mammmm 09.06.10, 11:50 trzeba usuwać? gdzie? jak? na fundusz czy prywatnie? dziękuję za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kachullcia Re: usuwanie pieprzyków IP: *.man.poznan.pl 09.06.10, 15:02 jeśli usuwać to TYLKO u chirurga, a jeszcze lepiej u onkologa (wiem, wiem, brzmi niezachęcająco), który od razu wyśle do his-patu, żeby się upewnić że żadne paskudztwo. Usuwać czy trzeba? W zasadzie musu nie ma, ale lepiej usunąć.A jeśli dzieje się coś paskudnego z tymi znamionami - przebarwienia, rosną, robią się wypukłe czy coś takiego - to wtedy usunąć bankowo. Ja pousuwałam z twarzy, szyi (wiadomo - golfy, łańcuszek itp.), z pleców i ramiona (na linii stanika, narażone na zahaczanie), ze stopy (odbarwiło się z brązowego na kolor skóry). Sam zabieg nie jest bolesny, nieprzyjemny jest tylko zastrzyk znieczulający, potem tydzien do 10 dni - zdjęcie szwów. Upały nie są jednak najlepszym czasem na takie zabiegi - łatwo złapać infekcję. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: usuwanie pieprzyków 09.06.10, 16:18 Można też laserem, wtedy żadnych szwów nie będzie, tylko plasterek.Ale to chyba z kasy nie można, ja płaciłam 200 zł za 5 sztuk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emka Nie każde... IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 11.09.10, 00:13 ....laserem można usuwać. Te podejrzane jak usuniesz laserem to jak je wyślą na histo do oceny? Odpowiedz Link Zgłoś
bellis.blog.onet.pl Re: usuwanie pieprzyków 09.06.10, 19:00 Na fundusz, w zeszłym roku od pierwszej wizyty u internisty do zabiegu czekałam miesiąc. Zabieg nie był u onkologa ale mimo to próbki i tak wysłano na badanie histopatologiczne. Miałam cięcie, 4 szwy, została niewielka blizna. Generalnie zabieg szybki, pod miejscowym znieczuleniem - nic przyjemnego ale zupełnie do przeżycia Miałam wystający pierprzyk i znacznie zwiększył mi się teraz komfort życia, więc polecam Odpowiedz Link Zgłoś
alajna85 Re: usuwanie pieprzyków 10.06.10, 22:35 A ja mam takie pytanie - ogólnie mam sporo pieprzyków i znamion, ostatnio kilka z nich się powiększyło lub zmieniło swój wygląd (niektóre zrobiły się wypukłe, przebarwiły się) - do kogo się z tym udać? Ma sens do dermatologa, czy od razu do onkologa (jakaś specjalność?)? Czy do onkologa jest potrzebne skierowanie? Dwa dni temu byłam w klinice, ale nawet do okienka z informacją była kolejka na 3 godziny czekania na oko, a akurat tego dnia tyle czasu nie miałam Odpowiedz Link Zgłoś
bambzgrozja Re: usuwanie pieprzyków 11.06.10, 21:59 Ja mam sporo pieprzyków (naliczyłam ponad 50!). usunełam 8 tych najgorzej wyglądających i stwierdziłam, że to bez sensu-usuwam jeden a tu następne 10 wychodzi i wszystkie rosną zmieniają kształty. Także teraz jestem pod kontrolą dermatologa(raz na 2 lata) i niech się dzieje co chce, juz się nie przejmuję. Swoje pieprzyki usuwałam prywatnie u dermatologa, który się w tym specjalizuje. Nie polecam lasera, bo wtedy nie mozna poddac pieprzyka badaniu histopatologicznemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: usuwanie pieprzyków IP: *.chello.pl 13.06.10, 20:01 A czy można usuwać płaskie lub tylko minimalnie wypukłe pieprzyki? Mam 2 takie, całkiem duże i chciałabym je usunąć. Odpowiedz Link Zgłoś
bellis.blog.onet.pl Re: usuwanie pieprzyków 16.06.10, 09:53 Można. Miała w rodzinie osobę, która normalnie, przez skierowanie do chirurga na nfz, usunęła taki własnie płaski, duży pieprzyk, czy może nawet nie pieprzyk a znamię bardzo przypominające pieprzyk, które wynikało z urazu mechanicznego z dzieciństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
mamajestem Re: usuwanie pieprzyków 14.06.10, 23:35 Mam kilka pieprzyków. Czytałam dużo o pieprzykach ale dla zaspokojenia samej siebie poszłam do dermatologa powiedziała mi że takie znamiona są ewidentnie do usunięcia, jestem typem panikary więc jeszcze udałam się do onkologa ta potwierdziła opinię dermatologa. Usunęłam największy z moich pieprzyków w gabinecie chirurgicznym (na NFZ) jest to zabieg bezbolesny miesiąc temu usunęłam drugi a jesienią planuje usunąć następne Nie dość że poprawiam sobie urodę komfort psychiczny to jeszcze dostałam odszkodowanie za zabieg z ubezpieczalni) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.s Re: usuwanie pieprzyków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.10, 09:23 Mam dużo pieprzyków, wycięłam ok 10, częśc dlatego bo kazał mi onkolog a pozostałe dlatego ponieważ były brzydkie i wypukłe. Usuwane były laserem , niektóre poszły do badania. Płaciłam 50zł za wycięcie jednego znamienia. Żałuję że wcześniej się na to nie zdecydowałam, bo niektóre pieprzyki były po prostu brzydkie, usunęłam nawet jednego na twarzy i nawet nie mam śladu. Oczywiście wszystko po konsultacji z onkologiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kostruszka Re: usuwanie pieprzyków IP: *.chello.pl 15.06.10, 09:55 Nie rozumiem - usuwałaś laserem i poszły do badania? Pzrecież laser niszczy wszystko i nie ma juz co badać(tak myślałam) Wyjaśnij plisss, bo temat bardzo mnie interesuje. A gdzie usuwałas tak tanio? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ananas_19 Re: usuwanie pieprzyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.10, 16:08 Jeśli pieprzyk jest wystający, to mimo usuwania laserem można go wysłać do badań, ponieważ najpierw przed użyciem lasera i tak trzeba odciąć tę część co odstaje. Odpowiedz Link Zgłoś
someday_someone Re: usuwanie pieprzyków 31.01.11, 18:16 powiem wam szczerze, że ja też mam trochę pieprzyków, które bym usunęła. Ale nie wiem, czy zdecydowałabym się na to, żeby iść i zrobić to na fundusz, chyba za bardzo bym się bała, że ktoś może to zepsuć. Dlatego wolałabym nieco dopłacić, żeby mieć pewność, że wszystko przebiegnie prawidłowo. Co do samego usuwania pieprzyków, czy znamion to z tego co się orientuję to też jest kilka sposobów, ale najważniejsze, żeby były one zdiagnozowane, bo nie wszystkie przecież pieprzyki są groźne. Widziałam, że w Face & Body mają bardzo profesjonalny sprzęt do diagnozowania znamion i specjalistów do ich usuwania. Mam zamiar się wybrać na konsultację. A wy możecie mnie powiedzieć, gdzie usuwałyście znamiona ?? Odpowiedz Link Zgłoś
asdaa Re: usuwanie pieprzyków 31.01.11, 20:24 miałam usuwane kilkakrotnie takie, które wg onkologa-chirurga wyglądały podejrzanie pod dermatoskopem. Prywatnie, laserem, (laser tnie jak skalpel), najbardziej podejrzane zostały wysłane na histopatologię. Kosztów nie pamiętam, ale nie były to zawrotne sumy, kilka mniejszych usunięto gratis. Odpowiedz Link Zgłoś
sanpja Re: usuwanie pieprzyków 01.02.11, 17:14 ja poszłam prywatnie do chirurga onkologa, dostałam skierowanie do przychodni i sam osobiście mi usunął chirurgicznie gdzieś w przeciagu miesiąca. Miałam taki wielki na czole i 3 jeszcze gdzieś. Teraz nic nie widać ani kawałka śladu. Byłam też u dermatologa aby usunąć laserem, ale powiedział mi zeby na czole nie robić laserem bo będzie ślad. I faktycznie, koleżanka robiła na twarzy i został jej ślad po laserze. Odpowiedz Link Zgłoś
asdaa Re: usuwanie pieprzyków 02.02.11, 12:42 hmmm..., miałam "pypeć" na nosie jak babajaga, lekarz, o którym pisałam wcześniej, usunął go laserem, nie ma śladu. Odpowiedz Link Zgłoś