Dodaj do ulubionych

Do pani Doktor.

05.01.04, 22:28
Witam, mam pytanie odnośnie budowy macicy: czym się różni dwurożna od
dwurożnej z przegrodą.
Czy jest możliwe określenie jak duże jest to powiedzmy "wgłębienie" u góry
macicy? Jakie badania u ginekologa musiałabym przejść, żeby na powiedzmy 90%
potwierdzić lub wykluczyć macicę dwurożną?
Czy podczas zwykłego badania ginekologicznego na fotelu lekarz może
stwiedzić lub mieć jakieś podejrzenia dotyczące macicy?
Czy sama macica dwurożna, nie uwzględniając innych czynników, może być
przyczyną poronień lub przedwczesnych porodów, czy mają na to wpływ także te
inne czynniki niż macica?

Bardzo Pani dziękuję.
Obserwuj wątek
    • piegoosek Re: Do pani Doktor. 06.01.04, 01:14
      witaj! jest tto niestety nieczesty problem... ja rowniez mam macice dwurozna
      lub macice z przegroda! da sie to rozroznic dopiero po badaniu
      histeroskopowym! trzeba poddac sie zabiegowi, przy znieczuleniu w szpitalu!
      co do usuwania przegrody lub, co gorsza, "napiarwiania" macicy operacyjnie,
      zdania sa podzielone! jedni lekarze mowia, zeby natychmiast operowac inni,
      zeby lepiej nie ruszac! moze warto poddac sie histeroskopii, aby zobaczyc, czy
      to tylko przegroda? ja rowniez mam macice dwurozna, nie wiem jakiego rodzaju
      jest ta dwuroznosc, podczas zwyklego badania usg widac tylko endometrium
      macicy, ktore ma specyficzny ksztal... na pewno juz wiesz!
      w internecie niestety jest niewiele publikacji na ten temat, jedna kiedys
      znalazlam bardzo sensowna! byla to praca, w ktorej grono lekarzy opisalo na
      przykladzie kilku kobiet z wadami macicy, jak poddawane byly leczeniu, lub
      nie, i jak pozniej zachodzily (badz nie) w ciaze! jak i czy pozniej ronily!
      wynikalo z tego, ze wcale nie jest powiedziane, ze po operacji macicy zajdzie
      sie normalnie w ciaze! nie jest tez powiedziane, ze macica taka donosi pozniej
      ciaze! w zasadzie nic nie zostalo udowodnienione! stad tez rozne zdania
      lekarzy! moj lekarz tweirdzi, ze nic nie wroci nam juz macicy po operacji,
      moga porobic sie zrosty w jamie macicy i nie wiadomo, czy kiedykolwiek donosze
      ciaze! nie wiem, czy to nie przypadkiem cos jak zabobon, ale moj lekarz jest
      mlodym czlowiekiem i wierze, ze wie co mowi...
      sprobuj rowniez poszukac wyszukiwarka, ostatnio coraz czesciej pojawiaja sie
      posty na ten temat! uzyskalam rowniez kiedys odpowiedz na forum eksperckim
      bociana www.nasz-bocian.pl ze taka macice powinno sie operowac...
      ja wcale takiego zdania nie jestem, bo sa rowniez przyklady kobiet, ktore
      urodzily zdrowe dzieci z takimi wadami!
      powodzenia
      piegoosek
      • nicol-e Re: Do pani Doktor. 06.01.04, 09:57
        mam macice dwurozna z przegroda. Pomimo wielu usg w trakcie ciazy, ta wada
        wyszła dopiero przed porodem na usg. macica dwurozna, to taka, która zamiast
        gruszki, z najszersza, okragłą częścią wygląda jak bumerang itp, natomiast z
        przegroda, to taka, któa jest jak serce- tam, gdzie łączą sie 2 połówki serca,
        jest przegroga pionowa itp
        pozdrawiam- Aurelia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka