Dodaj do ulubionych

moja twarz nie lubi kremów...jak ja nawilżąć?

13.11.06, 09:26

Obserwuj wątek
    • littlemy Re: moja twarz nie lubi kremów...jak ja nawilżąć? 13.11.06, 09:32
      za szybko enter, przepraszam

Witam, jestem stałą podczytywaczką Waszego forum...dżięi temu udało mi się
      odstawić nienaturalne kosmetyki, zainwestowalam w maslo shea, olejki itp
      i tak jak moje cialo jest zachwycone, tak moja twarz ( mieszana, odwodniona, ze
      sklonnoascia do neiwielkich ropnych wypryskow) niestety nie...
      chemiczne kremy nigdy jej nie sluzyly, myslalm ze lepiej bedzie z natura. Maslo
      shea niestety bardzo ja tłuści, pory są bardziej widoczne...olej z winogron=to
      samo. Bez kremów tez niedobrze, bo czuję potwornie to odwodnienie. CO robic? Na
      razie nie skusilam sie na żaden naturalny krem, bo boje się, że znow mi nie
      posluzy, a i szkoda mi kasy. Babydream z rossmana tez okazal sie za
      ciężki...tak jakby moja skóra wychwytywala każdą najdrobniejszą "tłustość" ze
      wszystkich kremów, a tych tłustości to ona jakoś bardzo nie lubi...jest
      podrazniona taka jalby "rozpulchniona", skłonnijesza do zanieczyszczeń...
      i co tu robić?
      • piotrw1976 Re: moja twarz nie lubi kremów...jak ja nawilżąć? 13.11.06, 13:00
        A próbowałaś kremów aloesowych? Ale te z aloesem a nie tylko z nazwy.
        Pozdrawiam
      • krasnoludka Re: moja twarz nie lubi kremów...jak ja nawilżąć? 13.11.06, 16:01
        mam identyczną sytuację, ciało super, twarz gorzej :/
        właśnie wybieram siędo apteki po zieloną glinkę i krem weledy. a nuż :>
      • asiabed Re: moja twarz nie lubi kremów...jak ja nawilżąć? 15.11.06, 17:28
        wiesz co, moze sprobuj kremik z lavery basis sensitive - ja mam podobne problemy
        z cera, kremik ten bardzo mi sluzy - na dzien, na noc. jest lekki, nawilzajacy,
        latwo sie wchlania i nie pozostawia filmu. polecam. do tego jest stosunkowo
        tani.pozdrawiam
      • emi1983 Re: moja twarz nie lubi kremów...jak ja nawilżąć? 15.11.06, 17:58
        ja też mam trudność z dobraniem kremu, bo większość mi buzie zapycha a od innych
        się świecę..

polecam Ci 2 kremiki, których używam i ani mnie nie zapychają, ani się nie
        świece po nich.. skóra jest nawilżona i taka jak powinna być :)
        1. Lavera Faces Calendula - Krem nawilżający (do skóry mieszanej)
        2. Lavera youngFaces Minze - Fluid nawilżający (skóra tłusta)
    • naturalny_chomik Re: moja twarz nie lubi kremów...jak ja nawilżąć? 13.11.06, 12:48
      littlemy - na początek polecam Ci zieloną glinkę, rób sobie z niej maseczkę 2
      razy w tyg. Pomoże ona oczyścić i rozjaśnić twarz, zwężyć pory. Po drugie -
      może to nie kwestia tego, że Twoja twarz nie lubi kremów, tylko akurat te które
      próbowałaś nie są dla ciebie? Najlepszym nawilżającym kremem jaki wypróbowałam,
      który skóra chłonie jak szalona - jest Weleda krem Irysowy. Myślę, że mógłby ci
      się spodobać. W mojej opinii to najlepszy krem jaki miałam - z tych naturalnych
      i chemicznych. Wejdź na wątek wymiany próbek - może ktoś będzie miała jakaś
      próbeczkę tego kremu, żebyś mogła sprawdzić przed ewentualnym zakupem.

Mam jeszcze jeden patent - ale nie jestem pewna czy on jest taki bardzo
      naturalny....Mianowicie maseczka aspirynowa z jogurtem naturalnym. Nic, nawet
      glinka - nie oczyszcza mi tak buzi i nie wygładza. Pory są domknięte, buźka
      jasna, a nierówności wygładzone.
      • littlemy Re: moja twarz nie lubi kremów...jak ja nawilżąć? 13.11.06, 13:19
        dzieuję za porady, na pewno zakupię glinkę i wrócę do maseczki aspirynowej,
        która kiedyś stosowałam a jakoś zapomniałam :) pposzukam tez próbek tego kremu
        weledy
      • mokta nigdy nie poleca się glinki zielonej 13.11.06, 13:21
        skórze odwodnionej. Najwyżej miejscowo na duze wypryski. Glinka zielona jest dla cer tłustych i trądzikowych. Jeśli już glinka to biała, czerwona lub różowa.

A dla autrki topicu polecam przypatrzenie się kremom do cery wrażliwej. Wiem bo moja skóra była bardzo podobna do twojej.
        • littlemy Re: nigdy nie poleca się glinki zielonej 13.11.06, 13:30
          dziękuje bardzo za wskazówki. a jakie kremy do cery wrazliwej moglabys polecic?
          • mokta Re: nigdy nie poleca się glinki zielonej 13.11.06, 13:38
            apmp.natura.xip.pl/index.php poszukaj tutaj, wybór jest duży a ja nie wiem ile chcesz przeznaczyć na ten cel. Ja jestem zadowolona z Lavery fluidu aloesowego.

Dobrze nawilżają też kremy z filtrami.
        • naturalny_chomik Re: nigdy nie poleca się glinki zielonej 13.11.06, 13:31
          Mokta - ja mam suchą skórę, teraz już mniej,ale na początku miałam bardzo suchą
          i glinka w żaden sposób nie przyczyniła się do większego przesuszenia. Tylko
          dwie sprawy - 1. najlepiej mieszać ją z odrobiną oliwy z oliwek (po zmyciu,
          wytrzeć ręcznikiem), 2. nie pozwolić glince zaschnąć, bo wtedy faktycznie
          wysuszy na wiór. Glinkę białą też mam i nie widzę, żadnych spektakularnych
          efektów po jej stosowaniu. Czerwonej nie używałam, więc się nie wypowiem. Ale
          faktycznie - punktowe nakładnie zielonej glinki to też jakiś spoób.
          Pozdrawiam:o)
          • mokta Re: nigdy nie poleca się glinki zielonej 13.11.06, 13:36
            chodzi o to, ze skóra sucha a odwodniona to tak naprawdę co innego. Skóra sucha ma tam trochę jakieś wilgoci. Odwodniona zaś prawie jej nie wytwarza.
            Nie znam sie na robionych maseczkach ale radzę wybierać takie które mają np. oliwkę itp.
            Zielona glinka przy takiej cerze lepiej posłuży punktowo!
            Ja tam ciągle uzywam glinki wulkanicznej ale jej nakłada się baaardzo cienką wartwę i nic nie wysusza.
            • naturalny_chomik ziemia wulkaniczna 13.11.06, 14:00
              A powiedz - czy ziemia wulkaniczna pomoga na wypryski? Dużo dobrego o niej
              czytam...

mokta napisała:

> chodzi o to, ze skóra sucha a odwodniona to tak naprawdę co innego. Skóra
              sucha
              > ma tam trochę jakieś wilgoci. Odwodniona zaś prawie jej nie wytwarza.
              > Nie znam sie na robionych maseczkach ale radzę wybierać takie które mają np.
              ol
              > iwkę itp.
              > Zielona glinka przy takiej cerze lepiej posłuży punktowo!
              > Ja tam ciągle uzywam glinki wulkanicznej ale jej nakłada się baaardzo cienką
              wa
              > rtwę i nic nie wysusza.
              • mokta Re: ziemia wulkaniczna 13.11.06, 14:03
                niiee... NA wypryski taka już zmieszana z jakimiś olejkami.
                Taka w prosku jest świetna na wągry.
            • sumka1 Re: nigdy nie poleca się glinki zielonej 13.11.06, 14:17
              Popieram, przyczyniłam się do "zasyfienia" sobie czoła. Despreacko stosowałam
              wiele rzeczy tak bezpośrednio, bez rozcieńczania na czoło: nalewke nagietkową,
              olejek herbaciany i ostatnio także ziemie wulkaniczną i jest w porządku jak
              najbardziej. Ziemię stosuję także do mycia włosów, naprawdę polecam.
    • mela78 Re: moja twarz nie lubi kremów...jak ja nawilżąć? 13.11.06, 18:20
      U mnie jest to samo. Wszystko świetynie oprócz cery. próbowałam eco kremu
      nawilżającego i pielęgnacyjnego i zupełna klapa. obydwa do każdego rodzju skóry
      tyle że nie do... mojej:(
      • kiara22 Re: moja twarz nie lubi kremów...jak ja nawilżąć? 14.11.06, 14:22
        W aptekach jest w sprzedaży taka pianka nawilżająca nazwy niestety nie pamietam
        ale jak zapytacie farmaceutę to na pewno bedzie wiedzial jest bardzo leciutka a
        super nawilza ja mam skóre suchą,alergiczną i dla mnie byl to strzal w 10
    • barbegazi Re: moja twarz nie lubi kremów...jak ja nawilżąć? 14.11.06, 15:08
      A spróbuj czysty olejek jojoba. Olej jojoba jest swoją budową zbliżony do łoju
      wydzielanego przez ludzką skórę (sebum). Zbyt mała ilość sebum charakteryzuje
      cerę suchą, skłonną do zmarszczek. Dla takiej skóry olej jojoba zastępuje
      niejako naturalne sebum i zapobiega tym samym wysuszeniu skóry. Skóra zostaje
      odpowiednio nawilżona, jest miękka i jędrna. Przy nadmiernym wydzielaniu sebum
      skóra jest tłusta i skłonna do wyprysków. W takim przypadku olej jojoba działa
      hamująco na naturalne wydzielanie sebum. Dzięki tej regulacji wydzielania łoju
      olej jojoba przyspiesza regenerację komórek skóry. Olej jojoba zachowuje
      naturalną kwaśną warstwę ochronną skóry, dzięki temu skóra pozostaje młoda,
      elastyczna i gładka.
      Duże znaczenie ma olej jojoba w leczeniu trądziku i łuszczycy, a nawet łupieżu.
      Przy trądziku nie tylko reguluje wydzielanie sebum, ale również łagodzi stany
      zapalne. Przy łupieżu, łuszczycach i egzemach działa nawilżająco i łagodząco.
      Olej jojoba działa bakteriostatycznie, co jest również bardzo pomocne w
      wymienionych chorobach skórnych.
      Nigdy nie myślałam że po posmarowaniu się olejem moja twarz będzie matowa a
      jednak...
      Można go kupić np
      www.jaworek.net/kosmetyki/bazar.php
      lub www.ecospa.pl/
      Ja smaruję sie tylko tym olejkiem . Miałam trądzik od 15 roku życia a od pół
      roku nawt jedngo pryszcza :)
      Pozdrawiam
      • littlemy Re: moja twarz nie lubi kremów...jak ja nawilżąć? 14.11.06, 22:27
        dziekuję za wszystkie porady raz jeszcze :)

trochę boję się tego olejku jojoba, bo niby i winogronowy i maslo karite miałay
        byc idealne do problemowej cery, a okazalo sie inaczej...

napisz mi jak stosujesz ten olejek, w jakiej ilosci, na mokro, na sucho...ech,
        szukam kazdego sposobu, który zadziała :)
        • barbegazi Re: moja twarz nie lubi kremów...jak ja nawilżąć? 15.11.06, 00:59
          Wiesz ja też się obawiałam że będę się świecić na twarzy i pokryję si ę jakimiś
          zaskórnikami itp. Najpierw spróbowałam na noc na suchą twarz zamiast kremu
          (buzię myję mydłem z ekosensu i jeśli używam coś do przemywania zamiast toniku
          to jakieś ziółka). Kilka kropli rozsmarowałam na twarzy - rewelacja. Można
          wkropić do niego np jakiś olejek eteryczny - np lawendowy albo z drzewa
          herbacianego (w odpowiednich proporcjach). Teraz nawet na dzień używam tego
          olejku. Poczytaj troche o jojobie , wpisz w wyszukiwarkę - może cos cię
          przekona. Warto spróbować!!
          Masło karite jest dla mnie za bardzo tłuste - jakoś mi nie podchodziło. Oleju
          winogronowego nie próbowałam.
          Pozdrawiam:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka