naprawdetrzezwy Zapytaj najpierw obiektywne osoby 22.12.07, 11:36 a nie bzykanta i rodzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
sraczynski Re: Rezygnacja z dezodorantu 22.12.07, 13:51 Odstaw też prysznic (w wodzie jest chlor!) i papier toaletowy - sama chemia, zwłaszcza ten pachnący! Odpowiedz Link Zgłoś
princessofbabylon Re: Rezygnacja z dezodorantu 22.12.07, 14:33 łejery!!! nie wyobrażam sobie zrezygnować z tej rzeczy. ja sie w ogóle strasznie pocę i jak wbiegnę do pracy na ostatnią chwilę to lecę do łazienki, myję się i jeszcze raz muszę się psiknąć. noszę dezodorant przy sobie cały czas.no i nie można tak że tylko perfum załatwi sprawę, bo połączenie "zapachu" potu z perfumami to jest dopiero ekstrema. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Rezygnacja z dezodorantu 22.12.07, 14:54 Parę rzeczy do sprostowania : dezodoranty nie zawieraja aluminium. Zawieraja je antyperspiranty. Sa tez twory łączące te rzeczy czyli dezodoranty antyperspiracyjne. Jeśli boisz sie aluminium to moze dezodoranty z triclosanem lub inną substancja antybakteryjną. Rozważ też moze talki do ciała? Nie wiem w jakim stopniu jesteś ortodoksem naturalnego jedzenia, ale to prawda, co pisał ktos powyżej: wspołczesna zywnosć sprawia, ze pot pachnie o wiele gorzej niz dawniej kiedy ludzie jedli rzeczy naturalne i nieprzetworzone. Opiniom bliskich do końca nie ufałabym, bo zapachy oswojone z czasem nie wyczuwamy:) Odpowiedz Link Zgłoś
herrkumut Luudzie ratunku 22.12.07, 17:22 Pot zdrowego człowieka, ktory na dodatek nie jadl aromatycznych potraw (czosnek, cebula,) ani nie pil NIE MA ZAPACHU. Smród bierze sie z rozkladania potu przez bakterie. Dezodorant - blokuje rozklad potu (zwlaszcza ten z antybiotykam) Antyperspirant - blokuje wydzielanie potu. Najbardziej czysty czlowiek ryzykuje, ze po 1-2 godzinach od porzadnego mycia moze (ale nie musi)zaczac wydzielac "zapach". I po to sa dezodoranty i antyperspiranty, zeby bialy czlowiek, po porzadnym myciu i ewentualnym wyperfumowaniu byl ZABEZPIECZONY. Swoja droga ciekawe co by bylo jakby facet forumowiczki, ktora zaczela temat powiedzial "wiesz co, jednak smierdzisz"... Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Luudzie ratunku 22.12.07, 17:38 Masz racje, ale do tego czosnku, cebuli i alkoholu dodałabym mieso wieprzowe i przetworzona żywnosć, która wpływa na pot. Dlatego dezodoranty zawieraja składniki antybakteryjne nie pozwalajace rozkładać sie potowi, a aluminium nieco blokuje pocenie. Radziłabym sceptycznie podchodzic do opinii domowników, osób bliskich, którzy twierdza,ze pachniemy ok. Zapach oswojony jest niewyczuwalny! Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Talk 22.12.07, 17:52 Dla kogos kto mimo ogromnego wyboru dezodorantów, antyperspirantów histerycznie podchodzi do sprawy może talk na podtrzymanie świeżosci po kapieli/prysznicu? esentia.pl/Felce_Azzurra_Blekitna_Paproc_Talk_do_ciala_p28233.htm Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Rezygnacja z dezodorantu 22.12.07, 17:27 Przetrzyj "miejsca strategiczne" dwa razy dziennie odrabina soku z limonki. Tak robia w cieplejszych krajach ci (te), ktorych na kosmetyki nie stac. I jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
sarna381 Re: Rezygnacja z dezodorantu 22.12.07, 18:18 Witajcie, a ja mam problem. Biorę codziennie prysznic rano i wieczorem, używam dezodorantu, antyperspirantu naturalnie. W pracy często w sytuacjach stresowych czuję, że jestem mokra pod pachami i czuję wtedy nieprzyjemny "zapach". Idę wtedy do łazienki, myję się, zakładam nową bluzkę (zawsze noszę coś zapasowego)... Bardzo mnie ten mój problem dołuje, ale taka jest moja natura. Może ktoś z Was potrafi mi pomóc? Odpowiedz Link Zgłoś
adela38 Re: Rezygnacja z dezodorantu 23.12.07, 10:38 Rzeczywiscie masz duzo racji ograniczajac chemie w swoim otoczeniu do tej sprawdzonej i niezbednej. Dezozodorant w wiekszosci zawiera w swoim skladzie sole glinu (aluminium)majace za zadanie ograniczenie dzialania gruczolow potowych.Ludzie sa rozni.Zapach potu roznych ludzi a nawet tego samego czlowieka w roznych partiach ciala jest rozny.Niektorych pot jest prawie bezwonny i zaczyna brzydko pachnac dopiero jak zacznie sie rozkladac pod wplywem bakterii.Dla takiej osoby wystarczy regularne czeste mycie. Jak te nie jest z jakis powodow mozliwe badz chce sie czuc pewniej mozna uzywac naturalnych srodkow powstrzymujacych rozwoj bakterii- np sok z cytryny badz tez przecierac pachy tzw dezodorantem solnym..Jesli zapach swiezego(!) potu z jakichs powodow jest zbyt intensywny badz nieprzyjemny mozna go "polepszac" uzywajac perfum... Odpowiedz Link Zgłoś
anna2103 Re: Rezygnacja z dezodorantu 23.12.07, 11:34 adela38 napisała: > Dezozodorant w wiekszosci zawiera w swoim skladzie > sole glinu (aluminium)majace za zadanie ograniczenie dzialania gruczolow > potowych. Dezodoranty nie zawieraja aluminium chlorohydrate. Zawieraja je antyperspiranty lub dezodoranty antperspiracyjne. Jeśli nie ma w nazwie antyperspirant taki produkt nie ma aluminium tylko substancje antybakteryjne nie ograniczajace pocenia a jedynie powstrzymujące rozkładanie sie potu(jest to najczęsciej triclosan) Odpowiedz Link Zgłoś
adela38 Re: Rezygnacja z dezodorantu 23.12.07, 11:38 Oczywiscie masz tu racje, tylko potocznie wszystkie antyperspiranty nazywane sa dezodorantami... Odpowiedz Link Zgłoś
anna2103 Re: Rezygnacja z dezodorantu 23.12.07, 11:59 Ale są to inne produkty. Na rynku najpowszechniejsze są dezodoranty antyperspiracyjne, które mają troche aluminium chlorochydrate(to z antyperspirantów), dużo substancji antybakteryjnych i zapachowych(to z dezodorantów) i stąd pewnie te pomyłki. Odpowiedz Link Zgłoś
mmartiene dezodorant fenjal i krysztal naturalny 23.12.07, 19:00 polecam pierwszy, bo dziala caly dzien i nie brudzi ubrania, a ten drugi bo bije na glowe wszelkie kulki i spraye jesli chodzi o wygode stosowania i wydajnosc; co sie zas tyczy smrodu to obawiam sie ze rodzina moze nie byc obiektywna bo :swojego: zapachu juz nie czuje... Odpowiedz Link Zgłoś
sandrunia87 Re: Rezygnacja z dezodorantu 23.12.07, 19:18 w dezodorantach nie ma aluminium, tylko w antyperspirantach. co gluchy nie doslyszy to zmysli. Odpowiedz Link Zgłoś
yagiennka Re: Rezygnacja z dezodorantu 24.12.07, 00:04 Nie słyszałąm aby komukolwiek się cokolwiek złego stało od dezodorantów ;)) Ja używam chyba od 20 lat i póki co ciesze sie świetnym zdrowiem :) Nie ma to jak wymyśleć sobie sztuczne problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
tintin Re: Rezygnacja z dezodorantu 03.01.08, 00:55 Mi ginekolog powiedział, żeby absolutnie nie golić pach i nie używac antyperspirantów. Twierdził że gwałtownie idzie w górę rak piersi i węzłów chłonnych. Mówił, że węzły chłonne bardzo łatwo uszkodzić - są właśnie tuż pod skórą pachy. I tak od depilacji zaczyna się wiele raków. Jak do tego dołozy sie antyperspirant z aluminium którym pokryjemy zranione miejsce czy choćby obtarte lekko - juz cos może zacząć się jątrzyć. Twierdził że widział już masę takich przypadków i liczba a rośnie. Ja nie wiem. Nie znam się. Ale sie zaniepokoiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
jademeter Re: Rezygnacja z dezodorantu 17.04.08, 17:09 Czytam i nadziwić się nie mogę agresji w niektórych wypowiedziach. Przecież to tylko rezygnacja z antyperspirantu, a nie mycia:) Sama przestawiłam się na naturalne kosmetyki i raczej rzadko używam antyperspirantu. Nie z jakiejś ideologii, po prostu nie czuję takiej potrzeby. Dla kompromisu natury i likwidacji zapachu pod pachami mogę polecić naturalny antyperspirant: www.sanusmarket.pl/dezodorant-sztyfcie-lisciem-oliwnym-malwa-olejki-eteryczne-hamuja-rozwoj-bakterii-powodujacych-powstawanie-nieprzyjemnego-zapachu-kosmetyk-weganski-p-6724.html Odpowiedz Link Zgłoś
papryczka_ag Re: Rezygnacja z dezodorantu 18.04.08, 12:14 Uwielbiam takie naturalne piękności które żyja bez chemii. Uwielbiam wieczne twierdzenie o swej niepowtarzalnej swieżości... A już najbardziej lubię te naturalne cuda spotykać w komunikacji miejskiej. Codziennie spotykam osoby które czują się świeżutkie i ponętne. A cuchną jak stajnia. Mam koleżankę która też jest taka naturalna i też uważa że jak się myje to wystarczy. NIE wystarcza. Polska to jest generalnie kraj smierdzieli - nie mam pojęcia dlaczego. Ale słowo dają nigdzie mi jeszcze tak ulice nie cuchnęły jak tu. Odpowiedz Link Zgłoś