mela78 12.12.06, 22:00 Czy która z Was używała tego olejku albo wie gdzie go można nabyć? Czytałam że jest chętnie stosowany przez Azjatki zarówno do pielegnacji ciała jak i włosów. Jednak nigdzie nie znalazłam info gdzie go można kupić. pozdr. s. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
naturalny_chomik Re: olejek kameliowy? 12.12.06, 23:12 No ja w necie znalazłam tyle: www.sklep.dluta.pl/product_info.php?cPath=24_53&products_id=447 Zastanawiam się tylko czy o ten olejek ci chodzi...:D Odpowiedz Link Zgłoś
mycha664 Re: olejek kameliowy? 15.12.06, 12:07 Taka myśl mi przemknęła, mydełko Dama Kameliowa na bazie oleju kameliowego. Opisany jest na stronie Henryka różańskiego, trzeba zjechać na dół strony. www.luskiewnik.gower.pl/informacje_luty.htmlmycha Odpowiedz Link Zgłoś
mela78 Re: olejek kameliowy? 15.12.06, 22:44 Dzięki Mycha:) Poczytałam i okazało się że inna nazwa to "olejek zielona herbata". Szukałam w pollenie aromie ale tam nie ma. Jak wrzucę do wyszukiwarki to wyskakują same firmy o których nigdy nie słyszałam. Chyba jednak poszukam gdzieś poza Polską. serdecznie pozdrawiam s Odpowiedz Link Zgłoś
mycha664 Re: olejek kameliowy? 18.12.06, 09:08 Nie wyszedł mi link :(. A olej musi być świetny, skopiowałam tekst ze strony: "W Polsce coraz częściej można kupić olejek kameliowy, znany też pod nazwą "olejek zielona herbata". Nie należy mylić olejku herbacianego Oleum Melaleucae = Tea Tree Oil uzyskiwanego z Melaleuca alternifolia z olejkiem zielona herbata, który pochodzi z Camellia sinensis L. Olejek zielona herbata (Tea Green Oil, Oleum Camelliae) ma silny herbaciany zapach, barwę niebieskozieloną lub błękitną oraz silnie koloński smak, rozgrzewający język oraz zmoczoną skórę. Olejek kameliowy (zielona herbata) zawiera: azuleny, linalol, geraniol, cytral, hex-3-en-1-ol, benzyl alcohol, 2-phenyl-ethanol, monoterpeny, aldehydy, ketony, estry terpenowe (salicylan metylu, alkohol benzylowy, aldehyd izowalerianowy, acetofenon, aldehyd izomasłowy). Działanie: dezodorujące, silnie przeciwgnilne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze. Niszczy również pierwotniaki. Działa silnie przeciwzapalnie, odprężająco i przeciwtrądzikowo. Hamuje rozwój zmian trądzikowych." Rzeczywiście nie można go nigdzie znaleźć w sprzedaży :((. Jeżeli Ci się uda wyszukać, proszę, daj znać. Odpowiedz Link Zgłoś
ania008 Re: olejek kameliowy? 18.12.06, 19:58 W Mazidłach jest ekstrakt z zielonej herbaty, moze można sobie zrobić taki macerat z jakimś olejem? Odpowiedz Link Zgłoś
visenna2 No przecież jest: 19.12.06, 10:15 O tu: Już ktoś wklejał ten link:) www.sklep.dluta.pl/product_info.php?cPath=24_53&products_id=448 Na końcu opisu wyraźnie napisali: "Olej kameliowy jest także często stosowany jako baza do produkcji kosmetyków: kremów, mydeł, mleczka. Może być także używany do masażu." To chyba to, a że w sklepie z dłutami... Nieważne:) Byle czysty był. Jak poczuję przypływ gotówki to go kupię i powiem Wam czy przeżyłam po zastosowaniu:) Odpowiedz Link Zgłoś