Dodaj do ulubionych

plamienia- badanie

IP: *.dynamic.chello.pl 01.02.11, 20:16
Wybieram się do ginekologa w związku z bardzo długimi plamieniami i brakiem miesiączki. Od zawsze miałam długie i nieregularne cykle, czasami występowało kilkudniowe plamienie (moim zdaniem okołoowulacyjne, zdaniem ginekologa chyba też bo w ogóle się nim nie przejął) ale teraz jestem już bardzo zaniepokojona sytuacją. I w związku z tym mam pytanie - w jaki sposób prawdopodobnie zbada mnie lekarz? Jestem bardzo zdenerwowana tą sytuacją i boję się że badanie będzie bolesne lub bardzo inwazyjne. Współżyłam do tej pory tylko 2 razy, boję się że będąc jeszcze "wąska" będę odczuwać ból. Raz byłam badana wziernikiem- koszmar.
Obserwuj wątek
    • mewa000 Re: plamienia- badanie 01.02.11, 21:39
      Lekarz na pewno zbada Cię ginekologicznie-właśnie przez wziernik. Podczas badania nie denerwuj się, wiem po sobie że jak się denerwowałam to bolało.
      Być może zrobi też usg-albo przez powłoki brzuszne albo dopochwowe.
      W związku z tymi plamieniami powinien zlecić Ci wykonanie badań hormonów, takie plamienia mogą świadczyć o niedomodze lutealnej.
      I nie martw się, że współżyłaś dopiero 2 razy i przez to będzie bardziej bolało-ja chodziłam do ginekologa od 12 r.ż. i w odczuciach w badaniu nie ma różnicy
    • lidek0 Re: plamienia- badanie 02.02.11, 07:59
      To jak odczuwasz badanie zależy od delikatności lekarza a nie od tego ile razy współżyłaś. Dobrze, że idziesz do lekarza, powinien zlecić usg i badania hormonalne.
    • aaaniula Re: plamienia- badanie 02.02.11, 08:07
      nie bój się. To podstawa. Im będziesz bardziej spięta- tym mniej przyjemne będzie badanie. Ja jestem zdania, że badanie ginekologiczne nie boli. Tak jak u dentysty może Cię wgnieść w fotel, tak podczas standardowego badania ginekologicznego to nie ma miejsca. Może nie jest to przyjemne, czasem czujesz dyskomfort, ale da się przetrwać. Głowa do góry smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka