envi 04.08.08, 22:12 ja moge uczciwie napisac ze na mnie zadne z tych cudow nie dziala, mam chyba nawet nowe zmarszczki odkad stosuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
confused.girl Re: sjea butter, vitamina C - na zmarszczki 04.08.08, 23:11 No jeśli liczyłaś na cud, to nic dziwnego, że się rozczarowałaś ;)))) A tak na serio, to witamina C nie sprawi, że stare zmarszczki znikną, a raczej zapobiegnie powstaniu nowych dzięki jej wpływowi na produkcję kolagenu. Masło shea jest raczej pomocne dla cer suchych, własności przeciwzmarszczkowe ma takie sobie;) Natomiast polecam poszukać kremów/ser z olejem z dzikiej róży - świetny dla dojrzałej i suchej cery. Moja Mama bardzo sobie chwali takie serum z olejem z chilijskiej róży rdzawej i koenzymem Q10. Jeśli nie przeszkadza Ci smarowanie twarzy oleistym serum, to polecam zrobić sobie samodzielnie mieszankę z olejów o właściwościach przeciwzmarszczkowych. Może to być już wspomniany olej różany wzbogacony olejem z pestek granatu i żurawiny. Tego typu oleje(koniecznie tłoczone na zimno i najlepiej nierafinowane) znajdziesz w sklepach ze zdrową żywnością (ale nie jest to proste) lub w jednym z kilku sklepów internetowych oferujących półprodukty do samodzielnego "przyrządzenia" kosmetyków;) Ale sie rozpisałam;) Odpowiedz Link Zgłoś
envi Re: sjea butter, vitamina C - na zmarszczki 05.08.08, 11:45 u mnie vitamina C nie powoduje nic widocznego golym okiem, ja chyba jednak przerzuce sie powoli na kwas hialuronowy, chociaz nie wiem od kiedy mozna go stosowac? boje sie ze to moze byc troche za mocne, i mozna dopiero od 30 uzywac? Ale z drugiej strony skoro nic innego nie dziala skutecznie to chyba nie mam wyjscia??? a w jaki sposob wit. C ma stymulowac produkcje colagenu??bo to chyba jakis zabobon! Odpowiedz Link Zgłoś
confused.girl Re: sjea butter, vitamina C - na zmarszczki 05.08.08, 12:45 Witamina C jest kofaktorem w syntezie kolagenu en.wikipedia.org/wiki/Collagen www.wizaz.pl/witaminy_i_kosmetyki_wit_c.php www.resmedica.pl/ffxart3009.html www.resmedica.pl/zdart10997.html Jeśli masz czas to polecam forum laboratoriumurody.pl Jest tam dużo odnośników do zagranicznych i polskich artykułów/badań o skuteczności różnych składników kosmetycznych, m.in. o kwasie hialuronowym: www.laboratoriumurody.pl/forum/kwas-hialuronowy-raz-jeszcze-,t40.html www.laboratoriumurody.pl/forum/ha-hyaluronic-acid-pogrubia-skore,t921.html jest też o shea(karite) www.laboratoriumurody.pl/forum/maslo-karite,t1065.html Proponuję tez przejrzeć PubMed: www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez Wpisz "ascorbic acid collagen" i wyskoczy sporo artykułów, jak masz czas to polecam :) Odpowiedz Link Zgłoś
envi Re: sjea butter, vitamina C - na zmarszczki 05.08.08, 13:34 hej dzieki, chyba poczytam o tym kwasie hialuronowym. Ja stosowalam kapsulki z wit. C z Body shop, ale nie widze takich efektow jak sie psodziewalam. Przsyznaje ze mam troche swira na punkcie zmarszczek, ale widze ze pojawia mi sie juz jedna kreska na czole /zwlaszcza jak robie makijaz, albo rano jak jestem nie wyspana, nie mowiac po imprezie/ i te kapsulki z vit. C nie skutkuja. Kupilam sobie jakis tam krem z colagenem i zobacze czy cos zdziala. Odpowiedz Link Zgłoś
confused.girl Re: sjea butter, vitamina C - na zmarszczki 06.08.08, 12:14 o kolagenie też jest sporo na laboratorium urody - podobno nie ma możliwości przeniknięcia do głębszych warstw skóry, ale szczerze mówiąc nie jestem ekspertem w zakresie zmarszczek:) A jeszcze wracając do witaminy C, to w postaci kwasu askorbinowego jest bardzo nietrwała, więc możliwe, że ta w body shopu nie była już w pełni wartościowa. Podobno Flavo-C jest bardzo dobre. Ja sobie sama kręce serum z wit. C i trzymam tydzień w lodówce, ale ja to stosuję na naczynka (polecam dziewczyną, które borykają się z problemem rumieniu na policzkach ;) ) i działa. Na wizażu jest forum Biochemia Urody i jest tam kilka wątków o preparatach antyzmarszczkowych, dziewczyny najbardziej zachwalają retinol. Tez polecam lekturę tego forum :) www.wizaz.pl/forum/forumdisplay.php?f=66 Odpowiedz Link Zgłoś
envi Re: sjea butter, vitamina C - na zmarszczki 07.08.08, 16:18 Ale retinol to juz na pewno jest dla starszych kobiet, ja nie chce stosowac takich mocnych srodkow przed 30, bo jak zaczne teraz to juz nie wiem co bede uzywac jak bede starsza. Musze sie skupic na czyms co zapobiega powstawaniu nowych zmarszczek? Ale nie wiem co to moze byc? To podobno ma byc ta witamina C, niby, ale to chyba tylko bajer kosmetyczny? Odpowiedz Link Zgłoś