IP: *.home.aster.pl 24.03.12, 10:06
Czy Wasi lekarze zwracają uwagę na poziom OB, kiedy przynosicie wyniki badań? Pytanie pewnie brzmi idiotycznie, bo na wszystko powinni zwracać uwagę. Badania krwi robię zdecydowanie zbyt rzadko, ale za każdym razem wychodzi mi podwyższony poziom OB. Teraz znowu: norma do 15, a ja 35. I podwyższony poziom monocytów. Ale lekarz zawsze mówi, że OB jest takie wrażliwe i skacze z byle powodu. W całym swoim dorosłym życiu (jestem po 30) nie miałam nigdy OB w normie. Nie chcę robić problemu tam, gdzie go nie ma, ale: skoro OB takie wrażliwe, że na jego zbyt wysoki poziom lekarze nie zwracają uwagi, to po co w ogóle się to bada?
Obserwuj wątek
    • easyblue Re: Poziom OB 24.03.12, 14:49
      A u gina byłaś? Być mozę tam coś się dzieje i stąd wysokie OB. I zęby - nie musi być widać, ze coś sie z nimi dzieje, lepiej niech sprawdzi to dentysta.
      U Ciebi eOB wynosi 35, a to dużo. gadanie lekarza, zę tak moze być jest najwyższej klasy idiotyzmem. Owszem, kobieta moze miec w górnej granicy normy /ja zawsze mam niskie nawet przy silnej infekcji i np. w czasie zapalenia nerek/ ale nie może byc aż tak wysokie. Idź do gina i dentysty.
      • aaaniula Re: Poziom OB 24.03.12, 15:17
        Takie OB jest za wysokie. Jeśli masz takie przez całe życie to do głowy przychodzą mi choroby reumatologiczne, niektóre autoimmunologiczne. Bo nie sądzę, że przez całe życie chodzisz z zepsutymi zębami, zaropiałym migdałkiem, albo problemami ginekologicznymi.
    • marianne11 Re: Poziom OB 25.03.12, 09:09
      Pierwsze słyszę, że "OB jest wrażliwe i skacze z byle powodu". Wprawdzie lekarzem nie jestem, ale z tego, co wiem, to wrażliwe i skaczące z byle powodu to jest CRP a nie OB.
      Twoje OB na pewno nie jest normalne, aczkolwiek są ludzie, którzy z natury mają trochę niższe (np. ja), albo trochę wyższe niż przeciętnie OB. Skoro u Ciebie jest to sprawa "od zawsze" to z pewnością diagnostyka będzie trudna, ale jednocześnie są duże szanse, że nic poważnego Ci nie dolega smile
      • aaaniula Re: Poziom OB 25.03.12, 09:24
        OB jest wrażliwe. Np. na warunki atmosferyczne: wilgotność czy ciśnienie. Ale te warunki mogą zmieniać OB o 2-3, a nie 20-30, aby uzyskać wartości takie jak pisze autorka.
        CRP nie skacze z byle powodu. Jeste badaniem bardzo czułym i dlatego jego wartości są podwyższone przy najmniejszym stanie zapalnym. Jednak jego wartości korelują z natężeniem stanu zapalnego, tak więc łatwo można rozpoznać czy jest się czym martwić, czy też nie.
        • marianne11 Re: Poziom OB 25.03.12, 11:30
          aaaniula napisała:

> CRP nie skacze z byle powodu. Jeste badaniem bardzo czułym i dlatego jego warto
          > ści są podwyższone przy najmniejszym stanie zapalnym. Jednak jego wartości kore
          > lują z natężeniem stanu zapalnego, tak więc łatwo można rozpoznać czy jest się
          > czym martwić, czy też nie.

Nie napisałam, że CRP skacze z byle powodu. Chodziło mi właśnie o to, że jest bardzo wrażliwe, bardziej, niż OB.
          • lejdi111 Re: Poziom OB 25.03.12, 15:19
            Kiedyś zapytałam lekarza jaka jest różnica między ob a crp a on mi na to, że ob jest jak gdyby "wolniejsze" a crp szybko się podnosi i bardzo szybko też spada.
            • lejdi111 Re: Poziom OB 25.03.12, 15:20
              Wracając do tematu Twoje ob jest jednak podwyższone.
            • marianne11 Re: Poziom OB 25.03.12, 17:13
              lejdi111 napisała:

> Kiedyś zapytałam lekarza jaka jest różnica między ob a crp a on mi na to, że ob
              > jest jak gdyby "wolniejsze" a crp szybko się podnosi i bardzo szybko też spada
              > .

No właśnie.
            • aaaniula Re: Poziom OB 25.03.12, 17:23
              OB podnosi się powoli i jest raczej charakterystyczne dla przewlekłych stanów zapalnych (zęby, migdałki, białaczki itd...), CRP jest bardzo czułe, wzrasta gwałtownie w stanach zapalnych, osiąga wysokie wartości w stanach ostrych (wylew, udar, zapalenie wyrostka itd...)
          • aaaniula Re: Poziom OB 25.03.12, 17:26
            Dokładnie to napisałaś w poprzednim poście, że CRP skacze z byle powodu.
            • marianne11 Re: Poziom OB 26.03.12, 01:34
              aaaniula napisała:

> Dokładnie to napisałaś w poprzednim poście, że CRP skacze z byle powodu.

Aaaniula, moj blad, rzeczywiscie napisalam "z byle powodu" - wlasnie zauwazylam. Niemniej jednak nie do konca o to mi chodzilo, napisalam to w opozycji do tego "byle powodu" w odniesieniu do OB w pierwszym poscie autorki... I poplatalam siewink
              Reasumujac: o CRP mozna powiedziec, ze "skacze", o OB juz mniej. Cale sedno tego, co na ten temat wiemwink
    • zebra12 Re: Poziom OB 26.03.12, 09:03
      Też mam problem z podwyższonym OB. Podczas ciąży wróciło do normy i kilka lat po ciąży było ok, a teraz znów z badania na badanie mam coraz wyższe. Zęby regularnie badam i leczę - nie mam przewlekłego zapalenia. Migdałki ogląda lekarz i też są ok. A OB wynosi zwykle około 60, a najwyższe miałam 68... Przyczyny nie znaleziono.
      • Gość: Ola Re: Poziom OB IP: *.adsl.inetia.pl 27.03.12, 17:53
        68 to już naprawdę wysoki poziom. Dzięki za odpowiedzi. Jestem teraz w trakcie "przeglądu" (tak to nazywam), czyli robię podstawowe badania, sprawdzam wzrok, wybieram się do kilku specjalistów (ginekolog itd.). Będę pytać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka