Dodaj do ulubionych

Pędzelek do pudru

04.03.08, 12:39
Dzien dobry,
dziewczyny,czy można myć pod wodą <ewentualnie z mydłem> pędzel do
pudru z naturalnego włosia?Kiedyś zrobiłam to ze sztucznym i efekt
był kiepski(nie dało się go już używać,całkiem się
zdeformował).Zależy mi na odpowiedzi bo to dobry i drogi pędzelek;)
Pozdrawiam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • poolato Re: Pędzelek do pudru 04.03.08, 13:02
      Cześć, powinny to być preparaty z małą ilością detergentów bo inne rzeczywiście
      może uszkodzić takie włosie (utrata poślizgu pędzla). Poleca się np. jakiś płyn
      do dezynfekcji chirurgicznej narzędzi, czy spirytus. Ale mniej ortodoksyjne
      osoby uważają że wystarczy np. łagodny szampon.
      Ja używam alkoholu izopylowego. Moczę w nierozcieńczonym (także pędzelki do
      cieni), potem opłukuję pod małym strumieniem wody (pędzle głowami w dół), znowu
      kilka min. moczę w alkoholu, lekko odciskam w chusteczkę hig. i wieszam głowami
      w dół, żeby woda nie ściekała do rączki pędzla (można też położyć pędzel na boku).
      • poolato miało być 'alkoholu izopropylowego'' n/t 04.03.08, 13:07
        • sztrumf Re: miało być 'alkoholu izopropylowego'' n/t 04.03.08, 14:34
          AAAle profeska!Naprawdę,jestem pod wrażeniem:)Jesteś może
          kosmetyczką or sth like that?
          Pozdrawiam serdecznie.
          • mal-sia Re: miało być 'alkoholu izopropylowego'' n/t 04.03.08, 15:43
            Witaj sztrumf.Ja mam tez pedzle z naturalnego włosia-normalnie je myje mydłem
            ,albo szamponem-tylko potem dokładnie spłucz woda i na koniec strze[nij wode z
            włosia-ustaw w kubeczku ale nie zostawiaj w łazience tylko zabierz do pokoju-jak
            wyschna sa super czysciutkie i jak nowe!
          • poolato Re: miało być 'alkoholu izopropylowego'' n/t 04.03.08, 16:51
            Dziękuję :-)
            Moja wiedza o pędzlach jest w dużej mierze zdobyta przez net (o pędzlach np. na
            Wizażu), do tego własne pomysły w drodze eksperymentów (nie zawsze udanych, ja
            też załatwiłam sobie pędzel, płucząc go, żeby szybciej, silnym strumieniem wody
            od góry co mi nieodwracalnie rozjechało włosie). Profesjonalnie się makijażem
            ani kosmetykami nie zajmuję, ale gadki o nich to dla mnie miła odskocznia od
            roboty (w nieco zmaskulinizowanym gronie :-). A sam makijaż mnie wciągnął w
            momencie kiedy rodzice zaczęli mi wypłacać kieszonkowe ;-). Ciągle się czegoś
            uczę, a że na forum wiele dziewczyn ma wiedzę o wiele większą od mojej, to mam
            od kogo ;).

sztrumf napisała:
            > AAAle profeska!Naprawdę,jestem pod wrażeniem:)Jesteś może
            > kosmetyczką or sth like that?
            > Pozdrawiam serdecznie.
            • sztrumf Re: miało być 'alkoholu izopropylowego'' n/t 04.03.08, 18:41
              :)Fajnie.
              To prawda,miło się czasem "sfeminizować"...i miło przeczytać
              naprawdę fajny,rzeczowy,lekkim piórem pisany post:)
              Serdecznie Was pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
              ps-pędzel już się suszy;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka