Dodaj do ulubionych

torbiel czekoladowa

20.01.11, 14:36
mam pytanie dotyczce torbieli na jajniku. 5-ego stycznia mialam robione usg dopochwowe w mojej gin i wszystko bylo niby w porzadku (11 dzien cyklu). to byla wizyta kontrolna, ale tez zglosilam sie miedzy innymi z problemem bolesnych miesiaczek. ostatnie trzy byly po prostu nie do wytrzymania i chcialam zobaczyc czy nic zlego sie nie dzieje. usg wyszlo dobrze, pani doktor przepisala mi luteine na 3 cykle, powiedziala ze rewelacji moze nie bedzie ale powinna pomoc na te moja bolesnosc...
a 18 stycznia robilam usg jamy brzusznej i pan doktor zauwazyl torbiel na jajniku (chyba czekoladowa, nie byl pewnien). i to calkiem niezlych rozmiarow, ok 6cm.
czy to mozliwe ze 5tego stycznia jej nie bylo a 18ego byla juz taka wielka? jestem akurat przed miesiaczka wiec zaraz po okresie zglosze sie do ginekologa zeby to sprawdzic, ale juz nie bede szla do tej mojej gin, tylko poszukam kogos innego bo mam co do niej watpliwisci...
co radzicie?
Obserwuj wątek
    • geri161281 Re: torbiel czekoladowa 20.01.11, 18:39
      Witaj. Ja miałam podobne objawy bolesne miesiączki, ból podczas współżycia, po wizycie u Ginekologa okazało się że to torbiel 5 cm na prawym jajniku, po lekach które miałam stosować przez 2 tyg nie zmniejszyła się a jeszcze powiększyła, a więc z obawy o pęknięcie tobieli poszłam za 2 dni pod "nóż" do szpitala. Usunięto torbiel ale niestety prawie z całym jajnikiem, żałuje teraz ,że nie poszłam wcześniej do lekarza można by wtedy usunąć torbiel metodą laparoskopii, a i oszczędzić jajnik. torbiele czekoladowe tworzą się przeważnie przy chorobie zwanej Endometriozą, no i niestety mam też to "dziadostwo", które powoduje niepłodność, problemy z jajściem w ciążę, ale to już temat do innej rozmowy. Ale wszystko zaczęło się od tej nieszczęsnej torbieli, a walka trwa do dzisiaj, więc nie radzę bagatelizować problemu, tylko znalęźć dobrego fachowcę który zajmnie się profesjonalnie Tobą, od tego zależy twoje zdrowie i przyszłość...pozrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka