IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.10, 18:56
Czy można stwierdzić chorobę po takich objawach:
na usg stwierdzona wielotorbielowatość
badzo nieregularne cykle a właściwie ich brak
bez przyjmowania duphastonu właściwie chyba by nie było krwawienia
nadmierne owłosienie ciała (testosteron w normie)
cienkie włosy, problemy z tłustą cerą
otyłość, bardzo ciężkie utrzymanie stałej wagi

bardzo proszę o odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • mewa000 Re: PCOS 10.12.10, 11:48
      W zasadzie to można, wystarczy że masz jajniki typowe jak przy PCO i nieregularne cykle
      • Gość: Agnieszka Re: PCOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.10, 15:57
        ... niestety mam takie jajniki
        okres u mnie moze nie wystapic nawet przez dwa miesiące później biore leki na jego wywołanie.
        w dodatku w 3 tyg zrobiła mi się ok. 5cm torbiel....
        jestem załamana!
    • ps278164 Re: PCOS 11.12.10, 15:39
      też mam takie objawy nieregularny okres na usg widać Łańcuszek pęcherzyków a raczej są to cysty sad przetŁuszczająca się skóra,owŁosienie ciaŁa,testosteron w normnie,wszystko wskazuje na pcos a jednak ginekolog mówi że to nie jest taki oczywiste ponieważ prolaktyna troche podwyższona i ona podobno może dawać taki obraz jajników
    • julimama79 Re: PCOS 12.12.10, 14:32
      Tak te objawy wskazują na PCOS, jednak to nie wyrok! Doleglowości związane z tym zespołem normalnie się leczy, tak samo jak i inepłodność która często jest wynikiem PCOS.Tak więc głowa do góry.
    • nurolek Re: PCOS 12.12.10, 20:16
      Można, ale trzeba być zrobić dokładne hormony - mówisz testosteron ok, a jak FSH, LH, prolaktyna, estrogeny, progestreon?
      Miałam stwierdzone PCO, właśnie przede wszystkim po hormonach (różnica w FSH i LH, wysoki testosteron, zero progesteronu) pęcherzykowatych jajnikach, makabrycznie nieregulowanych okresach, trądziku, nadmiernym owłosieniu tam gdzie nie powinno np brodawki piersi, broda.
      I powiem Ci jedno, po roku leczenia PCO, decyduje się na ciąże, zanim zaczęłam całą procedurę chodzenia na obserwacje pęcherzyka, czy owulacja jest itd - bach! zaszłam w ciąże, donosiłam wbrew opinii, że poronię, bo progesteron zawsze niski był (nawet przenosiłamwink urodziłam 4 kilogramowego chłopa, zdrowego jak koń!
      Także PCO to nie wyrok, ale warto go leczyć, bo z tych nagromadzonych pęcherzyków mogą powstać torbiele, cysty itd.
      • mewa000 Re: PCOS 13.12.10, 11:16
        Agnieszka nie ma sie co załamywać. Ja też mam PCO i jak widać, 16-miesięcznego synka. Co prawda staraliśmy sie o niego ponad 1,5 roku, ale się udało smile
        • Gość: Agnieszka Re: PCOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.10, 15:14
          mój okres w tym miesiacu wygladał tak:
          dostałam popołudniu jednego dnia, później przez cały dzień miałam i następnego dnia po południu już go nie było .... dziś czyli 4 dnia mam śluz zabarwiony krwią.
          Zwykle okres u mnie trwał jakieś 10 dni... a tu właściwie 48h uncertain
          Kochalismy się 2 dni prze okresem... i chyba durna jestem że mogło nam sie udać...
          w dodatku dziwi mnie to że boli mnie jajnik. zwykle po @ przestawał.
          myślicie że jest sens robić test?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka