Dodaj do ulubionych

kosmetyki Organique

15.03.08, 21:24
Witam
Jestem tu "nowa". Pare dni temu trafiłam na to forum i muszę przyznać, że wciągnęłam się na całego, nie mogę przestać czytać Waszych postów. Moja wiedza na temat kosmetyków naturalnych jest znikoma, doświadczenia również, ale mam nadzieję, że już wkrótce się to zmieni :-)
Dostałam ostatnio w prezencie mydełko i maseczkę do twarzy firmy Organique. Weszłam na stronę producenta i wielokrotnie przeczytałam tam, że kosmetyki te są w 100% naturalne. Ale np. na mydełku nie ma w ogóle podanego składu, a w dodatku pachnie tak intensywnie różą - chyba trochę za bardzo jak na kosmetyk naturalny. Na maseczce algowej borówkowej jest taki skład (jest to maseczka w proszku do rozrobienia z wodą):
Solum Diatomeae, Algin, Calcium Sulfate, Sodium Phosphate, Tetrasodium Pyrophosphate, Sodium Ascorbate, Vaccinum Myrtillus, Silica, C177007, C112085, Parfum.
Przyznam szczerze, że mam wątpliwości co do 100% naturalności, choćby przez obecność perfum.
Dziewczynki, wypowiedzcie się proszę na ten temat i podpowiedzcie mi od czego mogłabym zacząć swoją "przygodę" z naturą, jakie firmy polecacie, na co zwracać szczególną uwagę.
z góry dziękuję za odpowiedź
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • very.martini Re: kosmetyki Organique 16.03.08, 13:50
      Bułka, przede wszystkim - witaj wśród zakręconych, a po drugie, nie
      obraź się, ale o tym, jakich kosmetyków używać, jest całe forum i
      nie sądzę, żeby komuś się chciało robić streszczenie w jednym
      poście:)))

A skład faktycznie za piękny nie jest, chociaż gorsze bywają;) Na
      przykład te numerki oznaczają barwniki, a barwniki mogą być
      syntetyczne i naturalne:) Z "parfum" jest tak samo - może to
      oznaczać absolutnie wszystko, zazwyczaj jest jednak tak, że jeśli
      kosmetyk naprawdę naturalny, to producent się chwali, czym go
      przypachnił i wpisuje nazwę olejku.
      A jeśli chodzi o ten intensywny zapach - kilka kropli olejku
      różanego dobrej jakości potrafi się roznieść po całym mieszkaniu,
      więc tu bym nie była aż tak podejrzliwa. Tylko z drugiej strony,
      dobry olejek różany jest potwornie drogi, więc z oszczędności mogli
      czegoś sztucznego dolać.
      A to, że kosmetyki naturalne nie pachną intensywnie, to stereotyp,
      serio, wszystko zależy od produktu.

16%VOL
      22%VAT

--
      takie tam... forum homeopatia
      • bulka_tarta1 Re: kosmetyki Organique 16.03.08, 19:45
        very.martini - dzięki za odpowiedź :))
        i wcale nie zamierzam się obrażać, wdzięczna będę za wszelkiego rodzaju porady i sugestie.
        Masz oczywiście rację - muszę się bardziej wgłębić w to forum, poczytać troszkę, dokształcić, bo to skarbnica wiedzy :))

Z tym zapachem różanym chyba rzeczywiście nie do końca jest w 100% naturalnie, bo mydełko ponoć nie było za drogie a piszesz, że olejek różany do najtańszych nie należy. Muszę jednak stwierdzić, że po wczorajszej kąpieli nie musiałam nawet używać balsamu bo tak mi dobrze natłuściło skórę. Szkoda, że nie ma na nim składu, to by wiele wyjaśniło.

Kurcze, czuję, że zwariuję na punkcie naturalności ;))

Poczytałam przed chwilą na temat kosmetyków dla dzieci, bo jestem mamą 4-miesięcznego bobasa, więc ten temat jest u mnie "na bieżąco". No i muszę stwierdzić, że praktycznie od pierwszych dni życia maluszka nieświadomie używam oliwki z Johnsona, która ma w swoim składzie parafinę, czyli produkt destylacji ropy naftowej - OKROPIEŃSTWO!!! Muszę koniecznie zmienić tą oliwkę na coś lepszego, może z Hippa?

Zdziwiłam się także czytając pozytywne opinie o kosmetykach Babydream Rossmanna. Szczerze mówiąc myślałam, że są kiepskie, sugerując się chyba ich niską ceną i tym, że są marki Rossmann. Muszę je koniecznie wypróbować.

Dobra, uciekam do lektury :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka