polskiprl 06.09.07, 14:28 Witam. Moze mi ktos z was powiedziec czym sie rozni podklad a puder, jaki nalezy brac w kompakcie czy w plynie. Prosze o jeszcze inne info jakie mozecie mi powiedziec. Dzieki za odp Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewelkaw Re: Podlad vs. Puder 06.09.07, 15:02 Podkład wygładza i wyrównuje optycznie, pozwala uzyskać jednolity odcień cery. Służy jako baza dla innych kosmetyków do makijażu: cieni, różu, szminek. Kupując podkład w drogerii najlepiej sprawdzić jego odcień na twarzy, przy cerze mocno naczynkowej – na szyi. Podkładu nawilżającego można używać do każdej cery, matującego tylko do cery tłustej, odżywczego tylko do cery suchej, liftingującego do cery dojrzałej. Przy cerze mieszanej najlepiej połączyć beztłuszczowy podkład nawilżający z sypkim pudrem matującym. Są trzy rodzaje podkładu: Podkład płynny - w buteleczce lub tubce, nakładamy palcami lub gąbeczką. Zazwyczaj wymaga utrwalenia pudrem sypkim, chyba, że jest to tzw. podkład trwały, zapewniający długotrwały matowy makijaż. Niektórych podkładów matujących również nie trzeba utrwalać, generalnie jednak dobrze dobrane podkład i puder tworzą całość, która stanowi podstawę do dalszego makijażu. Podkład kremowy - kosmetyk w sztyfcie lub tzw. kompakcie. Podkład w sztyfcie zapewnia wygodę aplikacji. Można nałożyć go wprost na twarz w kilku punktach, rozsmarowując palcami lub gąbeczką. Można też najpierw nałożyć podkład na wierzch dłoni, a dopiero potem gąbeczką na twarz. Do nakładania podkładu w kompakcie używamy znajdującej się w opakowaniu gąbeczki, można następnie wklepać go palcami. W przypadku cery suchej nie wymaga pudru. Podkład pudrowy - dość suchy kosmetyk, w kompakcie, czasem w wersji umożliwiającej nakładanie na mokro, co jednak polecamy tylko przy idealnie gładkiej, jędrnej cerze, ponieważ nakładany zmoczoną gąbką mocno kryje, osadzając się na każdej szorstkości, wchodząc w każdą najmniejszą zmarszczkę, cerę suchą ściąga. Idealny do cery tłustej, jednak wymaga dość częstego poprawiania. Nakładamy załączoną gąbeczką, nie wymaga pudru. Puder natomiast utrwala podkład i sprawia, że twarz przestaje być lepka, przez to makijaż utrzymuje się dłużej. Likwiduje połysk matując świecącą się skórę. Umożliwia nakładanie kosmetyków o pudrowej konsystencji (różu, cieni), które nałożone na sam podkład nie rozprowadzają się tak równomiernie, spływają (cienie) lub dają zbyt widoczny efekt (róż do policzków). Puder powinien mieć ten sam odcień (beżowy, żółtawy, różowawy), co podkład. Puder sypki - najlepiej nadaje się do porannego makijażu, utrwala podkład na cały dzień. Jest lekki, pozwala skórze oddychać. W wersji bezbarwnej, transparentnej, nie nadaje koloru, jedynie matuje i wygładza cerę. Nakładamy go przy pomocy puszka, jakby lekko 'wciskając', nie rozmazujemy. Nadmiar usuwamy dużym pędzlem do pudru. Prasowany - często ma na opakowaniu napis 'compact powder', w odróżnieniu od 'compact cream powder'. Służy głównie do poprawiania makijażu w ciągu dnia. Można go także używać bez podkładu. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelkaw Re: Podlad vs. Puder 06.09.07, 16:28 Zapomniałam wziąć to w cudzysłów, znalazłam ten tekst na necie, wydał mi się ciekawy do przytoczenia. pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś