Dodaj do ulubionych

Sejm nie zajmie się projektem ustawy aborcyjnej

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.05, 19:10
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2553042.html
BARDZO WSCIEKŁE JESTEŚCIE? DOBRZE WAM TAK!!!!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: anty fe Re: Sejm nie zajmie się projektem ustawy aborcyjn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 19:48
      to nie jest dobrze bo powinno sie o tym mowic poblicznie a nie ukrywac to

choc raz sie zgadzam z wami feninichami.........

aaaaaaaaaaaaa

a ja stracilam najlepszego przyjaciela "faceta" i to boli cholernie
      tylko czemu nie potrafie pozbyc sie nadzieji
      glupia naiwna ze mnie istota!!
      choc tak prawde mowiac to tylko dzieki tej nadzieji mam jaka iskre do zycia w
      sobie

• Gość: as I chwała Bogu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.05, 09:20
        Jak dobrze że nie będzie w Polsce zabijania w majestacie prawa
        • Gość: mariajuana Re: I chwała Bogu IP: .53.* / *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.05, 15:29
          I bardzo dobrze!! Nie rozumiem ludzi opowiadajacych sie za aborcja. Zabezpiecz
          sie czlowieku a nie zabijaj. To prostsze, tansze i bardziej ludzkie.
    • Gość: barbinator i bardzo dobrze, że się nie zajmie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.02.05, 10:18
      Nie wiem jak inni ale ja wcale wściekła nie jestem - wręcz przeciwnie nawet.
      Pomysł z dyskutowaniem tych zmian właśnie teraz był idiotyczny, przecież i tak
      wiadomo było, że ustawa jest na razie nie do ruszenia. Lewica jak zwykle
      traktuje ludzi jak idiotów i po raz kolejny sięga po aborcyjne armaty jak
      zbliżają się wybory.
      Moim zdaniem przez najbliższe co najmniej 4 lata i tak nie będzie szansy na
      zmianę ustawy. Zamiast więc rzucać się z motyką na słońce powinno się dokładnie
      rozliczać władze z przestrzegania obecnej, KOMPROMISOWEJ ustawy. Organizacje
      pro-choice powinny monitorować każdą bez wyjątku sprawę odmowy wykonania
      legalnej aborcji w polskich szpitalach i przy każdej robić maksymalnie dużo
      hałasu. Przede wszystkim powinni organizować wyjazdy takich kobiet za granicę,
      najlepiej do luksusowych prywatnych klinik - a potem obciążać kosztami szpital
      który wcześniej odmówił zabiegu. Raz-drugi-trzeci zapłacą, to w końcu
      zmądrzeją. Oprócz tego oczywiście powinni się za każdym razem domagać odwołania
      dyrektora takiego szpitala ze względu na jego niekompetencję i niewywiązanie
      się z umowy.
      To są moim zdaniem znacznie ważniejsze sprawy niż jakieś głupie dyskusje w
      Sejmie z których i tak nigdy nic nie wynika.
      • monikaannaj Dokładnie! 16.02.05, 10:37
        Słabo sie człowiekowi robi od tych tematów zastepoczych - zwłaszcza ze SLD ani
        razu sie nie zająknał wcześniej jak sprawić aby obecna ustawa funkcjonowała.
        A debatowanie o aborcji w kraju w którym chory na jaskre człowiek 3 lata czeka
        na operacje - to absurd. (ile by sie czekało na aborcję??)
      • nietakasama Re: i bardzo dobrze, że się nie zajmie 16.02.05, 14:16
        Poruszenie tematu polskich rozwiązań prawnych dot. aborcji, akurat w tym
        momencie, mogłoby się skończyć katastrofą.
        Krzykiem zgrzytaniem zębami; żadnej rozsadnej dyskusji.
        Dlatego w sumie także uważam, że zawiesznie tematu może mu wyjść na dobre.

Tylko zasmucił mnie autor tego postu: wściekłe jesteście? dobrze wam tak!
        :(
        Więc o tochodzi, o to żeby femnistkom zrobić na złość?
        Nie o o, zeby wypracować dobre, możiwie satysfakcjonujące dla obu stron
        dyskusji (sporu) rozwiazania?

Jaką kaszę trzeba mieć w głowie, żeby takie rzeczy pisać?
      • latifka monitorowanie odmowy - dobry pomysł 16.02.05, 16:43
        "..powinno się dokładnie rozliczać władze z przestrzegania obecnej,
        KOMPROMISOWEJ ustawy. Organizacje pro-choice powinny monitorować każdą bez
        wyjątku sprawę odmowy wykonania legalnej aborcji w polskich szpitalach i przy
        każdej robić maksymalnie dużo hałasu. Przede wszystkim powinni organizować
        wyjazdy takich kobiet za granicę, najlepiej do luksusowych prywatnych klinik -
        a potem obciążać kosztami szpital, który wcześniej odmówił zabiegu. Raz-drugi-
        trzeci zapłacą, to w końcu zmądrzeją. Oprócz tego oczywiście powinni się za
        każdym razem domagać odwołania dyrektora takiego szpitala ze względu na jego
        niekompetencję i niewywiązanie się z umowy..." I to jest mądre, KONSEKWENTNE,
        merytoryczne upominanie się o realizację obowiązującego prawa. Bez histerii w
        jakimkolwiek kierunku. Trzeba zacząć właśnie od tego.

Pozdrawiam. L.
        • nietakasama Re: monitorowanie odmowy - dobry pomysł 16.02.05, 16:46
          Zgadzam sie w zupełności.
          To jest wprowadzanie zmian metodą drobnych kroków.
          Walka o to, żeby kobiety mogły korzystać z chociaż istniejących przepisów, bo
          często nie mają nawet tego.
        • kocia_noga Re: monitorowanie odmowy - dobry pomysł 24.02.05, 18:56
          latifka napisała:

> "..powinno się dokładnie rozliczać władze z przestrzegania obecnej,
          > KOMPROMISOWEJ ustawy. Organizacje pro-choice powinny monitorować każdą bez
          > wyjątku sprawę odmowy wykonania legalnej aborcji w polskich szpitalach i przy
          > każdej robić maksymalnie dużo hałasu.

Osoba która chce szybko pozbyć się kłopotu idzie do prywatnego gabinetu , nie
          jestem pewna, ale wydaje mi się ,że z prawnie przysługujących zabiegów chcą
          skorzystać kobiety ,których nie stać na taki prywatny zabieg. Jak w praktyce
          wyglądaloby to monitorowanie? Chyba potrzebna byłaby zgoda kobiety na ten hałas.
          Wyobrażam sobie taką kobietę , biedną, z zagrożenim zdrowia lub życia, zgwałconą
          , lub z cięzko wadliwym płodem ( to te przypadki zagwarantowane prawnie) , jak
          robi wokół niej hałas towarzystwo spod Radia Maryja itp prolajfy. Nie wiem ,
          któraby się odważyła. Organizacje feministyczne sa biedniutkie w Polsce , jak
          mogłyby jej zagwarantować obrone ?
          • Gość: barbinator parę wyjasnień IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.02.05, 20:00

> Wyobrażam sobie taką kobietę , biedną, z zagrożenim zdrowia lub życia,
            zgwałcon
            > ą
            > , lub z cięzko wadliwym płodem ( to te przypadki zagwarantowane prawnie)

Właśnie tym kobietom powinno się pomagać. Jak? Organizując dla nich aborcje za
            granicą a następnie domagając się zwrotu poniesionych kosztów od szpitala który
            wcześniej odmówił wykonania zabiegu - mimo że był do tego prawnie zobowiązany.
            To chyba jasne, że nie chodziło mi o jakiś bezsensowny medialny szum służący
            tylko autoreklamie organizacji pro-choice lecz o konkretną pomoc dla kobiet w
            najtrudniejszej sytuacji.

> robi wokół niej hałas towarzystwo spod Radia Maryja itp prolajfy.

Dane personalne tych kobiet powinny być utajnione. Hałas powinien dotyczyć kary
            nałożonej na szpital, samego procesu o odszkodowanie a nie kobiety która dla
            mediów powina pozostać anonimowa i której powinno się dać spokój.
            Uważam, że to jedyny sposób by zagwarantować przestrzeganie prawa, obecnie
            nagminnie łamanego. Dyrektorzy szpitali są praktycznie bezkarni a cierpią
            własnie te kobiety o których piszesz - te w najtrudniejszej sytuacji. One
            przecież naiwnie uważają, że skoro ich aborcja jest zgodna z prawem (bo np
            grozi im utrata wzroku jak w opisywanej wcześniej sprawie) to mogą spokojnie
            czekać bo ktoś się nimi na pewno zaopiekuje. One UFAJĄ lekarzom a potem jest
            już za późno na wszelką pomoc. Moim zdaniem doprowadzenie do przestrzegania
            prawa a takich wypadkach naprawdę jest ważniejsze niż beznadziejna w obecnej
            sytuacji walka o liberalizację tego prawa.

Pozdr. B.
            • Gość: do barbinatora A co to za wstyd, że ich nazwiska chcesz utajnić IP: *.elknet.pl / 213.76.169.* 24.02.05, 21:20
              Raz się chełpisz aborcją raz się wstydzisz.

• Gość: misiu A co to za wstyd cd. IP: 5.2.* / *.chello.pl 01.03.05, 15:58
                A czemu Ty się wstydzisz i tak umownej, bo ukrytej pod pseudonimem tożsamości i
                za każdym razem podpisujesz inaczej - Zuziu-bis? Podejrzewam zresztą, że taka z
                Ciebie Zuzia, jak z Czechowicza w Kabarecie Starszych Panów.
                Chociaż z drugiej strony może nie powinienem się dziwić. Sam bym się pewnie
                wstydził, wypisując takie dyrdymały, jak Ty.

• Gość: do misiu Re: A co to za wstyd cd. IP: *.elknet.pl / 213.76.169.* 02.03.05, 21:01
                  Twoje misiu posty są zdecydowanie lepsze od repertuaru "kabaretu strszych
                  panów".
                  Dobrze się przy twm bawię.
                  Zawsze ta sama "zuzia-bis".

Ps.
                  Nie trać czsu na szpiegowanie mnie tylko zgłębiaj wiedzę bo pytanie wciąż czeka.
      • Gość: kasiakasia Re: i bardzo dobrze, że się nie zajmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 22:59
        mnie bardzo dziwi fakt, ze wy-feministki traktujecie aborcje jak termin
        medyczny. czy choc jedna z was zastanowila sie co to tak naprawde jest, co sie
        usuwa i na jakim poziomie rozwoju jest to dziecko (rozwoj czlowieka rozpoczyna
        sie od zaplodnienia - polecam podreczniki z zakresu psychologii rozwojowej)?
        dla was (mam wrazenie) to temat polityczno-prawno-spoleczny. i mam jeszcze
        pytanie: dlaczego uwazacie to za czynnik kontrolujacy urodzenia, skoro mozna
        zapobiegac zajsciu w ciaze, a nie zabijac istote, ktora czuje, ktora ma
        rozwiniete wszystkie narzady, ktorej bije serce, ktora wytwarza mocz, ktora ssie
        paluszki, zaciska piastki, przeciezga sie, ziewa... (to wszystko przed 12
        tygodniem ciazy), a juz w 7-8 wyglada jak czlowiek (nie da sie pomylic z larwa
        muchy, dzdzownica czy jakimis robaczkami).
        powiem wam cos: w rozmowach o aborcji stosujecie demagogie, nie wnikacie w sedno
        sprawy, nie jestescie logiczne, nie jestescie moralne na poziomie
        postkonwencjonalnym (nie stosujecie uniwersalnych praw moralnych), ale
        poslugujecie sie takimi niedorozwinietymi formami moralnosci, jak myslenie o
        wlasnej przyjemnosci, czy przystosowywanie sie do prawa, ktore nie jest trwale,
        ale jest tylko umowa.
        dyskusja o aborcji nie moze byc dyskucja o "moim brzuchu" (to strasznie
        prymitywne), ale o tym, czy mozna zabijac.
        p.s. uwazam, ze aktualna ustawa jest dobra (gdyby ja przestrzegac), z jedym
        ale... dlaczego kobiecie po gwalcie ma ona przyslugiwac, skoro jest taka sliczna
        tabletka jak postinor? przeciez mozna ja wziasc do 3 dni po... (i nie ma wtedy
        stresu)
        • Gość: margot_may Re: i bardzo dobrze, że się nie zajmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 02:04
          > powiem wam cos: w rozmowach o aborcji stosujecie demagogie, nie wnikacie w
          sedn
          > o
          > sprawy, nie jestescie logiczne, nie jestescie moralne na poziomie
          > postkonwencjonalnym (nie stosujecie uniwersalnych praw moralnych), ale
          > poslugujecie sie takimi niedorozwinietymi formami moralnosci, jak myslenie o
          > wlasnej przyjemnosci, czy przystosowywanie sie do prawa, ktore nie jest
          trwale,
          > ale jest tylko umowa.
          nie rozumiem jak ktoś może mi zarzucac brak logiki, demagogie i nie wnikanie w
          sedno sprawy jednocześnie twierdząc, że ja i mnie podobne chcemy aborcji dla
          przyjemności...
    • ell.a Re: Sejm nie zajmie się projektem ustawy aborcyjn 25.02.05, 14:41
      Wyraźnie widac jaki jest poziom pań, które z ramienia SLD zaproponowały
      liberalizację aborcji. Na szczęście dla wielu dzieci okazały się na tyle głupie
      i nieprzygotowane żeby proponować to właśnie teraz a nie wczesniej czy później.
      Ta kompromitacja będzie rzutować na ich późniejsze ewentualne "propozycje".
      A może to był zaplanowany samobój?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka