Dodaj do ulubionych

RZUCAM PIGUŁKI -PROSZĘ O WSPARCIE - i jakie badani

24.05.04, 23:22
bo:
- mam problemy z libido
- dretwieja mi czasem stopy - niedlugo zrobie badania tylko jakie (krzepliosc
czy co?)
- moja babcia niedawno chorowala na cos z zylami i ma zylaki

co stosowac oprocz prezerwatywy?
wystarczy pilnowac czy niepekla i w razie co siegac po postinor (zwykle
zdarzalo mi sie to raz na rok)
jakas metoda kalendarzykowa (gdzie znalezc jej opis)??

radzcie i wspierajcie mmnie w decyzji, prosze
za 2 tyg juz nie wezme pigulki jak dobrze pojdzie

Obserwuj wątek
    • kasik-78 Re: RZUCAM PIGUŁKI -PROSZĘ O WSPARCIE - i jakie b 25.05.04, 06:17
      ja tez rzucam tabletki, jem je z kilkoma krótkimi przerwami od 7 lat. Jadłam
      Diane-35, Marvelon, Cilest, a teraz od 7 miesięcy jem Regulon. Nigdy nie miałam
      żadnych poważnych dolegliwości po tabletkach, może z wyjątkiem bólu głowy po
      Cilest. Lekarke chyba tez miałam niezbyt poważną, bo przepisała mi pierwsze
      tabletki (Diane-35) bez zlecenia żadnych badań. Ja miałam lat 19 i zaufanie do
      lekarza. Przez ten czas 7 lat raz (rok temu) wykonano mi próby wątrobowe.
      Po przeczytaniu kilku listów na forum jestem przerażona i rzucam tabletki.
      Najbardziej boję się ryzyka zakrzepicy, bo wychodzi na to że jadłam tylko
      tabletki III generacji, czyli te "najgorsze". Dodatkowo przeraża mnie fakt, że
      nigdy nie miałam robionych badań na krzepliwość itp. Czy ktoś może mnie też
      pocieszyć?? Czy po odstawieniu tabletek można jakoś zapobiegać ryzyku
      wystąpoienia zakrzepicy? np. sport, jakies witaminy itp?
      • gargamella Re: RZUCAM PIGUŁKI -PROSZĘ O WSPARCIE - i jakie b 25.05.04, 07:52
        poza tym mam dokładnie to samo - prawie zadnych badan przed 1 pigulkami, teraz
        zrobie sobie krzepliwosc (chyba juz to pisalam?) i nie wiem co jeszcze
      • orgovana Re: RZUCAM PIGUŁKI -PROSZĘ O WSPARCIE - i jakie b 25.05.04, 13:36
        Witajcie, ja tez olalam to swinstwo z powodu wypadania wlosow i powiekszonej
        watroby. Czuje sie rewelacyjnie smile, dziewczyny bedziecie zdrowsze , wiec
        radujcie sie z tej madrej decyzji wink Pozdrawiam P.S. mysle ze faceci powinni
        przejac wieksza odpowiedzialnosc nad nami, moj maz jak uslyszal o moich
        objawach wyrzucil mi piguly i oblicza dni plodne wink
    • kasik-78 Re: RZUCAM PIGUŁKI -PROSZĘ O WSPARCIE - i jakie b 25.05.04, 06:21
      sorry, wiem że nie chyba ci nie pomogłam, bo pytałaś o inne metody antykoncepcji
      • gargamella Re: RZUCAM PIGUŁKI -PROSZĘ O WSPARCIE - i jakie b 25.05.04, 07:51
        dzięki smile przynajmniej wiem, że nie tylko ja jedna ....
    • heather_morris Re: RZUCAM PIGUŁKI -PROSZĘ O WSPARCIE - i jakie b 25.05.04, 16:26
      Pocieszenie: Ja tez odstawilam pigulki z dwoch powodow: srednie wyniki badan i
      zator w rodzinie. Wiele moich kolezanek tez pigulek nie bierze (niektore maja
      przeciwskazania i nie moga, inne po prostu nie chca) i jakos zyja i dzieci nie
      maja (wiekszosc jedzie tylko na prezerwatywie).

Co teraz stosowac? Najlepiej chyba prezerwatywe i w razie czego Postinor (raz
      na ruski rok nie zaszkodzi). Lub prezerwatywe i metody NPR (naturalne
      planowanie rodziny). Lub prezerwatywe + globulke. Ewentualnie spirala lub
      pigulki bez estrogenow Cerazette (niby mniej szkodza)...

Jakie badania? OB, morfologia, czas krzepniecia, czas krwawienia, APTT, proby
      watrobowe to by byla podstawa. Mozna jeszcze zrobic specjalne wskazniki pod
      katem zakrzepicy, ale jest to dosc drogie i jak w rodzinie nie ma powiklan
      zatorowo-zakrzepowych to nie trzeba robic...

Pozdrowionka
    • kicia.kocia23 Re: RZUCAM PIGUŁKI -PROSZĘ O WSPARCIE - i jakie b 25.05.04, 20:45
      hej, też wywaliłam do śmieci trzy zapasowe pudełka harmonetusmile Próbuję wymyślić
      jakąs skuteczną metodę anty- , ale nie bardzo wiem, gdzie szukać informacji o
      NPR? Może ktoś wie, o co chodzi z tym mierzeniem temperatury, obserwacją śłuzu?
      Jakieś książki?
      Heather, wysłałam maila do Ciebie z zapytaniem, bo widzę, że jesteś dobrze
      poinformowana. Może mogłabyś mi coś podpowiedzieć?
      Co do badań po hormonach, to zgadzam się z Heather:
      próby wątrobowe
      morfologia (pełna)
      OB
      czas koalinowo-kefalinowy
      czas krwawienia
      czas krzepnięcia
      wskaźnik protrombinowy
      INR
      Hormony, szczególnie jeśli ktoś długo już się nimi karmi, zaburzają gospodarkę
      elektrolitową, więc można sobie zrobić elektrolity.
      A jeśli bolą nogi i np. OB wyjdzie podwyższone przy tym, + do tego jakaś
      gorączka, to trzeba zrobić dodatkowe wskaźniki krzepniecia. No i oczywiście
      pójść do lekarza. A te dodatkowe to np. antytrombina III, fibrynogen. Ale to
      już najlepiej po konsultacji z lekarzem.

Co do zabezpieczenia się przed żylakami... Jesli w rodzinie były żylaki u
      ciotek, babek, to mała szansa, że można ich jakoś uniknąć. Można się dużo
      ruszać, nosić rajstopki uciskowe, można od czasu do czasu wypoczywać z nogami
      na stole wink. Słyszałam o cudownych właściwościach cebuli, która podobno potrafi
      magicznie rozrzedzać krew (ryzyko zakrzepicy po odstawieniu tabletek do około 5
      latsad ) - ostatnio jem dużo. Mam nawet bardzo dobry przepis na zupke cebulową,
      pyszną - jakbyście chciały, to mogę podoesłac na maila wink
      Farmakologicznych metod raczej nie ma. Ktoś tam coś mówił o pozytywnym
      działaniu aspiryny (np. Acard). Podobno rutinoscorin dobrze wpływa na żyły. Są
      też różniste maście heparynowe (ale jak nie ma zakrzepów, to ja nie wiem, co
      nimi smarowaćwink.

Gargamello, głowa do góry! To mogła być jedna z lepszych Twoich decyzji.
      Pozdrawiam!!
      kicia.kociawink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka