Dodaj do ulubionych

Badanie ginekologiczne

IP: 80.50.135.* 04.07.11, 23:08
Witam! Jutro wybieram się do ginekologa pierwszy raz jednak wizyta była umówiona wcześniej i termin przypadł w ostatni dzień miesiączki. Wybieram się na kontrolę i po tabletki antykoncepcyjne. Czy lekkie plamienie związane z kończącą się miesiączką może być powodem braku badania i konieczności przełożenia wizyty?
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: Badanie ginekologiczne 05.07.11, 07:32
      nie, jak lekarz oświecony, to zbada pomimo miesiączki.
      jesli jednak trafsz na zacofanego młota, no to juz różnie może być...
    • lidek0 Re: Badanie ginekologiczne 05.07.11, 07:57
      Tylko nie dajs sobie przepisać antykow bez badań.
      • Gość: Agata Re: Badanie ginekologiczne IP: 80.50.135.* 05.07.11, 08:52
        No właśnie nie chce bez badań słyszałam że lekarz jest dość dobry i z dużym doświadczeniem bo to starszy facet. Mam nadzieję że nie będzie kazał przyjść za tydzień skoro wreszcie się zdecydowałam na tą pierwszą wizytę to wolałabym mieć to już za sobą a nie stresować się kolejny raz uncertain
        • nglka Re: Badanie ginekologiczne 05.07.11, 12:39
          Gość portalu: Agata napisał(a):

> No właśnie nie chce bez badań słyszałam że lekarz jest dość dobry i z dużym doś
          > wiadczeniem bo to starszy facet. Mam nadzieję że nie będzie kazał przyjść za ty
          > dzień skoro wreszcie się zdecydowałam na tą pierwszą wizytę to wolałabym mieć t
          > o już za sobą a nie stresować się kolejny raz uncertain

Może się uprzeć, że bez cytologii nie przepisze, wówczas będzie kazać przyjść za tydzień.
          • nglka *będzie kazał b/t 05.07.11, 12:39
        • lidek0 Re: Badanie ginekologiczne 05.07.11, 14:19
          No to lubisz ryzyko skoro chcesz brac antyki bez badań? Jak rozumiem znasz wszystkie przeciwwsakzania i sytuacje kiedy mogą zaszkodzić? Bo dla mnie brane antyków bez badań mało odpowiedzialne jest, ale nie moje zdrowie. A jak lekarz bez badań je przepisze to do skreslenia się kwalifikuje. A co rozumiesz pod słowem pierwsza wizyta /u gina wogóle? to tym bardziej jeżeli zależy Ci na własnym zdrowiu powinnaś się przebadać/
          • Gość: Agata Re: Badanie ginekologiczne IP: 80.50.135.* 05.07.11, 19:12
            Napisałam że nie chce bez badań. Chciałam być zbadana jednak lekarz stwierdził że nie zrobi badania jeśli mam ostatni dzień miesiączki. Powiedział że mam przyjść w następny piątek wtedy zrobi badania. Dziś wykonał USG piersi zapisał mi jednak tabletki chociaż nie prosiłam go o to powiedziałam tylko że chciałabym porozmawiać o innej antykoncepcji niż prezerwatywy i powiedział że tabletki ale zapisze je za tydzień jak mnie zbada zgodziłam się jednak po wszystkim przepisał MIDIANA i powiedział że mogę je wziąć w tym 5 dniu miesiączki ale koniecznie dzisiaj bo jutro to już nie. Trochę się boję je wziąć. Nie wiem czy dobrze zdecydował. A pierwsza wizyta no to pierwsza wizyta poprostu nigdy nie byłam u ginekologa.
            • Gość: Agata Re: Badanie ginekologiczne IP: 80.50.135.* 05.07.11, 19:22
              Właśnie przeczytałam artykuł odnośnie brania antyków bez badania w którym pisało że jest to możliwe zazwyczaj u młodych dziewczyn ale lekarz musi przeprowadzić szczegółowy wywiad dotyczący chorób. Ginekolog u którego byłam nie zapytał nawet o to czy palę uncertain Na szczęście nie występowały ani u mnie ani w rodzinie zakrzepica i rak piersi. Mój tata ma nadciśnienie dziadek miał cukrzycę. Ja robiłam niedawno badania krwi i mam wszystko w normie no nadciśnienia nie mam bo badam jeśli tylko mam okazję. Ale i tak myślę że zachował się trochę nieprofesjonalnie uncertain Wolałabym jakby mnie zbadał dzisiaj przecież i tak to koniec miesiączki nawet nie krwawie więc co mu szkodziło uncertain
              • lidek0 Re: Badanie ginekologiczne 05.07.11, 21:19
                A badania na próby wątrobowe i krzepliwość też robiłaś, bo złe wyniki to przeciwskazanie do ich łykania, poza tym usg piersi no i warto byłoby sprawdzić hormony bo antyki to nic innego jak hormony. Badanie palpacyjne nie ma tu nic do rzeczy, nadciśnienie u taty powino skłonić do zbadania ciśnienia u Ciebie. Lekarz był bardzo nieprofesjonalny a Twoja wiedza /nie obraź się bo nie chcę być złośliwa/ niewielka więc warto, żebyś trochę poczytała /i zrobiła badania z krwi/ zamin weźmiesz pierwsze opakowania. Taka rada trochę starszej koleżanki, która z antykami miała doczynienia. Nie sztuka łykać tabletki ale sztuka dobrać je odpowiedzialnie.
                • Gość: agata2706 Re: Badanie ginekologiczne IP: 80.50.135.* 05.07.11, 22:03
                  Nie obrażę się. Dzięki bardzo za rady ja dopiero zaczynam brać antyki i wiem że z hormonami lepiej nie kombinować. W przyszłości chce mieć dzieci a nie chce być bezpłodna tylko przez to że lekarz źle dobrał leki. Myślałam że jako starszy facet okaże się bardziej profesjonalnym lekarzem jednak myliłam się. Fakt że wiedza dotycząca tych wszystkich badań jest u mnie znikoma bo nigdy nawet nie trafiłam na to w internecie będę musiała poczytać. Gdybym mogła prosić o podanie nazw wszystkich potrzebnych badań to byłabym wdzięczna. Sprawdzę sobie w internecie na czym one polegają a później udam się do pani ginekolog w mieście wojewódzkim poleciła mi ją młodsza koleżanka która leczyła sie u niej bo miała torbiel. Podobno jest bardzo sympatyczna i chętniej wykonuje niezbędne badania
                  • lidek0 Re: Badanie ginekologiczne 06.07.11, 06:40
                    Przede wszystki krzepliwość krwi i próby wątrobowe /a przy okazji możesz zbadać morfologię, z hormonów estrogen bo od jego poziomu zależy jakie tabletki lekarz przepisze, tak, żeby jak najbardziej pasowały do twojego rganizmu. Usg piersi - może wydawać się dziwne ale na usg może wyjść, że masz mastopatyczne piersi czyli ze skłonnością do robienia się guzków co wyklucza hormony. Biorąc pod uwagę nadciśnienie w Twoje rodzinie pokontrolowałabym je również u Ciebie /pewnie nie masz , ale warto sprawdzić/
                    No i żeby tak wszystkie kobiety sięgające po tabletki myślały jak Ty nie byłoby potem postów na temat zaburzeń hormonalnych czy problemów z zajściem w ciążę.
                    pozdrawiam
                    • Gość: agata2706 Re: Badanie ginekologiczne IP: 80.50.135.* 06.07.11, 11:03
                      Dzięki bardzo poproszę o zrobienie takich badań. USG piersi zrobił wczoraj i wszystko jest w normie ciśnienie badam w domu i jest książkowe. Postaram się porozmawiać z nim na temat tych badań jeśli uzna że są niepotrzebne pójdę do innego ginekologa i poproszę o skierowanie na takie badania. Jeszcze raz wielkie dzięki. smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka