Dodaj do ulubionych

Wynik Hisp. po obumarłej ciązy

23.03.04, 11:57
Zaczelo sie od tego ze w 10,5 tyg od OM mialam plamienie pojechalam do
szpitala zrobiono USG pierwszy raz widzialam moje dzieciatko ale juz sie nie
ruszalo nie bilo mu serduszko podobno przestalo tydzien temu, czy moglo miec
wplyw to ze zaczelo sie wtedy u mnie przeziebienie (silny katar, bol glowy)??
Na drugi dzien mialam zabieg po 4 godz poszlam do domu z pustka pod sercem!!!
Na karcie ze szpitala napisano ze zastosowano leczenie EXCOCHLEATIO VAVI
UTERI co to oznacza?? na wyniki bede czekac dwa tyg a juz mysle o nastepnym
dziecku!!! Napewno za 4 tyg pojde do kontroli i zadam te same pytania
lekarzowi ale juz bym chciala wiedziec czy kwas foliowy i falvit dalej brac i
kiedy moge wspolzyc i zajsc w ciaze!!!!!!!!!!!!!
dziekuje za odpowiedz Joanna B.

ODPOWIEDZIAŁA MI PANI ZEBYM POCZEKAŁA POL ROKU I ZASTANAWIAŁA SIE CO BEDZIE
NA WYNIKU HISPO.
WIĘC....

Fragmenta ovi et deciduae. Necrosis focalis et suppuratio deciduae

Dlaczego ONI pisza po łacinie dlaczego normalny czlowiek nie moze tego
odczytac?? Prosze o przetłumaczenie na jezyk polski, dziekuje.
Joanna
Obserwuj wątek
    • gagat100 ponawiam prosbe 23.03.04, 19:57
    • gagat100 czekam na odp. 24.03.04, 12:44
    • gagat100 ?????????? 24.03.04, 16:11
      • bylinka Re: ?????????? 24.03.04, 18:09
        Oznacza to " doczesna z fragmentami jaja plodowego, ogniskowe, nekrotyczne
        zmiany w doczesnej" oznacza to, ze byla tkanka ciazowa w macicy, ze bylas w
        ciazy. Nie mowi nic o przyczynie poronienia, do tego potrzeba bylo zrobic
        analize genetyczna komorek zarodka, a to badanie drogie i rzadko wykonywane.
        Moj lekarz po poronieniu w 9.5 yygodnia z lyzeczkowaniem kazal odczekac 2
        cykle.
        • gagat100 bylinka 25.03.04, 11:14
          No wlasnie nic o przyczynie?? podobno to byl wirus grypy (bylam chora) i ze
          nie musze robic dodatkowych badan, ale ja i tak zrobie podstawowe: cytomegalie,
          taxo.,rozyczke bo nie mialam, no i co jeszcze moge zrobic??
    • gagat100 prosze o potwierdzenie, PANI MONIKO !!!!! 26.03.04, 10:27
      prosze o potwierdzenie odpowiedzi BYLINKI oraz zaproponowanie jakie mam zrobic
      badania przed kolejna ciaza moj gin nie zalecil zadnych mowiac ze nie trzeba
      • ludekmily Re: prosze o potwierdzenie, PANI MONIKO !!!!! 26.03.04, 23:25
        moj lekarz prowadzacy mowil o pol roku, wszyscy lekarze w szpitalu tez, jezeli
        mialas lyzeczkowanie, to poczekaj na sygnaly od organizmu, jak dlugo bedziesz
        czekala na pierwsza menstruacje?, w jakim bedziesz ogolnym stanie zdrowia?,
        ja jem prenatal, ktory zaczelam w ciazy, tyle, ze co 3/4 dni, bo po co mi ta
        konska dawka zelaza, jak nie mam juz z kim sie nia dzielic...powodzenia
        • bylinka Re: prosze o potwierdzenie, PANI MONIKO !!!!! 28.03.04, 07:28
          Wiesz, mysle, ze sam wirus grypy nie spowodowalby poronienia, tak przynajmnije
          twierdza lekarz na bocianie, ale gdy mialas wysoka temperature utrzymujaca sie
          przez kilka dni, to to moglo byc przyczyna. Najczestsza przyczyna poronien to
          wady genetyczne zarodka, ktore sa sprawa przypadku, ale tego juz nie da sie
          wyjasnic. Co do innych infekcji, to Toxoplasma gondi rzadko, albo wcale nie
          powoduje poronien w I trymestrze.
          Mnie lekarz po poronieniu nie zalecil zadnych badan, po tych, ktore mialam
          zrobione na poczatku ciazy i kazal czekac 2 miesiace przed kolejnymi
          staraniami.Najlepiej porozmawiaj z wlasnym lekarzem.
    • gagat100 Re: Wynik Hisp. po obumarłej ciązy 28.03.04, 14:08
      No wlasnie chodzi o to ze ja NIE PORONILAM tylko mialam usunieta martwa ciaze a
      to zupelnie co innego, tak mi sie wydaje
      • bylinka Re: Wynik Hisp. po obumarłej ciązy 28.03.04, 19:12
        To co mialas to poronienie zatrzymane, gdyby nie USG i to, ze nie wykryto, ze
        ciaza obumarla, to poronilabys sama po paru tygodniach. Czesto kobiety przy
        poronieniach zatrzymanych decyduja sie na doczekanie do poronienia samoistnego,
        zeby uniknac lyzeczkowania, albo w przypadkach ciazy blizniaczej, jezeli jeden
        zarodek przestanie sie roziwjac i nie mozna robic lyzeczkowania zeby uratowac
        drugie dziecko. Ja tak zrobilam w jednej ciazy, ktora obumarla w 6 tygodniu,
        wykryto ze obumarla w 9, a ja poronilam sama w 12 i nie musialam byc
        lyzeczkowana.
        Organizm potrzebuje czasami troche czasu, zeby "zauwazyc" obumarla ciaze i sie
        jej pozbyc. Wiec to co mialas to bylo pronienie, tylko zatrzymane.
    • gagat100 Re: Wynik Hisp. po obumarłej ciązy 29.03.04, 11:14
      to co napisalas wydaje sie logiczne ale z drugiej strony plod najpierw obumarl
      wydaje mi sie ze jesli kobieta roni to oznacza ze organizm z jakiejs przyczyny
      nie tolerowal ciazy, piszesz ze ty czekalas do poronienia ale juz wczesniej
      wiedzialas ze plod obumarl wiec zgadzam sie z toba ze pozniej organizm chce
      wydalic cos martwego ale nieraz kobieta jest na usg wszystko jest ok a
      wieczorem roni! Moj lekarz wytlumaczyl mi ze wirus zaatakowal lozysko,
      pepowina i najpierw ono przestalo funkcjonowac i nie podawac dziecku tlenu i
      dlatego obumarlo. Dziwi mnie tylko to ze nie mam wskazanych zadnych badan
      klopocze sie z mysla ze moze to faktycznie nie byl wirus tylko cos z lozyskiem??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka