Dodaj do ulubionych

kp i choroby autoimmunologiczne

IP: *.systemia.pl 06.08.14, 11:59
Witajcie,
karmię głównie piersią 8 mc. Niedawno przechodziłam rumień guzowaty, a dodatkowo po RTG klatki stwierdzono sarkoidozę płucną I st. Rumień minął szybko, a to cholerstwo w węzłach chłonnych płuc nie daje żadnych objawów. Czuje się normalnie, poza tym, że do niesypiania już się przyzwyczaiłam. Niestety jest to dość dziwna choroba autoimmunologiczna o nieznanej przyczynie.Po wykluczeniu zewnętrznych czynników zapalnych pozostaje chyba tylko stres. Chciałabym karmić jak najdłużej, jednak może byłoby lepiej odstawić i przejść na mm. Nie mam pojęcia czy to coś da? Czy mój organizm się zacznie regenerować? Z drugiej strony już nie czuję się taka wyczerpana, włosy przestały mi wypadać i nie chudnę, morfologia w porządku - nie to co na początku KP. Czy ktoś miał jakieś doświadczenia z tego typu chorobami? Choćby RZS? Niestety lekarze odnośnie KP mają zero wiedzy. Powszechnie sądzi się, że KP chroni przed rakiem itp itd. Może w niektóryvh przypadkach szkodzi? Są jakieś dane na ten temat? Nie chodzi o to, że niewskazane podczas pewnych chorób i leczenia, ale czy może powodować choroby? echh
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • fizmedka Re: kp i choroby autoimmunologiczne 06.08.14, 15:23
      Raczej watpie zeby kp wywolalo sarkoidoze. To paskudzwo bardzi dlugo moze byc bezobjawowe i prawdopodobnie cierpialad na nie juz w ciazy. W teakcie ciazy bylo pewnie lepie bo ogolnie wtedy zazwyczaj choroby autoimm sie wyciszaja by po porodzie zaatakowac ze zdwojona sila bo organizm zmeczony po ciazy i pologu. Czym Ci lecza sarko? Dostajesz metypred czy endoksan?
      Jesli jak piszesz czujesz sie lepiej i lubisz karmic to zostalabym przy tym... Ale oczywiscie decyzja nalezy do Ciebie.
      Pozdrawiam i duzo zdrowka zycze;)
      • Gość: madam Re: kp i choroby autoimmunologiczne IP: *.systemia.pl 06.08.14, 16:59
        Fizmedka dzięki. Na 99% zachorowałam podczas KP 2 mies temu - dopadł mnie zespół Lofgrena, komicznie to zabrzmi, ale mimo tragicznie spuchniętych stóp to właśnie płuca były zaatakowane. Wcześniej regularnie robiłam badania okresowe i zawsze wszystko ok, a podczas ciąży to już idealnie. Objawem ostrej sarkoidozy płucnej jest właśnie ten zespół, całe szczęście rokowania są pomyślne. Płuc nie leczę, tego się nie leczy w takim stadium. Metypred brałam na nogi, po tygodniu przeszło, rzecz jasna musiałam redukować dawkę przez miesiąc.
        Chętnie pokarmię dalej, no ale jeśli to osłabia i zmniejsza szansę na wyleczenie to nie. Z drugiej strony sama opieka nad dzieckiem to ogromny stres, praktycznie jestem sama, mąż raczej tylko w weekendy, babcie daleko.
        • fizmedka Re: kp i choroby autoimmunologiczne 06.08.14, 19:20
          Lekarzem nie jestem ale spora czesc zycia spedzilam na klinicznym oddziale chorob pluc i lezalam z kilkoma osobami z sarkoidoza. U kazdej lekarze stwierdzali ze pojawial sie tzw gwaltowny rzut choroby, mimo to twierdzili ze choroba na pewno rozwilala sie wczesniej ( a niekoniecznie dawala objawy). Choroby immunologiczne sa naprawde wredne.
          Z tego co piszesz przelom nadszedl podczas kp ale nie piszesz jak dlugo juz karmisz? Mozliwe ze moja teza o ataku tuz po pologu kiedy to poziom przeciwcial u osoby zdrowej wraca do normy a u osob z choroba immunologiczna wzrasta diamteralnie. Dziewczyny z Hashimoto powiedza Ci ze zazwyczaj wtedy atakowala ich po porodzie...
          Nie mam na to rzadnych dowodow ale wyciagam wnioski na podstawie obserwacji znajomych, ktorzy choruja na autoagresje.

Sprobuje poszukac jakiejs literatury na ten temat, bo obawiam sie ze lekarz to zbedzie Cie stwierdzeniem zeby odstawic.

• Gość: madam Re: kp i choroby autoimmunologiczne IP: *.systemia.pl 06.08.14, 22:28
            Ciekawe, no nic, tak czy inaczej lekarzom nie bardzo ufam (zaliczyłam 6, 2 pulmo, 2 reumato i inn), jeden tylko uwzględnił, że karmię - reszta zdziwiona i wręcz zdegustowana. Doktorzy są zdania, że nie ma się co bawić w karmienie i tyle. Karmię ponad 8 miesięcy. Nie jestem też młoda i biologicznie już na mniejszych obrotach. Literaturę znalazłam, ale informacji o wpływie kp na przebieg choroby nie, dlatego interesują mnie doświadczenia innych z podobnymi chorobami, gdyż mechanizm jest taki sam.
            • rulsanka Re: kp i choroby autoimmunologiczne 07.08.14, 09:58
              Koniecznie zbadaj sobie poziom D3, czytałam teorie, że przy niedoborach jest większe ryzyko chorób autoimmunologicznych.
              Jeśli chodzi o kp, to spotkałam się z teorią, że zmniejsza ryzyko rzs.
    • malwina.okrzesik Re: kp i choroby autoimmunologiczne 14.08.14, 15:03
      nie znam przebadanego naukowo negatywnego wpływu Pani choroby na kp
      to czy dalej karmić czy nie to decyzja bardziej osobista- zależy od Pani samopoczucia , wyników badań i poczucia czym dla Pani jest kp. Czy odbiera je Pani jako obciążenie czy wręcz przeciwnie- jako dobry czas spędzony z dzieckiem?
      Zawsze też warto rozważać ew. zmniejszenie ilości karmień, gdy mama jest osłabiona, bo dla malucha w tym wieku mleko mamy jest ważnym składnikiem jadłospisu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka