Dodaj do ulubionych

Pytanie do osób po laparoskopii

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.12, 17:15
Miałam laparoskopię ginekologiczną, przed zabiegiem byłam informowana, że nacięcia będą małe. Na dole to i owszem, jedno ma 5 mm a drugie 10 mm ale to górne jest ogromne. Zamiast nacięcia pod pępkiem, jak mnie zapewniano przed zabiegiem zrobiono mi duże 2 cm nacięcie nad pępkiem, blizna po nim jest gruba i czerwona. Jestem zawiedzona, miło nie byc tego prawie widać, chyba jednak wolałabym normalne cięcie w dole brzucha, które mogłabym ukryć. A u was jak to wygląda?
Obserwuj wątek
    • Gość: dorala Re: Pytanie do osób po laparoskopii IP: *.acn.waw.pl 28.03.12, 17:29
      Ja mam malutką kreseczkę pod pępkiem, a właściwie w jego obrębie. Jeśli ktoś nie wie, że miałam operację, to nic nie zauważy.
      • ariessa1 Re: Pytanie do osób po laparoskopii 05.11.12, 18:32
        ej, chyba nie, bo cięcie na dole, wiązałoby się z przecięciem mięśnia, to jest problem, a przecież są maści na blizny : ))
    • devilyn Re: Pytanie do osób po laparoskopii 28.03.12, 18:11
      Ogromne nacięcie to może mieć i 20 cm i 15 cm...2 cm to nie jest duże nacięcie...jestem po laparo i ja np. mam pępek przecięty naokoło big_grin blizna zblednie napewno.....nacięcie w dole brzucha nie zawsze jest na linii bielizny...w różnych "przypadłościach" może ono przebiegać od spojenia łonowego do pępka..
    • kozica111 Re: Pytanie do osób po laparoskopii 28.03.12, 18:30
      Ja miałam laparoskopie w sierpniu - blizna nad pępkiem tez mnie zszokowała, obecnie jest mała, blada prawie nie widać tylko pępek już nie jest tak symetryczny.
      • Gość: aliss Re: Pytanie do osób po laparoskopii IP: 193.138.110.* 29.03.12, 10:29
        Mój pępek powoli wraca do poprzedniego wyglądu ale są zgrubienia pod skórą i co najgorsze, zostałam źle zszyta i kawałek szwu mam wrośnięty pod skórą. Byłam z tym u chirurga, mówi że zmusze czekać, aż szew się otorbieli i wyjdzie, jezeli nie to trzeba bedzie mi wyciąc cała bliznę i zrobić większą. Uważam, że 2 cm to jest dość duże nacięcie jeżeli chodzi o laparoskopię, nie wygląda to estetycznie.
        • Gość: ania Re: Pytanie do osób po laparoskopii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.12, 14:51
          Miałam 3 nacięcia, z tych dolnych tylko 1 względnie ładnie sie zagoiło czyli została kreska, po drugim mam bliznę w kształcie kwadratu. Co do pępka to jest tragedia, 2 cm bliznowiec, gruby, czerwony, czuję się oszpecona.
    • Gość: do aliss Re: Pytanie do osób po laparoskopii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.12, 15:24
      dwa malutkie naciecia na dole i jedno w pepku, czyli nic a nic nie widac juz, zabieg 3 miesiace temu - tez ginekologiczny..nie wiem czemu cie tak urzadzili..
      • aqua48 Re: Pytanie do osób po laparoskopii 25.10.12, 17:32
        Miałam operację w maju - trzy nacięcia - 2cm, 3cm i jedno w pępku, którego praktycznie od razu nie było widać. To trzycentymetrowe też mnie martwiło, bo byłam zszyta "na zakładkę", ale wygoiło się równo i i w tej chwili trzeba by się mocno przyglądać aby cokolwiek zauważyć.
    • kbjsht Re: Pytanie do osób po laparoskopii 26.10.12, 13:32
      przyjaciółka miała - ze 4 nacięcia 0,5 cm. jedno w pępku, wszystkie niewidoczne. chyba zrobił Ci to ktoś, kto ma małe pojęcie..
    • Gość: wuwu Re: Pytanie do osób po laparoskopii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.12, 17:39
      mam maleńką blizną zaczynającą sie na dole pępka i kończącą wraz z nim.. nie widać jej i kształt pępka został zachowany
    • Gość: Stylion Re: Pytanie do osób po laparoskopii IP: *.gizycko.mm.pl 26.10.12, 19:19
      u mnie mięło 5 lat od operacji, tez miałam laparoskopię ( 2 slady na dole i jeden pod pępkiem) po bliznach już ani śladu, no może jakieś tak minimalne kreseczki widać, ale to po głębszym przyjrzeniu. Ale są takie ledwo widoczne już od dłuższego czasu. Myślę, że musisz jeszcze odczekać jakiś czas a blizny na pewno zbledną.
      • majka.83 Re: Pytanie do osób po laparoskopii 27.10.12, 16:11
        Mam 4 blizny po laparoskopii, żadna nie przekracza 2 cm.
        Kup sobie krem na blizny, dziewczyny chwalą Cepan, to z tych tańszych.
        Ja natomiast stosowałam Dermatix, fakt blizny zbledły ale i tak są dość widoczne.
    • Gość: Ala Re: Pytanie do osób po laparoskopii IP: 89.174.228.* 30.10.12, 13:28
      Ja po laparoskopowym usunięciu torbieli mam trzy blizny: jedną dwu-centymetrową okolicy jajnika, gdzie była torbiel, druga w okolicy drugiego jajnika, jest to krzyżyk 1x1cm oraz centralnie w pępku, i tj blizny nie widać w ogóle. Podobno to zależy od fachowca...
      • Gość: mimi Re: Pytanie do osób po laparoskopii IP: *.ip.netia.com.pl 28.08.13, 14:39
        U mnie po laparoskopowym usunięciu torbieli prawie nie ma śladu. Trzeba sie mega przyjrzeć tongue_out Fakt, dobrze chyba trafiłam, polecili mi Certusa, tu się obchodzili ze mną jak z jajkiem, pokój 1 osobowy, opieka 1 klasa. W takich warunkach troche inaczej to wszytko wygląda. O całym zajściu wiec już praktycznie nie pamiętam.
    • Gość: Kasia z UK Re: Pytanie do osób po laparoskopii IP: *.as13285.net 04.11.12, 14:12
      Laparoskopię guza jajnika miałam 8 lat temu, zostały po niej 3 małe niewidoczne znaczki na skórze, aktualnie jestem w 4 dobie po laparoskopii pęcherzyka żółciowego, i dla mnie nie jest ważne gdzie i jak duże będą blizny, najważniejsze, że operacja przebiegła pomyślnie a ja pomalutku wracam do zdrowia. Uważam, że ważniejsze jest zdrowie ogólne i brak komplikacji pooperacyjnych niż wielkość i umiejscowienie blizn. Bądź wdzięczna swojemu chirurgowi, że z sercem i zaangażowaniem wykonał swoją pracę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka