranna kawa z mlekiem ;o)) Mozna jeszcze wylac cienka warstwe mydla kolorowego, po zastygnieciu wyciac z niego dowolne ksztalty przy pomocy dziecinnych foremek do piasku lub foremek do ciastek i tak przygotowane mydlane figurki zatopic w bialym mydle. Powinno spodobac sie dzieciom :o)) Napisz o efektach i swoich doswiadczeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
annqaa Re: naturalne barwniki 23.08.06, 15:27 efekrow jeszcze niestety nie mam poniewaz nie moge isc do sklepu z noga w gipsie;) efekty beda we wrzesniu i wtedy na pewno sie pochwale. teraz wchlaniam wszystkie informacje o mydlach, aby moje pierwsze dzielo moc spokojnie wykorzystac w kapieli, a nie np wyrzucic na smietnik. czyli sugerujesz ze wszystkie wyciagi z rosli gotowac w wodzie destylowanej? bardzo bym cie prosila o napisanie swoich doswiadczen:) Odpowiedz Link Zgłoś
mycha664 Re: naturalne barwniki 23.08.06, 17:50 W wodzie destylowanej - tak, tak, tak :o)) Robie mydlo od podstaw, doswiadczenia mam zatem inne od Twoich :o)) Nie przetwarzam gotowego mydla. Odpowiedz Link Zgłoś
annqaa Re: naturalne barwniki 23.08.06, 20:39 czyli kupujesz proszkowane mydlo i sama robisz, tak? mnie na razie wystarczy wykorzystywanie Bialego jelenia. a co robisz z kawaleczkami owocow (jesli takie robisz) i kwiatuszkow, aby byly ladne ? bo ogladam mydelka z banana, kiwi i pomaranczy- to sa jedynie barwniki i aromaty- takie jak w kuchni, czy wykorzystujesz prawdziwe? jesli mozesz, pomoz mi :) Odpowiedz Link Zgłoś
mycha664 Re: naturalne barwniki 23.08.06, 20:55 Anka, robię mydło z oliwy z oliwek, oleju kokosowego, zasady sodowej i wody, nie z proszku :o))Jestem mychą z ekosensu. Jeżeli chcesz dodać owoce do mydła musisz je uprzednio wysuszyć, przynajmniej tak robiłam z cytryną i pomarańczą, które dodawałam do świec. Robiłam to w mikrofalówce, owoce jednak traciły w ten sposób ładny, naturalny kolor. Może lepiej wykorzystaj jako dodatek do mydła - zioła, albo spróbuj wysuszyć owoce w specjalnej suszarce do grzybów. Pozdrawiam i życzę powrotu do zdrowia (mam na myśli Twoją nogę w gipsie) Odpowiedz Link Zgłoś
annqaa Re: naturalne barwniki 23.08.06, 22:49 nie dziekuje aby nie zapeszyc wyleczenia nogi;) ale za rade dziekuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
ilusione Re: naturalne barwniki 24.08.06, 09:46 pytalas o barwienie do jajek naturalnie: cebula, kawa-brazowy, cury - zolty, zakwaszony sok z buraka - rozowy,czerwony i wiem ze zielony kolor swieze zboze czy cos ale nie mam dostepu do takiego wiec nie probowalam... jeszcze gdzies czytalam o soku z jagod :) nie wiem jak z mydelkami... bo np. te jagody mnie nurtowaly... ale jak pomysle co same jagody z raczkami robia to mi sie odechcialo prob... natomiast np. cury ma samo w sobie intrensywny zapach i chyba do mydelka nie bardzo.. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mycha664 Re: naturalne barwniki 24.08.06, 09:57 A moze warto uzyc suszone jagody? Z curry tez bym nie probowala, to raczej pikantna przyprawa. Ale papryka czerwona, slodka - czemu nie? Robilam ostatnio mydlo z suszona lawemda, ludzilam sie ze wyjdzie w kolorze lawendowym, ale nie bylo ladne. Kolor byl raczej zielonkawy. Bylam na Waszym forum, fajne stronki podrzucacie. Szczegolnie z foremkami do mydel, szkoda tylko, ze ze Stanow :o((( Odpowiedz Link Zgłoś
ilusione Re: naturalne barwniki 24.08.06, 10:39 jezeli chodzi o foremki to moze kobitka sciagnie do sowjego sklepu internetowego :) jakby cie to interesowalo to jak juz cos bede wiedziala to dam ci znac... bo juz pare razy moja nadzieja sie rozwiala... ale wyglada narazie ze cos z tego bedzie... ;) bo juz z tego co mowi nawiazala kontakt z dystrybutorem i wstepne ceny mi podala ale nadal szuka tanszego transportu :) Odpowiedz Link Zgłoś
ilusione Re: naturalne barwniki 24.08.06, 10:43 a ze tak w sowjej naiwnosci jeszcze spytam.. nie myslalas o wprowadzeniu do swojego sklepu jakiegos mydla bazowego do odlewow... bo na naszym rynku ciezko o to.. wszystko sprowadzane... a wiadomo ze wtedy koszty rosna... :( Odpowiedz Link Zgłoś