20.09.13, 12:33
" Na najbliższym posiedzeniu Sejmu odbędzie się pierwsze czytanie projektu ustawy, której celem jest wprowadzenie zakazu aborcji w przypadku stwierdzenia poważnej i nieodwracalnej wady płodu lub nieuleczalnej choroby zagrażającej jego życiu. W praktyce oznacza to, że kobieta będzie musiała urodzić dziecko także w sytuacji, gdy nie będzie miało ono szansy na przeżycie dłużej niż kilka godzin czy dni. Projekt odbiera kobietom prawo do decyzji czy czują się na siłach urodzić nieuleczalnie chore dziecko. (...)

Co możesz zrobić?

1. Przyjdź na pikietę pod Sejm. Nie ma jeszcze dokładnej daty czytania i głosowania, ale chcemy zamanifestować publicznie nasz sprzeciw wobec tego okrutnego projektu. Spotykamy się pod Sejmem w środę, 25 września o g. 15 w okolicy pomnika Armii Krajowej (róg Wiejskiej i Matejki). Przedstawicielki i przedstawicieli organizacji prosimy o przyniesienie bannerów/patyków z hasłami.

2. Wyślij e-mail do Posła/Posłanki z Twojego okręgu. O wyniku głosowania zaważą głosy PO, wyszukiwarkę adresów znajdziesz tutaj:

klub.platforma.org/ludzie_po.html
Kontakty do Posłów i Posłanek PSL-u znajdziesz tutaj:

klub.psl.pl/poslowie.html "

Cały tekst oraz proponowana treść listu do posła/posłanki tutaj:
www.facebook.com/events/634890469867162/
Obserwuj wątek
    • mariner4 Na pikietę nie przyjdę - 460 km 20.09.13, 16:57
      Protest wysłałem.
      M.
    • bene_gesserit Re: Apel 20.09.13, 16:59
      Bez obrazy, ale wydaje mi sie, ze to jedynie polityczne przedwyborcze i kryzysowe bicie piany, nic więcej.
      • rekreativa Re: Apel 20.09.13, 17:41
        Nie interesuje mnie, czy bicie piany, czy nie.
        Juz raz omal nie przeszła do powtórnego czytania ustawa, która ponoć miała z palcem w d... polec. więc nic nie zaszkodzi dmuchać na zimne.
        Skopiować list, podpisać się i wysłać do posła/posłanki z własnego okręgu to 3 minuty roboty i nic nie kosztuje.
        • wersja_robocza Re: Apel 20.09.13, 18:48
          Wysłałam nie wiem ile tych listów do przeróżnych pań, nie tylko z mojego okręgu. Dodałam jeszcze kawałek z Agnieszki Graff: Czy pani posłanka wie, ile wynosi zasiłek pielęgnacyjny? (153 zł). A może świadczenie pielęgnacyjne dla opiekunów, którzy zrezygnowali z zatrudnienia (620 zł), renta socjalna dla osób dorosłych niepełnosprawnych od urodzenia lub dzieciństwa (600 zł)? Czy pani posłanka próbowała żyć za takie pieniądze? Czy pani wie, jakie są realne koszty terapii i opieki? Niedawno zlikwidowano świadczenia dla opiekunów dorosłych osób niepełnosprawnych, w rodzinach gdzie dochód na członka rodziny przekroczy 623 zł. Czy pani posłanka słyszała, że ogromna większość rodzin niepełnosprawnych dzieci to samotne matki, bo ojcowie, jak to się ładnie mówi "nie wytrzymują ciśnienia"?
          • wersja_robocza Re: Apel 20.09.13, 18:51
            I zgadzam sie z Recreativą, ze nawet jeśli to bicie piany, to wcale nie oznacza, ze nawet obecna zła ustawa nie jest zagrożona i nie może ulec zaostrzeniu. Osoby chcące zakazać aborcji zwykle wykazują się aktywnością, więc by im to uniemożliwić takie jak my również powinny kiwnąć palcem. Tylko kilka minut a jednak dotrze do tych 'przedstawicieli narodu', ze ich wyborcami są też ludzie o diametralnie innych poglądach niz ci pierwsi.
            • bene_gesserit Re: Apel 20.09.13, 20:57
              Czy od nabijania kapitału politycznego pslowi coś się zmieni? Tzn co z tego wysyłania listów miałoby wyniknąć dla głosowania? I - nie sądzę, aby PO, które własnie dokonało schizmy, dopuściło do tak radykalnego kroku. Projekt uschnie, a co sobie na nim różni działacze różnych partyjek nastrzępią języka, to ich. Tylko temu to wszystko służy - zeby zając lud pogrązony w kryzysowym maraźmie i pokazać, kto jest po której stronie.
              • wersja_robocza Re: Apel 20.09.13, 23:54
                Bene, oczywiście te i podobne tematy to okazja do pyskówek. Ale mimo wszystko różne historie się wydarzają i obawiam się, ze przy jakichś dzikich fartach mogłoby dojść do nieszczęścia, ze takie prawo mogłoby być jednak uchwalone. Mogę mieć to głęboko gdzieś, bo na aborcję farmakologiczną mnie stać i mogę sobie kupić tabletki aborcyjne, ale mimo wszystko nie chcę jeszcze większego zaostrzania prawa.
                • bene_gesserit Re: Apel 21.09.13, 02:23
                  Nie, nie mogłoby - własnie w tym rzecz. Chodzi o to, zebyśmy tak myślały, a panowie-przy-władzy mogli to wykorzystać, kanalizując energię sprzeciwu.
                  • kocia_noga Re: Apel 21.09.13, 08:10
                    bene_gesserit napisała:

> Nie, nie mogłoby - własnie w tym rzecz. Chodzi o to, zebyśmy tak myślały, a pan
                    > owie-przy-władzy mogli to wykorzystać, kanalizując energię sprzeciwu.

Myślę tak samo. Podpisywałam już takie apele, pisałam do posłów i jak sobie teraz wyobraziłam te zakłamane mordy reprezentujące mój okręg wyborczy to odpuszczam sobie kolejne działanie.
    • dystans4 Róbmy swoje 20.09.13, 23:29
      Spróbuję napisać własny list, jeszcze się zastanowię, do kogo warto.
      Może to co da, kto wie?
      --
      Pozdrowienia
      buldog.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka