Dodaj do ulubionych

Pocące się stopy - ratunku!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.03, 13:49
Mam z tym cholerny problem. Próbowałam mieszankę ziół - pomaga,a le w 30%
tylko. To straszne, ze w połowie dnia muszę myć nogi, a często to niemożliwe!
Jestem czuła na punkcie czystości a tu taka przypadłość! Cała reszta ciała
poci się w normie. W lato pomagają antyperspiranty, zimą nie zauważam
zjawiska pocenia się w ogóle. Ale stopy - zawsze. Nawet jak są zimne.
Jak to zwalczyć?
Obserwuj wątek
    • rosanne Re: Pocące się stopy - ratunku! 30.05.03, 14:03
      Mam ten sam problem, więc odpowiem z własnego doświadczenia. Można:
      1. Pić szałwię (zmiejsza potliwość) - należy robić przerwy, bo długie
      stosowanie jest niewskazane,
      2. moczyć stopy w roztworze (zalewamy wrzątkiem rumianek, szałwię, pokrzywę,
      szałwię - kombinacje do wyboru). Kory dębu nie polecam, bo barwi skórę,
      2. nosić skarpetki z naturalnych włókien,
      2. zastosować kurację: wieczorem przez 7 dni moczyć stopy w roztworze :2-3
      litrów ciepłej wody z 3 łyżeczkami sody, potem wytrzec stopy i posmarować
      sokiem z cytryny, poczekac az wyschną. Następnie zrobić przerwę i ponowić
      kurację.
      pozdrawiam
      • Gość: Fasolka Re: Pocące się stopy - ratunku! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.03, 14:30
        Dzięki! To już coś. A jeśli piszesz o sodzie, to oczyszczonej oczywiście?
        jakies proporcje?
        od razu dziś wypróbuje!
      • Gość: ślepa Fasolka Re: Pocące się stopy - ratunku! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.03, 14:31
        Jasne, że są proporcje. Sorry. To tylko jeszcze potwierdź, proszę czy to
        oczyszczona.
        • Gość: micia Re: Pocące się stopy - ratunku! IP: *.k.mcnet.pl 30.05.03, 16:21
          jest jeszcze taki preparat z apteki, nazywa się etiaxil, przeciw poceniu się
          rąk i stóp. Jakaś nowość, sama jej jeszcze nie próbowałam
          M
        • rosanne Re: Pocące się stopy - ratunku! 02.06.03, 08:09
          Jasne, że oczyszczona (w każdym sklepie spożywczym)Ja sie nie trzymam
          proporcji, tylko daje na ok.1/3 miski cieplej wody 1 torebke (nieduza) sody.
          Polecam Ci ksiązke M.Tombak "zyc dlugo i zdrowo" (sa tez inne). To z niej
          (chyba)jest ten przepis. Srodki chemiczne stosowane miejscowo pomagają
          tymczasowo, ale nie rozwiazuja problemu (likwidowanie objawow, a nie przyczyn).
          Oczywiscie trzeba kuracje powtarzac co jakis czas.
          Ja stosowałam kiedys etiaxil, ale po przerwaniu kuracji wszystko wróciło do
          stanu poprzedniego. Dlatego zainteresowalam sie innymi sposobami.
          :-)
    • matylda.80 Re: Pocące się stopy - ratunku! 30.05.03, 22:40
      Kup sobie w aptece preparat o nazwie STOPPOT firmy bodajze Parafarm.
      Taka zasypka, ktora nakladasz na noc na nogi na to skarpetki, rano zmywasz.
      U mnie podzialalo rewelacyjnie, zrobilam to tylko raz 2 lata temu i do tej
      pory nie mam problemow (a mialam spore)
    • Gość: AgaAga Re: Pocące się stopy - ratunku! IP: *.speed.planet.nl 30.05.03, 23:06
      Dobry jest tez zel antyperspiracyjny Scholla do stop. Naklada sie cieniutka
      warstwe rano na czyste i suche stopy.
    • Gość: angka Re: Pocące się stopy - ratunku! IP: *.g1.pl 01.06.03, 16:55
      Polecam etiaxil.Kosztuje ok. 50 zl, ale naprawde nie ma co go porownywac z
      jakimis dezodorantami scholla.Nie wiem na jakiej zasadzie dziala- smaruje sie
      tym stopy na noc. Dowiedzialam sie o tym srodku z watku "pocenie jak z
      prysznica", ktory byl ok. miesiac temu. I odkad kupilam etiaxil nie mam juz
      problemu np. ze slizgajacymi sie w sandalkach nogami.
      Od razu lepiej sie czuje w upaly.
      Pozdrawiam Ania
    • Gość: aga Re: Pocące się stopy - ratunku! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.03, 10:14
      ja polecam wypróbowany przez siebie puder płynny Pedipur (do kupienia w
      aptece). Jest w tubce. Samruje nim stopy na noc, potem skarpetki. Wystarczy
      kilka razy w tyg. Potem należy zrobic przerwę na 14-20 dni.
    • Gość: justy Re: Pocące się stopy - ratunku! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.03, 10:19
      Na początek wypróbuj Stoppot- jest tani. Potem ewentualnie możesz zainwestować
      w Etiaxil czy Antidral.
      Jeśli wolisz "metody naturalne", to możesz pić szałwię (lub robić mieszanki
      ziołowe do picia; jeśli jesteś zainteresowana, to mogę podać składy) oraz
      moczyć nogi np. w wywarze z kory dębu.
    • Gość: Anni Re: Pocące się stopy - ratunku! IP: 217.11.141.* 02.06.03, 10:41
      a jakie buty nosisz? ze skory lub z innych naturalnych towrzyw? czy sztuczne?
      nawet jak maja sztuczna wysciolke juz powoduja pocenie
      rajstopy podkolanowki niestety tak samo
      • Gość: Fasolka Re: Pocące się stopy - ratunku! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.03, 11:22
        Na początku myślałam, ze to przez buty (rzeczywiście niektóre były ze sztuczną
        wyściółką). Wyrzuciłam je więc w diabły, ale teraz mam irchowe sandałki i stopy
        ciągle się pocą! Na razie przez weekend próbowałam sodą oczyszczona - pomaga w
        50% - pociągnę więc kurację do końca tygodnia i zobaczymy - potem w razie
        porażki spróbuję apteczne specjały.
        Wszystkim serdecznie dziękuję za pomoc!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka