Dodaj do ulubionych

zielona herbata

14.03.07, 12:54
wiadomo, że zielona herbata jest polecana i bardzo służy zdrowiu i urodzie.
Jakie zauważyłyście pozytywne oferty picia zielonej herbaty ?

Jednak mam pytanie dot. ilości czy jest można ją "przedwkować", bo wiem, że
czerwoną nie można pić bez umiaru. A jak jest z zieloną ?

Jaką hebate polecacie sypaną czy torebkowa, która jest lepsza?
Obserwuj wątek
    • magdalenkaaa4 Re: zielona herbata 14.03.07, 13:18
      a dlaczego czerwona szkodzi w nadmiarze? jaka jest dzienna dawka?
      Ja piję na zmiane czerwoną i zieloną przez kilka miesiecy, w sumie to różnicy
      nie widze... barziej wierze w to że mi pomaga;)
      Chociaż kiedyś faktycznie schudłam pijąc czerwoną ale ograniczyłam też
      podjadanie;)
      Tak poza tym częściej chodze po nich do łazienki.
    • iwionna Re: zielona herbata 14.03.07, 15:50
      ja pije zielona i czerwona -bez umiaru-kilka dziennie!sa zdrowe
    • farelkaa Re: zielona herbata 14.03.07, 16:01
      Ja z czerwonej musiałam zrezygnować bo biorę tabletki anty. Zielona lepsza sypana.
      Kiedy regularnie piłam zieloną herbatę to poprawiła mi się cera :) zniknęły
      jakieś drobne wypryski i generalnie zrobiła się gładsza.
      • celtycka_syrena Re: zielona herbata 14.03.07, 16:20
        Mnie podobnie, przy regularnym piciu zielonej herbaty poprawiła się cera. Taka
        bardziej promienna się stała. Poza tym wspaniale rozbudza, zastępuje kawę, usuwa
        zmęczenie i ból głowy ;-)
        Co do ograniczeń ilościowych-nie wypowiem się w tej kwestii, bo nie wiem.
        I lepsza oczywiście sypana, zaparzana wodą nie wrzącą tylko trochę
        przestudzoną-60 stopni(ja czekam po zagotowaniu jakies 10-15 minut i później
        zalewam), ok. 2 minuty.
      • fruttidibosco farelkaa 14.03.07, 16:24
        czemu biorac tabletki anty musialas zrezygnowac z czerwonej herbat?
        • mailenstwo czerwona a tabletki 14.03.07, 21:59
          fruttidibosco napisała:

> czemu biorac tabletki anty musialas zrezygnowac z czerwonej herbaty?

Myśle ze dlatego, ze czerwona herbata działa przeczyszczająco, wiec moze
          "przeczyscic" organizm zanim tabletka sie wchłonie. Po prostu moze pozostac za
          malo tych hormonow, zeby tabletka działala jak powinna.
        • farelkaa Re: farelkaa 24.03.07, 19:20
          Przepraszam, ze dopiero teraz odpisuję.
          Na forum antykoncepcja przeczytałam listę rzeczy zakazanych przy braniu
          tabletek, były to min grejfruty i czerwona herbata, nie pamiętam dokładnie
          dlaczego ale ponoć osłabiają działanie tabletek. A, ze ja jestem panikara to
          wolałam zrezygnować, niż mieć potem niespodziankę.
          • elfia4 Re: farelkaa 24.03.07, 22:20
            Ja piłam niemal wyłącznie czerwoną herbatę biorąc równolegle pigułki. Jakoś nie
            wierzę w takie rzeczy. Gdybym była panikarą, to co najwyżej nie popijałabym
            pigułki czerwoną herbatą i tyle. No, ewentualnie nie stosowałabym diety
            składającej się głównie z grejfrutów.
            Pigułki są po to, żeby ułatwić życie, a nie komplikować je, a takie listy
            tworzą chyba osoby, które wybitnie lubią sobie życie utrudniać. Pozatym pigułka
            dość szybko wchłania się z przewodu pokarmowego i nawet jeśli dopadną cię
            jakieś sensacje żołądkowe 2-3 godz po wzięciu pigułki zwykle nie ma powodu do
            niepokoju.
      • elka1983 Re: zielona herbata 14.03.07, 17:04
        Dlaczego musiałaś zrezygnować z czerwonej herbaty? Ja biore anty i pije czerwoną? To źle?
      • anka1383 Re: zielona herbata 15.03.07, 14:53
        dlaczego zrezygnowałaś z czerwonej herbaty przy tabletkach anty. ja używam ich
        również i piję czerwoną herbatę i zieloną czy powinnam zrezygnować tak jak
        ty ???
    • gosiaokruszekk Re: zielona herbata 14.03.07, 16:25
      Witam,ja również przyjmuję tabletki anty,nie wiedziałam że nie można pić
      czerwonej herbaty przy ich stosowaniu? A zieloną można?-stosuje BIO CLA z
      zieloną herbatą i nie wiem czy można przy pigułkach...
      • fruttidibosco Re: zielona herbata 14.03.07, 16:30
        ja pije hektolitry herbaty czerwonej i tez biore tabletki anty....nie slyszalam
        nigdy o jakichs przeciwskazaniach....
        • agni31 Re: zielona herbata 15.03.07, 03:56
          Z żadną herbatą nie należy przesadzać, bo tak jak i kawa zawiera kofeinę, a jej
          nadmiar może wywołać nadmierną pobudliwość, uczucie niepokoju, przyspieszenie
          oddychania, nasiloną potliwość... Przyczynia się też do zwiększenia utraty
          wapnia i magnezu z kości ułatwiając w ten sposób rozwój osteoporozy oraz
          zmniejsza przyswajanie żelaza. Maksimum dzienne to ok. 600 mg kofeiny, co
          odpowiada bodajże 8-9 szklankom niezbyt mocnej herbaty. Dla kobiet w ciąży max
          połowa tej dawki (ale to do sprawdzenia, nie ręczę głową;).
          • agni31 Re: zielona herbata 15.03.07, 03:59
            Aha, herbata zielona, czerwona, ani czarna nie ma żadnego wpływu na skuteczność
            tabletek anty (nie działa przeczyszczająco).
            • flaminia Re: zielona herbata - dodatek 15.03.07, 13:31
              Nie demonizujmy...
              Zielona herbata zawiera ca 25% mniej kofeiny niz kawa. Badania ostatnich lat
              (od 1994 roku) dowodza, ze zawarte w zielonej herbacie antyoksydanty maja
              negatywny wplyw na rozwoj komorek rakowych oraz przeciwdzialaja blokowaniu sie
              arterii krwionosnych (glowna przyczyna chorob wiencowych i udaru mozgu).
              Zielona herbatka dziala rowniez wspomagajaco przy walce z reuma, wysokim
              poziomem cholesterolu (tego zlego), przy roznych chorobach serca i naczyn
              krwionosnych, a takze przy zwalczaniu infekcji i poprawie systemu
              immunologicznego. Zawarta w zielonej herbacie substancj EGCG jest dwa razy
              mocniejsza od resveratrolu (czerwone wino) i tym tlumaczy sie, dlaczego
              Japonczycy maja obnizone ryzyko chorob serca i wiencowych. Wg badan, Chinczycy
              uzywali zielonej herbaty jako leku przeciw bolom glowy i depresji juz 4 tys.
              lat temu.
              Jedyny znany negatywny efekt zielonej herbaty jest ewentualne wystepowanie
              lekkiej bezsennosci, przy nadmiernym spozyciu.
              Osteoporoza wywolana jest utrata wapnia z kosci, ktora rozpoczyna sie u kazdego
              osobnika po ukonczeniu ok. 30 lat i nie zalezy od plci. Masa traconego wapnia
              jest zalezna od wielu czynnikow i nie jest rownomierna u wszystkich. U kobiet
              zwiazane jest to przede wszystkim z zanikajaca z wiekiem produkcja estrogenu
              (stad gwaltowny wzrost przypadkow osteoporozy wlasnie u kobiet po okresie
              menopauzy). Mozna kontrolowac ten proces przez prowadzenie wlasciwego trybu
              zycia (aktywnosc fizyczna) i wspomagajacych diet bogatych w wapn (dzienna dawka
              to ok. 1200-1800 mgr). Mozna to ewentualnie kombinowac z suplementem witaminy
              D3. Sa to ogolnie dostepne preparaty.
              A swoja droga ograniczenie kofeiny na pewno pomoze przy walce z stresem:-)

F.
              • orientalna Re: zielona herbata - dodatek 15.03.07, 13:37
                To bajki z tymi tabletkami.Ja piję dużo czerwonej,jak i zielonej
                herbaty.Czerwoną ze sklepu,a zieloną z Japonii(też ze sklepu i herbaciarni).
                • z_zawodu_z_zamilowania Re: zielona herbata - dodatek 15.03.07, 13:47
                  Zielona herbata sporą ilośc wit Ci rutynę ( wit P), w naparze występuje tez wit
                  A, K, . Herbata posiada kofeinę ktora wchlania sie wolniej do krwioobiegu niz ta
                  z kawy, ale dzialanie ma dluzsze.
                  Regularne picie chroni przed zawalem, zakrzepami, spowalnia odkladanie sie
                  cholesterolu. Co ciekawe bardzo dobrze wplywa tez na stan dziasel i zebow..
                  Co do zaparzania to nie wolno zalewac jej wrzatkiem tylko po zagotowaniu wody
                  odczekac okolo 5 min i wtedy zalac ( najlepsza jest sypana ), Od 2-3 min
                  parzenia herbata dziala pobudzająco a powyzej 3 min usypiajaco, lagodzaco,
                  odprezajaco.
                  Pozdrawiam
              • flaminia i jeszcze troche 15.03.07, 13:46
                a propos zielonej herbatki:
                - zawiera flawonaidy (jedna filizanka, ok 180 ml przy czasie zaparzania ok. 2
                min Zawiera ekwiwalent ok 175mg flawonaidow) - a propos zapobiegania chorobom
                serca i wiencowym:-); badania holenderskie dowiodly, ze picie co najmniej 2
                filizanek zielonej herbaty dziennie obniza szanse zachorowania na te choroby od
                40% do 60%! To "sercoochronne" dzialanie herbatki moze rowniez przeciwdzialac
                trombozie;
                - flawonaidy maja ochronne dzialanie przed rakiem, glownie systemu trawiennego,
                ale i skory; poza tym, okazuje sie, ze ludzie, ktorzy pija herbatke zielona
                wiele lat (co najmniej 10 lat) maja zdrowsze kosci (i tu idzie precz mit o
                wywolywaniu przez herbate osteoporozy:-);
                - herbatka zielona wydaje sie rowniez stumulowac dzialanie insuliny u
                diabetykow, co ma pozytywny wplyw na poziom cukru u tych pacjentow.

Jednym slowem - super srodek:-)

F.
                • z_zawodu_z_zamilowania Re: zielona herbata a czerwona 15.03.07, 15:24
                  Co do czerwonej to dodam ze dziala odwadniajaca, wiec jest tak lubiana przez
                  osoby ktore chca stracic troszke na wadze, znam pare osob co po dluzszym
                  stosowaniu skarzylo sie na pogorszenie cery, ogolne oslabienie (zaznaczam ze
                  pily duzo), moze oslabienie zwiazane jest z pozbywaniem sie potasu z organizmu,
                  natomiast cera wiadomo - lekkie odwodnienie jakie ma skutki dla skory .
                  :-)
                  • lil-ka Re: zielona herbata a czerwona 16.03.07, 08:11
                    zielona ma wiele cech pozytywnych,ale wypłukuje witaminy z grupy B (tak
                    słyszałam w televizorni;))
                    • sabriel Re: zielona herbata a czerwona 24.03.07, 20:42
                      Dziewczyny,a jakich firm polecacie zielone herbaty?
                      Ja raz sie skusiłam i czegoś tak okropnego to jeszcze nie piłam,bleee.
                      • kinky5 Re: zielona herbata a czerwona 24.03.07, 21:17
                        ja pije japonska zielona herbate, taka jaka podaje w restauracjach sushi.
                        poza lataniem do toalety jak szalona nie zauwazylam jakiegos innego dzialania.
                        Pije bo lubie.
                      • elfia4 Re: zielona herbata a czerwona 24.03.07, 22:27
                        Żadnej firmy dostępnej na półce w hipermarkecie. O niebo lepsze są kupowane na
                        wagę, naturalne, z dodatkami i aromatyzowane. Super smakuje sencha z różnymi
                        dodatkami (płatki, suszone owoce itp.), oczywiście odpowiednio zaparzona.
                        Wszystkie liptony, bastki itp się nie umywają.
                        Pozatym herbata na wage jest bardzo wydajna i tylko z pozoru wydaje sie droższa
                        (często po przeliczeniu okazuje sie tańsza od ekspresowej)
    • paul_ina Re: zielona herbata 24.03.07, 22:52
      Ja popijam cały dzień zieloną. Bardzo poprawia mi samopoczucie, łagodnie pobudza. Wpływu na urodę nie zauważyłam, może dlatego, że piję ekspresową armatyzowaną.

Zwłaszcza uwielbiam te (polecam!):

www.celestialseasonings.com/products/green-teas/
    • szszszalona Re: zielona herbata 25.03.07, 14:20
      zielona herbata zwiera substancje, ktorzych nazwy nie pamietam, ale zapobiegaja
      one wytworzeniu sie nowotworu w organizmie. poza tym oczysza z toksyn, a jak
      wiemy toksyny powoduja pryszcze i celulitis.
      najlepsza jest sypana
      pozdrawiam:)
    • mamajulki080506 Re: zielona herbata 26.03.07, 12:01
      Piję zieloną od dawna, ale odkąd mąż był w Chinach i przywiózł mi "ich" zieloną
      herbatę, to się uzależniłam...delikatna, super...
      Przede wszystkim oczyszcza organizm z toksyn, po to biegamy do łazienki...
      Poprawiła mi sie cera, lepsze samopoczucie (chociaż nie wiem, czy to skutek
      picia herbaty, czy wiary w jej dobroczynną moc)...a teściowa twierdzi, że odkąd
      pije "chińską" (to jest najważniejsze - "chińską") zielona herbatę, to nie ma
      uderzeń gorąca...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka