Dodaj do ulubionych

antybiotyk i alkohol

21.04.10, 17:41
dziś rano skończyłam antybiotyk, czy mogę jutro wieczorem pić alkohol ?
oprócz antybiotyku brałam jeszcze metronidazol - na ulotce pisało by nie pić
alkoholu przez jeden dzień od zakończenia stosowania, ja wczoraj wzięłam
ostatnią tabletkę, a jutro mam urodziny i nie jestem do końca przekonana czy
bezpiecznie będzie wypić parę drinków ?
Obserwuj wątek
    • sundry Re: antybiotyk i alkohol 21.04.10, 17:50
      Ja bym piła.Warunek jednego dnia spełniony.
      • maja11-25 Re: antybiotyk i alkohol 21.04.10, 18:02
        nie wolno pic alkoholu jak wczesniej bralas antybiotyk
        • misiak153 Re: antybiotyk i alkohol 21.04.10, 19:03
          minie 48 godzin od wzięcia metronidazolu
          a 36 godzin od wzięcia antybiotyku

?
        • sundry Re: antybiotyk i alkohol 21.04.10, 19:35
          Wcześniej, czyli dwa dni, czytasz ze zrozumieniem?
          • aaaniula Re: antybiotyk i alkohol 21.04.10, 19:58
            Metronidazol czym jest według ciebie? Nie antybiotykiem?
            • misiak153 Re: antybiotyk i alkohol 21.04.10, 20:12
              nie wiem czym jest, ja miałam metronidazol i antybiotyk, poza tym to ja zadałam
              pytanie to czemu ty się mnie pytasz czym jest wg mnie metronidazol ? a co to ma
              za znaczenie w mojej sprawie ? dlaczego ludzie nie potrafią udzielać odpowiedzi
              na tak prosto skonstruowane pytania ? masakra uncertain
              • aaaniula Re: antybiotyk i alkohol 22.04.10, 22:16
                straszne jest to, że ludzie muszą się napić, nawet na lekach, nawet jak nie są
                pewni czy sobie nie zaszkodzą... Nie potrafisz odpuścić? Musisz się napić w
                środku tygodnia? Metronidazol reaguje silnie z alkoholem, ale żeby to wiedzieć
                wystarczy przeczytać ulotkę. Poza tym piszesz jeszcze o innych lekach. Skąd mamy
                wiedzieć o jakich i jakie jest ich działanie w połączeniu z urodzinową wódką?
                Może przenieś balowanie na weekend?
                • sundry Re: antybiotyk i alkohol 23.04.10, 16:26
                  Przeczytaj raz jeszcze post autorki i nie unoś się tak.
                • misiak153 Re: antybiotyk i alkohol 23.04.10, 19:39
                  na ulotce metronidazolu pisze o jednym dniu, ja miałam odstęp 48godzin. jeśli
                  chodzi o iny antybiotyk amotaks to było to 36 godzin, chciałam się po prostu
                  doradzić.
                  nie rób ze mnie alkoholika ja nie musiałam się napić tylko chciałam
                  a wypiłam całkiem sporo i jest ok smile
                  dzięki za Wasze komentarze i rady smile
            • sundry Re: antybiotyk i alkohol 21.04.10, 21:32
              Ona chyba bierze metronidazol i inny antybiotyk,ale tylko metronidazol wchodzi w
              niebezpieczną interakcję z alkoholem.
    • Gość: torra Re: antybiotyk i alkohol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.10, 11:56
      to zalezy, jaki antybiotyk, ale ja bym już się jakiegoś piwka pewnie
      napiła. ostatnio przechodziłam zapalenie pęcherza, leczyłam sie
      cipronexem i następnego dnia po skończeniu leczenia piłam alkohol, nic
      mi się nie stało. natomiast w przypadku metronidazolu, to zalecany jest
      jeden dzień po odstawieniu jeszcze nie spozywać alkoholu bo wchodzi w
      interakcje.
    • Gość: Aga Re: antybiotyk i alkohol IP: *.as.kn.pl 22.04.10, 22:23
      ja kiedys bralam antybiotyki i zdarzylo mi sie wypic i zyje i nic
      sie nie dzialo.
      Ty juz bedziesz po antybiotyku i jak napijesz sie urodzinowo, to
      wątpie, zeby Ci sie cos stalo smile
      • claratrueba Re: antybiotyk i alkohol 23.04.10, 08:45
        Skoro ulotka mówi o dobie, to tyle jeszcze utrzymuje sie obecnośc środka we
        krwi. W przypadku antybiotyków jest podobnie- max 24 h. Możesz sie napić spokojnie.
    • Gość: Anna Metronidazol i alkohol IP: *.play-internet.pl 17.04.14, 10:40
      Więc Metronidazol działa niezwykle silnie z jakimkolwiek alkoholem.
      Absolutnie NIE wolno pić przy zażywaniu tego leku, następuje kompletny brak utleniania toksyn. Jak powiedział mój lekarz 'nawet jeden łyk' i będę się czuła jakbym umierała.
      Więc osobiście uważam, że musi minąć minimum 48 godzin, ale szczerze- najlepiej dać sobie dyspensę na kilka dni do przodu. Wszystko zależy od dawki leku, wystarczy spojrzeć na ulotkę i efekty uboczne- Metronidazol to poważna sprawa. Organizm, organizmowi nie równy. Poza tym, jeśli ktokolwiek zażywa antybiotyk, nie może pić. Może i nic takiego się nie stanie, ale nie zapominajmy że osłabia to działanie leku, powoduje spustoszenie w organiźmie i po prostu jest to ryzyko, nierówne do przyjemności wypicia drinka.
      Do wszystkich czytających- dajcie sobie spokój z piciem alkoholu na kilka dni po zażywaniu tego leku, bądź antybiotyku, chodzi o Wasze zdrowie, nie mówiąc że samo spożywanie antybiotyków i leków z grupy chemioterapeutyków osłabia ogranizm. Może nic takiego się nie stanie, może będzie super i normalnie, ale działa to na waszą szkodę długodystansowo.

Pozdrawiam!
      • Gość: olka Re: Metronidazol i alkohol IP: *.1.245.87.dsl.dyn.forthnet.gr 17.04.14, 14:00
        A ja mam pytanie trochę z innej beczki czy ktoras z Was dostawała antybiotyki domięśniowo czyli w tylek? Mam zapisane 14 zastrzyków i cholernie się boje...
        • evee1 Re: Metronidazol i alkohol 20.04.14, 13:37
          Ja na poczatku leczenia anginy dostalam penicyline w tylek, zeby szybciej zadzialala. Nie bolalo jakos specjalnie, zadnych sensacji, poza lekka bolesnoscia w miejscu zastrzyku.
          Ale ja nie mam nic przeciwko zastrzykom, ani pobieraniu krwi w ogole.
          • Gość: olka Re: Metronidazol i alkohol IP: *.128.166.60.dsl.dyn.forthnet.gr 21.04.14, 03:37
            juz miałam pierwsze...dziwne w jeden półdupek boli tylko troche. Na drugim po ukłuciu ledwo dzis siedziałam
    • anais_nin666 Re: antybiotyk i alkohol 13.05.14, 12:00
      Wypicie alkoholu podczas leczenia antybiotykiem, np. metronidazolem, wywołuje reakcję disulfiranową, która prowadzi do nagromadzenia się w organizmie aldehydu octowego będącego produktem częściowego utleniania etanolu. Aldehyd octowy wywołuje w organizmie człowieka takie objawy, jak: zaczerwienienie twarzy, kołatania serca, zaburzenia regulacji ciśnienia krwi, ból głowy, złe samopoczucie, osłabienie. Innymi słowy - nie wolno smile Albo wolno mając świadomośc konsekwencji.
      • Gość: lucek Re: antybiotyk i alkohol IP: *.dynamic.chello.pl 29.09.14, 15:58
        Wypiłem 1 piwko wieczorem do metronidazolu - zimne poty ,drgawki poczucie zimna + wymioty ból w nadbrzuszu -nigdy więcej!
        Istnieje grupa antybiotyków do których można spokojnie 1 piwko strzelić jednak metronidazol do nich nie należy - najgorsze co może być przestrzegam!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka