06.12.13, 15:42
"Kościół katolicki chętnie i pełnymi garściami sięga po pieniądze unijne, realizując projekty, w których zapisany jest obowiązek wdrażania zasady równości płci (gender mainstreaming) Projekty unijne były realizowane przez podmioty katolickie we wszystkich 16 województwach. Fundusze unijne przyznane na ich realizację to łącznie 61.499.178,14 zł. Feminoteka złoży zawiadomienia do prokuratury i Ministerstwa Rozwoju Regionalnego."
Obserwuj wątek
    • kocia_noga Re: Gender 06.12.13, 15:44
      www.feminoteka.pl/news.php?readmore=9446
      • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Gender 06.12.13, 15:57
        Wolne żarty :)

Serio.
        Robienie zarzutu z jednego zdania (Każdy projekt współfinansowany przez Unię Europejską musi zawierać elementy związane z zasadą równości szans kobiet i mężczyzn (gender mainstreaming).” ) w ogólnej polityce UE, jest równie sensowne jak zarzucanie projektom UE że nie spełniają wymogu
        "celem jest zwiększanie spójności społecznej oraz dobrobytu we wszystkich regionach Unii."

Ja rozumiem - cel rozsądny, ale to zdecydowanie nie jest sposób na walkę z kościołem :D
        • kocia_noga Re: Gender 06.12.13, 16:14
          g.r.a.f.z.e.r.o napisał:

> Wolne żarty :)
          >
          > Serio.
          > Robienie zarzutu z jednego zdania (Każdy projekt współfinansowany przez Unię Eu
          > ropejską musi zawierać elementy związane z zasadą równości szans kobiet i mężcz
          > yzn (gender mainstreaming).” ) w ogólnej polityce UE, jest równie sensown
          > e jak zarzucanie projektom UE że nie spełniają wymogu
          > "celem jest zwiększanie spójności społecznej oraz dobrobytu we wszystkich regio
          > nach Unii."
          >
          > Ja rozumiem - cel rozsądny, ale to zdecydowanie nie jest sposób na walkę z kośc
          > iołem :D
          >

Mam odmiernne zdanie. Oczywiście, nikt im nic nie zrobi, ale dobrze znać fakty. I nie ważne, czy oni czytają to, co podpisują, zanim wezmą forsę, ważne że biorą i palą głupa.
          Co do sposobu na walkę z Szatanem - niecały rok temu rozmawiałam z pewnym chłopakiem, zaangażowanym w prawne rozwiązanie wystąpienia z kościoła; byłam sceptyczna, bo wiedziałam, ze władze ominą prawo, nadużyją prawa, zrobią wszystko, żeby uniemożliwić, a funkcjonariuszy KK jawnych czy niejawnych mają w każdym organie decyzyjnym. W lipcu ten chłopak zmarł, byłam na jego świeckim pogrzebie. Nie doczekał się pewnego postępu w sprawie. Ja zmieniłam zdanie. Gdyby Polska nie była w Unii, mogliby hasać do woli, ale pomimo że nie jesteśmy państwem prawa, to jeszcze z Unią się muszą liczyć.
          • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Gender 06.12.13, 16:23

> Mam odmiernne zdanie. Oczywiście, nikt im nic nie zrobi, ale dobrze znać fakty.
            > I nie ważne, czy oni czytają to, co podpisują, zanim wezmą forsę, ważne że bio
            > rą i palą głupa.

Nie o to chodzi. Idę o zakład że dokumentacja do tych projektów "katolickich" jak najbardziej uwzględnia gender. O ILE jest to wymagane przez weryfikatorów projektów.

Chodzi o to że zarzuty feminoteki są oparte na bardzo słabej bazie.
            JEDNO ZDANIE.
            Na taki zarzut, każdy prowadzący "katolicki" projekt unijny odpowie że naturalnie że jego projekt spełnia te wymogi - został zaakceptowany i zweryfikowany. Ponadto pewnie zawsze będzie mógł pokazać jak dany projekt EFS pozytywnie wpływa na pozycję kobiet i mężczyzn.
            • kocia_noga Re: Gender 06.12.13, 16:29
              g.r.a.f.z.e.r.o napisał:

> Na taki zarzut, każdy prowadzący "katolicki" projekt unijny odpowie że naturaln
              > ie że jego projekt spełnia te wymogi - został zaakceptowany i zweryfikowany. Po
              > nadto pewnie zawsze będzie mógł pokazać jak dany projekt EFS pozytywnie wpływa
              > na pozycję kobiet i mężczyzn.
              >
              No ale to ujawni ich dwulicowość, zwłaszcza gdy media to rozgłoszą.Twarde łby ominie refleksja, ale im więcej faktów wyjdzie na jaw, tym więcej poddanych stracą, a tylko od ludzi zalezy ich potęga.
              • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Gender 06.12.13, 16:33

> No ale to ujawni ich dwulicowość, zwłaszcza gdy media to rozgłoszą.Twarde łby o
                > minie refleksja, ale im więcej faktów wyjdzie na jaw, tym więcej poddanych stra
                > cą, a tylko od ludzi zalezy ich potęga.

Jaką dwulicowość?
                Napiszę ponownie - prawna równość kobiet i mężczyzn NIE RÓWNA SIE GENDER.
                Przynajmniej nie w odczuciu ogółu społeczeństwa.
                Więc nie ma mowy żeby ktoś poczuł się przez kościół oszukany.

Po prostu uważam że miejsce ataku jest za słabe i z góry skazane na niepowodzenie.
                Choć samą idee popieram.
                • margot_may Re: Gender 07.12.13, 00:14
                  Dla przeciętnego odbiorcy wyglada to tak, że w papierach kazali być gender, ale kościół brał pieniądze. A jak juz wziął, to wtedy krzyczy o końcu cywilizacji.
            • berta-death Re: Gender 08.12.13, 10:10
              > Na taki zarzut, każdy prowadzący "katolicki" projekt unijny odpowie że naturalnie że jego projekt spełnia te wymogi - został zaakceptowany i zweryfikowany. Ponadto pewnie zawsze będzie mógł pokazać jak dany projekt EFS pozytywnie wpływa na pozycję kobiet i mężczyzn.

Nie takie proste. Trzeba to czarno na białym wykazać i jeszcze przedstawić odpowiednie rachunki i faktury.
              Z tymi unijnymi funduszami to jest taki problem dla wnioskodawców, że one nie są polskie wg polskich standardów. Co oznacza, że kryteria są bardzo precyzyjnie i szczegółowo opisane. Bardzo mało miejsca jest na dowolną interpretację i widzimisię urzędników. Pisząc biznesplan pod wniosek, trzeba go pisać punkt po punkcie wg odgórnego schematu. Dokładnie wykazać punkt po punkcie na co konkretnie te pieniądze zamierza się wydać. I jeszcze wykazać jaki ma być cel danego przedsięwzięcia, wraz z wykazaniem przy pomocy obiektywnych narzędzi, że cel jest realistyczny. Zerknij sobie np na stronę PARPu jak to wygląda. Jak wygórowane warunki trzeba spełnić, żeby kasę dostać.

A potem trzeba się z tego rozliczyć co do grosza. Czyli trzeba mieć osobne konto do którego kontrolerzy będą mieli wgląd i każdy grosz trzeba wydać zgodnie z tym co się we wniosku zadeklarowało. Czyli nie ma tak, że bierzesz sobie kasę, którą w takim a takim procencie masz wydać na działania równościowe a wydasz ją na coś innego. Nawet te działania równościowe muszą być we wniosku sprecyzowane i punkt po punkcie opisane wraz ze szczegółowym harmonogramem i kosztorysem.

I jeżeli faktycznie ktoś dostał kasę mimo, że wniosek nie spełniał formalnych kryteriów, bądź nie wydał kasy zgodnie z przeznaczeniem i podczas kontroli nikt tego nie zauważył, to Polska nieźle może odbeknąć za to. Zwłaszcza jak unia zażąda zwrotu kasy. Póki co to zarówno ci, którzy weryfikują wnioski jak i ci którzy rozliczają dotacje to są polscy urzędnicy. Jak wylezie, że robią przekręty, to przyjadą unijni na kontrolę. Ci raczej nie będą przychylni.
              • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Gender 08.12.13, 10:30
                Berta - ja ro rozumiem. Ale ten wymóg ma charakter OGÓLNY, i ciężko jest wykazać że projekt go nie spełnia.
                Tak jak pisałem wcześniej. Równie dobrze można dowodzić że jakis projekt nie spełnia warunku
                "celem funduszu jest zwiększanie spójności społecznej oraz dobrobytu we wszystkich regionach Unii." bo jest realizowany w Warszawie a nie na Podlasiu.
                • berta-death Re: Gender 08.12.13, 10:55
                  To jest cel ogólny, natomiast są jeszcze cele szczegółowe, które trzeba czarno na białym opisać i sporządzić dokładny harmonogram i kosztorys ich wdrażania. Jednym słowem trzeba punkt po punkcie napisać co konkretnie będzie się robiło, kiedy, w jaki sposób, dla kogo, w jakim miejscu i ile pieniędzy się wyda na poszczególne działania, oraz dlaczego akurat tyle a nie mniej bądź więcej. Czyli np trzeba wykazać dlaczego wybrało się najdroższą a nie najtańszą drukarnię w mieście do wydrukowania broszurek informacyjnych.

Albo ktoś wznieca niepotrzebny szum dla samego szumu, albo mamy do czynienia z jakimś naprawdę dużym przekrętem.
                  • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Gender 08.12.13, 11:29

berta-death napisała:

> To jest cel ogólny, natomiast są jeszcze cele szczegółowe, które trzeba czarno
                    > na białym opisać i sporządzić dokładny harmonogram i kosztorys ich wdrażania. J
                    > ednym słowem trzeba punkt po punkcie napisać co konkretnie będzie się robiło, k
                    > iedy, w jaki sposób, dla kogo, w jakim miejscu i ile pieniędzy się wyda na posz
                    > czególne działania, oraz dlaczego akurat tyle a nie mniej bądź więcej. Czyli np
                    > trzeba wykazać dlaczego wybrało się najdroższą a nie najtańszą drukarnię w mie
                    > ście do wydrukowania broszurek informacyjnych.

Ok, i to są punkty do których można się przyczepić.
                    Ale nie możesz się przyczepić że dajmy na to DPS otwarty przez kościół z pieniędzy unijnych jest NIE DOŚĆ "gender mainstreamowy" (projekt wymyśliłem, ale wiadomo w czym rzecz).

> Albo ktoś wznieca niepotrzebny szum dla samego szumu, albo mamy do czynienia z
                    > jakimś naprawdę dużym przekrętem.

Nie niepotrzebny... Z politycznego punktu widzenia potrzebny i konieczny.
              • kocia_noga Re: Gender 08.12.13, 16:15
                berta-death napisała:

Mam nadzieje.
                O ile dobrze pamiętam, to na koszt państwa urządzono dla kleru szkolenia jak zdobywać pieniądze z Unii, przypuszczam, że dołożono wszelkich starań, żeby zboczki wyłudziły jak najwięcej.
          • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Gender 06.12.13, 16:31
            Jeszcze jedna sprawa.

Feminoteka w tej chwili miesza pojęcie gender mainstreaming z gender jako takiego.

Ja wiem że można dowodzić że gender mainstreaming jest elementem ogólnego pojęcia gender.
            Tym niemniej w powszechnym rozumieniu gender to NIE SĄ ruchy i działania o charakterze równościowym, ale kulturowy komponent płci, a dokładniej gender jest rozumiany jako próba relatywizacji pojęcia płci kulturowej.

Jeśli uznać ze taka definicja jest błędna to trzeba z nią walczy tłumacząc a nie twierdząc jak marszałkini Nowicka że "Kościół jest największym beneficjentem gender w Polce".
      • kocia_noga Re: Gender 06.12.13, 16:05
        www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/transmisje.xsp?unid=821CD95F4058A17AC1257C37005CCFA3
        • kocia_noga Re: Gender 06.12.13, 16:06
          www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/transmisje.xsp?unid=821CD95F4058A17AC1257C37005CCFA3&%24%24ajaxid=view%3A_id1%3A_id2%3AfacetMain%3Alista
        • tigertiger Re: Gender 07.12.13, 07:35
          Zainteresowanie tematem na tej konferencji mizerne, raptem pani z Razem TV czyli z "internetowej telewizji dla normalnych" jak ją frondzia reklamuje, jako jedyna zadawał pytana.
          Razem TV prowadzą min Jan Pospieszalski, Bronisław Wildstein, Rafał Ziemkiewicz i Tomasz Terlikowski. Można więc być pewnym, że konferencja bez echa nie przejdzie.
          • kocia_noga Re: Gender 07.12.13, 08:54
            tigertiger napisała:

> Zainteresowanie tematem na tej konferencji mizerne, raptem pani z Razem TV czyl
            > i z "internetowej telewizji dla normalnych" jak ją frondzia reklamuje, jako jed
            > yna zadawał pytana.
            > Razem TV prowadzą min Jan Pospieszalski, Bronisław Wildstein, Rafał Ziemkiewicz
            > i Tomasz Terlikowski. Można więc być pewnym, że konferencja bez echa nie przej
            > dzie.

Tylko nie wiadomo w którą stronę. Z przykrością wczoraj oglądałam TVN-owską relację z wystapienia księdza "profesora" w Poznaniu. Twoja stacja dała przekaz stronniczy, na koniec zostawiając wypowiedź jakiegoś gostka, że przecież to smieszne, żebyśmy np zechcieli opuszczając tę salę być kobietami hihi. Reporter byłego samego zdania. Idzie TVN na psy. I jeśli wzmocni głos Terlikowskich przeinaczając treści konferencji, to oszołomstwo górą.
            Jesli nie, to niektórzy uświadomią sobie, że sprawy genderowe nie są zabawnym żarcikiem dla wąsatych wariatek.
            • tigertiger Re: Gender 07.12.13, 19:25
              To akurat wiadomo w jaką stronę media Terlikowskiego pójdą, ale to oznacza, że zacznie się kolejna wojenka medialna, a więc zrobi się głośno o sprawie bo będzie wrzało. Mam nadzieję, że w efekcie gorącym tematem zajmą się publicyści nie tylko TVNowscy.
              Moja stacja TVN ? Nie Kocia ja robię programy dla różnych stacji , akurat głownie dla TVP 2, a dla TVN robiłam tylko SMS (Szymona), ale moja firma robiła też inne programy jak np TOP Model dla TVN ale zawsze jako niezależnym domem produkcyjny. Zresztą ja już od jakiegoś czau nie oglądam TVN24 (nieraz tylko Szkiełko i Babilon, ale ostatnio i to rzadko) bo mnie ich gwiazdorska stylistyka i lanserska retoryka drażni, przerzuciłam się zdecydowanie na TVP info.
              • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Gender 07.12.13, 21:47
                Obawiam się że nikt się tym nie zajmie.
                Serio.
                Zarzuty feministek wobec kościoła? Toż to jakieś babskie sprawy. Szkoda na to czasu...
                Takiej miej więcej reakcji medialnej możecie się spodziewać... Założymy się?
                • tigertiger Re: Gender 07.12.13, 23:56
                  Zależy dla kogo.
                  www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,15089483,Kosciol_krytykuje_gender__ale_korzysta_z_pieniedzy.html
                  wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15089483,Kosciol_krytykuje_gender__ale_korzysta_z_pieniedzy.html
                  www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/nowicka-chce-wiedziec-czy-kosciol-lamie-unijne-prawo-zarabia-na-gender-ogromne-pieniadze,377525.html
                  wiadomosci.onet.pl/kraj/nowicka-instytucje-katolickie-mogly-wydawac-srodki-ue-z-naruszeniem-prawa/b0tww
                  www.pap.pl/palio/html.run?_Instance=cms_www.pap.pl&_PageID=1&s=infopakiet&dz=kraj&idNewsComp=&filename=&idnews=137517&data=&status=biezace&_CheckSum=1728779670
                  faktyimity.pl/index.php?option=com_k2&view=item&id=853:nowicka-instytucje-katolickie-mogly-wydawac-srodki-ue-z-naruszeniem-prawa
                  Oczywiście Radio Maryja i Frondzia też. Tak więc będzie i odpowiedz . Jak to teraz się mówi "sprawa jest rozwojowa"
                  • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Gender 08.12.13, 09:15
                    To są tylko przedruki z pap. Temat w mediach się pojawia kiedy zaproszeni "politycy gości i eksperci" się na ten temat wypowiadają w studiu.
    • tigertiger Re: Gender 06.12.13, 15:51
      a to dobre:))) Ciekawi mnie jak i kiedy prokuratura odpowie?
    • pijatyka Re: Feminoteka złoży zawiadomienia 29.12.13, 17:07
      O, i to jest słuszna koncepcja! ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka