vika# 07.02.02, 12:18 No właśnie. Ile czasu musi upłynąc od ewentualnego zapłodnienia,żeby skutecznie określić czy jest się w ciązy czy też nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zilly Re: Od kiedy 08.02.02, 20:14 Teoretycznie od daty spodziewanej miesiączki. Wcześniej nie warto robić testu bo nawet jeśli jesteś w ciąży to stężenie hormonu HCG w moczu jest za niskie żeby go wykrył test ciążowy - wiem bo sprawdziłam to na sobie, byłam w ciąży a test pokazywał mi, że nie jestem, właśnie do terminu okresu. Dodatkowo nie warto robić testu za szybko, warto poczekać ze 2 tygodnie po terminie okresu ponieważ takie wczesne ciąże często się traci, zupełnie "naturalnie", bez niczyjej winy czy specjalnego powodu więc po co się stresować. Zwłaszcza jeśli bardzo czekasz na dziecko. Ale jeśli byłaś kiedykolwiek w ciąży to będziesz to wiedzieć nawet bez testu. Przynajmniej ja wiedziałam, głównie z powodu obrzmiałego, powiększonego i bolącego biustu. Pomimo negatywnego wyniku testu po prostu WIEDZIAŁAM, że jestem w ciąży - i miałam rację. Nie wiem czy chcesz to dziecko czy nie - tak czy siak, wszystkiego dobrego)) Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: Od kiedy 11.02.02, 00:10 To zależy od czułosci testu, ale około 10 dni od zapłodnienia - w moczu, betahcg we krwi jest wykrywana już 3-5 dni po zapłodnieniu!MA Odpowiedz Link Zgłoś