magdalena_s 19.05.03, 13:10 Mam pytanko, Jak wysoki powinien być w kremie filtr UVA żeby był skuteczny. W ogóle nie mam pojęcia w jakiej skali te filtry występują i czy np 10 to dużo czy mało ;( wielkie dzięki za uświadomienie pozdrawiam, magda Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
luloo1 Re: UVA - jak wysoki? 19.05.03, 14:14 Filtr miejski powinien wynosić od 8 do 15 (lub więcej w zależności od skóry, przy trądziku różowatym nawet najwyższy z dostepnych). Odpowiedz Link Zgłoś
ula_s Re: UVA - jak wysoki? 19.05.03, 15:17 Na www.wizaz.pl jest sporo na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: UVA - jak wysoki? IP: *.tnt40.mia5.da.uu.net 19.05.03, 18:36 magdalena_s napisała: > Mam pytanko, > Jak wysoki powinien być w kremie filtr UVA żeby był skuteczny. W ogóle nie > mam pojęcia w jakiej skali te filtry występują i czy np 10 to dużo czy mało ; ( Loolo pisała o SPF dla UVB a nie o UVA. przy UVA to zależy od rodzaju faktora, w tym wypadku nie ma tak prosto jak z UVB, dla którego jest jedne faktor i nawet jeśli ma on rozne iznaczenia w roznych krajach czyli SPF=LF=IP to zawsze znaczy to samo, a przy UVA, mamy rozne faktory PF, PPD, IPD, PA i pewnie inne, i one nei sa rownoznaczne czyli IPD 10 to nie jest to samo co PPD 10. Niezaleznie od rodzaju faktora im wyzej tym lepiej a najlepiej patrz na PPD nasjluteczniejszy to 30. A jeszcze lepiej zajrzyj na wizaz do dzialu slonce i oplanie i newsy autorstwa B. Kwiatkowskiej bo ja stamtad sciagnelam to co napisalam. Odpowiedz Link Zgłoś