Dodaj do ulubionych

Kręcenie w nogach/stopach i tabletki

26.05.04, 00:27
Witam, ostatnio wiele postów zostało napisanych na temat zakrzepicy.
Przeraziły mnie trochę jak i brak jakichkolwiek pytań na ten temat (czy była
w rodzinie) u 4 lekarzy u których byłam i którzy zapisywali mi tabletki.
Nigdy na to nie zwracałam uwagi, ale po 5 miesiącach brania minisistonu mam
kręcenie w stopach, jakby reumatyzm...ale wcześniej takiego nie miałam. Czy
może być to spowodowane tabletkami???????? Wcześniej już brałam minisiston i
dobrze go znosiłam, a teraz ból piersi(moja lekarz stwierdziła żebym jeszcze
wzięła jeszcze 2 opakowania i wtedy się zobaczy czy dalej bolą) i to kręcenie.
Czy to od tabletek? i czy badania na krzepliwość i krawawienie wykarzą jeśli
to coś związanego z zakrzepicą?????
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • martini_very_bianco Re: Kręcenie w nogach/stopach i tabletki 26.05.04, 00:40
      Ja nie na temat, ale komentarza nie mogę sobie odmówić

>Przeraziły mnie trochę jak i brak jakichkolwiek pytań na ten temat (czy była
      >w rodzinie) u 4 lekarzy u których byłam i którzy zapisywali mi tabletki.
      czemu ja się nie dziwię... a morfologię ktoś Ci kazał robić przed lub przyjrzeć
      się wątrobie?
      Na logikę - najprościej byłoby sprawdzić to kręcenie odstawiając/zmieniając
      piguły.

16%VOL
      22%VAT

--
      takie tam... forum homeopatyczne
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19760
    • kicia.kocia23 Re: Kręcenie w nogach/stopach i tabletki 26.05.04, 09:13
      O rety, ciągle ten sam schemat - zapisywanie tabletek bez badań i wywiadu. Ja
      już się zastanawiam, czy im firmy farmaceutyczne nie płacą za takie
      barbarzyństwo?

Liberte23, zrób sobie dokładne badania układu krzepnięcia(czas koalinowo-
      kefalinowy, czas krwawienia, czas krzepnięcia, wskaźnik protrombinowy, INR;
      można dla pewności sprawdzić fibrynogen i antytrombinę III) + pełną morfologię
      + OB + elektrolity(szczególnie potas i magnez).
      Jeśli nigdy nie badałaś wątroby, a bierzesz tabletki, to też próby watrobowe -
      to na wszelki wypadek.
      Potem z tym wszystkim do lekarza.

Może się okazać, że badania będą w normie. Ale jeśli ból wiążesz z tabletkami,
      to lepiej odstawić. Czy miałaś w rodzinie przypadki chorób zakrzepowo-
      zatorowych? Wypytaj rodzinę o takie rzeczy.

Czy te badania na krzepliwość zawsze wykazują, że coś jest nie tak? No nie
      zawsze i w tym cały problem. Dlatego trzeba pójść do dobrego lekarza, który
      zleci dodatkowe badania, jeśli ból będzie się utrzymywał.

Podstawa to zmienić ginekologa, na takiego, który bada przed wypisaniem recepty.
      Pozdrawiam i trzymam kciuki, żeby było wszystko dobrze.
      • heather_morris Re: Kręcenie w nogach/stopach i tabletki 26.05.04, 15:19
        > Podstawa to zmienić ginekologa, na takiego, który bada przed wypisaniem
        recepty

Fakt dobry ginekolog to podstawa! Moja jest wspaniala smile Przed pigulkami mialam
        krotki wywiad rodzinny i robione podstawowe badania, w czasie brania
        Microgynonu tez, po odstawieniu tez i wszystko bylo OK. Dopiero jak zmienilam
        na Novynette (zle sie na nich czulam) to mi sie badania troche popsuly. Lekarka
        kazala poczekac troche i jak sie wszystko unormuje wrocic do Microgynonu, ktory
        w sumie dobrze tolerowalam. Ale w miedzyczasie dowiedzialam sie, ze w rodzinie
        mialam zator pluc (babcia) i zapalenia zyl glebokich. Jak moja gin sie o tym
        dowiedziala powiedziala "O nie, w tym wypadku koniec z pigulkami dla ciebie!
        Dlaczego wczesniej o tym mi nie powiedzialas?". A ja nie powiedzialam, bo po
        prostu nie wiedzialam wink Wiec jak widac moja lekarka jest OK, a pigulki
        zapisala, bo nie wiedziala o moich przeciwskazaniach (ale gdy sie dowiedziala,
        kazala natychmiast odstawic).
        Dlatego tez dziewczyny dowiadujcie sie o choroby w waszych rodzinach!!! I
        mowcie o tym lekarzowi! To jest tak samo wazne (jak nie bardziej) jak badania
        krwi. I jesli macie jakies przeciwskazania to nie nalegajcie na branie pigulek,
        bo moze sie to dla was zle skonczyc... sad

Pozdrowionka
    • an_ni Re: Kręcenie w nogach/stopach i tabletki 26.05.04, 09:20
      straszna panika zapanowala ostatnio na tym forum w sprawie zakrzepicy
      a moze po prostu brakuje ci magnezu ktory pigulki wyplukuja z organizmu!
    • martini_very_bianco Re: Kręcenie w nogach/stopach i tabletki 26.05.04, 09:41
      Ani, na zimna trzeba dmuchać. Zakrzepica to nie jest przytycie po pigułkach
      albo zapryszczenie. Z magnezem możesz mieć stuprocentową racę, ale przebadać
      się warto pod tym kątem, szczególnie jeśli w rodzinie były różne historie żylno-
      krwiste.

Kocia...
      >zastanawiam, czy im firmy farmaceutyczne nie płacą za takie
      >barbarzyństwo?
      Ja to bym raczej pytała ile, a nie czysmile. Bo coś mam brzydkie podejrzenia
      ostatnio... Może niesłuszne, ale jak wiem o lekarzu, że taśmowo przepisuje
      pacjentkom jeden gatuneksmile piguł i nawet nie stara się dobierać indywidualnie
      (a są tacy), to dla mnie sprawa jest dość oczywistasmile

16%VOL
      22%VAT

--
      takie tam... forum homeopatyczne
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19760
    • nati85 Re: Kręcenie w nogach/stopach i tabletki 26.05.04, 13:00
      Niestety, ale u nas lekarze nie patrzą na zdrowie pacjenta tylko na swoją
      kieszeń. I jak jakaś firma farmaceutyczna da im jakiś procent od ilości
      zapisanych pigułek to zapisują jak leci, nie patrząc czy pacjentka może brać
      pigułki czy nie.
      Jeśli w rodzinie miałaś choroby zatorowo-zakrzepowe, zatory, udary, dużo
      zawałów lub badania będa nawet trochę poza normą to pigułki odstawiaj
      natychmiast!
      Badania niestety nie wykażą czy jesteś narażona na zakrzepicę czy nie, i mimo
      dobrych wyników możesz ją dostać. Dlatego też bardzo ważny jest wywiad
      rodzinny!!!
      • almerka1 Re: Kręcenie w nogach/stopach i tabletki 26.05.04, 13:08
        mi lekarz powiedział, że są badania ktore, wykazują, czy jesteśmy genetycznie
        obciążeni zakrzepicą czy nie.
        • nati85 Re: Kręcenie w nogach/stopach i tabletki 26.05.04, 13:12
          Są ale kosztują pareset złotych i na NFZ ich nie zrobisz. Robiąc standardowe
          badania łącznie z czasami krzepnięcia krwi nic się nie dowiesz. Tzn. jeśli
          zaczynałaby się u ciebie właśnie zakrzepica to te badania to wykażą, ale nie
          wykażą tego czy jesteś obciążona czy nie.
          Poza tym jeśli coś się zaczyna dziać z nogami, żyłami i badania sie zmieniają
          na gorsze to lepiej odstawić pigułki. Niestety, ale choroby zakrzepowe (jak i
          inne np. związane z wątrobą) dopadają na pigułkach nawet całkowicie zdrowe i
          nieobciążone kobiety!
          • almerka1 Re: Kręcenie w nogach/stopach i tabletki 26.05.04, 13:19
            wiem to od lekarza z Medicoveru do ktorego chodzę, więc myśle, że gdybym go
            poprosiła to by mi dał skierowanie, tym bardziej, że widać , że jest dobrym
            lekarzem i ze sie naprawdę przejmuje zdrowiem pacjantów.
            • nati85 Re: Kręcenie w nogach/stopach i tabletki 26.05.04, 13:30
              To masz szczęście, że masz takiego lekarza! Na prawdę nic tylko pogratulować!
              Większość lekarzy niestety nie przejmuje się pacjentami... Pacjenci dla nich to
              tylko sposób na dodatkowe pieniądze. Dlatego też ciągle się słyszy o skutkach
              ubocznych pigułek, bo lekarz nawet nie raczy spytać o choroby w rodzinie, nie
              da też skierowania na badania i zapisuje pigułki kobietom, które ich brać w
              ogóle nie powinny! Ale niestety tak to u nas już jest.
              • almerka1 Re: Kręcenie w nogach/stopach i tabletki 26.05.04, 13:34
                rzeczywiście na lekarza rodzinnego trafiłam dobrze
                ale pani ginekolog nie sprawdziła się - zmienię ja przy najbliższej okazji -
                ona tak jak mowisz nawet nie spytala o choroby w rodzinie, ani moje sad
                • liberte23 Re: Kręcenie w nogach/stopach i tabletki 26.05.04, 22:07
                  Dziękuję za tyle odpowiedzi. Fakt że wszystkie tabletki mi przepisywane były
                  II generacji. Najpierw był Minisiston (który tolerowałam dobrze, ale zmieniłam
                  lekarza, i jak często bywa zmienił mi tabletki), potem Microgynon21 (po jakimś
                  roku zaczęłam mieć potworne migreny) i teraz znów Minisiston. Nie mam w
                  rodzinie żadnych zakrzepów ale żaden z lekarzy o to nie zapytał, o badaniach
                  przed rozpoczęciem brania tabletek nie wspomnę. Robiłam tylko próby wątrobowe-
                  wychodziły bardzo dobrze.
                  Niestety jak młode dziewczyny idą do lekarza, to idą z zaufaniem...i nie wiedzą
                  że takie badania są niezbędne...
                  Moja najnowsza pani gin. zrobiła wywiad, a jak mówiłam że piersi mnie bolą po 2
                  opakowaniach, to powiedziała żeby jeszcze chociaż jedno wziaść żeby zobaczyć
                  czy organizm jednak się nie wyreguluje...
                  Idę na wizytę w przyszłym tygodniu...zobaczymy co powie na temat zakrzepicy...
    • liberte23 Re: Kręcenie w nogach/stopach i tabletki 28.05.04, 14:50
      Witam, dziś poszłam do lekarza ogólnego, bo jedna noga od łydki w dół mi
      drętwieje. Pani doktor przepisała maść i powiedziała że to sprawa ginekologa i
      jej nie dotyczy...... POjechałam więc do przychodni, w której chodzę do gin.
      ale niestety dziś nie przyjmowała. Pani w rejestracji prawie mnie wyśmiała
      mówiąc że co ma wspólnego drętwienie nóg do tabletek. O skierowaniu na
      morfologie nawet nie było u ogólnego mowy. Więc dziś już pigułki nie wezmę,
      chociaż zostały mi tylko 3 sztuki z opakowania, a może jednak dokończyć jeszcze
      to opakowanie....sama nie wiem????????????????? Ale następnego nie wezmę.....A
      w poniedziałek idę zrobić krew i wszystko co niezbędne, bo jak się na lekarzy
      oglądać i czekać będę to na pogotowiu szybciej wyląduje....
      Pozdrawiam wszystkie kobietkismile
      • nati85 Re: Kręcenie w nogach/stopach i tabletki 28.05.04, 14:58
        I to są nasi wspaniali lekarze...
        Pigułki lepiej odstaw od razu i jak najszybciej rób sobie badania. A jeśli masz
        w rodzinie jakieś choroby zatorowo-zakrzepowe lub duże problemy z żylakami to o
        pigułkach możesz już zapomnieć.
      • almerka1 Re: Kręcenie w nogach/stopach i tabletki 28.05.04, 15:18
        pigulki odstaw jak najszybciej !
        Zrób badania krwi , chociaż one i tak zakrzepicy nie wykazują sadnawet jeśli
        wyniki są dobre może być zakrzepica
        poproś lekarza o skierowanie na usg żył kończyn dolnych - ono jeśli coś z
        zyłami jest nie w porzadku wykazują nieprawidłowości
    • Gość: slawinski tomasz Re: Kręcenie w nogach/stopach i tabletki IP: *.centertel.pl 14.01.14, 02:17
      sam przeszedlem zakrzepice.Badania,owszem pomagaja np.plytki krwi,czy ddimer,ale najbardziej miarodajne jest USG Dopler konczyn dolnych.Mi tak stwierdzono zakrzepice.Zaczalem przyjmowac Fraxiparine w ampulkach,po jakims czasie zaczalem przyjmowac Acenocumarol.Moj stan byl ciezki,mialem "epizody" krwioplucia.Mimo ze sama zakrzepice stwierdzono u mnie w 2006r i juz nie przyjmuje lekow,to skutki tej choroby odczuwam do dzisiaj.Niekiedy noga puchnie,boli,ale...da sie z tym zyc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka