Dodaj do ulubionych

podejrzany wynik his-pat

06.06.11, 23:08
Po Waszych stopkach widzę, że generalnie wszystko OK i cieszę się bardzo, bo to napawa optymizmem. W piątek 3.06 odebrałam swój: mięśniak gładkokomórkowy - Ok, ale jeden ma inny opis "mięśniak gładkokomórkowy o dziwacznych jądrach MI <5/10 HPF" z adnotacją ordynatora o konsultacji na oddziale onkologicznym. Byłam z tym dzisiaj u mojego gina, stwierdził, że dla pewności warto ten wynik skonsultować, ale jego zdaniem nie ma dużego zagrożenia, żeby to było złośliwe, bo byłaby informacja o mięsaku a nie mięśniaku i bezpośrednia sugestia od histopatologa.
W każdym bądź razie informuję Was, drogie Kobietki, że czeka mnie jeszcze taka przygoda i będę się tu rozpisywać na bieżąco, coby się dzielić zdobytą wiedzą i doświadczeniami z służbą zdrowia.
A może któraś z Was miała taką sytuację? Byłoby mi raźniej smile)
Obserwuj wątek
    • haneczka-1 Re: podejrzany wynik his-pat 07.06.11, 12:55
      edi_thael jak to dobrze,ze zdecydowalas sie na operacje.Wycieli Ci to dziadostwo i miejmy nadzieje,ze na tym sie skonczy.Nawet nie zdajemy sobie sprawy co w sobie nosimy.Twoja historia przyprawila mnie o gesia skorke.Musze jak najszybciej pojs do lekarza.
      Edi,nie martw sie bedzie dobrze,musi byc dobrze.Trzymam kciuki.
      • edi_thael Re: podejrzany wynik his-pat 08.06.11, 12:15
        No, to działam jako ostrzeżenie smile
        Jutro jadę do poradni onkologicznej na konsultacje i zobaczymy, co dalej. Wynik nie jest jednoznaczny a ja silnie wizualizuję pozytywne zakończenie.
        • eli-50 Re: podejrzany wynik his-pat 08.06.11, 14:48
          Edi musi być dobrze !!! Oczywiście, że tylko pozytywne zakończenie musi być. U mnie były bardzo podejrzane mięśniaki i okazało się, że jest ok. Trzymaj się kiss
        • olikkk Re: podejrzany wynik his-pat 08.06.11, 18:55
          Edi_thael bardzo mi się podoba to co napisałaś silnie wizualizuję pozytywne zakończenie i tak trzymaj a wszystko będzie dobrze, czego Ci życzę z całego serducha kiss
        • fgosia65 Re: podejrzany wynik his-pat 08.06.11, 21:17
          Edi https://www.bibliotekazpszio.republika.pl/buziak.gif

https://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRnr0bCjXafNlAfDmDUei4sBOGFL4nI2oNYmmfwZZKYnwv16QFJ aby Twoja wizualizacja stała się rzeczywistością .
          • musam Re: podejrzany wynik his-pat 08.06.11, 22:34
            Ja rowniez pozdrawiam. Na pewno bedzie dobrze.
            Trzymaj sie wink
            • beaplus Re: podejrzany wynik his-pat 09.06.11, 07:45
              Edi będzie ok, a to

https://www.gadudodatki.pl/uploads/produkty/galerie/c6/c61ceb4f92b5d186aaef60e23c82163a0e8faf47.gif
              • edi_thael Re: podejrzany wynik his-pat 09.06.11, 15:24
                Dzięki, że tu jesteście smile
                Byłam dzisiaj w poradni onk. - półgodzinny wywiad, w którym pytanie "czy jest pani w ciąży" bardzo mnie rozbawiło. Potem długa kolejka do onko-gina i skierowanie do punktu badań hispat, żebym dostarczyła materiały, które zostały pobrane - coby sobie sami je obejrzeli. Jutro zawiozę im te wycinki i będę czekać.
                I powiem Wam, czułam się w tej poradni tak obco - całkiem tam nie pasuję big_grin
                • olikkk Re: podejrzany wynik his-pat 09.06.11, 17:01
                  Edi_thael dobrze, że tak szybko się to odbywa, aż dziwne w naszej służbie zdrowia smile
                  To te nasze wycinki po operacji są jeszcze do odzyskania w celu kolejnych badań ? Tego nie wiedziałam ....
                  W każdym razie, życzę Ci żebyś tam już nie musiała wracać skoro tam wcale nie pasujesz wink
                  No dobra, możesz iść raz, żeby usłyszeć, że nie musisz już więcej przychodzić smile
                  Buziaczki i trzymam kciuki za dobre wyniki kiss
                  • edi_thael Re: podejrzany wynik his-pat 09.06.11, 21:07
                    Wycinki leżą zapakowane w kopertę na regale, usłyszałam, żebym nie otwierała, bo to są preparaty parafinowe i żeby tego nie popalcować. Kusi mnie strasznie, bo to są kawałki mnie!
                    Punkty (gabinety/poradnie/ośrodki), w których robione są bad. his-pat przechowują je przez jakiś czas i mogą służyć do dalszej diagnostyki. Pamiętam, że kiedyś wycinałam znamię ze skóry i konsultowałam z dwoma różnymi lekarzami - jednemu wystarczył opis hispat a drugi sam chciał pooglądać wycinek i tez mu przywoziłam.
                    • olikkk Re: podejrzany wynik his-pat 06.07.11, 21:26
                      Edi_thael i co z Twoim wynikiem ? Pytałam już na Pogaduchach, ale nie wiem czy znalazłaś ... tu będzie bardziej stosownie smile
                      • edi_thael Re: podejrzany wynik his-pat 07.07.11, 23:11
                        Witaj, Olikkk i pozostałe dobre dusze smile Właśnie dzisiaj usłyszałam cudowne "nie wymaga leczenia onkologicznego". Wycinki zweryfikowane, potwierdzono, że "mięśniak - jak dobrze, że nie mięsak! - gładkokomórkowy z jądrami o cechach atopii; mitozy pojedyczne (hura!)". Lekarz z rozpędu chciał mi zaproponować usunięcie macicy (!), na wszelki wypadek, ale skoro już usunięta to pozostaje mi być pod standardową kontrolą gina plus raz w roku usg jamy brzusznej i rtg, na wypadek "gdyby sie kiedyś okazało, że jakieś pojedyczne komórki z atypowym jądrem gdzieś się zaplątały i zaczęły się namnażać".
                        Jutro wyjeżdżam na wakacje, zaraz potem idę na to usg i rtg i oczywiście wizualizuję pozytywnie smile smile
                        No i jeszcze wrzucę dwa słowa o Inst. Onkologii w Gliwicach - cudowne zaopiekowanie, komunikatywność i tylko czekać trzeba długo, bo "o kolejności przyjęć decyzuje lekarz" = im gorszy wynik tym krócej się czeka. Dzisiaj czekałam ponad 3 godziny, im dłużej z tym większym spokojem smile
                        • olikkk Re: podejrzany wynik his-pat 07.07.11, 23:25
                          Edi_thael bardzo się cieszę big_grin

https://text.glitter-graphics.net/mushrooms/h.gifhttps://text.glitter-graphics.net/mushrooms/u.gifhttps://text.glitter-graphics.net/mushrooms/r.gif https://text.glitter-graphics.net/mushrooms/a.gifhttps://dl3.glitter-graphics.net/empty.gif

Pozostaje mi życzyć Ci https://moje.glitery.pl/obrazki/187/95/2-udanego-urlopu-381.jpg
                          • edi_thael Re: podejrzany wynik his-pat 27.07.11, 18:38
                            W ramach urlopu poszłam sobie prywatnie na usg i rtg, bo pomyślałam - po co mam sobie urlop psuć czekaniem na wynik. Gdybym jeszcze takowe badania ostatnio robiła to może udałoby mi się poczekać, ale nie. Rtg - "bez zmian radiologicznych", usg - generalnie w porządku, jakaś cysta na jajniku (mam jakieś odkąd pamiętam, pojawiają się i znikają) i mały naczyniak na wątrobie ("to równoważność pieprzyka na skórze, może pani spać spokojnie). Odetchnęłam

Ale tak sobie myślę, że żaden gin do tej pory nie zasugerował mi takich badań, a przez 6 lat hodowli mięśniaków bywałam u różnych. Wcale nie musiałam iść na tę operację, mogłam dalej nosić w sobie te atypowe jądra mięśniaka a one mogły się zraczyć i pomigrować po całym ciele. Może takie usg i rtg powinnyśmy wykonywać raz w roku na wszelki wypadek?
                            • olikkk Re: podejrzany wynik his-pat 27.07.11, 21:31
                              Edi_thel witaj po urlopie kiss
                              Cieszę się, że wyniki badań pozwoliły Ci odetchnąć z ulga smile
                              Masz rację w sprawie tych badań usg i rtg. Doświadczyłam tego na własnej skórze.
                              O moich mięśniakach dowiedziałam się przypadkiem, kiedy trafiłam do szpitala z zupełnie innym schorzeniem. Zrobiono mi wtedy szereg badań diagnostycznych, podczas których się ich dopatrzono. Wcześniej ginekolog badał mnie metoda tradycyjną i nic nie widział ....
                              • olikkk Re: podejrzany wynik his-pat 05.04.12, 22:00
                                Kobietki mam pytanie odnośnie złych wyników.
                                Czy którąś z Was powiadomiono telefonicznie w przypadku, kiedy się okazało, że wyniki badań cytologii, bądź innych badań były złe, prosząc o pilny kontakt z lekarzem ?
                                • olikkk Re: podejrzany wynik his-pat 06.04.12, 12:38
                                  Mam do Ciebie pytanie Plusiku smile
                                  Masz może wiedzę na temat tego, czy placówka zdrowia w której robimy badania ( chodzi o cytologię i nie tylko ) jest zobowiązana do niezwłocznego powiadomienia pacjentki w przypadku kiedy wyniki są złe ? Wiem, że dzwonią do pacjentek, nawet mój lekarz mówił, że jak będą złe wyniki to mnie powiadomią. Na szczęście nigdy w takiej sytuacji nie byłam, ale inne panie były powiadamiane.
                                  Czy jest na to jakiś przepis, które do tego zobowiązuje, czy to raczej dobra wola ośrodka zdrowia bądź lekarza ?
                                  Będę Ci bardzo wdzięczna za pomoc kiss
                                  • beaplus Re: podejrzany wynik his-pat 06.04.12, 14:09
                                    Witaj Olikkku. kiss
                                    Nie byłam w takiej sytuacji, ale z tego co wiem to lekarze powiadamiają pacjentki w przypadku złych wyników. Przepisów, które nakazywałyby takie postępowanie nie ma, jest to tylko dobra wola lekarzy. NFZ wychodzi z założenia, że pacjentka robiąca badania powinna zainteresować się ich wynikiem. Mój lekarz zawsze każe dzwonić i pytać się jaki jest wynik.
                                    Wiem natomiast, że koleżanka, która robiła badania kontrolne w Instytucie Onkologii w Gliwicach miała telefon z prośbą o powtórny przyjazd na badanie, bo coś wyszło nie tak. Wydaje mi się, że zależy to po prostu od lekarza, ale zawsze można samemu zadzwonić i zapytać o wynik. kiss
                                    • ewusia13 Re: podejrzany wynik his-pat 07.04.12, 22:26
                                      odnośnie dzwonienia ze złym wynikiem przepisu chyba nie ma tylko dobra wola lekarzy.
                                      u mojej mamy było tak, że w wyznaczonym terminie odbioru po wynik do szpitala poszedł mój tata, dostał wynik, na którym było rozpoznanie rak i odręczna adnotacje, żeby wezwać pacjentkę. Nikt do mamy nie dzwonił, być może gdyby sama się nie zainteresowała wynikiem wtedy by zadzwonili...
                                      natomiast ja po zrobieniu cytologii w prywatnym gabinecie dostałam telefon od lekarki,żebym przyszła do gabinetu po receptę bo wynik co prawda nie jest zły ale jest stan zapalny i muszę brać antybiotyk
                                      • olikkk Re: podejrzany wynik his-pat 09.04.12, 23:38
                                        Dziękuję Wam dziewczyny za odpowiedzi smile
                                        Otóż widać, że tu jest problem i bardzo niejasne procedury. Przepisu nie ma, praktyki są różne,
                                        a powinno być inaczej. Najgorzej jak ktoś zapewnia, że o złym wyniku poinformuje, a nie zrobi tego i pacjentka żyje w nieświadomości, a proces chorobowy postępuje aż do pojawienia się nowotworu.
                                        I wtedy pytanie kto za to zaniedbanie odpowiada ?
                                        Co innego jak ktoś wie, że coś jest nie w porządku, bo wtedy szybko zgłosi się po wyniki.
                                        Natomiast w przypadku rutynowej kontroli i badania profilaktycznego, zwykle takiego wyniku się nie odbiera ( tak było u mnie ) bo przychodnia o złych wynikach sama informuje.
                                        Jak się okazuje nie zawsze i prowadzi to niestety do tragedii ....
                                        • olikkk Re: podejrzany wynik his-pat 23.10.14, 20:37
                                          W związku z przeprowadzką naszego forum, wątek został przeniesiony
                                          i można go znaleźć tutaj:

Syrenki - kontynuacja forum "Usunięcie macicy i co dalej?"

http://syrenki.net/viewtopic.php?f=12&t=78

Pozdrawiam i zapraszam na nowe forum
                                          smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka