bene_gesserit 20.06.07, 22:26 O naukach przedmalzenskich: miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,4232506.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skrzydlate Re: Szybka teologia 21.06.07, 21:24 to jest fascynujące, tyle lat przeżyłam i tylu rzeczy nie wiedziałam Odpowiedz Link Zgłoś
gotlama Re: Szybka teologia 21.06.07, 21:34 Może dzięki temu byłaś spokojniejsza ;) Przeczytałam sobie komentarze pod tamtym artykułem. Sporo głupot typu "bić katola" ale i sporo obnażania głupoty i nieznajomości doktryny religijnej i fizjologii u nauczających świeckich. Odpowiedz Link Zgłoś
turbomini Re: Szybka teologia 22.06.07, 08:39 Kiedyś założyłam tu wątek o własnych naukach przedmałżeńskich. Naprawdę nie mogłam narzekać i z perspektywy roku uważam, że były one potrzebne. Nie wiem czy akurat w takiej formie, ale na pewno nauki mają swój cel. Z artykułu widać, że nie zawsze jednak cel zostaje osiągnięty. Mnie natomiast poruszyła inna kwestia, a mianowicie odpłatności za nauki. Teoretycznie powinna być jedna przyjęta stawka, praktycznie jest w cały świat. Ja za swoje płaciłam cenę symboliczną, ale wiem też, że niektórzy płacą i po 200 zł. To jak to w końcu jest... Odpowiedz Link Zgłoś
1jacek Re: Szybka teologia 22.06.07, 09:57 bene_gesserit napisała: > O naukach przedmalzenskich: > miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,4232506.html To chyba poradnia malzenska prowadzona przez psychologa, seksuologow itp. bardziej odpowiada wspolczesnosci niz koscielne zabobony, ale to tylko takie moje 3 grosze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zalozylam_nowe kk to jednak lebska instytucja :) 22.06.07, 11:25 utrzymuje owieczki w przeswiadczeniu, ze parafialny dyzurny jest lepszym zrodlem informacji na temat regulacji plodnosci niz lekarz, na temat katolickiej etyki seksualnej - niz specjalizujacy sie w temacie teolog, ktorego ksiazki mozna sobie poczytac, na temat psychologii zwiazku - niz psycholog i jeszcze za te sprzedaz niekompetencji wystawia owcom faktury :D Odpowiedz Link Zgłoś
1jacek Re: kk to jednak lebska instytucja :) 22.06.07, 11:32 zalozylam_nowe napisała: > utrzymuje owieczki w przeswiadczeniu, ze parafialny dyzurny jest lepszym > zrodlem informacji na temat regulacji plodnosci niz lekarz, na temat > katolickiej etyki seksualnej - niz specjalizujacy sie w temacie teolog, ktorego > > ksiazki mozna sobie poczytac, na temat psychologii zwiazku - niz psycholog > > i jeszcze za te sprzedaz niekompetencji wystawia owcom faktury :D Mozna ich latwo zaskarzyc do sadu z powodu tych niekompetencji i bzdur ktore wciskaja... nie ma litosci dla zabobonow Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: kk to jednak lebska instytucja :) 22.06.07, 11:58 1jacek napisał: > Mozna ich latwo zaskarzyc do sadu z powodu tych niekompetencji i bzdur ktore > wciskaja... Yyy... a z jakiego paragrafu? Odpowiedz Link Zgłoś
turbomini Re: kk to jednak lebska instytucja :) 22.06.07, 11:36 Z tym lekarzem to bym tak nie przesadzała. Raczej za wiele się u lekarzy na temat regulacji płodności nie dowiedziałam. Jakby nie patrzeć, to większość stron o regulacji płodności prowadzona jest przez pro-katolików lub pro- lifersów. Nie mówię, że lekarz nie ma kompetencji, ale nie ma też czasu, żeby siedzieć i tłumaczyć przez 1,5 godziny zasady cyklu. Odpowiedz Link Zgłoś
zalozylam_nowe Re: kk to jednak lebska instytucja :) 22.06.07, 12:40 w XXI w, we w miare cywilizowanym kraju, z powodzeniem mozna dotrzec do obiektywnej wiedzy medycznej na temat roznych aspektow roznych metod antykoncepcyjnych, moze wystarczy poprosic lekarza rodzinnego o pomoc trudno wymagac od ginekologa, zeby przez poltorej godziny opowiadal o metodzie niezbyt skutecznej, skoro sa skuteczne i nieszkodliwe, tylko dlatego, ze pacjentce przekonania religijne nie pozwalaja stosowac lepszych, chyba, ze mu za ten czas zaplacisz dziwi mnie natomiast, ze za alternatywe uwazasz slowa osoby bez przygotowania, ktorej jedyna legitymacja jest katolicyzm Odpowiedz Link Zgłoś
turbomini Re: kk to jednak lebska instytucja :) 22.06.07, 12:51 No chwila, może nie każdy z nich jest bez przygotowania. Czasem na takie spotkania zaprasza się po prostu ginekologów. A realnie rzecz biorąc, to żyjemy w czasach, kiedy każdy nie ma czasu. Czasami ta wiedza z nauk, to jedyna wiedza, bo przymusowa (jak ktoś chce ślub katolicki). Odpowiedz Link Zgłoś
zalozylam_nowe Re: kk to jednak lebska instytucja :) 22.06.07, 13:16 z tego, co slysze i z tego, co sie pisze, o zdrowiu wykladaja tam glownie ludzie bez przygotowania z lektury mediow wynika tez wprost, ze istnieja lekarze, ktorzy uwazja swoj katolicyzm za wazniejszy od naukowego obiektywizmu i rozpowszechniaja nieprawde, zeby poprzec inne wazne dla nich idee, dlatego ginekologowi w kosciele przygladalabym sie krytycznie to mit, ze nia mamy czasu mamy go wszyscy na internet i trwonienie w inny sposob, wiec mamy i na znalezienie rzetelnej wiedzy na jeden z kluczowych zyciowych tematow Odpowiedz Link Zgłoś
turbomini Re: kk to jednak lebska instytucja :) 22.06.07, 15:11 Ależ ja się zgadzam, że istnieją źródła wiedzy lepsze, bardziej wartościowe. Tylko nikt ich nie szuka. Czasem taka wiedza, to jedyna wiedza. Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: Szybka teologia 22.06.07, 12:54 Mnie najbardziej zastanawia,dlaczego wiekszosć osób biorących ślub kościelny ma kompletnie w poważaniu zasady religijne. O tym świadczy wspomniana w artykule liczba kobiet w ciąży na takich naukach.Po co takim ludziom ślub kościelny? Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Szybka teologia 22.06.07, 13:21 Też się nad tym zastanawiam. Tzn. wiem jaka jest odpowiedź - coludziepowiedzą + chęć posiadania zdjęć w białej sukni - ale to smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Szybka teologia 22.06.07, 13:24 Mnie zadziwia ten paradoks właśnie. Niewierzący traktują sprawy wiary znacznie poważniej niż katolicy zaliczajacy wszystkie "obowiązkowe" sakramenty. Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Szybka teologia 22.06.07, 13:34 To dlatego, że zwykle u nas katolikiem jest się defaultowo, a niewierzącym zostaje się świadomie. Odpowiedz Link Zgłoś
turbomini Re: Szybka teologia 22.06.07, 15:35 Zgadzam się. Mogę tylko dodać, że może niekoniecznie ateizm jest jedyną świadomą alternatywą, jak wynikałoby z tego posta :). Odpowiedz Link Zgłoś
turbomini Re: Szybka teologia 22.06.07, 15:39 Dobra, no to może tylko ja go tak odczytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Szybka teologia 22.06.07, 15:45 Nie, wcale czegoś takiego nie chciałem powiedzieć. Generalnie defaultową opcją jest to, w czym się zostało wychowanym, a zwykle w Polsce tym czymś jest katolicyzm. Ale są też defaultowi prawosławni, muzułmanie czy ateiści. I oczywiście wychowanie w duchu katolickim nie oznacza, że nie można być katolikiem świadomym. Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: Szybka teologia 22.06.07, 13:25 Mnie by chyba własnie ta sukienka najbardziej odrzucała;) Trudno znaleźć ładną suknię slubną, a te wszystkie druty i rusztowania są koszmarnie niewygodne. Zresztą jak ktoś chce to przecież do USC mozna iść w dowolnym stroju, także w białej sukni i welonie. Zastanawia mnie jeszcze kwestia spowiedzi przed ślubem. Warunkiem ważności spowiedzi jest wyznanie grzechów i szczery żal.Czyli przyszli małżonkowie,jeśli wcześniej ze sobą współżyli nagle oświadczają: chcę spędzić z tobą resztę zycia ale bardzo żałuje każdego naszego stosunku. Nie wiem jak tak można zrobić.Chyba,że żal nei jest szczery,a wtedy cała spowiedź i sakrament małżeństwa są nieważne. Odpowiedz Link Zgłoś
turbomini Re: Szybka teologia 22.06.07, 15:14 Myślę sobie, że ślub, tak czysto dla siebie, i nie ważne już jaki ślub, to bierze może z 20% ludzi. Reszta robi to pod wpływem różnych presji. Odpowiedz Link Zgłoś