Dodaj do ulubionych

Ból w klatce piersiowej.teraz

24.01.12, 18:06
Jest na sali lekarz? Może ktoś pomoże?
Siedzę w pracy i zastanawiam się, czy wezwać pogotowie, czy nie. Głupio trochę wzywać do bzdety ale zaczynam się niepokoić.
Od 2 tygodni męczy mnie ból mięśni - uda, przedramiona, plecy. Na zmianę tępy i skurcze. Poszłam wczoraj do lekarza - nie wiadomo, co to jest, dostałam skierowanie na badanie krwi.
Dzisiaj doszedł do tego skurcz w klatce piersiowej, w okolicy serca. Złapało mnie podczas jazdy samochodem, zatrzymałam się na chwilę i przeszło. Teraz znowu mam te skurcze w klatce piersiowej i czuję się dziwnie - taki niepokój, może sama się nakręcam?
Na razie siedzę, czekam na rozwój sytuacji i klikam w necie, dlatego piszę, bo nawet nie mam się kogo zapytać. Nie chciałabym narobić sobie wstydu i wzywać pogotowia do jakiejś błahej sprawy.
Obserwuj wątek
    • mama_gromadki Re: Ból w klatce piersiowej.teraz 24.01.12, 18:12
      Lepiej skonsultuj to z lekarzem, objawy są niepokojące.
    • paartycja Re: Ból w klatce piersiowej.teraz 24.01.12, 18:13
      weź dwie aspiryny
      wg mnie to jakiś nerwoból-ale ja nie jestem lekarzem
      poczekałabym
      poszłabym jutro do internisty dla spokoju zrobić EKG
    • pade Re: Ból w klatce piersiowej.teraz 24.01.12, 18:20
      Miałam kiedyś podobne objawy do Twoich i okazało się, że to silny stres jaki towarzyszył mojej pracy tak się objawiał. Nie żyjesz czasami w napięciu?
      Jeśli tak spróbuj tabletek z kozłkiem lekarskim, zażywając systematycznie pozbędziesz się bólu.
      • montechristo4 Re: Ból w klatce piersiowej.teraz 24.01.12, 18:30
        wydawało mi się, że bardzo stresujące sytuacje mam juz za sobą...... Siedzę i czekam sad, boję się wsiąść za kierownicę.
        • mama_gromadki Re: Ból w klatce piersiowej.teraz 24.01.12, 18:34
          To wezwij to pogotowie lub poproś kogoś z pracy by Cię zawiózł na ostry dyżur.
        • h2so4_pl Re: Ból w klatce piersiowej.teraz 24.01.12, 18:36
          Nie siadaj sama za kierownicą. Ze zdrowiem nie ma żartów. Nie ryzykuj, bo naprawdę nie warto. Jeśli nie ma kto Cię zawieść ( np. sąsiad) to pozostaje pogotowie.
        • pade Re: Ból w klatce piersiowej.teraz 24.01.12, 18:39
          a kiedy były te sytuacje?
          bo z nerwica wegetatywną jest tak, ze daje objawy kiedy wydaje się, że stres już minął,
          niech ktoś po Ciebie przyjedzie, zrelaksuj się po powrocie do domu i weź coś ziołowego na uspokojenie
          a potem serię masażysmile
    • nowa.gocha Re: Ból w klatce piersiowej.teraz 24.01.12, 18:33
      Neuralgia czasem naśladuje zawał - miałam coś takiego - ból za mostkiem, drętwienie. Pomógł mi silny środek przeciwbólowy. Ale mimo wszystko, takie rzeczy należy sprawdzać.
    • h2so4_pl Re: Ból w klatce piersiowej.teraz 24.01.12, 18:35
      Nie jestem lekarzem, ale jestem żoną lekarza pokrewnej specjalności do kardiologii. Sporo sie nasłuchałam i....takich rzeczy nie wolno lekceważyć. Zawały, niedokrwienie zdarza się coraz młodszym ludziom. Może to być nerwica - i prawdopodobnie jest, może być coś poważniejszego. Nikt sensowny, nawet lekarz, na odległość nic Ci nie powie.
      Ja bym na Twoim miejscu zgłosiła się do Izby Przyjęć- ryzykując wielogodzinne siedzenie wśród chorych ludzi. I życzę Ci abys usłyszała, że nic Ci nie jest, ale tego nie wiesz ani Ty, ani ja, ani żaden obecny na forum lekarz. Aspiryna czy kozłek lekarski ok, ale jeśli to niedokrwienie mięśnia sercowego i trzeba działać bardziej radykalnie to co?
      • yenna_m Re: Ból w klatce piersiowej.teraz 24.01.12, 21:25
        ano dokładnie
        zwłaszcza, że zawały u kobiet przebiegają nietypowo
    • kol.3 Re: Ból w klatce piersiowej.teraz 24.01.12, 18:37
      Jedź na pogotowie.
    • nabakier Re: Ból w klatce piersiowej.teraz 24.01.12, 18:39
      hm..nerwoból? Ja mam takie nerwobóle w klatce piersiowej- ataki dwu-trzygodniowe od kilku lat. Klata, ramiona, plecy. Ale uda nie- bo to by wyglądało dodatkowo na a'la rwa kulszowa?
      Może być też ucisk w kręgosłupie. Idź z tym do lekarza-zdjęcie kręgosłupa bym zrobiła.
      A na teraz weź najsilniejszy przeciwbólowy- najlepiej ketonal (może macie w pracowej apteczce) i wracaj taksówką do domu.
      • h2so4_pl Re: Ból w klatce piersiowej.teraz 24.01.12, 18:42
        Ale ketonal jest bardzo silnie działającym lekiem, który nie powinien być podawany bez lekarza. A co będzie jeśli ketonal zamaskuje groźne objawy? LEKARZ! musi to zobaczyć i zdecydować po zbadaniu.
        • montechristo4 Re: Ból w klatce piersiowej.teraz 24.01.12, 18:46
          dzięki dziewczyny - chyba nie mam energii na to, żeby posiedzieć przez pół nocy na SORze. Wzięłam przeciwbólowy i poczekam jeszcze trochę. Albo w jedną albo w drugą stronę. Paradoksalnie, w mojej pracy jest całe mnóstwo lekarzy, ale nie pójdę przecież do dyrektora, żeby mnie zbadał sad
          Ale dziękuję za odzew, jakoś mi raźniej smile
          • h2so4_pl Re: Ból w klatce piersiowej.teraz 24.01.12, 19:02
            Teraz to ja nic nie rozumiem. Po pierwsze jeśli źle się czujesz to powinien Cię zobaczyć lekarz i to specjalista - choćby chorób wewnętrznych z mozliwością zrobienia co najmniej ekg. .... a nie lekarz, który ma dyplom, bo np. laryngolog czy okulista niewiele Ci powie.
            Branie na własną rękę leków przeciwbólowych jest nierozsądne. Pewnie nic Ci nie jest, ale nie jest to na 100%. Pewnie jest to nerwica, poczatek przeziębienia, ale zweryfikować może to tylko siła fachowa. Jednak namawiam do kontaktu ze specjalistą.i
            • montechristo4 Re: Ból w klatce piersiowej.teraz 24.01.12, 19:07
              ja wiem, ale byłam kilka razy na SORze do 2-3 nad ranem i dzisiaj nie mam na to siły (żeby nie było - wiem, że tam tyle sie czeka i nie czepiam się). Po prostu albo zacznie boleć bardziej i wezwę pogotowie, albo posiedzę jeszcze trochę, wypiję herbatę i wolno pojade do domu
              • h2so4_pl Re: Ból w klatce piersiowej.teraz 24.01.12, 19:17
                Jesli juz koniecznie do domu to taksówką. I czy w domu ktos jest?
                • montechristo4 Re: Ból w klatce piersiowej.teraz 24.01.12, 19:21
                  tak, mąż. Właśnie dzwoniłam do niego i będę czekać aż po mnie przyjedzie. Dzięki
        • nabakier Re: Ból w klatce piersiowej.teraz 24.01.12, 18:47
          To prawda, choć ja go już nie uważam za silny sad To było na wypadek, gdy sama chciała wracać do domu i czekać do jutra.
          Tak jeszcze myślę, że serce jednak jest możliwe- tylko, czy by bolało aż do ud? Hm...
          • montechristo4 Re: Ból w klatce piersiowej.teraz 24.01.12, 18:54
            uda i przedramiona bolą od 2 tygodni, ten ból w okolicy serca dopiero dzisiaj doszedł sad
            • kozica111 Daj znać co tam 24.01.12, 20:56
              j.w
      • d.o.s.i.a Re: Ból w klatce piersiowej.teraz 26.01.12, 10:40
        Przy takich objawach, jesli masz je od wielu lat, wskazane jest podanie lagodnego antydepresanta. Bole miesniowe typu nerwicowego wskazuja na dzialanie kortyzolu i prostaglandyn. Antydepresanty, poprzez stymulacje podazy dopaminy i serotoniny efektywnie obnizaja ich stezenia i daja ogromna ulge w nerwobolach. Zreszta nerwobole to czesto jedyny objaw depresji. Na Twoim miejscu przeleczylabym sie tak z rok. Przejdzie Ci jak reka odjal.
        • montechristo4 Re: dosiu 26.01.12, 15:39
          Depresję leczyłam prawie półtora roku. Teraz jestem od niecałych trzech miesięcy bez leków....
          • d.o.s.i.a Re: dosiu 27.01.12, 18:03
            Rozumiem, ze nie pomoglo na te bole?
            Z ciekawosc zapytam jaki lek stosowalas?
            • montechristo4 Re: dosiu 27.01.12, 22:11
              Asentrę, potem Prefaxine i na noc Stilnox. Mam jeszcze jeden nasenny silniejszy, ale w szafce nocnej i nie chce mi się teraz iść na górę smile żeby sprawdzić nazwę. Ale mogę zerknąć, jeżeli chcesz. A dlaczego pytasz?
        • nabakier Re: Ból w klatce piersiowej.teraz 27.01.12, 22:26
          Na nerwobóle u mnie nie działa.
    • laracroft82 Re: Ból w klatce piersiowej.teraz 24.01.12, 18:52
      Nie jestes przeziębiona?? kiedys tez obudziłam sie z takim bólem, myslalam ze to serce.. Pobiegłam rano do lekarza, zostałam uspokojona, ze to nie serce a ból mięsniowy sprawiajacy własnie takie wrażenie. BYłam konkretnie podziebiona sie okazuje, chociaz nie mialam goreaczki itp. Oczywiscie wizyta u lekarza wskazana i badania, ale moze to byc jak najbardziej takie cos
      • bi_scotti Re: Ból w klatce piersiowej.teraz 24.01.12, 19:22
        Nie wiem jaki masz uklad z tym dyrektorem lekarzem na miejscu ale jesli nie jest to jakis totalny Sorzant Zupak Sluzbista albo inny aspoleczny typ to bym zwyczajnie zapukala do jego drzwi i powiedziala, ze jest jak jest i ze niech poradzi, co robic, bo nie chcesz sie zblaznic dzwonica po ambulans a jednoczesnie nie masz checi wykitowac za biurkiem i zrobic wszystkim jeszcze wiekszy problem tongue_out Normalny szef powinien zrozumiec i profesjonalnie zareagowac.
        Zdrowia zycze!
    • lolinka2 Re: Ból w klatce piersiowej.teraz 24.01.12, 19:20
      ja 2 dni temu jezdzilam o 4 rano robic ekg, bo myslalam, ze zejde... ucisk w klatce (okolica mostka), promieniujacy do lewej reki... i trwajacy kilka godzin z tendencja do nasilania sie.

EKG wykluczylo problemy z sercem, badanie osluchowe potencjalne zab. ze strony u. oddechowego, natomiast lekarz zasugerował tzw zespół tietzego, który pięknie "udaje" poważniejsze objawy smile
    • kosa.bar Re: Ból w klatce piersiowej.teraz 24.01.12, 20:52
      Powinnaś mieć zrobione EKG i jonogram na początek. Najważniejsze to wykluczyć przyczyny kardiologiczne. Generalnie objawy moga wskazywać na neuralgię lub nerwicę, niedobór pierwiastków.Musisz poświęcić czas na badania i porządnie wziąć się za siebie.
    • naomi19 Re: Ból w klatce piersiowej.teraz 24.01.12, 21:03
      Takie objawy może też chyba dawać dusznica bolesna. Czyli podobne do zawału. No i nerwica, tym bardziej, że miałaś jakieś stresy. Poszłabym do kardiologa.
    • izabellaz1 Re: Ból w klatce piersiowej.teraz 24.01.12, 21:03
      Nie pocisz się w nocy podczas snu? Nie cierpisz na brak siły rano, brak energii?
      Nie puchną Ci nogi/noga lub kończyny górne?
      • pesteczka5 Re: Ból w klatce piersiowej.teraz 24.01.12, 21:19
        Takie objawy należy weryfikować fachowo w trybie pilnym. Choćby po to, żeby wiedzieć, że to nic poważnego i rozluźnić się - 99 procent dolegliwości mija wtedy jak ręką odjął.
        Możliwe, że masz neuralgię, opis pasuje też do bólów nerwicowych - to typowe, że występują właśnie wtedy, gdy stresy odpuszczą, i tak najpewniej jest - ale tego, czy to prawda, czy to jednak coś poważnego, nie wie nikt na forum.
      • anyx27 Re: Ból w klatce piersiowej.teraz 24.01.12, 21:21
        Ja miałam takie objawy na początku choroby- boreliozy - bóle mięśni, bóle w okolicach serca, kołatanie serca, zmęczenie itd... Ja wiem, ze przyczyn może byc wiele,ale te bóle mięśniowe są niepokojące i raczej nie wynikają ze stresu. Zrób podstawowe badania - morf, crp, mocz, ck, tsh, elektrolity, RF, test na boreliozę (szczególnie jeśli miałaś kiedyś kleszcza, choć ja nie miałam i choruję uncertain ).
        • verdana Re: Ból w klatce piersiowej.teraz 24.01.12, 21:42
          Mój syn miał takie objawy dwukrotnie. Za kzdym razem minęły po zrobieniu EKG. Ale znajomy moich rodziców też miał takie obajwy i to jako dosyć młody facet, wszyscy mu mowili, że to typowa nerwica, zeby się nie wygłupiał. I nie poszedł się zbadać - zmarł na zawał.
          Tak czy inaczej nalezy jak najszybciej zrobić EKG, nawet prywatnie - to nie jest drogie badanie. Naprawdę, nawet jak bol przejsddzie, to nie warto ryzykować.
          • montechristo4 Re: żyję :-) 25.01.12, 19:00
            w końcu zrobiło się kiepsko wczoraj, za radą jednej z Was poprosiłam dyrektora o poradę - zbadał mnie, stwierdził, że jestem "nierytmiczna" i zawiózł na pogotowie.
            ekg wykazało niewielką arytmię - mam iśc na szczegółowe badania, bo te bóle mięśniowe mogą sugerować zapalenie mięśni, w tym mięśnia sercowego. Może się okazać, że to początek choroby wieńcowej.
            Nastraszyli mnie porządnie, w przyszłym tygodniu idę do kardiologa.
            W każdym razie dziękuję za wsparcie smile
            • wespuczi Re: żyję :-) 25.01.12, 20:27
              wspolczuje - ile masz lat?
              mialam objawy - klucie i pieczenia w klatce piersiowej, bylam na ekg, stwierdzili ze na tle nerwowym.
              ale strach gdy cos takiego sie dzieje jest nie do opisania uncertain
              • montechristo4 Re: żyję :-) 25.01.12, 23:09
                39. Przejdę się po lekarzach, przebadam porządnie, bo ostatnio badania robiłam z 10 lat temu. Chciałam poszukać w internecie informacji nt. objawów, które mam, ale to bez sensu, bo w ten sposób zdiagnozowałam sobie boreliozę, kiłę i raka płuc big_grinbig_grin
                • yenna_m Re: żyję :-) 25.01.12, 23:12
                  montechristo4 napisała:
                  > Chciałam poszukać w internecie informacji nt. objawów, które mam
                  > , ale to bez sensu, bo w ten sposób zdiagnozowałam sobie boreliozę, kiłę i raka
                  > płuc big_grinbig_grin

tak, znamy to big_grin big_grin big_grin
                • anyx27 Re: żyję :-) 25.01.12, 23:13
                  montechristo4 napisała:
                  Chciałam poszukać w internecie informacji nt. objawów, które mam
                  > , ale to bez sensu, bo w ten sposób zdiagnozowałam sobie boreliozę, kiłę i raka
                  > płuc big_grinbig_grin

Nie szukaj, bo będziesz wynajdywać coraz to gorsze choroby. Aczkolwiek tę boreliozę bym sprawdziła, bo występuje bardzo często.
            • bi_scotti Re: żyję :-) 27.01.12, 22:30
              montechristo4 napisała:

> poprosiłam dyrektora
              > o poradę - zbadał mnie, stwierdził, że jestem "nierytmiczna" i zawiózł na pogotowie.

Jeden pozytek z niepokoju: juz wiesz, ze Twoj szef to tez czlowiek smile
              Zadbaj o siebie, niech Cie osluchaja i opukaja i niech Ci na koniec powiedza, ze "nic to, Baska, nic to" - zdrowia zycze!
              smile
    • anaisanais Re: Ból w klatce piersiowej.teraz 25.01.12, 19:55
      koniecznie do lekarza. moze kregoslup ? czasem problemy w odcionku srodkowym promieniuja na serce
      ale ty masz tez uda wiec nie wiem
    • asia_i_p Re: Ból w klatce piersiowej.teraz 25.01.12, 23:30
      Mam dla ciebie ten adres - tylko czekam na maila.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka