gosiek19 18.05.04, 21:11 dziewczyny co mam zrobic ,zapomniałam o wzięciu wczoraj Diane-35 ,teraz zazyłam dzisiejsza ,czy zapomnianą tez mam wziąć czy nie ????????czy nadal bede zabezpieczona czy nie ??????????pomóżcie HELP!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
justy1 Re: Zapomniałam !!!!!!!!! 18.05.04, 21:14 zależy, która to była pigułka z kolei. 1 tabletka zapomniana w pierwszym tygodniu stosowania. Należy jak najszybciej przyjąć zapomnianą tabletkę (nawet jeżeli oznacza to przyjęcie dwóch tabletek jednocześnie) a kolejne tak jak zazwyczaj. Przez następne 7 dni należy stosować dodatkową metodę antykoncepcji (metoda barierowa). Istnieje możliwość zajścia w ciążę w przypadku stosunków płciowych w tygodniu poprzedzającym zapomnienie tabletki. Należy zasięgnąć porady lekarza. 1 tabletka zapomniana w drugim tygodniu stosowania Należy jak najszybciej przyjąć zapomnianą tabletkę (nawet jeżeli oznacza to przyjęcie dwóch tabletek jednocześnie) a kolejne tak jak zazwyczaj. Skuteczność tabletki jest zachowana i nie potrzeba stosować dodatkowych metod antykoncepcyjnych. 1 tabletka zapomniana w trzecim tygodniu stosowania Istnieją dwie możliwości bez potrzeby stosowania dodatkowej metody antykoncepcyjnej: Należy jak najszybciej przyjąć zapomnianą tabletkę (nawet jeżeli oznacza to przyjęcie dwóch tabletek jednocześnie) a kolejne tak jak zazwyczaj. Po przyjęciu ostatniej tabletki z opakowania, nastepnego dnia należy rozpocząć przyjmowanie tabletek z nowego opakowania nie robiąc przerwy. Krwawienie miesiączkowe może wystąpić dopiero po zakończeniu przyjmowania tabletek z drugiego opakowania. Jednakże w trakcie przyjmowania tabletek może wystapić plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe. lub Można zaprzestać przyjmowania pozostałych tabletek z opakowania, zrobić 7 dniową lub krótszą przerwę (licząc również dzień w którym zapomniano przyjąć tabletkę) i rozpocząć przyjmowanie tabletek z następnego opakowania. Stosując tę metodę można rozpoczynać kolejne opakowanie tego samego dnia tygodnia jak zazwyczaj. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiek19 Re: Zapomniałam !!!!!!!!! 18.05.04, 21:17 zapomniana tabletka miala nr 8 Odpowiedz Link Zgłoś
justy1 Re: Zapomniałam !!!!!!!!! 18.05.04, 21:19 czyli poczatek drugiego tygodnia. najmniej niepokojąca sytuacja. jak postepować wiesz z poprzedniego postu. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiek19 Re: Zapomniałam !!!!!!!!! 18.05.04, 21:31 dzieki serdeczne pozdrawiam Cieplutko !!!!!!!gosiek19 Odpowiedz Link Zgłoś