Dodaj do ulubionych

Co zrobić?

24.04.04, 19:36
Biorę tabletki Triquilar, dziś mam 5 dzień okresu i kończy się 7-dniowa przerwa między jednym opakowaniem a drugim. Dziś powinnam zacząć następne opakowanie, jednak z pewnych przyczyn jest to niemożlwie. Miałam dziś zbliżenie z moim partnerem i obawiam się, że z racji tego, że dziś nie rozpocznę prawdidłowo opakowania mogę zajść w ciążę. Czy jest to możliwe? Co się stanie jeśli zaczęłabym jutro to opakowanie?
Prosze bardzo o szybką odp.
Obserwuj wątek
    • the_kami Re: Co zrobić? 24.04.04, 19:55
      Coś mi się obiło o uszy: w Twoich drogach rodnych w tej chwili znajdują się
      plemniki, gotowe do zapłodnienia. Przedłużanie przerwy powyżej 7 dni to jedna z
      najczęstszych przyczyn 'pigułkowych' ciąż. Jeśli nie weźmiesz dziś pigułki może
      się zdarzyć, że wystąpi owulacja. A na jajeczko czekają już plemniki. Czyli
      prawdopodobieństwo ciąży istnieje.
      • tapati Re: Co zrobić? 24.04.04, 20:00
        Tak, ale jeśli jutro wezma tabletką, czy wtedy jest to też możliwe, aby zajść?
        • the_kami Re: Co zrobić? 24.04.04, 20:15
          tapati napisała:

> Tak, ale jeśli jutro wezma tabletką, czy wtedy jest to też możliwe, aby zajść?

Sądzę, że tak. Nie umiem się wypowiedzieć na temat wysokości
          prawdopodobieństwa, ale teoretycznie owulacja może wystąpić przed połknięciem
          tabletki. To dlatego tak silny nacisk jest kładziony na to, żeby przestrzegać
          długości przerwy - już opóźnienie rzędu jednego dnia może skutkować
          jajeczkowaniem.
          Naprawdę nie uda Ci się wyprosić jednego opakowania tabletek u jakiejś
          litościwej aptekarki w nocnej aptece?!
    • lilith76 Re: Co zrobić? 25.04.04, 12:34
      przerwy 7 dniowej nie można przedłużać, bo już ósmego dnia może zacząć szybko rosnąć pęcherzyk Graffa. często kobietom, które mają trudności z zajściem w ciąże doradza się jeden cykl pigułek, bo zaraz potem jajniki pracują jeszcze bardziej ochoczo.
      z drugiej strony, przy dłuższym braniu pigułek, niektóre kobiety długo czekają na cykl owulacyjny.
      sama zadecyduj, na własną odpowiedzialność, której opcji się trzymać.
      masz 72 godziny po stosunku na zażycie Postinoru.
    • monika.antepowicz Re: Co zrobić? 25.04.04, 13:18
      nie wolno przedłużac przerwy między opakowaniami- jeśli nie uda sie dziś
      rozpoczać nowego opakowania, to lepiej zastsować postinor i przez pierwsze 10
      dni przyjmowania nowego opakowania triquilaru dodatkowo się zabezpieczyć
    • tapati Re: Co zrobić? 25.04.04, 18:26
      Mam więc zacząć nowe opakowanie z jednym dniem opóźnienia, czy lepiej wcale go nie zaczynać? Postinor będę mogła zdobyć dopiero jutro, czy wpływa on na skuteczność tabletek antykoncepcyjnych?
      • monika.antepowicz Re: Co zrobić? 25.04.04, 22:53
        miałąm na myśli by zaczać opakowanie z opóźnieniem i zazyć postinor- nie wpływa
        na skuytecznosc pigułek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka