Dodaj do ulubionych

usunięta ósemka

23.03.12, 09:48
tydzien temu mialam usunienta 8 i mam pytanie jak dlugo zrasta sie dziąsło ??bo mi sie wydaje ze ja mam dziure ale nic mnie nie boli a i mam troche spuchnięte dziąslo po jednej stronie i jak przyjade palcem po dziąśle to troche nie ładnie pachnie
Obserwuj wątek
    • mea8 Re: usunięta ósemka 23.03.12, 10:01
      Ja usuwalam wszystkie 4 osemkismile Przy 2 gornych mialam zwykle rwanie, wszystko goilo sie po okolo tygodniu. Przy dolnych mialam wieksze jazdy, dlutowanie, szycie i takie tam. Zagojone bylo po tygodniu mniej wiecej, ale gleboka dziura zasklepiala sie okolo miesiaca. Wkurzajace to bylo bo jedzenie tam wchodzilo ciagle.
    • aqua48 Re: usunięta ósemka 23.03.12, 10:17
      mariola233 napisała:

> tydzien temu mialam usunienta 8 i mam pytanie jak dlugo zrasta sie dziąsło ??
      > jak przyjade palcem po dziąśle to troche nie ładnie pachnie

Przejdź się szybko do dentysty, bo może coś tam w ranie zostało, mały odłamek kości i robi się stan zapalny, stąd ten "zapach". Wystarczy żeby dentysta wyczyścił i zacznie się porządnie zrastać. Ja tak miałam po usunięciu zęba i jeszcze mi się od lekarza dostało, że za długo czekałam (weekend był akurat) z ponowną wizytą.
    • mabingo Re: usunięta ósemka 23.03.12, 18:46
      Nieprzyjemny zapach może oznaczać suchy zębodół. idź do dentysty!
      • gosia336 Re: usunięta ósemka 23.03.12, 22:48
        przy suchym zebodole jest bol
      • lolinka2 Re: usunięta ósemka 23.03.12, 23:15
        raczej zakażony zębodół.

"Suchy zębodół boli, a nie śmierdzi. Zakażony zębodół śmierdzi i wygląda jak lej po bombie" - by Bardzo Stary Doktor, do którego przypadkowo trafiłam z suchym zębodołem nr 1 i który pomógł mi zaocznie tak, że z suchym zębodołem nr 2 umiałam poradzić sobie sama.
        • kiszczynska Re: usunięta ósemka 24.03.12, 00:58
          8 sie nie wyrywa!
          tak jak krocza przy porodzie nie zawsze trzeba nacinać!
          • lolinka2 Re: usunięta ósemka 24.03.12, 02:33
            Owszem, chyba że się wyrzyna rozkosznie przez kolejne 10 lat (serio, serio), nie wyrżnie do końca i już zdąży spróchnieć w międzyczasie. Wtedy się usuwa.
          • langolier_maximus Re: usunięta ósemka 24.03.12, 16:51
            Wiekszosc 8-mek jest ustawiona nieprawidlowo w szczece- w mniejszym lub wiekszym stopniu, powodujac bol i stany zapalne, moja mama miewala latami dodatkowo szczekosciski co jakis czas.Do tego prochnieja.I na oglo sie je wlasnie wyrywa.Te zeby sa do niczego niepotrzebne.
    • martishia7 Re: usunięta ósemka 24.03.12, 02:08
      Suchy zębodół boli tak bardzo, że wierz mi, odnotowałabyś. U mnie minęły naprawdę długie tygodnie, nim zarosły się doły po zębach. Cierpliwości.
    • langolier_maximus Re: usunięta ósemka 24.03.12, 10:26
      Nie wiem ja mam dyskomfort juz 6 dzien..Ale ja mam 8-szatany.Teraz mi rwali ponad godzine-a dobry lekarz, do innego bym moich szatanow nie oddawala.Korzenie poskrecane jak u debu bartek wink)), wylezc nie chca bez dlutowania i w ogole.Chyba nie mam polowy szczeki wink.To po mamie.Wiec sie naprawde ciesz wink.Mysle,ze jesli 8 byla usuwana bez jakis dodatkowych "atrakcji" to moze bardzo malo dokuczac.
      Dla mnie usuwanie 8 jest gorsze niz cesara
    • kol.3 Re: usunięta ósemka 24.03.12, 20:21
      Suchy zębodół?
    • kol.3 Re: usunięta ósemka 24.03.12, 20:25
      Idź do dentysty szybko bo za chwilę zrobi Ci się stan zapalny i zacznie śmierdzieć jak diabli. Przechodziłam suchy zębodól w zimie, trzeba iść do dentysty, który przemywa zębodól wodą utlenioną pod ciśnieniem kilka razy, następnie umieszcza w nim małą pigułke, która usuwa stan zapalny i przyśpiesza wygojenie. Zabieg powtarza się ze 2-3 razy. Zębodól goi się do 5 tygodni.
      W zębodole się nie grzebie samemu w ogóle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka