Dodaj do ulubionych

aktualne ceny w Tunezji

28.04.15, 17:38
Cześć -będę niedługo w okolicach Sousse i potrzebuję informacji o cenach jakiś potstawowych produktów(sklep bazar) tak aby m/w wiedzieć co i jak.Jakie są ceny taxi(ok 10km).I co lepiej wymienić w na dinary euro czy dolary oraz gdzie najszybciej wymienić i rozmienić na jednodinarówki.
Jest to mój pierwszy raz w Tunezji więc proszę o wyrozumiałość.
Aha jeszcze pytanie o lepszy pokój-tutaj jest podobnie jak w Egipcie czy inaczej?
Obserwuj wątek
    • 19sara78 Re: aktualne ceny w Tunezji 26.05.15, 11:12
      powiem tyle, że jeżeli chcesz dostać lepszy pokój to oczywiście musisz parę dolców do paszportu włożyć, ja byłam w zeszłym roku w Sousse i za 5 dinarów zjeździłam całe miasto. Wymieniałam dolary, a prawda jest taka, że i nawet w kantorze policzą tak jak chcą. W Tunezji jest bardzo, bardzo tanio.
    • anulka_dab Re: aktualne ceny w Tunezji 06.06.15, 07:30
      sara bzdury piszesz,pieniedzy nie wymienia w banku czy kantorze lecz tylko i wylacznie w hotelu w recepcji.
      • 19sara78 Re: aktualne ceny w Tunezji 06.06.15, 21:08
        NIc nie pisałam o banku, tylko o kantorze, który znajdował się w moim hotelu EL Ksar. Za 5 dinarów spokojnie przejechałam z jednego końca miasta na drugi. Gdzie tu mowa o bzdurach? Zamiast kogoś hejtować to może coś doradźcie? Lub po prostu odpowiadajcie na posty zainteresowanego. A ten kto zakłada wątek to sobie wnioski wyciągnie z pewnością.
        • 19sara78 Re: aktualne ceny w Tunezji 06.06.15, 21:13
          A niby to dlaczego nie można wymienić dolarów na dinary w banku??? To dopiero bzdura. W Sousse naprzeciw mediny znajduje się duży bank heheh widziałam , że był otwarty, może tam jaką mace sprzedawali :)
          • anulka_dab Re: aktualne ceny w Tunezji 07.06.15, 08:35
            Naturalnie banow jest sporo i sa otwarte jednak jak wejdziesz i chcesz wymienic,to powiedza Tobie,ze pieniadze trzeba wymieniac w Twoim hotelu.Wiem,bo to sama sprawdzalam
          • anulka_dab Re: aktualne ceny w Tunezji 07.06.15, 08:38
            19sara78 napisał(a):

> A niby to dlaczego nie można wymienić dolarów na dinary w banku??? To dopiero b
            > zdura. W Sousse naprzeciw mediny znajduje się duży bank heheh widziałam , że by
            > ł otwarty, może tam jaką mace sprzedawali :)

Bylas w srodku i spytalas sie osobiscie o wymiane? Z opisu wynika,ze nie wiec nie wiesz hehe ja bylam i znajomi tez byli niestety odeslali nas do hotelu,zeby tam wymienic
        • anulka_dab Re: aktualne ceny w Tunezji 07.06.15, 08:34
          Bylam tez w hotelu El Ksar tam nie ma kantoru lecz pieniadze wymienia sie na recepcji tak zgadza sie z glownej ulicy za 5 dinarow dojedzie sie w jedna strone taksowka do mediny
          • 19sara78 Re: aktualne ceny w Tunezji 08.06.15, 12:59
            Nie ma to jak się przekomarzać o takie bzdury, może akurat w tym banku co byłaś nie można wymieniać pieniędzy, pewnie w Tunezji jest więcej banków niż jeden. :)
            W El Ksarze było wydzielone miejsce z kursami walut, wedle mnie to był kantor, można było by się sprzeczać.
            • glupota.nie.boli Jedna baba drugiej babie 08.06.15, 13:20
              Sara, nie ulega watpliwosci, ze jestes lekko niedorozwinieta.
              www.numbeo.com/cost-of-living/country_result.jsp?country=Tunisia
              • 19sara78 Re: Jedna baba drugiej babie 09.06.15, 10:32
                Strach wywołuje agresję, nie tylko słowną.
                Droga koleżanko, czyżbyś się czegoś obawiała?
                Często na tym forum można spotkać się z takimi wyzwiskami, to żenujące i takie łatwe.
                Ludzie pytają, inni odpowiadają.......a obrażanie Pani X lub Pana Y w niczym nie pomaga:) Po co psuć atmosferę, zbliżają się wakacje.....więcej optymizmu Panno z tak urokliwym Nickiem.
                • wiel.blondynka Re: Jedna baba drugiej babie 10.06.15, 08:52
                  Saro numerowana, ja tez uwazam, ze Twoja odpowiedz na zadane pytanie jest dziecinnie infantylna. Moze nie nazwalabym Ciebie przez uprzejmosc matolkiem ale znalazlabym
                  eufemizm ktory w przyblizeniu ocenil by Twoja odpowiedz nie na temat. Pojecie cen
                  jest Tobie obce i to jest widoczne. W skrocie bredzisz nie na temat. I to nie jest strach
                  ani agresja. To stwiedzenie faktu.

Pozdrowienia - w.
                  • 19sara78 Re: Jedna baba drugiej babie 10.06.15, 11:23
                    Nicki wiele mówią o człowieku, hmmm ale to chyba nie o to w tym wątku chodzi :)
                    Także wyraziłam swoje zdanie, miłego dnia Kobitki :)
                    • kaziaral Re: Jedna baba drugiej babie 10.06.15, 14:05
                      Sara bredzi i nie ma wogole zielonego pojecia o danym kraju,ani o cenach. Zgadza sie pieniedzy w zadnym banku Tobie jako turyscie w Tunezji czy Maroko nie wymienia tylko w hotelu. Taki jest "prikaz"
                      • deec2 Re: Jedna baba drugiej babie 10.06.15, 22:12
                        kaziaral napisała:

>Zgadza sie pieniedzy w zadnym banku Tobie jako turyscie w Tunezji czy Maroko nie wym
                        > ienia tylko w hotelu. Taki jest "prikaz"

Może teraz pieniędzy w bankach nie wymieniają, nie wiem. W 2013 r. wypoczywałam w Monastirze i euro wymieniałam w jednym z banków na obrzeżach mediny. Nie miałam z tym jakiegokolwiek problemu. Jedyne, czego żądano, to paszport.
                        • 19sara78 Re: Jedna baba drugiej babie 11.06.15, 06:22
                          a jednak :)
                          • glupota.nie.boli Strzyzone czy golone? 11.06.15, 10:19
                            Saro, pytanie autora/ki watku bylo o CENY. Nie o to gdzie mozna wymienic walute i belkot o dobrych pokojach. Czy znasz pojecie cen? CEN? Deszcz pada, prawda:)
                            • deec2 Re: Strzyzone czy golone? 11.06.15, 19:01
                              Cóż, jakie imię, takie zrozumienie zadanego pytania. Pytanie zasadnicze dotyczyło nie tylko cen w Tunezji, lecz także zagadnień związanych z wymianą waluty oraz rozmienieniem wymienionych dinarów na drobne.
                              • 19sara78 Właśnie takie jest forum...... 12.06.15, 10:14
                                Same obelgi, wyzwiska, jedni drugich obrażają itd......tylko po co ??? To jak dzieciaki w piaskownicy.....każdy myśli że ma lepszy zestaw zabawek a i tak każdy kupił je w Tesco......
                                • deec2 Re: Właśnie takie jest forum...... 12.06.15, 16:56
                                  19sara78 napisał(a):

> Same obelgi, wyzwiska, jedni drugich obrażają itd......tylko po co ??? To jak d
                                  > zieciaki w piaskownicy.....każdy myśli że ma lepszy zestaw zabawek a i tak każd
                                  > y kupił je w Tesco......

Nie uogólniałabym tak bardzo, choć akurat forum poświęcone Tunezji bywa dziwne. Może to kwestia klasy turystów. A w Tesco zakupów nie robię :).
                                  • galon35 Re: Właśnie takie jest forum...... 15.06.15, 22:58
                                    ja pie... z tym waszym bełkotem, w końcu jakie są te ceny ? piszcie na temat
                                    • a.latajka Re: Właśnie takie jest forum...... 17.06.15, 22:34
                                      znawcy sie odeezwali . W tunezji w każdym hotelu jest kantor- znajduje sie na recepcji zazwyczaj i zazwyczaj pracownicy recepcji go obsluguja. stad nieprozumienia. Pianiadze mozna wymienic w kantorach w miescie w kazdym banku- trzeba tylko pokazac paszport. Kantor tez jestw centrach handlowych typu Soulla Centre i podobne z cenami w kazdym miescie, mozna wyplacic z bankomatu pieniadze dobry przelicznik bez problemy wyplacamy za kazdym razem nic si enei dzialo. to na tyle w tym temacie dzikiego kraju :))dobrze ze niektorym nie kazecie szykac cinkciarzy w na ulicach:)) bo wkonc to dziki zamkniety kraj
                                      • singsing74 Re: Właśnie takie jest forum...... 27.06.15, 23:34
                                        a.latajka napisał(a):

> znawcy sie odeezwali . W tunezji w każdym hotelu jest kantor- znajduje sie na r
                                        > ecepcji zazwyczaj i zazwyczaj pracownicy recepcji go obsluguja. stad nieprozumi
                                        > enia. Pianiadze mozna wymienic w kantorach w miescie w kazdym banku- trzeba tyl
                                        > ko pokazac paszport. Kantor tez jestw centrach handlowych typu Soulla Centre i
                                        > podobne z cenami w kazdym miescie, mozna wyplacic z bankomatu pieniadze dobry p
                                        > rzelicznik bez problemy wyplacamy za kazdym razem nic si enei dzialo. to na tyl
                                        > e w tym temacie dzikiego kraju :))dobrze ze niektorym nie kazecie szykac cinkci
                                        > arzy w na ulicach:)) bo wkonc to dziki zamkniety kraj

Piłaś? Nie pisz!
                                        • malasta49 Re: Właśnie takie jest forum...... 28.06.15, 00:10
                                          Przed wylotem do Tunezji czytałem powyższe wypowiedzi na temat wymiany walut.
                                          Aby rozwiać wszelkie wątpliwości sprawdziłem,gdzie w Yassmine Hammamet można wymieniać pieniądze.Otóż,bez okazywania paszportu,wymieniałem pieniądze na poczcie (La Poste Tunisienne) oraz w Banque De Tunisie.W Amen Bank także mozna wymienić walutę,chociaż tego nie robiłem.
                                          Skoro w Hammamet mozna to i w Souse także.
                                          Normalnie wymieniałem pieniądze w hotelu w kantorze ( filia Amen Banku),podając numer pokoju.Ceny w kantorze są nieco niższe niż na poczcie i w banku,i nie opłaca się nakładać drogi dla paru groszy.
                                          Wróciliśmy z Tunezji w czwartek,tj dzień przed tragicznymi wydarzeniami w okolicach hoteli.
                                          Pozdrawiam.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka