Gość: KINIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.10, 21:04 Jak w temacie.Moje pięty wyglądają okropnie,są suche,pękają i się obierają.Smaruje kremami nawilżającymi ale pomaga tylko trochę.Czy ktoś może poradzić co z tym zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aaaniula Re: Pękające pięty 10.02.10, 21:10 -Bardzo regularne usuwanie zrogowaciałego naskórka (pierwszy raz mozesz udać się do kosmetyczki, która zrobi z nimi porządek) -krem scholla na pękające pięty- mi nawet pomógł -natłuszczanie pięt, kiedy to tylo mozliwe -wykluczenie infekcji grzybiczych, bakteryjnych Ja tak sobie poradziłam, ale moje pięty nie były w stanie tragicznym. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sonja12 Re: Pękające pięty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.10, 21:44 krem scholla - mnie pomógł po 3 dniu efekty widac, tak jak na opakowaniu , ja dałam 24 zł w rossmanie za krem Odpowiedz Link Zgłoś
deszcz.ryb Re: Pękające pięty 10.02.10, 22:05 1. Pumeksujesz CODZIENNIE. Jak już ci się poprawi, to możesz tylko 3 razy w tygodniu, ale na początku codziennie. 2. Wieczorem po myciu nakładasz grubą warstwę kremu do stóp [niekoniecznie Scholl; taka np. Ziaja do stóp jest o wiele tańsza a działa równie dobrze], na to nakładasz skarpetki i idziesz spać. 3. Wytrwałości. Stopy przestaną pękać, ale musisz rzetelnie stosować powyższy przepis. Aha - lepszy jest pumeks naturalny. Ten syntetyczny bardzo się kruszy i nie ściera aż tak dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
mel.la Re: Pękające pięty 11.02.10, 00:09 W drogeriach sa nozyki do scinania skory. Szczegolnie tam przy peknieciach jak zetniesz skore to przyniesie Ci to ulge. Nozyk scina naprawde cieniutkie platki skory i nie jest to bolesne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Pękające pięty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.10, 09:11 mel.la napisała: > W drogeriach sa nozyki do scinania skory. Szczegolnie tam przy > peknieciach jak zetniesz skore to przyniesie Ci to ulge. Nozyk scina > naprawde cieniutkie platki skory i nie jest to bolesne. Z nożykami trzeba naprawdę ostrożnie, w przypadku zacięcia mogą być większe problemy. Można na początek to zrobić u kosmetyczki. Co do pumeksowania, to na początku codziennie, ale później tylko raz w tygodniu, bo zbyt częste ścieranie naskórka powoduje jego zwiększoną aktywność w odbudowywaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
mel.la Re: Pękające pięty 11.02.10, 09:25 Ania: Z nożykami trzeba naprawdę ostrożnie, w przypadku zacięcia mogą być większe problemy. Można na początek to zrobić u kosmetyczki. Pierwszy raz poszlo mi gladko, tam gdzie byly glebokie pekniecia sciecie skorek przynioslo ulge i pozbylam sie bolu. Kilka lat pozniej znow mialam ten problem, kupilam nozyk, ktory byl chyba jakis wadliwy bo nie scinal skorki. Dodam jeszcze, ze pekajace moga byc spowodowane noszeniem nieodpowiedniego obuwia lub nadwaga. Skorke nalezy usuwac zawsze rownolegle do pekniec. Odpowiedz Link Zgłoś
monnika45 Re: Pękające pięty 07.02.23, 11:49 Najgorszy sposób to pumeksowanie! Tylko soda, krem na bazie wody i troche cierpliwości,Tekst linku Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Pękające pięty 11.02.10, 07:17 Oprocz regularnego pumeksowania piet smaruj je kremem, ktory zawiera mocznik (urea). Marka kremu nie ma znaczenia . Odpowiedz Link Zgłoś
rewolka404 Re: Pękające pięty 11.02.10, 09:45 a ja proponuję sprawdzić hormony tarczycy. Zawsze miałam z piętami problem, nic niepomagało...gdy zaczęłam brać tyroksynę pięty piękne bez żadnych zabiegów. Poczytaj o niedoczynności i jeśli masz jakieś z objawów zamiast do drogerii udaj się do laboratorium. Odpowiedz Link Zgłoś
mel.la Re: Pękające pięty 11.02.10, 09:49 zamiast do drogerii udaj się do laboratorium. A zrogowacialy naskorek sam sie usunie i po laboratorium piety zrobia sie samoczynnie miekkie i gladkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ki Re: Pękające pięty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.10, 12:02 Dzięki dziewczyny za sugestie,zrobię badania w kierunku tarczycy raz jeszcze , kiedy robiłam pół roku temu wszystko było ok.Jeśli ktoś jeszcze ma jakieś spostrzeżenia-czekam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: latoya25 Re: Pękające pięty IP: *.fortes.com.pl 11.02.10, 12:22 Ostatnio był taki temat, poszukaj, bodajże wczoraj lub przedwczoraj. Ja mam taki sposób: smaruję kremem z apteki Solcokerasal z mocznikiem (zapobiega rogowaceniu naskórka), zawijam piety w folię spożywczą na noc i skarpetki na to lub nie. Przez dwa tygodnie się zaleczyły, ale stosowałam to codziennie. Potem dopiero zrobiłam peeling i pumeksowanie. To ważne żeby poczekać do zaleczenia pęknięć. Teraz tylko smaruję 2,3 razy w tyg kremem Scholla na suche pięty i raz w tyg nakładam po pumeksie Solckokerasal i folię. I mam śliczne pięty bez pęknieć, miękkie i gładkie. Odpowiedz Link Zgłoś
deszcz.ryb Re: Pękające pięty 11.02.10, 21:34 Moim zdaniem folia to gruba przesada, naprawdę wystarczy krem + skarpetki. No i wcale nie trzeba czekać na zaleczenie pięt; można pumeksować i wcześniej; dzięki temu pięty szybciej się zagoją [oczywiście wtedy nie pumeksuje się po żywych ranach tylko obok, po tej narosłej skórce]. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Pękające pięty 11.02.10, 21:58 Pedicure w gabinecie, porządna tarka /nie pumeks bo to siedlisko bakterii/, gruba wartstwa tłustego kremu na noc, na to folia i skarpetka, doustnie witamina A bo ona powoduje, że nasz organizm nawilża się od środka /przy piciu dużej ilości wody/ Odpowiedz Link Zgłoś
deszcz.ryb Re: Pękające pięty 12.02.10, 10:51 A powiedz mi; gdzie nie ma bakterii? Więcej bakterii jest na telefonach kompyterowych i na klawiaturach komputerów niż na tym nieszczęsnym pumeksie. Odpowiedz Link Zgłoś
deszcz.ryb Re: Pękające pięty 12.02.10, 12:56 Szlag; oczywiście tam miało być "na telefonach komórkowych"; o czym ja myślałam? Odpowiedz Link Zgłoś
martha666 Re: Pękające pięty 12.02.10, 12:13 najlepszy krem jaki miałam na pękające pięty to kupiony w aptece firmy oceanic -oxedermil. dla mnie naprawdę rewelacyjny. zrób sobie badanie na poziom cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
milkiwey Re: Pękające pięty 16.02.10, 20:41 Spróbowałam maści zawierającą mocznik , w moim przypadku pomogła- poprawa jest znaczna.Dziękuje wszystkim za rady-pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Pękające pięty IP: *.chello.pl 17.02.10, 17:59 Maść dostępna na allegro gewohl schrunden na pękające pięty- rewelacja. (nie jestem do końca pewna pisowni, ale coś takiego) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Specjalista Re: Pękające pięty IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.02.10, 22:26 Nie na allegro, tylko w każdej porządnej aptece. Schrunden maść ale, także lipidro crem Gehwol. Polecam. A przedewszsystkim regularny pedicure raz w miesiącu i bez żyletek, w tej chwili tylko i wyłącznie frezarki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx.16 Re: Pękające pięty IP: 94.254.135.* 18.02.10, 17:06 Ja stosuje acerin lakier ładnie mozna usunac zrogowacenia a po usunieciu tak jak tu dziewczyny pisza regularnie stosowany pumeks piling ,krem i skarpety czyli nawilzanie nawilzanie powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
monnika45 Re: Pękające pięty 07.02.23, 11:46 Pumeks powinien być zakazany, wyrzućcie pumeksy i tarki ! tani domowy sposob Tekst linku Odpowiedz Link Zgłoś
lila12345 Re: Pękające pięty 28.03.19, 05:48 Najlepszy jest olejek rycynowy plus olejek herbaciany pół na pół. Smarować pięty. Niezawodny Odpowiedz Link Zgłoś
monnika45 Re: Pękające pięty 07.02.23, 11:45 Miałam ten sam problem, okropny, az wstyd było założyć sandałki, znalazłam przyczynę i tani sposób Tekst linku Odpowiedz Link Zgłoś