Dodaj do ulubionych

usg piersi-wynik

03.04.04, 19:17
Dzien dobry!
Od 3 miesiecy bardzo boli mnie piers. Bylam dzisiaj na usg, zeby sprawdzic co
sie dzieje. Lekarz wypisal mi wynik- m.in. "nieregularny rozklad tkanki
lacznej wloknistej i gruczolowej -zmiany o charakterze lagodnym
dysplastycznym. Nie stwierdzono obecnosci zmian ogniskowych." Robiac to usg,
tlumaczyl mi, ze nic strasznego sie tam nie dzieje, ale potem, kiedy
przyszlam do domu i wrzucilam na tym forum haslo "dysplazja", przeczytalam,
ze to "zmiany przednowotworowe"...wprawdzie w Waszych postach chodzilo o
wyniki cytologii, ale sie przestraszylam. Czy w takim razie mam w
piersiach "zmiany przednowotworowe"? co mam z tym zrobic? gdzie isc? jak
leczyc?
Obserwuj wątek
    • martini_very_bianco Re: usg piersi-wynik 03.04.04, 19:30
      Jeśli nie ma zmian "ogniskowych", to chyba rzeczywiście możesz spać spokojnie.
      Komórki rakowe lubią się zbierać w kupę, zgodnie z teorią, że w kupie raźniej,
      bo kupy nic nie ruszysmile)) - stąd na przykład guzy nowotworowe (wyjątki typu rak
      krwi itp). Jeśli bardzo Cię to niepokoi, najlepiej skonsultuj z innym
      lekarzem. Czy pan, który Ci to robił, to ginekolog? Czy po prostu pan od usgsmile?
      Możesz też zapytać na forum zdrowie, może tam Ci ktoś coś podpowie

16%VOL
      22%VAT
      • emka79 Re: usg piersi-wynik 03.04.04, 19:40
        Dziekuje za odpowiedz! smile Pan, ktory mi to robil, to nie gin, ale
        lekarz "chorob wewnetrznych"... smile Napewno skonsultuje z ginekologiem, bo sie
        wybieram, ale to dopiero za jakis czas... Mam nadzieje, ze to rzeczywiscie nic
        zlego, ale na razie myslalam, ze moze ktos mi powie cos wiecej na temat
        tych "zmian dysplastycznych", bo jednak troche sie przestraszylam... Moze Pani
        doktor cos poradzi?
        • martini_very_bianco Re: usg piersi-wynik 03.04.04, 20:03
          Pani Doktor nic nie poradzi, ponieważ dość rzadko się tu pojawiasad. jesteśmy
          zdane same na siebie...

16%VOL
          22%VAT
    • raniuszek Re: usg piersi-wynik 04.04.04, 13:30
      Hej smile W zeszlym roku dostalam na USG nastepujacy wynik: "piersi o utkaniu
      mieszanym z widoczna tk gruczolowa w obrebie ktorej stwierdza sie zmiany
      dysplastyczne. Podejrzanych zmian ogniskowych nie stwierdzam." A wiec tez
      zmiany dysplastyczne i tez bez zmian ogniskowych. Oczywiscie zaczelam sie
      dopytywac o te zmiany dysplastyczne. Uspokoil mnie, ze to nie znaczy, ze w tej
      chwili mam jakis stan przed - cokolwiek. Tlumaczyl mi - laikowi, ze to bardziej
      chodzi o to, ze piers nie ma jednolitej 'konsystencji', co na usg przejawia sie
      to tym, ze nie jest latwo znalezc na takim niejednorodnym tle jakies
      potencjalne guzki, stad tez kazal mi powtorzyc usg nie jak poprzednio - co
      roku, tylko za pol roku. I jeszcze raz powtorzyl, ze te czestsze kontrole to
      nie dlatego, ze cos zlego widzi i to bedziemy obserwowac, tylko dlatego, ze
      obraz nie jest wyrazny i nie chce przegapic czegos, co moze byc / moze sie
      pojawic, a nie jest wyraznie widoczne. Aha, to byl chirurg onkolog. Wiec mysle,
      ze nie mozna tego zlekcewazyc, chodze regularnie, nie chce czegokolwiek
      przegapic, ale mnie uspookil, ze nie ma zadnej paniki w tej chwili. Oczywiscie -
      mowie Ci tylko o moich wynikach / doswiadczeniach, NIE JESTEM LEKARZEM smile)
      Trzymaj sie i sie na zapas nie denerwuj
      • emka79 Re: usg piersi-wynik 04.04.04, 15:34
        Bardzo dziekuje za obszerna odpowiedz wink Uspokoilas mnie smile Mnie tez lekarz
        tlumaczyl, ze nie ma "jednolitej konsystencji", ale nie powiedzial nic wiecej,
        a pozniej, kiedy tutaj na forum przeczytalam o "zmianach dysplastycznych",
        troche sie przestraszylam... Postaram sie jednak nie panikowac i regularnie
        kontrolowac... Jeszcze raz bardzo Ci dziekuje i pozdrawiam smile
        • b2002 Re: usg piersi-wynik 04.04.04, 17:13
          Wiesz, ja sie troche zestresowalam jak o tych zmianach dysplastycznych
          uslyszalam, bo zawsze "zmiana to zmiana i trzeba sie bac", ale naprawde sie
          uspokoilam po tym co powiedzial. Natomiast dobrze, ze sobie do serca wzielas te
          regularne kontrole, bo on mnie na nie mocno uczulal. Przypominal tez o
          samokontroli piersi, bo mowi, ze nawet jak niczego nie ma, to wazne zeby sie
          przyzwyczaic do budowy swoich piersi, wtedy latwiej w razie czego sie zauwazy
          nieprawidlowosci. Aha, mam 32 lata, a na usg chodze regularnie tak od dwoch
          lat. A ty? Pozdrawiam, Basia
          • emka79 Re: usg piersi-wynik 05.04.04, 14:40
            Ja mam 24 lata. To bylo moje pierwsze usg, na ktore poszlam, poniewaz od 3
            miesiecy bardzo bolala mnie piers. Co do tych zmian jeszcze, to lekarz
            powiedzial mi, ze mam strukture "sera szwajcarskiego" i ze takie piersi sa
            bardzo trudne do badania palpacyjnego, ze lekarze ginekolodzy badajac taka
            piers przewaznie od razu cos "wymyslaja", poniewaz wyczuwaja tam rozne
            zgrubienia, i ze dobrze zrobilam przychodzac od razu na usg, bo przynajmniej od
            razu widac od czego te zgrubienia pochodza. Powiedzial tez, ze samemu trudno
            taka piers kontrolowac. Ale nie dopytalam i nie wiem czy taka budowa daje
            jakies wieksze ryzyko wystapienia czegos w przyszlosci?
            W kazdym razie jak spytalam dlaczego ten bol pojawil sie nagle jakies 3
            miesiace temu, odpowiedzial, ze jestem mloda i to hormony tak dzialaja i boli
            kiedy zmienia sie ich poziom. Ze takie piersi w ogole bardziej reaguja na
            zmiany, sa bardziej wrazliwe, drazliwe. Mniej wiecej tyle uslyszalam w
            gabinecie. Acha, jeszcze, ze lekarze lecza te objawy -ze podaje sie chyba
            mastodynon (?).
            Pozdrawiam Cie bardzo serdecznie
            M.
        • raniuszek Re: usg piersi-wynik 04.04.04, 17:14
          Ups, uzylam starego nicka, pozdrawiam jeszcze raz, basia
    • monika.antepowicz Re: usg piersi-wynik 06.04.04, 11:16
      dysplastyczne utkanie piersi nie ma nic wspólnego z nowotworami- raczej z
      zabuzreniami hormonalnymi-proponująe castagnus lub mastsoidynon i badania
      określajace poziom prolaktyny we krwi
      • emka79 Re: usg piersi-wynik 06.04.04, 12:29
        Bardzo dziekuje Pani doktor za odpowiedz. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się