Dodaj do ulubionych

sarkoidoza

26.04.11, 20:54
zetknął się ktoś może z tą chorobą?
Mojego męża diagnozują od stycznia, miał prześwietlenia, tomograf, 2bronchoskopie no i teraz wylądował znowu w szpitalu ma mieć biopsję płuca...
Nie wiem co myśleć, strasznie się martwię, siedzę z małym synkiem w domu i płakać mi się chce... Nie wiem czy uda im się w końcu coś stwierdzić, bo jakoś się lekarzom nie spieszy...
Dzisiaj przyjęty i nic, ani podstawowych badań, ani inf kiedy zabieg, normalna załamka sad((
Obserwuj wątek
    • pamela788 Re: sarkoidoza 26.04.11, 21:01
      Nie powiedza kiedy zabieg do poki nie bedzie wyniku biopsji.
    • mama_duzych_dzieci Re: sarkoidoza 26.04.11, 21:03
      Mój mąż ma zdiagnozowana sarkoidozę 15 lat temu ( umiejscowiona w płucach) Ma się dobrze, musi ściśle stosować się do zaleceń lekarza i być na sterydach. Głowa do góry to nie jest koniec świata.
    • ally Re: sarkoidoza 26.04.11, 21:04
      Znajoma miała - wykryte przypadkiem, a po dwóch latach zwłóknienia w płucach same zniknęły.

Zrobili jej wszystkie te badania diagnostyczne w trakcie tygodniowego pobytu w szpitalu - Twój mąż ma chyba pecha.

W każdym razie istnieje wiele poważniejszych chorób, także bez paniki.
      • izabelka55 Re: sarkoidoza 26.04.11, 21:16
        Dzięki, niby wiem że to nie jest strasznie groźne, ale tak trudno to zdiagnozować, że już mi sił brak...
        To wszystko za długo trwa, nie jest powiedziane, że to sarkoidoza tylko jest takie podejrzenie. Wyniki badań się wykluczają, on czuje się dobrze problemem są zmiany na płucach wykryte przypadkowo podczas badań kontrolnych.
        W szpitalu na tygodniowym pobycie był i nic nie stwierdzili, miał pełno badań robionych...
        A biopsja to ten zabieg, bo ma mieć robioną otwartą biopsję płuc, bo z bronchoskopii nie udało się stwierdzić czy to sarkoidoza...
    • iw1978 Re: sarkoidoza 26.04.11, 21:14
      Zetknął. Skontaktuj się ze mną na gazetowego maila to podam więcej szczegółów.
      I głowa do góry. Sarkoidoza umiejscowiona w płucach potrafi się pięknie wycofać, nawet bez leczenia.
      • neta_m Re: sarkoidoza 27.04.11, 09:17
        Spokojnie
        Dużo informacji na specjalnym forum www.sarkoidoza.mojeforum.net
        Zapraszam
      • Gość: Andżelika Re: sarkoidoza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.13, 08:03
        Witam mam nazywam się Andzelika.Moja mama ma 63 lata 2 miesiace temu miała grype,troszke zlekcewazyła,dopiero po paru dniach poszla do lekarza.Dostała antybiotyki.Po antybiotykach zaczeła czuc się żle ból pod łopatkami,ból kręgosłupa bardzo duza duszność a przy tym świszczacy oddech.Zrobiła zdjęcia klatki okazało się ze ma guza płuca prawego.Miała robiony wycinek wyszło ze komurek rakowych nie stwierdzono tylko ze jest plyn i do tego ma powiekszone węzły śródpiersia.U nastepnego lekarza dostała 2 antybiotyki poniewaz ma bardzo poważny stan zapalny i do tego zaczatek zapalenia pluc.W czoraj bylismy na konsultacji u onkologa przeczytal tylko kartke i powiedzial ze on nie wie co to jest popdejrzewa chloniaka.Pulmonolog tez powiedzial ze nie wyklucza chloniaka ale tez nie wie co to jest.Ja osobiscie podejżewam ze to moze byc sarkoidoza lub cos zwiazane z niewyleczona choroba.(zdjęcia wykazały jakiegos guza na plucu)Prosze o pomoc!smile(zastanawiam sie czy nie pojechac z mama do warszawy do szpitala)my mieszkamy w bieszczadach bo u nas tutejsi lekarze to..........szkoda opowiadacsad bardzo prosze o jakas konsultacje dziekuje z góry i pozdrawiam
    • hanyszka Re: sarkoidoza 27.04.11, 12:15
      Mój Eks zapadł. Przeszedł i tomograf, i bronchoskopię, ale diagnozę OIMW potwierdzić może na 100% tylko biopsja płuc (będzie miał zabieg na początku maja). Praktykuje się także pobieranie tkanki z węzłów chłonnych, ale podobno nie jest za bardzo wiarygodny wynik.
      Tak jak wcześniej napisano - spokojnie. Etiologia tej choroby jest wciąż nieznana, ale jednoczesnie potrafi się ona sama cofnąć i jak przyszła, tak może sobie pójść precz.

----------
      Vimes wędrował smętnie po zatłoczonych ulicach, czując się jak jedyna marynowana cebulka w sałatce owocowej.
    • evee1 Re: sarkoidoza 27.04.11, 13:24
      Moj kuzyb byl na to chory. Choroba umiejscowila mu sie w plucach, sercu i mozgu. Nie znam szczegolow co do diagnostyki. Wiem tylko, ze bral sterydy przez dwa lata i choroba powoli sie cofnela. Teraz jest OK i ogolnie nic mu nie dolega, chociaz troche bardziej sie meczy (moze to tez kwestia wieku wink).
      • izabelka55 Re: sarkoidoza 27.04.11, 20:57
        Dzięki wink tak naprawdę to chyba nie sama choroba mnie przeraża, bo poczytałam i wiem że nie jest tak źle, ale to, że diagnoza trwa tak długo...
        Na biopsję miał się stawić 26.04 no i 2 dni przesiedział w szpitalu i nic...
        wczoraj przyjęty i pozostawiony sam sobie (strata czasu), dzisiaj pobrali mu krew i dalej nic... nie wiadomo czy zrobią mu biopsję w tym tygodniu, czy wyjdzie na długi weekend do domu, a my tu siedzimy z synkiem i tęsknimy... nawet nie mam za bardzo jak do szpitala jeździć, bo nikogo bliskiego tu gdzie mieszkam nie mam, a z dzieckiem do szpitala się nie wybiorę... Stresuje mnie sama sytuacja.
    • anita93 Re: sarkoidoza 06.05.23, 13:15
      Witam, wiem jak można pomóc Pani mężowi. Proszę o kontakt.
    • anita93 Re: sarkoidoza 06.05.23, 13:18
      Proszę się odezwać na mojego email. Sterydy to nie jest wyjście.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka