Dodaj do ulubionych

Kobiety i wujek Google

31.07.13, 16:16
Przeglądam ja sobie rozmaite feministyczne strony fejsbukowe i oto, co znalazłam:
www.facebook.com/photo.php?fbid=318651584904956&set=a.249949208441861.36188.199628553473927&type=1&theater
Sprawdziłam i faktycznie, kiedy wpiszemy w wyszukiwarkę "women need to", w rozszerzeniach wyskakują teksty widoczne na obrazku.
No to idę dalej, ciekawa, co zobaczę, kiedy wpiszę "women should".
Dostaję jeszcze "przyjemniejsze" propozycje:
- not have rights (pierwsze w kolejności)
- not wear pants (spodnie)
- be silent
- not be pastors
- be in the kitchen
- not be in combat
- not speak in church

Skoro już wiem, co powinny i potrzebują kobiety według wujka Gugiel, to zobaczę, jak to tam wujek widzi potrzeby i powinności męskie.
Co facet "need to"?
- man up
- feel appreciated
- fight
- feel needed
- be needed
- urinate frequently
Co facet "should"?
- not get married (na pierwszym miejscu)
- be what they seem
- not lay with another man

Po polsku wyskakuje, że kobieta powinna się "tam" golić (kilka linków), rzeczy, które kobieta powinna się nauczyc od mężczyzn, oraz że powinna umieć robić loda i jajecznicę.
Przy "kobieta potrzebuje" na pierwszym miejscu wyskoczyło "żeby jej piersi i pupa fajnie wyglądały".
Dalej już mi się sprawdzać odechciało.
Obserwuj wątek
    • berta-death Re: Kobiety i wujek Google 31.07.13, 16:23
      To tylko świadczy o tym, że internet naprawdę zszedł pod strzechy i korzystają z niego ludzie, którzy tak właśnie kobiety i mężczyzn postrzegają. Wyszukiwarka pokazuje listę najczęściej wpisywanych fraz, niczego nie narzuca sama od siebie.

Nie ma co oczekiwać, że ambitna i nowoczesna inteligencja klasy średniej będzie napędzać internet. Taki ktoś to ma milion innych, bardziej ambitnych i interesujących, rzeczy na głowie, niż bawienie się googlem, facebookiem, YT, czy pisaniem komentarzy pod artykułami.
      • rekreativa Re: Kobiety i wujek Google 31.07.13, 16:33
        Tym bardziej warto o takich rzeczach się dowiadywać.
        Bo wiesz, my sobie siedzimy wśród ludzi myślących podobnie, jesteśmy te "wykształcone z dużych miast" i może nam się wydawać,że ludzie zmienili sposób myślenia o kobietach.
        A potem jeden search w Googlu i szczena opada. Bo się okazuje, że nic się, kuźwa, nie zmieniło. Kobieta wciąż ma być fajną dupą, która milczy i obsługuje faceta kulinarnie oraz seksualnie.
        A ja się dziwiłam, dlaczego tak dużo osób w Europie przechodzi na islam. Teraz się nie dziwię. Islam najlepiej odpowiada mentalności tej masy.
        • berta-death Re: Kobiety i wujek Google 31.07.13, 16:54
          Wystarczy sobie gdzieś na prowincję pojechać albo przejść się do mniej ciekawej dzielnicy wielkiego miasta. Przeciętny homo sapiens wciąż myśli stereotypami i wciąż kieruje się taką samą mentalnością jak jego dziadkowie. Kobiety wciąż na pierwszym miejscu stawiają dbanie o swój wygląd. Kiedyś ktoś zrobił ankietę z pytaniem czy chciałyby być piękne czy mądre, to prawie każda chciała być piękna. Nawet małe dziewczynki i nastolatki chcą być takie jak modelki, nie zależy im na szkołach, tytułach, stanowiskach, chcą być pięknymi celebrytkami.

A co do islamu, to ludzi zawsze pociągała egzotyka i nieznane. Modne jest nieuleganie stereotypom i niepostrzeganie muzułmanów przez pryzmat talibów. Poza tym tę ich wiarę i kulturę postrzega się poprzez baśnie tysiąca i jednej nocy, idealistyczne zasady wiary, itp. Analogicznie swojego czasu modne były buddyzm i hinduizm. Z punktu widzenia średnio wyedukowanego Europejczyka to są takie czyste ideologie, pełne mądrości, dobroci i czego dusza zapragnie. Nikt w tym nie widzi szowinizmu, rasizmu, nacjonalizmu, piramidalnych bzdur, prania mózgu i całej masy rzeczy, które kwalifikują te religie do delegalizacji.
    • bene_gesserit Re: Kobiety i wujek Google 31.07.13, 18:03
      A po polsku nic nie wychodzi, e tam. Zero podpowiedzi przy kobiety chcą/muszą/najczęściej/najrzadziej/powinny. Najwyraźniej Polacy uważają, ze kobiety nic nie muszą i nie powinny, huuuraaaaa.

I - kompletnie OT - krótki wierszyk guglowy:

"Kiedy"
      Kiedy kasa
      Kiedy przelew
      Kiedy jest dzień ojca
      Kiedy dojdzie przelew
      Kiedy jest dzień matki
      Kiedy wyniki matur 2013
      Kiedy się zakochałem
      Kiedy na emeryturę
      Kiedy minecraft 1.6
      Kiedy finał ligi mistrzów 2013

O, to jest prawdziwa głębia. Całe dramatyczne życie człowieka ;)
      • bene_gesserit OT - cd 31.07.13, 18:06
        W końcu mamy sezon ogórkowy:

"Chyba się"
        Chyba się zakochałem
        Chyba się zakochałam
        Chyba się trochę zapomniała
        Chyba się zesrałem
        Chyba się w tobie zakochałem
        Chyba się zakochałam zapytaj
        Chyba się zakochałem pomocy
      • rekreativa Re: Kobiety i wujek Google 31.07.13, 18:14
        Mi wychodzi przy "kobieta powinna", kilka rozszerzeń, że się powinna golić, konkretnie "tam" golić.
        Dość interesujące, bo po angielsku nie wyskakuje ani jedna powinność golenia. Hm, hm, cóz to może znaczyć?
        • berta-death Re: Kobiety i wujek Google 31.07.13, 18:25
          Tam to chyba to golenie nie jest takie istotne. Tych wystających części ciała jak nogi czy pachy to oczywista oczywistość, więc nikt nawet nie pyta a reszta nie jest problemem życia lub śmierci. Przeglądając anglojęzyczne story o intymnej depilacji, to wychodzi, że dotyczy to głównie panien nie najcięższego prowadzenia się i ewentualnie celebrytek. One się nie dopytują wujka gugla tylko idą do salonu kosmetycznego. Przeciętna kobieta nie zawraca sobie tym głowy. A komentarze do filmiku, gdzie pokazują proces depilacji brazylijskiej są w klimacie, że kobieta bez włosów łonowych to jak bez mózgu.
        • kotek.filemon Re: Kobiety i wujek Google 01.08.13, 10:00
          Kiedyś po wpisaniu "shaving" jako dwie pierwsze propozycje wyskakiwało "shaving pubic hair" i "shaving balls"
        • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Kobiety i wujek Google 01.08.13, 10:45
          Że po angielsku wszystkie są już tam wygolone.

Nie znamy mechanizmów wg. których google uzupełnia te wpisy, nie sposób określić jakie grupy autorów dotyczą te wpisy.
          Pamiętajmy że wyniki google są obecnie SKRAJNIE personalizowane. I to nawet bez logowania.
          Każdy może zobaczyć inne wyniki i podpowiedzi.
          • tigertiger Re: Kobiety i wujek Google 01.08.13, 11:05
            a no to wszytko jasne, jeśli feminista aktywna w necie wpisze w google co winna, powinna otrzymuje oczywistą odpowiedz;)
        • tigertiger Re: Kobiety i wujek Google 01.08.13, 11:01
          > Dość interesujące, bo po angielsku nie wyskakuje ani jedna powinność golenia. H
          > m, hm, cóz to może znaczyć?
          hm może, znaczy to tyle, że w krajach anglosaskich żyją głównie feministki, które nie muszą, a wręcz nie powinny się golić;)
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Kobiety i wujek Google 01.08.13, 11:13
      Ja mam takie wyniki...
      Women should
      - not be in combat
      - be in combat
      - be silent
      - stay at home

Men need to
      - be loved, women to be wanted
      - ejaculate
      - respect women
      - man up.
      • rekreativa Re: Kobiety i wujek Google 01.08.13, 14:15
        Własnie powtórzyłam manewr, oto, co wyskoczyło:

Searches related to women need to

women need to be put in their place

women need to be desired

women need to know about men

women need to get home to cook dinner

women need to know their place

women need to shut up

women need to get over themselves

women need to grow up
        1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Dla mnie jest znamienne, że za każdym razem, gdy tę frazę wpisuję, dostaję propozycję, by kobiety się zamknęły bądź siedziały cicho oraz że powinny "znać swoje miejsce", cokolwiek to znaczy.
        W przypadku facetów ani razu nie dostałam podobnych rezultatów.

Często pro­wadzę z sobą długie roz­mo­wy i jes­tem przy tym tak mądry, że cza­sami nie ro­zumiem ani jed­ne­go słowa z te­go, co mówię. (O.Wilde)
        • bene_gesserit Rech rech rech 01.08.13, 19:45
          Czyli wyniki każdego świadczą raczej o nim i guglu, a nie o samym guglu. Mi wyszło:

women should:
          shouldn't have rights
          should be silent
          should not speak in church

women shoulder tattoos

women should not:
          not be in combat
          not run
          not preach
          not wear bras

men should:
          should weep
          shoulder bag
          shoulder tattoos

men should not:
          not get married
          not get lay with men
          not wear flip flops

W sumie - ten cały prze-wyrafinowany system śledzenia upodobań, nad którym pracowały najtęższe głowy dwudziestoletnich geniuszy, żeby wystękać taką mizerię?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka