Dodaj do ulubionych

angina ropna-proszę o radę

13.03.11, 12:32
w środę byłam u lekarza-stwierdził anginę,dostałam Sumamed.
w czwartek wywaliło mi potężne ropnie,ból gardła ogromny,gorączka,bóle mięśni-wiadomo..
w piątek zero poprawy i z racji kłopotów ze swobodnym oddychaniem w nocy pojechałam na pogotowie.gardło oczywiście zawalone ropą,opuchnięte-no dramat.
na IP dostałam Augmentin 1g dwa razy/dobę.
poprawa była niemal natychmiastowa.
dziś jest niedziela,gardło boli mnie odrobinę-czuję je po prostu,gorączki brak,trochę boli mnie szyja po lewej stronie,samopoczucie dobre.
i mam dylemat-czy w poniedziałek iść na kontrolę czy też normalnie pomaszerować do pracy?
tak szczerze to nie wiem-pierwszy raz w życiu miałam anginę ropną,wiem,że powinno się wyleżeć itd. ale czuję się naprawdę nieźle.
poradźcie mi co robić.
Obserwuj wątek
    • Gość: kasia Re: angina ropna-proszę o radę IP: *.jjs-isp.pl 13.03.11, 13:31
      Jezeli chcesz ponownie zachorowac to mozesz smialo isc. Organizm jest dostatecznie oslabiony. Ale rozsadek nakazuje, posiedziec w domu.
      • kasiak37 Re: angina ropna-proszę o radę 13.03.11, 13:45
        kontrola.
    • aaaniula Re: angina ropna-proszę o radę 13.03.11, 13:58
      koniecznie kontrola. Angina daje paskudne powikłania. Lepiej więc odleżeć do całkowitego wyzdrowienia.
    • lidek0 Re: angina ropna-proszę o radę 13.03.11, 14:05
      Powikłaniem po anginie, nawet tej leczonej może być zapalenie stawów. Lekarz powinien wyraźnie kazać siedzieć w domu i leczyć do końca, ja leczyłam 10 dni a i tak dostałam zapalenia stawu rzuchwowego a potem zapalenia ucha.
      • lukrecja34 Re: angina ropna-proszę o radę 13.03.11, 15:08
        dzięki za odpowiedzi i rady smile
        znaczy jutro maszeruję ale do lekarza
    • Gość: Wiosna Re: angina ropna-proszę o radę IP: *.radom.vectranet.pl 14.03.11, 20:11
      Ja po takiej anginie od 5 lat mam chore serce , a wcześniej miałam zapalenie kości, jestem po dwóch operacjach serca, lepiej to porządnie wylecz , bo powikłania są straszne.
      • lukrecja34 Re: angina ropna-proszę o radę 14.03.11, 21:19
        byłam dziś na kontroli,gardło czyste,dostałam zwolnienie jeszcze na 3 dni
        pozdr.smile
        • anula_c Re: angina ropna-proszę o radę 24.03.11, 20:23
          Tez mam angine ropną... ale u mnie raczej pod ropa sa migdalki - goraczki nie mam, normalnie chodze do pracy.
          • lidek0 Re: angina ropna-proszę o radę 24.03.11, 21:23
            Akurat to nie jest powód do chwalenia się, łatwo możesz dostać zapalenia stawów, ale to Twoje zdrowie.
    • Gość: tela Re: angina ropna-proszę o radę IP: *.dip.t-dialin.net 25.03.11, 00:15
      "w piątek zero poprawy i z racji kłopotów ze swobodnym oddychaniem w nocy pojechałam na pogotowie.gardło oczywiście zawalone ropą,opuchnięte-no dramat."

Skoro tyle bylo ropy, to znaczy, ze pilas gorace i cieple napoje, inaczej przyjmujac leki i jedzac lody oraz pijac zimne napoje bylaby poprawa. Moja corka zawsze sie cieszyla (no 2 razy), ze to ta choroba na ktora lekarz zapisuje lody. Raz nawet lezala w szpitalu i pielgniarki co chwile dawaly jej lody. Zmniejsza opuchlizne i nie powoduje wzrostu ropy.
      • lukrecja34 Re: angina ropna-proszę o radę 25.03.11, 07:48
        wręcz przeciwnie-piłam właściwie tylko wodę mineralną
        a co do lodów-mnie lekarz mówił,że lody są dobre i skuteczne w momencie wylęgania choroby,jak tylko poczuje się ból gardła.w trakcie choroby,jak już ropa jest lody nie pomogą.i tego się trzymam całe życie -na razie pomaga
    • Gość: gosia Re: angina ropna-proszę o radę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.12, 03:58
      Witam,

w poniedziałek przyjechała do mnie Pani doktor. Stwierdziła ropną anginę, powiększone wężły chłonne, w dodatku zaczęły mi dalej rosnąć (były już wyrżnięte) 2 zęby mądrości.
      Dostałam augumentin. 2 razy dziennie po jednej tabletce. Wzięłam już w sumie 4 i nic. Dalej mną -dosłownie- telepie (temperatura waha się od 37 do 38,5), gardło przy przełykaniu boli tak, że nawet spać nie mogę. Co 8 godzin biorę 10ml ibufeniku, czy czegoś takiego, ale przestaje działać już po około 5-ciu godzinach.

W dodatku wczoraj (wtorek) zauważyłam, że mam na dziąsłach i pod językiem białę krosty- nie wiem, czy to ropa, czy to grzyb?

Martwi mnie, że antybiotyk zdaje się nie działać, bo Pani doktor mówiła, że poprawę poczuję po około 16 godzinach od przyjęcia pierwszej dawki...

Zastanawiam się, czy to też nie zasługa zębów, ale czuję się tak źle że o wyjściu z domu nawet nie ma mowy.

Dodam, że niedawno przeszłam płatowe zapalenie płuc i a dwa miesiące wcześniej ostre zapalenie gardła, zatok i ucha środkowego. Za każdym razem brałam antybiotyk, ale nie augumentin.

POMOCY!
      • Gość: GOSIA Re: angina ropna-proszę o radę POMOCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.12, 09:58
        UP
        • Gość: Ala Re: angina ropna-proszę o radę- mi pomógł cynk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.12, 20:27
          Ja wyleczyłam przez przypadek. Od nie pamietnych czasów miałam ropę na migdałach. I to nie tylko w zimie, ale właściwie cały czas. Robiły sie takie wielkie grudy o wstrętnym zapachu. Zaczęłam brać cynk organiczny na poprawę trądzikowatej skóry, i okazało się że gdzieś po miesiącu stosowania zauważyłam że migdały zrobiły się czyste. Już mnie nie bolą, chociaż ostatnio byłam dość mocno przeziębiona to nawet mnie gardło nie bolało, tylko same zatoki mi zapchało. Polecam serdecznie, jeśli komuś przez to pomogę, będę bardzo szczęśliwa.
    • Gość: emka Re: angina ropna-proszę o radę IP: *.adsl.inetia.pl 02.03.12, 09:08
      No to skoro wiesz,że powinnaś to wyleżeć to lepiej wyleż- mimo, że czujesz się lepiej- zanim maszerować do pracy bo nie wyleczona angina to prawdopodobne powikłania po niej, które mogą odbić się nawet na mięśniu sercowym w przyszłości. Zdrowie ważniejsze niż praca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka