Dodaj do ulubionych

Dziwna skóra na plecach

21.09.06, 08:51
Mam taki dziwny problem ze skórą na plecach(tylko prosze się nie śmiać).
Otóż skóra tam jest chyba z wyglądu jak najbardziej normalna(nie ma krost, nie jest sucha).Jakiś czas temu biorąc prysznic zauważyłam, że pocierając palcem schodzi mi tak jakby naskórek(no robią się takie wałeczki pod palcami).Stwierdzilam, że chyba czas na peeling.Ale niestety peeling ani sklepowy ani z kawy nic nie dawał.Mogłam się wyszorować a potem przejechać palcem i znowu mi ta skóra schodzi w ten sposób.Jedynym wyjsciem, żeby się "tego" pozbyć jest mocne wyszorowanie pleców ostrą gąbka i zwykłym mydłem w kostce.Ale na drugi dzień znowu pocieram palcem i to samo.A przecież nie moge codziennie się szorowac ostrą gąbką.Dodam, że jakoś na innych częsciach ciała się to nie pojawia.
Cóż to jest?Jakaś nadprodukcja naskórka czy coś?
Czy można się tym po prostu nieprzejmować czy lepiej się szorowac codziennie bo np grozi mi to atakiem krost na plecach?
Obserwuj wątek
    • aalexanndraa Re: Dziwna skóra na plecach 21.09.06, 14:02
      Idz do dermatologa,mozesz miec poczatek np.luszczycy.I nie szoruj tego,niech on
      to zobaczy.
      • maggi9 Re: Dziwna skóra na plecach 21.09.06, 14:04
        No tak ale łuszczyce chyba widać gołym okiem?
        A ja mam na plecach jak najbardziej normalna i zdrową skóre.
        • maggi9 Re: Dziwna skóra na plecach 21.09.06, 14:15
          Poza tym nie wiem jak miałabym TO pokazac lekarzowi-musiałabym wejść z nim pod prysznic chyba
        • aalexanndraa Re: Dziwna skóra na plecach 21.09.06, 14:19
          Mozesz miec tez przesuszona skore,stosuj raczej balsamy do suchej skory,i nie
          rob juz peelingow,bo efekt bedzie przeciwny,pobudzasz w ten sposob skore do
          jeszcze wiekszego rogowacenia.Nawilzaj skore kilka razy dziennie,jezeli to nie
          pomoze zglos sie do dermatologa.
          • maggi9 Re: Dziwna skóra na plecach 21.09.06, 14:25
            Nie sucha to ona nie jest.
            Ale dzięki w każdym razie:)
            • komyszka Re: Dziwna skóra na plecach 21.09.06, 14:34
              popieram forumowiczke która radziła wizyte u dermatologa. i bynajmniej nie
              musisz wchodzic z nim pod prysznic (chyba ze bedziecie mieli na to
              ochote....:P)- wystarczy opisac objawy. byc moze to faktycznie poczatki jakiejs
              choroby skórnej-lepiej to sprawdzic. ah-teraz przyszło mi jeszcze cos do glowy-
              czym smarujesz plecy po kąpieli wzglednie czym sie myjesz? moze to rodzaj
              uczulenia na jakis kosmetyk. mnie np. uczulił fissan- w ciazy- ale tylko na
              brzuchu, inne czesci ciala nim smarowane pozostały w porządku.
              • maggi9 Re: Dziwna skóra na plecach 21.09.06, 14:43
                No tak to mogą być początki choroby skórnej ale ja to mam już od kilku miesięcy.Skóra na sucho wygląda zupełnie normalnie-ani nie swędzi, nie jest przesuszona, tłusta.Ma taki zdrowy blask.Myje sie najczęsciej żelem AA albo zelem johnsons dla dzieci.
                Raz na tydzie może częsciej stosuje balsam AA.Nigdy w życiu nie miałam uczulenia na kosmetyki.
                To wygląda tak, że jak pomocze(dłużej) skóre, to ciągle wygląda normalnie ale dopiero jak potre mocniej palcem to schodzi jakby zrogowaciały naskórek( z brudem)-to normalne chyba? Tylko mnie dziwi, że ja moge tak codziennie i zwykły peeling na to nie pomaga.
                Nie sprawia mi to wiekszych kłopotów.Gydybym przypadkiem nie podrapała sie pod prysznicem to wcale bym tego nie odkryła
                • komyszka Re: Dziwna skóra na plecach 21.09.06, 14:48
                  ja Ci niestety nie odpowiem co to jest ale proponuje zmienic kosmetyki i
                  zobaczyc co bedzie dalej. uczulic mozna sie zawsze i w kazdej chwili nawet na to
                  co wczesniej nie uczulało. a na marginesie- to twoje obłażenie na plecach
                  przypomina mi sytuacje gdy za grubo nałożysz jakis krem na twarz lub dłonie-tez
                  sie wałkuje.
                  • graymalkin Re: Dziwna skóra na plecach 21.09.06, 23:32
                    Nie wydaje mi się, żeby to był problem dla dermatologa. No chyba, że firma
                    wykupiła Ci pakiet:) Nie napisałaś jaką masz skórę? Czy uprawiasz jakieś sposty
                    i jak się ubierasz (materiał). Największe skupiska gruczołów łojowych występują
                    na twarzy;nos, czoło, broda oraz właśnie na plecach, karku i mostku. Nie wiem
                    jak często balsamujesz plecy i jakim preparatem. Spróbuj umyć dokładnie plecy,
                    szczotkując czy takim mocniejszym peelingiem, a potem posmaruj nawilżającym
                    balsamem, nie natłuszczającym. I zobacz następnego dnia. Jeżeli będzie tak samo,
                    następnego dnia po umyciu nie balsamuj w ogóle pleców. Jeżeli wciąż nie będzie
                    poprawy, a nie zauważysz innych zmian, np;łuszczącej się skóry, zaczernienia,
                    czy pękania naskórka, to wg.mnie taka Twoja uroda. Oczywiście możesz pójść do
                    dermatologa ale nie sądzę, że masz jakąkolwiek chorobę skóry, może po prostu
                    wytwarzasz więcej łoju?
                    • graymalkin Re: Dziwna skóra na plecach 21.09.06, 23:33
                      oczywiście chodziło mi o uprawianie sportu:)
                    • maggi9 Re: Dziwna skóra na plecach 21.09.06, 23:53
                      Skóre mam normalną-to już pisałam:)
                      Sportów raczej nie uprawiam.
                      Z ubrań prferuje naturalne materiały.
                      Ja już się domyśliłam, że to jest po prostu zrogowacialy naskórek plus brud.
                      Ale mnie ciekawi dlaczego mi się to "zbiera" codziennie( w końcu nie przebywam ciągle w strasznie zakurzonych czy brudnych miejscach).Jeśli jednego dnia zrobie peeling ostrą gąbką ze zwykłym mydłem.I niezależnie od tego czy użyje balsamu do ciała czy nie następnego dnia mam to samo.A skóra nie reaguje właściwie wcale-nie ma krost, swędzenia, zaczerwienienia
    • nessie-jp Re: Dziwna skóra na plecach 21.09.06, 23:51
      Hm, a może za długo się moczysz? Mnie się tak robi po dłuugiej gorącej kąpieli.
      Ewentualnie używasz jakiegoś keratolitycznego kosmetyku/mydła.
      • maggi9 Re: Dziwna skóra na plecach 21.09.06, 23:54
        Nie mocze się długo bo nie mam wanny.Stoje pod prysznicem zazwyczaj 10-15min
        • graymalkin Re: Dziwna skóra na plecach 22.09.06, 00:18
          A wodę lubisz ciepłą, czy gorącą? Ciepło zmusza gruczoły do większej pracy. A
          może tak ja napisałam, taka Twoja uroda, nie żadna choroba wymagająca
          interwencji specjalisty:) Jak napisałaś skóra jest normalna i czysta, w sensie
          wolna od krost itp.
          • maggi9 Re: Dziwna skóra na plecach 22.09.06, 00:37
            No lubie wode raczej ciepłą ale nie strasznie gorącą.
            Tak skóra jest czysta(chyba nawet lepsza niż na twarzy;))
            Faktycznie może wytwarzam dużo jakiegoś "tłuszczu" ochronnego bo zauważyłam, że w zimie np plecy wcale nie "domagają" się częstego balsamowania(a takie łydki owszem)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka