Gość: Bleman IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.05, 02:42 www.wprost.pl/ankietawyborcza2005/ Mi wyszlo : 81% PJKM 62% PO 62% PD :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abaddon_696 Re: Ankieta 16.09.05, 03:46 Wstrętny, parszywy liberał:) Pozdrawiam PS U mnie wyszło 62 Samoobrona, 50 SLD i Sdpl, reszta kolo 30-40%. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Ankieta 16.09.05, 13:35 "U mnie wyszło 62 Samoobrona, 50 SLD i Sdpl, reszta kolo 30-40%." Masz jeszcze jakieś wątpliwości co do swej lewicowości? Odpowiedz Link Zgłoś
abaddon_696 Rozbawił mnie "idealny program":) 16.09.05, 03:52 Połączenie PO, Sdpl, PiS, SLD i ex-UPR - wszystkie 50% lub powyżej:) Choć i tak żadnej różnicy nie ma, jakby wybory mogły coś zmienić to już dawno byłyby nielegalne:) Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Rozbawił mnie "idealny program":) 16.09.05, 08:08 Mnie też wynik zaskoczył - PSL , Samoobrona, SDPL , PO , PD prawie po równo. Odpowiedz Link Zgłoś
micra Re: Ankieta 16.09.05, 10:10 PKJM 87%, PO 81%, PD 56%, PIS 56%, PSL 50%, LPR 43%, SLD 37%, SDPL 37%, Samoobrona 25% Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Ankieta jest źle skonstruowana 16.09.05, 10:57 Mi wyszło, że powinienem głosować na PD (albo SLD...), jednocześnie zaś bliżej mi do Samoobrony i LPR, niż PO. Sorki, ale na tyle mam świadomość własnych poglądów politycznych, by wiedzieć, ze to nieprawda. :))) Nie mówiąc o tym, że to jest zwyczajnie nielogiczne - PD i PO mają raczej podobne programy. Więc to bez sensu, żeby wyborcy PD było bliżej do LPR, niż PO... Jak chcecie na poważnie się przetestować, to zajrzyjcie tu: www.politicalcompass.org/ Odpowiedz Link Zgłoś
micra Re: Ankieta jest źle skonstruowana 16.09.05, 11:03 ;) tak, program jest dobry, tylko ludzie nie przygotowani A może tak po prostu wyglądają fakty? Wczoraj na TVP1 stadko czołowych przedstawicieli partii mówiło o bezrobociu i chyba wszyscy mówili, że trzeba dać, że się znajdzie, a osoby mówiące, że trzeba coś zabrać, że nie jest tak prosto należały do rzadkości, a może nic takiego się nie pojawiło w trakcie debaty. Na te pytania odpowiedzieli chyba liderzy partii i chyba wiedzą czego chcą - więc tu raczej nie mówiłbym o złym skonstruowaniu ankiety no może poza brakiem odpowiedzi "tak, ale z warunkami", "nie, ale z uwagami" i to jest jednyny słaby punkt tej ankiety. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Ankieta jest źle skonstruowana 16.09.05, 11:10 > Na te pytania odpowiedzieli chyba liderzy partii i chyba wiedzą czego chcą - > więc tu raczej nie mówiłbym o złym skonstruowaniu ankiety no może poza brakiem > odpowiedzi "tak, ale z warunkami", "nie, ale z uwagami" i to jest jednyny > słaby punkt tej ankiety. Ależ jedną z metod oceny jakości testu jest porównanie, czy - mówiąc kolokwialnie - nie wychodzą w nim bzdury. Znamy odpowiedź i sprawdzamy, czy test się w nią "wstrzeli". Ja oraz parę innych naprawdę wiedzących, kogo popierają, a kogo nie, robiło ten test - i wyniki wyszły nam idiotyczne. To naprawdę nie znaczy, że np. ja popieram LPR, a tego nie wiem. To znaczy, że test źle różnicuje. Odnośnie konkretnych uwag: bardzo brakuje tam odpowiedzi "nie wiem". Przez to chociażby mi wyniki wyszły skrzywione gospodarczo na lewo - bo zaznaczam, że nie popieram podatku liniowego... i od razu ląduję z Samoobroną i LPRem. Brakuje też pytań światopoglądowych - a to jest równie ważny wymiar, jak gospodarka. Generalnie, test jest zły. Odpowiedz Link Zgłoś
micra Re: Ankieta jest źle skonstruowana 16.09.05, 11:22 no ale są przecież pytania ocierające się o światopogląd (aborcja, eutanazja) i kilka pytających się zasady finansowania państwa (podatek liniowy, vat, powiaty, szkolnictwo, leczenie). Może tak jest na prawdę, że chcesz głosować na PO, ale na prawdę nie zdajesz sobie sprawy co chcą zrobić w państwie - mimo, że najbardziej podobają Ci się medialnie? Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Ankieta jest źle skonstruowana 16.09.05, 11:36 > no ale są przecież pytania ocierające się o światopogląd (aborcja, eutanazja) Za mało, za mało... > kilka pytających się zasady finansowania państwa (podatek liniowy, vat, > powiaty, szkolnictwo, leczenie). No dobrze, ale weźmy np. pytanie o podatek liniowy: jest to postawione na ostrzu noża "Jesteś za podatkiem liniowym czy przeciw"? Jak odpowiesz na TAK, to masz niby zgodność z programem PO (nawet jeśli konkretna wizja podatku liniowego, jaką ta partia proponuje, wydaje Ci się idiotyczna), jak dasz na NIE - to lądujesz u każdej partii, która takiego podatku liniowego nie popiera. Więc w rezultacie umiarkowany centrolewicowiec / centrysta (który chce niskich podatków, ale trochę zróżnicowanych) jest wrzucany do jednego wora z komunistą (który może chcieć 50% podatku dla najbogatszych). Bez sensu, to wszystko nie jest takie proste... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trevik Re: Ankieta jest źle skonstruowana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 11:40 Tak naprawde to w przypadku partii glosuje sie na tendencje zmian a nie na zadne swiatopoglady i co oni chca wprowadzac. Na tym polegaja nasze wybory i nie ma dla mnie znaczenia, czy 5 populistycznych pie.. ktore maja malo do stanu panstwa dostana sie do grona "pytan zasadniczyc", bo takie ankiety z gory nie maja sensu - nie ma w nim wlasciwych wag a pytania sa z tych "medialnych", co oznacza tylko tyle, ze partie odpowiedzi na te pytania traktuja czesto w kategorii zbierania elektoratu (bo wiedza, ze to czesto bzdury) a nie w kategoriach programowych, ktore zawieraja taka a nie inna wizje panstwa. Poza tym w takich testach w pytaniach, ktore wiaza sie z wydawaniem jakichkolwiek pieniedzy i przywilejow zawsze dostaja plusy partie lewicowe - stad byc moze tak wysokie noty wszelkich socjalistow, jednak ja dobrze wiem, ze poparcie dla jednego, czy dwoch pomyslow wydatkowania pieniedzy nie przesadza o mojej wizji panstwa i funkcjonujacych w nim zaleznosci, Gruss, T. PS: Ankiety nie moge wypelnic, bo obrazek, z ktorego trzeba przepisac tekst nie wyswietla sie w tej chwili w mojej przegladarce, ale pytania mi "smierdza". Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Ankieta jest źle skonstruowana 16.09.05, 11:44 stephen_s napisał: > Mi wyszło, że powinienem głosować na PD (albo SLD...), jednocześnie zaś bliżej > mi do Samoobrony i LPR, niż PO. Sorki, ale na tyle mam świadomość własnych > poglądów politycznych, by wiedzieć, ze to nieprawda. :))) > > Nie mówiąc o tym, że to jest zwyczajnie nielogiczne - PD i PO mają raczej > podobne programy. Więc to bez sensu, żeby wyborcy PD było bliżej do LPR, niż > PO... > > Jak chcecie na poważnie się przetestować, to zajrzyjcie tu: > > www.politicalcompass.org/ > Zrobiłam test na tym twoim kompasie.I sprawdziło się , mniej więcej takbym scharakteryzowała swoje poglądy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bleman Re: Ankieta jest źle skonstruowana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.05, 11:54 > www.politicalcompass.org/ Economic Left/Right: 4.50 Social Libertarian/Authoritarian: 0.00 :) Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Ankieta jest źle skonstruowana 16.09.05, 11:55 Gość portalu: Bleman napisał(a): > > www.politicalcompass.org/ > > Economic Left/Right: 4.50 > Social Libertarian/Authoritarian: 0.00 > > :) Dziwne, bo ja podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Ankieta jest źle skonstruowana 16.09.05, 11:57 A ja: Economic Left/Right: -3.88 Social Libertarian/Authoritarian: -7.23 Mówcie mi: lewak :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bleman Re: Ankieta jest źle skonstruowana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.05, 16:06 Dlaczego dziwnie ? Odpowiedz Link Zgłoś
nietakasama Re: Ankieta jest źle skonstruowana 16.09.05, 23:33 Błędy założeń sa w tym badaniu :) (założenie że jednostką wartości jest ilośc a nie poziom ważności postulatu programowego) p.s. odpowiedzialam na maila ale nie wiem czy doszedl, bo strona wylożyla sie w miedzyczasie Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Ankieta jest źle skonstruowana 17.09.05, 14:35 > p.s. odpowiedzialam na maila ale nie wiem czy doszedl, bo strona wylożyla sie > w miedzyczasie Nic nie doszło :(((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Ankieta 16.09.05, 12:14 szkoda, ze nie ma możliwosci innych odpowiedzi ani innych sformułowań pytań. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
kohol Re: Ankieta 16.09.05, 12:26 demokraci.pl 87 % (14 takich samych odpowiedzi) Sojusz Lewicy Demokratycznej 68 % (11 takich samych odpowiedzi) Socjaldemokracja Polska 56 % (9 takich samych odpowiedzi) Platforma Obywatelska 50 % (8 takich samych odpowiedzi) Platforma Janusza Korwin-Mikke 43 % (7 takich samych odpowiedzi) Liga Polskich Rodzin 37 % (6 takich samych odpowiedzi) Prawo i Sprawiedliwość 37 % (6 takich samych odpowiedzi) Polskie Stronnictwo Ludowe 31 % (5 takich samych odpowiedzi) Samoobrona 31 % (5 takich samych odpowiedzi) Odpowiedz Link Zgłoś
kohol Re: Ankieta 16.09.05, 15:13 Economic left-right: -3,63 Social Libertarian/Authoritarian: -1,59 Najbliżej mi do Ghandiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
kohol Latarnik 16.09.05, 15:36 Demokraci.pl 76% Socjaldemokracja Polska 40% Sojusz Lewicy Demokratycznej 36% Krajowa Partia Emerytów i Rencistów 30% Platforma Obywatelska 8% Zieloni 2004 8% Polska Partia Pracy 8% Prawo i Sprawiedliwość -26% Liga Polskich Rodzin -32% Polskie Stronnictwo Ludowe -40% Samoobrona -52% Platforma Janusza Korwin-Mikke -72% Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Ankieta 16.09.05, 13:38 A mi P...JKM czyli zero zdziwień, bo zgadzam się z nim tylko w kwestiach programowych. Odpowiedz Link Zgłoś
patty_vare Re: Ankieta 16.09.05, 14:12 To coś podobnego: www.latarnikwyborczy.pl/compass/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Ankieta 16.09.05, 14:39 patty_vare napisała: > To coś podobnego: > www.latarnikwyborczy.pl/compass/index.html A z tego wyszło mi 30% dla DemokraciPl .Zainteresuję sie tą kanapą. Odpowiedz Link Zgłoś
diablica.26 Re: Ankieta 16.09.05, 14:18 Wyszlo mi: PO - 75% PJKM - 68% Reszta ponizej 40% :-) Odpowiedz Link Zgłoś
nietakasama LPR... 16.09.05, 23:31 a dalej psl i samoobrona :D No to super, wychodzi na to że ja jestem bardziej za tymi "swojskimi" :DD Dobra, musze przestać się smiać. Ale stephen ma rację- problem polega na tym że niektóre postulaty partii reprezentują sobą wekszą, a inne mniejsza wartosc dla odpowiadającego. NP. ja jestem za dalszym finansowaniem partii z B.P. ale jesli ktos to finansowanie zniesie nie bede bardzo oburzona. Natomiast jesli ktos sprobuje rozwiazac senta, bede bardzo oburzona i zaangazowana w sprzeciw. Liczy sie poziom wartości reprezentowany są prze zposzczegolne postulaty (wartosci jaka stanowia dla danego wyborcy) a nie ich partykularna ilosc. Ale generalnie ankieta jest fajną zabawą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bleman Re: LPR... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.05, 14:12 Tak pytania powinny miec wagi. Odpowiedz Link Zgłoś
nietakasama Re: LPR... 17.09.05, 14:15 Nie, powinny ich miec, tylko je uwzględniać. Np. w skali od 1-10. Nie przyszło ci to na myśl? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bleman Re: LPR... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.05, 14:46 W sumie regulacja przez wypelniajacego byla by lepsza, masz racje. Nie wnikalem w szeczegoly ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Ankieta z Latarnika 17.09.05, 14:34 Moje wyniki: Zieloni 2004 - 44% Sojusz Lewicy Demokratycznej - 44% Socjaldemokracja Polska - 40% Demokraci.pl - 36% Polska Partia Pracy - 24% Krajowa Partia Emerytów i Rencistów - 4% Platforma Obywatelska - - 16% Prawo i Sprawiedliwość - - 26% Samoobrona - - 32% Polskie Stronnictwo Ludowe - - 38% Liga Polskich Rodzin - - 38% Platforma Janusza Korwin-Mikke - - 60% W sumie bym się zgadzał, choć wg mnie wyżej powinni być Demokraci, a SLD i SDPL niżej :) Ale reszta się zgadza mniej więcej... Odpowiedz Link Zgłoś