Dodaj do ulubionych

aborcja to zbrodnia --- LOGIKA nie swiatopoglad

31.10.05, 10:13
[z innego forum]
aborcja jest zbrodnia i nie jest to kwestia swiatopogladu, mniej czy bardziej ciemnogrodzkiego albo swiatlego, lecz wynika to - jak mi podpowiada moj niewyszkolony umysl - z prostej logiki

jesli uznamy (osobiscie lub przez umowe spoleczna), ze zbrodnia jest usmiercenie nowonarodzonego dziecka, to zbrodnia tez bedzie usmiercenie plodu 9, 8, 7, 6, 5-miesiecznego... i tak az do momentu poczecia

przeciez nie da sie, pozostajac w zgodzie z logika (wazniejsza dzis od Boga) wyznaczyc dnia, w ktorym "zlepek komorek" jest jeszcze tylko czescia ciala kobiety, ktorego usuniecie nazwiemy aborcja, a dzien pozniej bedzie to juz "czlowiek", ktorego usuniecie nazwiemy morderstwem -
Obserwuj wątek
    • hermina5 Re: aborcja to zbrodnia --- LOGIKA nie swiatopogl 31.10.05, 10:18
      I idąc dalej tym tropem - poronienie jest morderstwem dokonanym przez kobietę
      na niewinnym dziecku poczętym. Powinno się te kobiety wsadzać na 25 lat i
      zapładniać co rok przymusowo.
      • hermina5 Re: aborcja to zbrodnia --- LOGIKA nie swiatopogl 31.10.05, 10:21
        i to też wynika z praw logiki:))))
    • tomekpk Re: Dzień Poczęcia 31.10.05, 10:31
      Zgadzam się w 100%. Mam nawet pewną propozycję aby ci dla których poczęcie to
      początek życia obchodzili Dzień Poczęcia. Trudno jest określić kiedy dokładnie
      zostaliśmy poczęci ale możnaby go obchodzić dokładnie w 9 miesięcy wstecz od
      wyjścia z brzucha czyli tzw urodzenia.
      • zimny.stefan Re: Dzień Poczęcia 31.10.05, 10:33
        metoda - wysmiejmy to, a problem zniknie ?
        • hermina5 Re: Dzień Poczęcia 31.10.05, 12:07
          Ja to zniknie? Wręcz przeciwnie, jest bardzo nabrzmiały:P Kiedy np. Dzień
          Poczęcia mają obchodzić wcześniaki? No bo nie da sie 9 miesięcy od
          urodzenia...albo bliznięta dwujajowe? Przecież któreś byo pierwsze.
    • super.kinia Re: aborcja to zbrodnia --- LOGIKA nie swiatopogl 31.10.05, 11:56
      a ja już pisałam wczesniej, że sprawców gwałtu powinno sie skazywac na
      dozywocie, za podwójną zbrodnie - gwałt i aborcja poźniej, czyli zabójstwo tak?
      ciekawe co na to, ci wszyscy faceci w sejmie?
    • dokowski Szalona logika zwariowanego umysłu 31.10.05, 12:30
      zimny.stefan napisał:

> zbrodnia jest usmiercenie nowonarodzonego dziecka, to zbrodnia tez bedzie
      > usmiercenie plodu 9, 8, 7, 6, 5-miesiecznego... i tak az do momentu poczecia

Zbrodnią przeciwko prawom człowieka i przeciwko demokracji jest nieuznawanie
      prawa do udziału w wyborach 17-latków, jak też prawa do pracy i samodzielnego
      zamieszkania - zbrodnią jest odbieranie człowiekowi wolności, który ma
      przyrodzoną godność i w jej imię chce być wolny. Z chwilą ukończenia 18 lat nic
      się wewnątrz człowieka nie zmienia, zdarza się zreszta, że data urodzenia jest
      fałszowana na życzenie przesądnych rodziców.

A czym się różni-16 latek od 17-latka? A 15, 14 ...

Antyaborcjoniści są jeszcze głupsi niż ten powyższy wywód o prawach, gdyż poród
      jest jest znaczącym przełomem w jakości życia płodu, nieporównywalnym z 18-tymi
      urodzinami.

> wniosek - aborcja jest zbrodnią

Poza tym, nawet ta aborcja, która jest przestępstwem w oczach prawa, nie jest
      zbrodnią. Zbrodnia to poważne (ciężkie) przestępstwo, zarówno w terminologii
      prawnej jak też i w języku potocznym - nie każdy przestępca jest zbrodniarzem.
      Nawet jeśli jakiś sąd wsadzi niedoszłą matkę do więzienia, to nie jako
      zbrodniarkę. Nazywanie nieszczęśliwych niedoszłych matek zbrodniarkami świadczy
      o podłości duszy, wrodzonym chamstwie i okrucieństwie - taki post nie jest
      prowokacją do dyskusji ale zaproszenie do naplucia takiemu prowokatorowi na
      mordę.

Powinieneś się teraz stefanie tak właśnie teraz poczuć, jakby ci ktoś napluł na
      mordę.
      • zimny.stefan Re: Szalona logika zwariowanego umysłu 31.10.05, 12:54
        dokowski,

mniej mnie interesuje to co w przepisach prawa, a bardziej - co w naszych sercach

duzo bolu

• dokowski Człowiek z sercem nie nazwie zbrodniarzem... 31.10.05, 13:22
          zimny.stefan napisał:

> co w naszych sercach

... drobnego przestępcy tylko dlatego, że czuje do niego nienawiść lub pogardę.
          Jak świat światem nikt nigdy nie traktował matki, która zabija noworodka,
          choćby w przybliżeniu tak, jak traktuje się mordercę. Tacy antyaborcjoniści jak
          wy, ludzie ogłupieni przez nienawiść i pogardę, to ewenement.
    • tezas LOGIKA 31.10.05, 13:59
      > jesli uznamy (osobiscie lub przez umowe spoleczna), ze zbrodnia jest
      > usmiercenie nowonarodzonego dziecka, to zbrodnia tez bedzie usmiercenie plodu
      > 9, 8, 7, 6, 5-miesiecznego...
      Jesli uznamy ze w temperaturze 0 stopni Celsjusza jest zimno - to zimno jest
      tez w temeraturze: 0,5, 1, 1,5, 2, 2,5 ... , 100, ... stopni Celsjusza - po
      przekroczeniu bowiem jakiego progu mozna powiedziec ze jest cieplo?
      A w jakim momencie lato przechodzi w jesien? Jajko w kurcze? A czlowiek
      owlosiony w lysego? Akceptowalna przez wszytkich granice trudno wytyczyc ale to
      nie znaczy, ze jej nie ma.

• zimny.stefan Re: LOGIKA 31.10.05, 15:41
        tezas, kauzyperda

[niech odebranie zycia istocie ludzkiej nazywa sie tu zbrodnia]

probujecie (bez urazy, ale nieudolnie) rzecz sprowadzic do absurdu, ja zas kierujac sie logika, widze takie rozne mozliwosci / stanowiska:

1. marnowanie komorek jajowych / plemnikow - JEST zbrodnia.

2. marnowanie komorek jajowych / plemnikow - nie jest zbrodnia, ale
        usuniecie poczetego dziecka - JEST zbrodnia.

3. usuniecie poczetego dziecka - nie jest zbrodnia, ale
        usuniecie nowo urodzonego dziecka - JEST zbrodnia.

4. usuniecie nowo urodzonego dziecka - nie jest zbrodnia, ale
        usuniecie dziecka, ktore skonczylo 3 lata - JEST zbrodnia.

kazde z powyzszych pogladow jest spojny, i jesli ktos uznawana przez siebie definicje czlowieka odnajduje w ktoryms z nich punktow - to ja nie mam wiecej pytan

jesli jednak ktos uznaje, ze np. w 3 miesiacu plod nie jest jeszcze czlowiekiem, a ledwie zlepkiem komorek, a juz, powiedzmy w 5 miesiacu ow zlepek staje sie czlowiekie BO NAUKOWCY ARBITRALNIE ORZEKLI, ze zlepek komorek czlowiekiem staje sie dopiero, gdy nabedzie jakiestam cechy, ktore oni (naukowcy, lekarze) moga stwierdzic dzieki swoim maszynom i komputerom, by moc powiedziec "podczas ostatniej wizyty, miesiac temu, miala pani w brzuchu zlepek komorek, z ledwie potencja do zycia dzis - zywego czlowieka" -
        • hermina5 Re: LOGIKA 31.10.05, 15:51
          Fascynujace i co z tego wynika? Bo ja widzę 2345 próbę powiedzenia mi, że
          jestem potencjalnym mordercą gorszym od Hitlera, podpieraną raz niespójną logiką
          ( człowiek jest alogiczny z założenia, to matematyka jest logiczna, więc
          argumenty logiczne nic nie dadzą w tym wypadku, bo nie odnoszą się do wzoru
          matematycznego, ale zycia ), albo bólem w czyimś srecu. Mnie też pzrepełnia ból
          w sercu,jak widzę dzieci konajace z głodu w Afryce, więc logicznie wynika z
          tego, zepowinnam tam pojechać i je ratować, niemniej jednak nie jadę, więc
          jestem nielogiczna. To mniej więcej masz do powiedzenia..
          • zimny.stefan Re: LOGIKA 31.10.05, 15:59
            hermina5 napisała:
            > Fascynujace i co z tego wynika?

z tego wynika tylko jedno -
            • hermina5 Re: LOGIKA 31.10.05, 16:04
              To ty tak twierdzisz , ja twierdze wręcz przeciwnie. Scięcie 20 latniego
              kasztanowca, nie jest tym samym, co podniesienie kasztana z ziemi i zabranie go
              do domu, a tym samym nie pozwolenie mu urosnąć. Jeśli matka pije wódkę w ciązy,
              to nei to samo, co jakby wlewała wódkę w gardło 5 latka .
              • zimny.stefan Re: LOGIKA 31.10.05, 16:13
                tak, a utopienie noworodka jest czym innym, niz utopienie 3-latka -
                • hermina5 Re: LOGIKA 31.10.05, 16:18
                  No wlaśnie, basta- sam widzisz, że nie można się z Tobą dogadać i sam
                  postanowiłeś skończyć rozmowę pierwszy:) Popieram.
                  • zimny.stefan Re: LOGIKA 31.10.05, 16:24
                    hermina5 napisała:
                    > No wlaśnie, basta- sam widzisz, że nie można się z Tobą dogadać i sam
                    > postanowiłeś skończyć rozmowę pierwszy:) Popieram.

mozna sie dogadac, ale jak wyjechalas z tym kasztanem, to doznalem wizji dyskusji "kiedy kasztan staje sie kasztanowcem", no i zmiękłem

jeszcze na sam koniec: jesli uznasz, ze w momencie poczecia staje sie istota ludzka, do ktorej przyplywa dusza - dobrze na tym wyjdziesz, ja ci to mowie (ten, ktory wie), buzka :)
                    • hermina5 Re: LOGIKA 31.10.05, 17:08
                      Wiesz, w momencie gwałtu też ma sie iluzję eksterioryzacji...Choć mniej
                      przyjemna...ale dziwną generalnie...
                      • zimny.stefan Re: LOGIKA 31.10.05, 19:00
                        jakto "tez", po co odlatywac w eksterioryzacje (zwlaszcza iluzoryczne), gdy stawiane sa proste pytania: "czlowiek / nie czlowiek" , "zabijam / nie zabijam" ?

odpowiadamy "nie czlowiek" i jedziemy dalej

• kauzyperda to okres/masturbacja też 31.10.05, 14:20
      dlaczego zatrzymujesz wywód logiczny na chwili poczęcia - skoro nie widzisz
      różnicy pomiedzy płodem a urodzonym dzieckiem to dlaczego budujesz sztuczną
      granicę pomiędzy połączonymi i niepołączonymi komórkami? Proponuję kontynuować
      ten jakże światły dowód logiczny i rozciągnąć zbrodnię ludobójstwa napoczętych
      na comiesięczny okres u kobiet i częstszą lub rzadszą masturbację u faceta (a
      tu mój logiku mówimy już o MILIONACH ZAMORDOWANYCH LUDZKICH ISTNIEŃ - choć
      liberałowie mogą dzielić liczbę plemników przez 2...)
    • abaddon_696 I dlatego 31.10.05, 14:51
      zwolennicy aborcji - do których sam się zaliczam - powinni opowiadać się za
      możliwością dokonania zabiegu w dowolnym momencie, chyba że zagrożone będzie
      zdrowie kobiety.
      Inna sprawa, że prolife'owcy się grubo mylą, pisząc, że aborcja to uśmiercanie.
      Bzdura! Aborcja to niedopuszczenie do życia, taka antykoncepcja odłożona w
      czasie.
    • nietakasama Logika też zasadza sie na świtopoglądzie, chyba że 31.10.05, 15:14
      mówimy o logice matematycznej.

Mdli mnie jak po raz kolejny ktoś stwierdza że jego osąd/pogląd na cos nie
      wynika ze światopoglądu...
      Wszystko wynika z naszego światopoglądu, więc jak można się wykazywać takim
      elementarnymi brakami w zakresie prywatnej uczciwości?
      Jesli twoje zdanie nie wynika z twojego świtopogladu, to znaczy że po prostu
      powtarzasz coś, klepiesz mechanicznie.
      • zimny.stefan Re: Logika też zasadza sie na świtopoglądzie, chy 31.10.05, 15:53
        nietakasama napisała:

> mówimy o logice matematycznej.
        >
        > Mdli mnie jak po raz kolejny ktoś stwierdza że jego osąd/pogląd na cos nie
        > wynika ze światopoglądu...
        > Wszystko wynika z naszego światopoglądu, więc jak można się wykazywać takim
        > elementarnymi brakami w zakresie prywatnej uczciwości?
        > Jesli twoje zdanie nie wynika z twojego świtopogladu, to znaczy że po prostu
        > powtarzasz coś, klepiesz mechanicznie.

no to pojechalas, siostro

moja uczciwosc kaze mi SIEBIE pytac "kto to jest czlowiek"

czy to wynika ze swiatopogladu? tak, oczywiscie, jak wszystko inne

• nietakasama Re: Logika też zasadza sie na świtopoglądzie, chy 31.10.05, 16:14
          > no to pojechalas, siostro

A ty, przepraszam, z mojej rodziny?
          Moze wyślesz mi w takim razie pocztówke na Boze Narodzenie w końcu...

> moja uczciwosc kaze mi SIEBIE pytac "kto to jest czlowiek"

Szkoda ze ni pomaga ci w uświadomieniu sobie ze każdy twój pogląd wchodzi w
          sklad twojego światopoglądu. Co ja piszę- na uświadomienie sobie, przecież Ty
          to wiesz. Na przyznanie tego, zamiast wklepywania kolejnego banalnego absurdu z
          cyklu "to nie swiatopogląd, to realia"

> czy to wynika ze swiatopogladu? tak, oczywiscie, jak wszystko inne

Wiedz się zgadzamy.
          Ciesze się niezmiernie, zwłaszcza że w rodzinie powinna byc zgoda... :)
          • zimny.stefan Re: Logika też zasadza sie na świtopoglądzie, chy 31.10.05, 16:18
            nietakasama napisała:
            > > no to pojechalas, siostro
            > A ty, przepraszam, z mojej rodziny?

juz sie tak nie czerwien, to siostro, to tak ogolnoludzko, czyli z rodziny, a reszty nie zrozumialem, ale to pewno dlatego, ze spiesze sie juz na msze ;)
            • hermina5 Re: Logika też zasadza sie na świtopoglądzie, chy 31.10.05, 16:20
              To się za nas pomódl:) Calkiem serio :)
            • nietakasama Re: Logika też zasadza sie na świtopoglądzie, chy 31.10.05, 16:25
              >ale to pewno dlatego, ze spiesze sie juz na msze ;)

Pewnie tak

> juz sie tak nie czerwien

Ja sie nie czerwienię, ja sie cieszę!
              Ale kartkje na świeta wyślesz, co?
    • seerena Re: aborcja to zbrodnia --- LOGIKA nie swiatopogl 31.10.05, 16:26
      Bzdury :) W dodatku właśnie nielogiczne. Zlepek komórek NIE JEST CZŁOWIEKIEM. Ma
      dopiero szansę nim się stać. Jeśli przyjmiemy twoją logikę to zbrodnią jest
      obcinanie paznokci. Tam też jest nasz kod DNA. Dziecko rośnie w ciele kobiety,
      jest jej częścią a nie czymś oderwanym, nie ma świadomości swego istnienia póki
      jest płodem, nie potrafi żyć poza organizmem matki. Jeśli każdy z nas ma prawo
      decydować o własnym ciele to również o tym czy chce urodzić dziecko. To
      indywidualna sprawa każdej kobiety.
      • zimny.stefan Re: aborcja to zbrodnia --- LOGIKA nie swiatopogl 31.10.05, 16:41
        seerena, przekonalas mnie
      • tocqueville dziecko ma inne DNA 05.11.05, 17:20
        1) dziecko ma inne DNA
        2) nie można porównywać tego do obcinania paznokci, z paznokci nie powstanie
        człowiek
        3) piszesz, że płód nie potrafi żyć poza organizmem matki... kiedy kończy się
        płód a zaczyna dziecko? w momencie narodzin? Czy 8 mies. dziecko jest płodem?

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka