IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.11, 22:08
Mam 48 lat i po konizacji szyjki macicy miałam bardzo skąpe ale regularne miesiączki a teraz minęło 12 dni od daty przewidywanego okresu i jej nie ma.Czy to może być ciąża? wcześniej mimo usilnych starań nie zaszłam w ciążę a teraz to nie jest odpowiedni czas na dziecko,za duże ryzyko w tym wieku.Czy to jest jeszcze możliwe w tym wieku?
Obserwuj wątek
    • mel.la Re: menopauza 11.07.11, 23:50
      Mozliwe mozliwe ale skoro wczesniej mialas problemy z zajsciem w ciaze to teraz raczej powinno byc jeszcze trudniej, zawsze jednak taka ewentualnosc powinnas brac pod uwage. Ale predzej to moze byc menopauza lub po prostu nieregularne miesiaczki, co w tym wieku jest normalne.
      • doral2 Re: menopauza 12.07.11, 06:50
        a skąd my możemy wiedzieć czy to ciąża??
        zrób sobie test, bo szklana kula na urlopie.
      • anusia600 Re: menopauza 18.07.11, 10:10
        Najlepiej pójść do lekarza, to jedyna pewna metoda.
    • zebra12 Re: menopauza 12.07.11, 09:26
      Wszystko jest mozliwe. Moja sąsiadka urodziała 10 lat temu syna. Miała wtedy 47 lat i to jest jej jedyne dziecko. Nie planowała go, wczesniej się nie udawało, byli w szoku. Syn zdrowy.
      • Gość: tess Re: menopauza IP: *.dip.t-dialin.net 14.07.11, 01:25
        Okres przejsciowy trwa miedzy 40 - 65 rokie zycia, wiec az do menopauzy mozesz zajsc w ciaze, czyli nawet po 60-ce. Sa kobiety, u ktorych menopauza zaczyna sie pozno jak u mojej mamy, ktora miala okolo 57 lat jak skonczyla sie je ostatnia miesiaczka. Dopiero wtedy zaczela sie menopauza, wiec po prostu idz do apteki i kup test ciazowy.
    • anusia600 Re: menopauza 16.07.11, 14:54
      Gość portalu: aza napisał(a):

> Mam 48 lat i po konizacji szyjki macicy miałam bardzo skąpe ale regularne miesi
      > ączki a teraz minęło 12 dni od daty przewidywanego okresu i jej nie ma.Czy to
      > może być ciąża? wcześniej mimo usilnych starań nie zaszłam w ciążę a teraz to n
      > ie jest odpowiedni czas na dziecko,za duże ryzyko w tym wieku.Czy to jest jeszc
      > ze możliwe w tym wieku?
      Możliwe, chyb powinnaś się cieszyćsmile wiesz poczytaj sobie wszystko o późnej ciąży, szczególnie polecam co stronkę menopauza.pl jest tam cały dział poświęcony okresowi przed menopauzą i jest wszytsko o późnej ciązy. Pewnie nie jedna kobietka Ci teraz zazdroścismile Pozdrawiam ciepło
      • mel.la Re: menopauza 16.07.11, 15:20
        anusia600 napisała:

Pewnie nie jedna kobi
        > etka Ci teraz zazdroścismile

Jeszcze nie stwierdzono zadnej ciazy ( w kazdym badz razie autorka nie potwierdzila jako by byla w ciazy ) wiec czego maja zazdroscic ?
        A tak z ciekawosci - ile masz lat? Nie wiem ile by sie kobiet znalazlo, ktore przed menopauza chcialyby jeszcze miec dzieci ale mysle, ze niewiele.
        • anusia600 Re: menopauza 16.07.11, 15:24
          Ja mam 53 i uważam, że jeżeli są warunki to dlaczego nie? Ciąża zarówno od strony psychicznej jak i fizycznej przedłuża młodość...
          • Gość: ewas Re: menopauza IP: *.dip.t-dialin.net 16.07.11, 16:20
            Jezeli sa warunki? Jesli masz na mysli tylko zamoznosc to w tym wieku oczywiscie trudno ich nie miec, ale najwazniejsze jest zdrowie!!! Nie musisz brac zadnych lekow, to asz szczescie. Ja usze brac lekarstwa i to wyklucza ciaze, ciagle probley z korzonkami i NIC nie moge dzwigac, wiec znowu problem z podniesienie dzeicka. Nie kazda kobieta w tym wieku jest zdrowa jak ryba i nie musi brac codziennie tabletek, a to ze na wszystko mnie stac i dziecko mialoby super warunki nie ma zadnego znaczenia. Mam 47 lat i czekam na menopauze z utesknieniem, bo lata przejsciowe mnie juz dobijaja.
          • mel.la Re: menopauza 16.07.11, 16:27
            No to sie ciesz swoim zdrowiem, pisze zupelnie szczerze ale powinnas wiedziec, ze nie kazda kobieta w tym wieku jest w pelni zdrowia. Czesto rozmawiam z rowiesniczkami wiec wiem, ze nie jestem odosobnionym przypadkiem. Nie wiem czy bede miala sile zajac sie wnukami jak przyjda na swiat. Poza tym wiele kobiet jest przeciwna poznemu macierzynstwu z reszta z powodu wielu innych aspektow, wymienie chociaz taki, ze dziecku nie bylo by milo gdyby koledzy ze szkoly na widok matki wolaliby "Twoja babcia przyszla", ale to jeszcze nic w porownaniu z ryzykiem urodzenia uposledzonego dziecka.

• lisia312 Re: menopauza 16.07.11, 19:58
              ewas, ja mam 53 lata i menopauzę przeszłam w wieku 46 lat. Dopiero potem zaczęły się schody, wysiadają stawy, serce, kręgosłup i reszta, której brakuje hormonów...
              • Gość: ewas Re: menopauza IP: *.dip.t-dialin.net 16.07.11, 21:37
                Mnostwo kobiet zle sie czuje tylko podczas lat przejsciowych, a inne dopiero podczas menopauzy, a jeszcze inne jak moja mama w ogole NIC nie odczuwaja i czuja sie swietnie. Nie ma na to reguly, po prostu musimy przez to przejsc.
    • m.olga1 Re: menopauza 17.07.11, 15:42
      Możliwe, że zaszłaś w ciąże, czasami słyszy się o kobietach po 40, które zachodzą niespodziewanie w ciążę, choć wcześniej lekarze mówili, że to niemożliwe. Byłoby to bardzo niebezpieczne dla Ciebie i dla dziecka. Bardziej prawdopodobne, że to menopauza. Poczekaj jeszcze trochę, jeśli okres się nie pojawi radzę iść do ginekologa, tak na wszelki wypadek smile
      • Gość: qualle Re: menopauza IP: *.dip.t-dialin.net 17.07.11, 23:37
        Dlaczego ciaza po 40-ce ma byc niebezpieczna? Moja przyjaciolka dopiero w wieku 43 lat zaszla w ciaze i urodzila zdrowe dzeicko, a ciaze przechodzila tak, jakby w niej w ogole nie byla. Porod szybki i czula sie swietnie, a ze przez 17 lat sie nie udawalo, to udalo sie teraz. Takich przypadkow jest wiele. Moja siostra urodzila 3 dzeicko po 40-ce i tez bez zadnych problemow, a porod trwal 1 godzine...tylko pomarzyc, a dziecko zdrowe jak ryba.
        • mel.la Re: menopauza 18.07.11, 10:08
          Coraz wiecej kobiet rodzi po 40stce i nie przesadzajmy ze stwierdzeniem, ze ciaza w tym wieku jest niebezpieczna ! Jednak z wiekiem zwieksza sie ryzyko zagrozenia ciazy, wad genetycznych i chorob ciazy. Te drugie mozna leczyc ale te pierwsze juz nie. Dla porownania dla kobiety w wieku 25 lat urodzenie dziecka z Zespolem Downa wynosi 1 na 1351 a dla kobiety 42 letniej 1 na 65, to spora roznica. Dlatego wazne sa badanie prenatalne i dobra opieka lekarska.
    • Gość: x Re: menopauza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.11, 18:44
      Podejrzewałabym, że miesiączka zniknęła w rezultacie konizacji.
      Tego typu zabiegi bardzo często zakłócają miesiączkowanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka