missy3 23.01.04, 03:19 Jestem nastolatką i od jakiegoś czasu czuję się zmęczona, ogólnie osłabiona, blada skóra, bezsenność, brak koncentracji czy mogą to być objawy anemii? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nicol-e Re: Anemia -czy to możliwe 23.01.04, 08:00 Hm- tutaj odpowiada głównie p. doktopr- ginekolog - połoznik, a nie lekatrz ogólny i forum służy problemom bardziej związanym z ciążą, antykoncepcją itp. Ale odpowiem Ci, jak umiem- objawy, które opisujesz oczywiście moga być objawem anemii, ale tez stresu, przemęczenia i pewno kilku innych rzeczy, Musisz po prstu pójsć do lekarza ogólnego, wziąc skierowanie na morfologię i zrobić badanie krwi- jesli hemoglobina wyjdzie Ci poniżej 6,8 / norma to 6,8- 10,6/ lub około tej dolnej granicy- masz anemię. Jeśli zas wynik HGB bedzie ok ,nalezy zobaczyć, czy nie ma się anemii utajonej- tu patrzy się na wynik parametru MCH, MCHC- ale musisz zrobić badania, bez nich nie poznasz odpowiedzi pozdrawiam- Aurelia Odpowiedz Link Zgłoś
stachenka Re: Anemia -czy to możliwe 23.01.04, 12:46 Hell-o! 1. ginekolog też miewa sporo do powiedzenia odnośnie anemmi, bo może być ona spowodowana zbyt długimi i zbyt obfitymi miesiączkami 2. morfologia nie wystarczy, jeśli wszystkie parametry wyjdą w normie, należy sprawdzić jeszcze kilka rzeczy, aby wykluczyć anemię: żelazo, wit. B12, kwas foliowy, ferrytynę. 3. dolna norma hemoglobiny jest zazwyczaj określona jako 12. Nie można podawać takich ogólnych norm, bo laboratoria stosują różne metody i różne odczynniki, i właśnie od tego zależy jak zostaje określona norma. Np. żelazo może być 50-150, a może też być 20-135. 4. Ja miałam anemię . Żelazo 20 przy normie 60-115, a morfologia była dobra. Hemoglobina na granicy, ale w normie. MCH i MCHC superanckie. Tylko hematokryt był obnizony. I "wielce sznowna" p. lekarz rodzinny, nie sprawdzając żelaza (zrobiłam prywatnie) strasznie się dziwiła, że ja przy TAKICH miesiączkach nie mam jeszcze anemii. Lekarz rodzinny prędzej skieruje na badanie tarczycy (TSH) niż na żelazo. Bo to są najemnicy Narodowego Funduszu Zagłady! - (to tak przy okazji) Życzę dużo siły. Bedzie potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś