Dodaj do ulubionych

Pomocy!!!!

09.08.10, 22:15
Może mi ktoś wytłumaczyc, jak to jest z tą wiza do Tunezji, bo juz
się kompletnie pogubiłam... Pod koniec wrześnie chcemy z grupa
znajomych udac się na szaloną podroz, właśnie do Tunezji. Kompletny
spontan, żadnych rezerwacji, żadnego ''alla'' w hotelach, totalny
spontan :) i właśnie ta, cholerna wiza nie daje mi spokoju, na
jednych forach, ludzie piszą, że wiza potrzebna, że są wielkie
problemy na lotnisku bez niej... na innych czytam, że od sierpnia
2009 wiza dla Polakow zniesiona... czytałam na stronie Ambasady
Polskiej w Tunezji że wiza jest zniesiona dla wjazdow grupowych i
indywidualnych. Oszalec można, jedni to drudzy tamto... znajdzie się
ktoś kompetenety i udzieli mi wskazowek jak to naprawde wygląda.
Była bym dozgonnie wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • Gość: Anq27 Re: Pomocy!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.10, 22:57
      Proponuję napisać e-mail do ambasady. Z tego co mi wiadomo, to nie możecie sobie
      zrobić spontanu...W Tunezji jest obowiązek meldunkowy i na wjeździe musisz podać
      miejsce pobytu. Tak samo hotelarz dopełnia tego obowiązku i potwierdza
      zameldowanie. Nie wiem jednak czy to się nie zmieniło. Ogólnie Tunezja mało
      przyjazna jest takiej formie zwiedzania. Wychodzi to drożej niż z biurem.
      Ostatecznie polecieli z biurem do jakiegoś taniego hotelu typu fortuna (wyszło
      tyle co za bilet rejsowy) ale w nim nie mieszkali i podróżowali pociągiem, na
      kilka noclegów wrócili do hotelu wykupionego z biurem, a kilka załatwili sobie
      jakoś w zwiedzanych miejscach. Ogólnie wyszło im drożej i mniej wygodnie niż
      porządna objazdówka.
    • Gość: don't nick! Re: Pomocy!!!! IP: *.xdsl.centertel.pl 10.08.10, 09:23
      Oczywiście, że możecie bez wizy! Ileż można czytać tych kre...ów, co w kółko piszą, że trzeba jakieś wizy?
      Proszę bardzo:
      www.tunis.polemb.net/?document=154&PHPSESSID=3520718a50973588ce9d6d9322a5d13a
      " [...] Zniesienie obowiązku wizowego dotyczy podróżnych wyjeżdżających do Tunezji w ramach zorganizowanych grup turystycznych oraz indywidualnie. [...] "
      Możecie śmiało lecieć. Ja latałem bez wizy nawet jak był obowiązek, bo ten obowiązek tak naprawdę był tylko w teorii.
      Co do tanich przelotów, to próbujcie pod koniec sezonu (październik), np. przez Niemcy, bo AirBerlin ma w miarę tanie połączenia lub Francję, Belgię.
      • bibi-bibi Re: Pomocy!!!! 10.08.10, 15:11
        No własnie czytałam te informacje, przesłane w ''linku'', ze wizy nie ma, że nie obowiązuje. Ale zaraz przez przypadek klikałam na jakis inny ''link'' i tam na nowo... ''że potrzeban, że niezbedna, że kary są''
        człowiek taki jakis głupi, że nawet nie wierzy prawnie udokumentowanym przepisom :)
        czyli można spokojnie rezerwowac lot przez AirBerlin i śmigać bez obawy że nie wpuszczą?? :)
        nadal latasz tak często do Tunezji, czy sporadycznie???
      • Gość: toya666 Re: Pomocy!!!! IP: 41.230.226.* 10.08.10, 15:57
        Gość portalu: don't nick! napisał(a):
        > Co do tanich przelotów, to próbujcie pod koniec sezonu (październik), np. przez
        > Niemcy, bo AirBerlin ma w miarę tanie połączenia lub Francję, Belgię.

A ja latam do Rzymu tanimi liniami (Ryanair z Wrocławia) a potem Tunisair na
        trasie Rzym-Tunis.
        Jedyny minus tego połączenia jest taki, że trzeba zmieniać lotniska (Ryanair
        ląduje na Roma Ciampino, a Tunisair wylatuje z Roma Fiumicino).
        Niestety często tak się zdarza w dużych miastach (trzeba na to uważać, w
        Niemczech jest jakieś tanie lotnisko znajdujące się 85 km od miasta, którego
        nosi nazwę i w którym jest duże lotnisko, nie pamiętam tylko nazwy tego miasta...).
        • Gość: don't nick! Re: Pomocy!!!! IP: *.xdsl.centertel.pl 10.08.10, 18:13
          Z tymi lotniskami w Niemczech pewnie chodzi Ci o Dusseldorf i Dusseldorf Weeze ;-)
          Fajne rozwiązanie z tym Rzymem. Sprawdziłem, cena początkowa za bilet to ponad 100 €.
          Mimo wszystko nie opłaca się, nawet takie połączenia, o których wcześniej wspomniałem. Lepiej bezpośrednio z Polski. Kiedyś tak kombinowałem, dało zaoszczędzić się 100-200 zł, ale jakby doliczyć czasami transport z jednego na drugie lotnisko, posiłki, czas oczekiwania między przesiadkami... nie opłaca się. Z Polski spokojnie kupię za 600-800 zł w jedną stronę (zależy od terminu), a we dwie do 1000 zł.
    • Gość: toya666 Re: Pomocy!!!! IP: 41.230.226.* 10.08.10, 15:52
      bibi-bibi napisała:
      > czytałam na stronie Ambasady
      > Polskiej w Tunezji że wiza jest zniesiona dla wjazdow grupowych i
      > indywidualnych.

Sama sobie odpowiedziałaś na pytanie. Jeśli ambasada ma taką informację na
      stronie, to żaden forumowicz nie może jej podważyć. I tyle.
      Co do obowiązku meldunkowego - owszem, to prawda. W każdym kraju tak jest. Ale
      proponuję znaleźć sobie jakiś hotel w necie, spisać jego adres i nazwę a potem w
      samolocie na karcie meldunkowej go wpisać. I tyle. Nikt tego nie sprawdza.
    • Gość: jarecki Re: Pomocy!!!! IP: 109.255.153.* 10.08.10, 16:50
      spoko daruj sobie wize Polacy są z niej zwolnieni .Miłego wypoczynku.
      • piootr3 Re: Pomocy!!!! 10.08.10, 19:00
        Jeździć też możesz wszędzie i noclegi nie są drogie. Tyle, że trzeba mieć ze
        sobą prześcieradło zrobione na śpiwór. Wtedy wstaniesz w miarę czysty(a) rano.
        Noclegi są na każdą kieszeń i sporo hotelików, chociaż ta nazwa, to troszkę zbyt
        wiele...
        Ludzie życzliwi i pomocni, tylko omijaj policję, o nic się ich nie pytaj, bo się
        doczepią i stracisz czas na wyjaśnianie i legitymowanie.
        Proponowałbym, tak jak ja w grudniu albo w styczniu, w październiku i
        listopadzie wiatry i opady (najczęściej)
        Pozdrawiam - Piotr
        • Gość: Anq27 Re: Pomocy!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.10, 19:48
          No właśnie chodzi o to, że ta wiza jest jakaś widmo, byłam już 9 lat temu w
          Tunezji i miałam jedynie żółtą kartę meldunkową (być może równocześnie to była
          wiza)...ale ta karta meldunkowa jest cały czas, bo ostatnio znowu ją wypisywałam
          i nie wiem co wy macie wpisać jak to ma być spontan i nie macie hotelu...
        • bibi-bibi Re: Pomocy!!!! 10.08.10, 21:50
          Dzięjuje wszystkim za te krzepkie słowa, mnie i znajomych nie
          deportuja z granicy do Polski :)) wielkie dzięki
          rozwialiście wszelkie zakłopotanie. Teraz tylko, oczekiwac na urlop
          i hejaaaaaaaaaaaaa... :)
          mam małe pytanko do Piotra... mowisz, że grudzien i styczen jest
          dobrym okresem, a co myślisz o wrześniu, właściwie koniec wrzesnia
          24??? spodziewac sie jakis kaprysów pogodowych???
          Przegladałam strone, podana... wspaniała :)
          • piootr3 Re: Pomocy!!!! 11.08.10, 07:25
            Wrzesień jest ciepły. Bardzo. Przedsmak tego miałaś ostatnio w Polsce. To
            Afryka. Poruszanie się w takich temperaturach miejscowymi środkami komunikacji
            jest co najmniej nieco uciążliwe. Na wybrzeżu jeszcze jako-tako, ale w głębi
            kraju ... O pustyni (Tezeur), to nawet nie wspomnę.
            Ale to Twój urlop i Twoja zabawa. Co najwyżej będziesz mieła wspomnienia, które
            będziesz pamiętać do końca życia...
            pogoda.onet.pl/2,167,1255,1,2,1,miasto_klimat.html
            To jest Tunis. Na południu jakieś 7 stopni (+-3) więcej.
            Tam nie deportują, kiedy zobaczą, że Polacy, puszczają. Nie wiem, czy , to
            dobrze, czy źle dla naszej reputacji...
            Pozdrawiam - Piotr
            • toya666 Re: Pomocy!!!! 12.08.10, 03:37
              piootr3 napisał:
              > Wrzesień jest ciepły. Bardzo. Przedsmak tego miałaś ostatnio
              > w Polsce. To Afryka.

Ja mogę tylko dodać, że lato w tym roku jest dużo chłodniejsze niż zwykle. Jest
              jakieś 10 stopni mniej niż w ubiegłym roku o tej samej porze. Pogoda się
              zmienia, płata figle. Na wszystko trzeba być przygotowanym. Nawet w gorącej
              Afryce :)
              Poza tym jeśli wybierzecie się na pustynię, to noce tam są chłodne. W sierpniu
              spałam tam w spodniach 3/4 i bluzie z długim rękawem (pod kocem) i nie
              narzekałam na duchotę.

Ale prawdą jest też to, że 1 listopada kąpałam się w morzu na północy Tunezji ;p

Bawcie się dobrze, będzie super!! :)
    • Gość: GOŚć Re: Pomocy!!!! IP: *.stk.vectranet.pl 12.08.10, 15:44
      wczoraj wróciłam z tunezji (wiza niby jest) to znaczy dostaniecie w
      samolocie karteczki do wypełnienia niby wiza w tunezji część
      zostanie oderwana a część musicie zachować do powrotu (koniecznie )
      ponieważ nie wypuszczą was z tunezji .Wszystko dostaniecie w
      samolocie nie martw się o wize oczywiście nic nie płacicie BAWCIE
      SIĘ ODPOCZYWAJCIE POZDRAWIAM
      • Gość: 100krotka Re: Pomocy!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.10, 01:05
        Ta kartka w samolocie to nie jest żadna wiza, tylko właśnie obowiązek
        meldunkowy. Ja nie wiedziałam gdzie będę mieszkać, więc wpisałam tylko Tunis i
        nikt się mnie nie czepiał. Na wszelki wypadek miałam przy sobie numer do
        ambasady polskiej w Tunisie, ale nie był potrzebny. Oderwaną część rzeczywiście
        trzeba zachować, o czym nikt nie informuje :) Jeśli chodzi o noclegi- polecam
        hostele młodzieżowe, warunki są całkiem niezłe, a przede wszystkim jest tanio. I
        jeszcze jedna cenna rada-w taksówkach żądać włączenia taksometru- w Tunisie
        wybór: "taksometr albo wysiadam" zawsze działał :)
        Udanych wakacji życzę!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka