Dodaj do ulubionych

Pytanie do osób, które miały złamany palec stopy

23.08.11, 12:13
Witam wszystkich,
chciałam się spytać osób, które złamały kiedyś któregoś palca w stopie, jak ten wyglądał po zrośnięciu się? Tak samo, jak przed urazem, czy jego wygląd różnił się

Dokładnie 12.07 złamałam paliczek dystalny V palca w lewej stopie. Palec nie bolał mnie po złamaniu, poza pierwszymi 12 godzinami - potem już nie, mogłam nim nawet zginać.
Chirurg na pogotowiu usztywnił mi go przytwierdzając go plastrem do sąsiedniego palca. Dwa tygodnie po złamaniu byłam u ortopedy na kontroli i on po obmacaniu palca uznał, że wszystko idzie w dobrym kierunku (RTG kontrolnego jednak nie zrobił). W tym czasie chodziłam w butach na grubej podeszwie, ale rytm pracy nie pozwolił mi na kompletne wyłączenie się z życia i musiałam być jednak sporo w ruchu.
Dzisiaj mija 6 tygodni od złamania palca i niepokoi mnie, że z wyglądu jest on grubszy niż jego odpowiednik w drugiej stopie. Nie boli mnie wprawdzie, odzywa się tylko wówczas, gdy próbuje stanąć na palcach stopy lub gdy chcę go mocno podgiąć. Wydaje się być także prosty, ale martwi mnie ten jego *serdelkowaty* wygląd. Czy to normalne? Myślałam, że palec po zrośnięciu się będzie wyglądał, jak przed urazem. Czy możliwe jest, że on jest ciągle obrzęknięty? Ale jak go naciskam, to też mnie nic nie boli.
Ortopeda powiedział, że z jak nic poważnego nie będzie się działo, to mam nie przychodzić, ale ja nie umiem ocenić, czy to poważnesad

Boję się, że w przyszłości nie będę mogła nosić każdego obuwia, tylko przypadnie mi w udziale jakieś takie babciowatesad((((

Będę wdzięczna za podzielenie się Waszymi doświadczeniami.
Obserwuj wątek
    • claratrueba Re: Pytanie do osób, które miały złamany palec st 23.08.11, 16:43
      Chyba mam złe wieścisad
      Złamany miałam palec IV paliczek środkowy. Nie było to typowe złamanie a tzw. zmęczeniowe. Opatrzony był podobnie jak Twój- plaster do III + usztywnienie od góry obydwóch. Robił to ortopeda sportowy. Zalecił ograniczenie pozycji pionowej- niestety nie stosowałam się do tego zbyt skrupulatnie.RTG kontrolne było. A palec "nie od kompletu" od tamtej pory. Wyraźnie grubszy i jakiś taki jakby na boku leżał. I tak już 25 lat wygląda. Z butami większego problemu nie mam, w wyjątkiem bardzo wąskich,
      • lily1.0 Re: Pytanie do osób, które miały złamany palec st 23.08.11, 19:26
        Dziękuję za odpowiedźsmile
        Chciałam się dowiedzieć, czy palec po złamaniu może stać się grubszy i Ty to potwierdziłaś.
        Hm... to widać muszę zacząć pracować nad akceptacją mojego kolegi "serdelka"... Wolałam mojego chudziutkiego paluszka...
        Optymistyczne w tym jest to - że nie wygłosiłaś opinii, iż palec z całą pewnością źle się zrósł (bo tego też już zaczęłam się obawiać, a na prywatnego RTG muszę poczekać do września, zaś na skierowanie na to badanie też nie mam co liczyć - lekarz jest dość oszczędny w wydawaniu takowych) i że z butami nie miałaś większych problemów (to naprawdę spora pociechasmile))

• Gość: Asia Re: Pytanie do osób, które miały złamany palec st IP: *.radioalfa.pl 24.08.11, 12:56
      Witam
      Ja miałam złamany palec u ręki i przez kilka miesięcy był innego kształtu, opuchnięty, pogrubiały, pierścionki które normalnie nosiłam wchodziły dosłownie tylko do połowy tego palca, a potem wszystko wróciło do normy i teraz nie widać żadnej różnicy w wyglądzie, Twoje złamanie jest jeszcze bardzo świeże i możesz długo odczuwać jego skutki w wyglądzie palca też, dla pewności jednak trzeba zrobić kontrolnie rtg, ewentualnie może jakaś rehabilitacja, ale to pewnie prywatnie bo na NFZ to są bardzo odległe terminy a im szybciej to lepiej i większa szansa na odzyskanie pełnej sprawności, pozdrawiam smile
      • lily1.0 Re: Pytanie do osób, które miały złamany palec st 25.08.11, 21:05
        Dzięki, uspokoiłaś mnie troszkę Brzmi to optymistycznie, że są jeszcze szanse na odzyskanie dawnego wyglądu (lub chociaż bardziej zbliżonego do niego).
        A na RTG pójdę jeszcze, ale nawet na prywatny mogę dopiero na początku wrześniasad
        • Gość: Aga Re: Pytanie do osób, które miały złamany palec st IP: *.multi-play.net.pl 26.08.11, 15:36
          A ja właśnie złamałam V palec u stopy. Lekarz zaplasterkował i na tym koniec. Od dwóch dni mam siny i V i IV palec a o stanięciu na stopę nie ma mowy. Nawet przy chodzeniu na pięcie odczuwam silny ból. Czy tego się zwykle nie gipsuje lub unieruchamia w inny sposób?
          • lily1.0 Re: Pytanie do osób, które miały złamany palec st 27.08.11, 14:16
            Ponoć nie. Mi lekarz na pogotowiu powiedział, że gdybym miała złamanie z przemieszczeniem, to wówczas trzeba byłoby wsadzić w gips (ale coś z jego wypowiedzi zrozumiałam, że nie jednego palca, a całą stopę...). Gdy kupowałam sobie zapas plastra do obklejania mojego nieszczęsnego paluszka, to w aptece powiedziano mi, że są takie plastikowe otoczki, w które wkłada się złamany palec i one spełniają rolę gipsu, tylko że oni tego nie mieli. Wprawdzie podali adresy innych aptek, które mogłyby coś takiego posiadać, ale żadna tego nie miała na składzie, nawet hurtownia leków nie. Za to przed 2 dniami dowiedziałam się przez przypadek, że ponoć w sklepach ortopedycznych takie coś można kupić. Możesz się rozejrzeć.
            A siny kolor przechodził mi przez całą stopę. Spod V palca sinizna wędrowała aż do II palca. To pewnie krwiak się rozchodził.
            • Gość: la.mamma Re: Pytanie do osób, które miały złamany palec st IP: *.net.pbthawe.eu 27.08.11, 14:30
              mialam zlamane 2 razy palce u nogi, powrocili po jakims czasie do swojego wygladu
              • Gość: ja Re: Pytanie do osób, które miały złamany palec st IP: *.internetia.net.pl 11.07.13, 22:54
                Jak długo was bolał ten złamany paliczek ja po 3 tygodnia nie umię włożyć stopy w buta - przeszywający ból uncertain
    • Gość: ula zlamany paliczek lewej stopy-w środstopiu IP: *.gdynia.mm.pl 25.09.13, 14:16
      wlozono mi w gips stopę,,aż do polowy łydki,,Juz tak 3 tyg.temu i lek.chirurg optuje ze jeszcze 3 mnie czeka leniuchowaniesadMam nadzieje ze sie db zrosnie,,Bolu zero,,,pozdrawiam,,
      • Gość: czarna Re: zlamany paliczek lewej stopy-w środstopiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.14, 07:26
        Witam ja wczoraj złamalam paliczek V palca u stopy uderzając o kant narożnika pechowo złamanie z przemieszczeniem.Lekarz nastawil mi go ból był jak cholera i założył szyne gipsową ale aż po łydke.Masakra noga usztywniona na 2 tygodnie najgorsze ze przed samym wyjazdem nad morze.Rodzinne wakacje z Dziecmi smile no i mam.Po 2 tyg.do kontroli do ortopedy.W nocy palec mnie tak rwal ze nie mogłam spać.Dostałam leki i zastrzyki przeciwzakrzepicowe które muszę sobie sama w brzuch robić.Koszmar normalnie.Chodzić mam o kulach by nogi nie obciążać.Najgorzej to ze spaniem jest przez ten gips.Ale dziś paluszek już nie boli jedno dobre.Czy ktoś z gipsem był nad morzem ????? Czy da sie wyjechać i chodzić a dokładnie dojść o kulach.
    • Gość: Gosc Re: Pytanie do osób, które miały złamany palec st IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.09.13, 17:36
      tak,tez mialam zlamany palec u nogi i chodzilam z tym zlamaniem caly m-c,bedac nieswiadoma zlamania,w koncu palec zrobil sie b.gruby,siny,przestraszylam sie i sama prywatnie zrobilam rtg(pracowalam caly czas mimo duzego bolu)-bylo skomplikowane zlamanie-tez byl grubszy i jakis czas dokuczal ale obecnie jest ok-pozdrawiam wink
      • Gość: gośc Re: Pytanie do osób, które miały złamany palec st IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.10.13, 11:57
        A jakie leczenie zastosowano?
    • Gość: Zawodnik pekniecie IP: *.ajc.com.pl 26.04.14, 22:37
      Witam ja wlasnie dzisiaj mialem wypadek i mam pekniety duzy paluch w nodze i dla mnie jest smieszne takie usztywnianie... nie po to place skladki i wszystko zeby oni mi troche plastra nakleili to moglem sobie sam zrobic...
    • Gość: Beata złamany palec IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.15, 00:18
      Ja złamałam paliczek V palca u prawej nogi mija 2 tydzień i boli strasznie że wytrzymać nie sposób do tego spuchnięte mam dwa polce i do połowy stopę, P
      plastrem usztywniam ,zawijam robię zimne okłady i nic nie pomaga ,chirurg oglądał zrobił zdjęcie i koniec ,Nawet zwolnienia nie dał . Co robić dalej czy iść do innego lekarza?
      • Gość: kamila Re: złamany palec IP: *.docsis.tczew.net.pl 11.03.18, 10:54
        witam, przez 2 tygodnie nie mogłam chodzić, teraz mija 7 tydzień od złamania i czasami jeszcze palec pobolewa, ale juz jest dobrze. Nie moge sie doczekac kiedy zaczne biegac, a nie wiem kiedy moge zaczac. Ortopeda mnie po prostu olał i powiedział ze zakonczono leczenie ( bez robienia rtg)
    • Gość: Kaśka Złamanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.15, 15:26
      Ja mam złamany duży palec lewej stopy. 5 tygodni nosiłam gips do łydki, teraz 3 tygodnie mam nosić stabilizator (but ortopedyczny), palec jak był opuchnięty tak jest tyle, że w bucie łatwiej się poruszać niż w gipsie przy pomocy kul. Mam jakieś gorsze złamanie, ortopeda uświadomił mnie, że z biegiem czasu zrobi mi się zwyrodnienie. Jestem na L4 od 6 tygodni smile super wakacje smile
    • Gość: Anka Re: Pytanie do osób, które miały złamany palec st IP: *.dynamic.chello.pl 02.08.16, 11:40
      Witam 5 tygodni temu złamałam 4 palec u stopy na ostatniej wizycie kontrolnej lekarz pozwolił mi wrócić do pracy , moja praca wymaga ode mnie intensywnego chodzenia , po 2 dniach pracy w terenie noga zaczęła puchnąć i boli mnie po lewej stronie czy to wynik przeciążenia stopy ? Co robic ? Kupilam żel na obrzeki ale to nic nie pomaga . Jakas rada ?
    • Gość: rick92 Re: Pytanie do osób, które miały złamany palec st IP: *.toya.net.pl 11.03.17, 00:53
      Ja na złamany V palec stopy nosiłem gips 4 tygodnie, ale potem na szczęście nie było zadnych dolegliwości smile
      • malgosiek2 Re: Pytanie do osób, które miały złamany palec st 11.03.17, 01:07
        Gips na V palec stopy? chyba jednak nie.
        • Gość: rick92 Re: Pytanie do osób, które miały złamany palec st IP: *.toya.net.pl 06.04.17, 19:37
          niestety tak
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka